The Boys (2019 -) – az év eddigi legjobbja

Az Amazon meg merte lépni azt, ami hosszú évek óta szerintem nagyon sokak fejében ott motoszkált már.




Szuperhősök. Régóta az életünk részei, de talán 2008-tól, Vasember első kalandjától lettek csak igazán meghatározóak. MCU-val kelünk és fekszünk, évente több film, és még több sorozat érkezik, aztán ott a DC, így tulajdonképpen az elmúlt évtizedben teljesen elleptek minket a szuperhősök.

Batman, Superman, Vsember, Thor, Amerika Kapitány, Wonder Woman, Pókember, Flash… mindegyikük a jó ügyért harcol a maga igaz valójával.

De hé. Álljunk már meg egy pillanatra és legyünk őszinték.

Ha egyik napról a másikra egycsapásra szuperhőssé válhatnánk, akkor tényleg mi lennénk a megtestesült jóság, akiket csak a világ megmentése érdekel? Nem élnénk vissza a hatalmunkkal? Nem néznénk le a gyengéket?

Hiszen gondoljunk csak bele: szuperhősnek lenni nem csak játék és mese. A nagy erő nagy felelősséggel, a nagy hírnév pedig kiégéssel jár. Ki bírná ezt egész életében csinálni? Mármint a való életben?

Arról nem is beszélve, hogy játszunk csak el a gondolattal: ha filmen ekkora biznisz a szuperhősködés, akkor a való életben, ha tényleg lennének szuperhősök, akkor az mekkora üzlet lenne? Reklámtermékek, fegyverkezés… iparágak egész sora épülne egy-egy hősre.

Nos nincs ez másképp az Amazon által megálmodott világban sem, ahol a hősök köztünk élnek, és egy óriásvállalat, a Vaught igazgatja mindennapjaikat. Ügyelnek a marketingre, egyengetik az életüket és persze elkenik, ha valami esetleg balul sül el.

Mert a szuperhősök is csak emberek. Vannak köztük jók…. és hát vannak köztük… igazi rohadékok. Ebbe a világba csöppen bele Hughie, amikor egy szerencsétlen baleset következtében elveszíti szerelmét Robin-t, akin nemes egyszerűséggel átrohan a világ leggyorsabb embere A-Train.

Rajta kívül pedig szintén belecsöppen a valóságba Annie, azaz Starlight, akit édesanyja kiskora óta a legnagyobb szuperhősök, a Hetek közé szán. Aztán amikor a lányt végül tényleg beválogatják az elitbe, ott nagyon gyorsan rádöbben, hogy a mutatott kép és a valóság köszönőviszonyban sincs egymással és néha olyan dolgokat is le kell nyelnie, amiket nagyon nem szeretne. (bocs)

Hughie érthetően magába roskad – nem is csoda, hisz egy talpig jóindulatú srácról van szó. Az azonban még neki is sok, hogy a Vaught láthatóan magasról tesz az ő tragédiájára, és egy nevetséges összeggel akarják elhallgattatni örökre. Szerencsére itt jön a képbe a jó öreg Billy Butcher, aki szárnyai alá veszi a srácot, összeverbuválja a régi bandát és együttes erővel nekiesnek a vállalatnak, és a hősöknek, hogy végre megtudja a világ, hogy milyen embereket is istenítenek igazándiból.

A sztori nagyjából ennyi, persze kapunk jó pár csavart, de a lényeg ez: néhány kisember nekimegy a gigamega Vaught-nak, ki azért, mert menekül, ki azért, mert egy jobb világot szeretne, ki pedig azért, mert bosszúra szomjazik. Butcher pedig nem ismer lehetetlent, noha az, hogy a Hetek legerősebb tagját, Homelandert térdre kényszerítse… az bizony annak tűnik.

Legyünk őszinték, ez az alapötlet nem rossz. Viszont az igazság az, hogy ebből a nem rossz alapötletből, ebből született valami… zseniális.

Ehhez persze kellett Eric Kripke, akinek a fejéből ez így kipattant, no meg kellett az Amazon, hogy szabad kezet adjon, hisz azért valljuk be, ezt nem mindenki vállalta volna. A The Boys ugyanis egy pillanatig sem finomkodik. Brutál laza és kőkemény, az első pillanattól az utolsóig: itt kimondják amit ki kell mondani és megteszik, amit meg kell tenni. Nyers, erőszakos, durva… és eszméletlenül szórakoztató.

Egyszerűen kell pár epizód, mire átáll az agyad arra, hogy te most nem Supermant látod, hanem Homelandert, és ő bizony habozás nélkül hagy meghalni tömegeket, ha az érdeke úgy kívánja. Az a másik srác, az meg nem Aquaman, hanem Deep. És hát ő bizony nevéhez méltón mélyre nyomja… (bocs2)

Butcher pedig… nos ő az igazi bosszúálló. Egy olyan karakter, akit Karl Urbanon kívül garantáltan senki nem keltett volna így életre – mert ettől lesz nagyon jóból zseniális a The Boys. A szereposztástól.

Az első karaktertől az utolsóig telitalálat mindenki.

A prímet azt hiszem Antony Starr viszi, aki az érinthetetlen Homelander (Superman – Amerika Kapitány hibrid) szerepében brillírozik. Gusztustalan mosolya láttán ember legyen a talpán, akinek nem szorul ökölbe a keze…de ne feledjük: ő halhatatlan, sebezhetetlen. És pszichopata. A naiva Starlight, azaz a lenyűgöző szépségű Erin Moriarty az eyecandy gála győztese, s sorolhatnám tovább (na jó, Elisabeth Sue-t még ki kell emelnem), de higgyétek el, tényleg minden karakter megszemélyesítője telitalálat.

A sorozat pedig magával ránt, megpörget, aztán megpörget megint és már a végére is érünk a 8 epizódnak, ráadásul egy olyan zárással, hogy az az egy év amennyit várni kell a folytatásra istentelen hosszúnak tűnik.




Nem húzom tovább, nem ragozom. Az év legjobbja ami a tévézést illeti és egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy kihagyd.

[fb_button]
Összegzés
Hihetetlen, de a legjobb szuperhősös anyag amit csak láthatsz. Tényleg.
Ezért szerettük
  • hús-vér szuperhősök
  • briliáns karakterek
  • eszméletlenül eltalált szereposztás
  • brutális pörgés
Ezért nem
  • nem volt ilyen
9.5
Eszméletlen

11
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
GrabovszkyGrabovszkyCsabasgtGiggsyRuno Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

bozo
Vendég
bozo

Némá?! A 2006-os Heroes is ilyesmi volt, mint a fentebb leírtak. Csak akkor még nem volt MCU, csak gagyi Hulk…

https://www.imdb.com/title/tt0813715/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Ordas
Vendég
Ordas

Nem Garth Ennis fejéből pattant ki? 🙂

Zsolt
Vendég
Zsolt

Végignéztem, de nekem nagyon max 6/10-et ér. “Brutális pörgés”-től baromira messze van, egy vontatott, lagymatag sorozat, ahol néha-néha van akció is. Az emberi oldala a sorozatnak meg túl van tolva, a szuperhősök konkrétan tömeggyilkos bűnözőknek vannak beállítva, akiknek kizárólag a pénz számít. Részemről felmerül a kérdés, hogy akkor mi a fenének ez a jófiú színjáték, ha közösen egy egész országot vagy országokat térdre kényszeríthetnének és így a pénz és a hatalom is az ő kezükben lenne. Van benne potenciál, de egy felejthető B kategóriás sorozat.

Ozohje
Vendég
Ozohje

Nagyon igaz minden, ami ide leíródott, kivéve, hogy Eric Kripke fejéből pattant ki a sztori, sem, hogy egy Amazon által megálmodott világról lenne szó. Az eredeti szerzők Garth Ennis és Darick Robertson, ennyi még igazán belefért volna a cikkbe, minimális utánajárásra lett volna csupán szükség…
Ettől eltekintve, természetesen köszönet jár Erik Kripke bácsinak, meg az Amazonnak is, hogy ilyen ügyesen megfilmesítették, nekem is az idéni kedvencem.

Critical Viewer
Vendég
Critical Viewer

Hát én most a kritikát szeretném egy kicsit kritizálni, illetve az én szemszögemből a sorozatról:
(qva hosszú lesz)

-már-már az izléstelenség határáig túlhype-olt a sorozat, pedig van vele probléma bőven (ezekről nemsokára). Ha valaki kritikát ír róla, próbálja már meg kicsit “kritikusabb” szemmel nézni, nem fanboyként.

-A sorozat nem igazán Kripke zsenialitását tükrözi, hanem Garth Ennis-ét, akinek a Preachert is köszönhetjük
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Boys_(comics)

-Én ugyan nem olvastam a képregényt, de szinte biztosra veszem, hogy SOKKAL kritikusabb a sorozathoz képest, ( már csak a szerző személyéből kiindulva). A sorozatnak is sokkal erősebbnek kéne lennie, mert:

-Homelander-en kívül a legtöbb szuper itt max piti ügyletekbe csúszik bele, igazi szándékoss szarháziság nem nagyon van, inkább lerántja őket gyarló emberekké, pedig szerintem bőven volna benne potenciál. A hatalom szerintem alapjáraton korrumpálja az embereket, a szupernagy hatalom pedig szerintem szuper mértékig korrumpál és már elnézést, de az hogy bedrogozva balfaszságot követ el valaki, szerintem nem az igazi korruptság jele,

Spoiler
lásd: A-train átrohanása a csajon, vagy Popclaw agyrottyantása
ehhez képest a szuperhős irtó főhőseink még 100x rosszabak, vagy amorálisabbak.

-És a történet… A sorozat halmozottan tele van üresjáratokkal, és nem tudom ki milyen rutinos sorozatnéző, de legnagyobb sajnálatomra már az elején sejtettem az évad végi csattanót, ami sajnos be is igazolódott.

Spoiler
Csak egy tanács: ha egy sorozatban nem mutatják egy karakter halálát, és csak “eltűnt”, függőben hagyják, stb, az azért van, mert később fel fog tűnni, Lásd Butcher felesége. Ha valaki tényleg jó író, vagy csak tényleg sikerül akár csak egy másodpercig a Vought fejével gondolkodni, akkor csinál bizonyítékot, hogy a feleség meghalt, hamisít felvételt, bármit, mert ez így elég kiszámítható, bocs
Az írás mostanság nem erőssége Hollywood-nak, és ez alól sajnos ez a sorozat sem kivétel, unalomig ismételt sablonok, csavarok, agyonhasznált klisék, és ismerve Ennis korábbi munkásságát, nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez az ő sara, tartok tőle hogy szar adaptációval állunk szemben.

-DE! Ami tényleg igaz, hogy a casting szinte tökéletes. Senki nem lóg ki a sorból, és mindenki elég jó szinészi teljesítményt hoz, fontosságához körülbelül megfelelően belőve. A fő karakterek nagyon erősek, és hitelesek, egyébként ez a sorozat legnagyobb erősség. A mellékkarakterek kicsit klisés voltuk ellenére nincsenek annyit képernyőn hogy zavaróvá váljanak. Karl Urban pedig ez szinte jutalomjáték, mintha csak rá öntötték volna. Talán azt sajnálom csak, hogy a kiterjedt szereplőgárda miatt viszonylag kevés idő jut neki, mert bármeddig el tudnám nézni ezt a nem túl hihető, ám eszméletlen szórakoztató “angol” akcentusos ex-CIA ügynököt.

-másik DE amire a kritika nem tér ki, pedig szerintem szintén a sorozat egyik legerősebb momentuma a látvány, ami szerintem eszméletlen erős, még a prémium sorozatok szintjéhez képest is. Látszik hogy az Amazon odatette a pénzt. És sajnos azt kell mondanom, hogy talán ez zavar a legjobban a sorozatban, hogy látszik hogy a pénz nem volt akadály, és amit pénzen meg lehetett venni, azt meg is vették, csak sajnos ez nem mindig társul tehetséggel, vagy jóízléssel. Erre a legjobb példa a

-ZENE, édes istenem, a ZENE… Látszik (hallatszik) hogy a fiúkák soundtrack-je brutál költségeket emészthetett fel, csupa A listás előadók, A listás számaival, de könyörgöm, annyira túlhasználtak, hogy ha a Justice League idején mindenki Zack Snyder röhejesen agyonhasznált dalbetétein röhögött, nem tudom ezt megbocsátani itt sem. Még akkor sem, ha sejthetően sokszor kikacsintásként sejlenek fel, könyörgöm legyünk már egy kicsit ezen a téren is bátrabbak, miért kell mindig ugyanazt hallgatnunk?

-És ha már Justice League: A Boys-ban feltünő hetes, ennél jobban már nem is hasonlíthatna a DC hőskoszorújára szerzői jogok sértése nélkül, szinte egy az egyben átültetve a képességeket, karaktereket.

Spoiler
Ha valaki nem jön rá a párhuzamra: Homelander – Superman; A-Train – Flash; Black Noir – Batman; Deep – Aquamen; Queen Maeve – Wonder Woman
És párszor pont az összekacsintásokkal próbál poénkodni az eredeti karakteren, ami sajnos kicsit túlhasznált (mint hogy milyen röhejes is Aquamen szuperereje, köszönjük, tudjuk, láttuk már ezer más médiumban), és sajnos nekem egyáltalán nem tűnt újszerűnek.

-A sorozat trailer-ének vágóit nem is tudom, hogy büntetném, vagy jutalmaznám (Amazon nyilván jutalmazná, mint kritikus néző, én inkább büntetném). Egyrészt a sorozat talán legerősebb jeleneteit sikeresen ellőtték, és például abból nekem egy sokkal jobb sorozat igérete jött le, mint amilyen végül a Boys lett. Ezért számomra sajnos csalódás lett a sorozat, de talán azt is mutatja, hogy tényleg túl sok bene az üresjárat, és nem annyira brutális mint elsőre igéri. A szuperhősöket inkább csak kicsit összepiszkolja, minthogy végleg lerántaná a sárba, mocsokba. Ebben a sorozatban sokkal több lehetőség lenne.

Viszont! Ez egy tényleg elég jó sorozat, csak ne üljünk fel a konzumzombikkal teli Hype-vonatra. Bőven van hibája, és jó lenne ha ezeket kicsit el is kezdenék kiköszörülni a következő évadra. Azért mert nem láttunk még ilyet, ne paraszt-vakuljunk már el, és különösen ne 9,5/10-re, messze ez még attól hogy egy tökéletes sorozat legyen. 7,5/10, max 8 talán reális, ami szerintem nem egy rossz érték, ha rendesen értékelünk, és nem pillanatnyi lelkesedés alapján.

Runo
Vendég
Runo

Nekem bejön! Nem egy pörgős akció sorozat, de vacsi mellett pont nézhető!

sgtGiggsy
Vendég
sgtGiggsy

Őszintén, azok után, amit mindenki mondott, brutális nagy csalódás. Először is nagyon túltolták az elszállt szuperhős dolgot. Értem én, hogy lennének, akiket korrumpál a szupererő, de itt mindenkivel az történt. Lényegében Starlight kivételével minden hős egy rohadt köcsög, ami iszonyatosan erősen a ló túloldala. Árnyalások nagyon minimálisan vannak, bármely szereplő elhelyezhető a jó és rossz oldal egyik végletén Butcher, Maeve és Frenchie kivételével. Másrészt nagyon inkonzisztens a sorozat néhol. Mármint bizonyos jelenetek iszonyatosan komolyak és mélyek, más jelenetek meg ilyen komikumba fordulóan fingós humor szintű szerencsétlenségek (a delfinszöktetés például). A fenti kritika végén írt brutális pörgés nem tudom hol volt,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>