The Walking Dead: The Final Season [Episode 4: ’Take Us Back’] (2019) – játékteszt

„Sajnálom, de nem. Egy feladatom van a számodra. Szükségem van arra, hogy visszamenj a szobádba és az ágyadban aludj. Szükségem van arra, hogy barátokat szerezz és nagyra nőj. Még nálam is nagyobbra, remélem. Szükségem van arra, hogy élj. Értem. Ez innentől kezdve a feladatod…”
2019. március 26-a jelentette az emberiség számára egyrészt az apokalipszis, másrészt egy szívbe markoló történet végét. Egy történet, ami tele volt kalanddal, megpróbáltatással, nehézséggel, izgalommal, fájdalommal és meglepő fordulatokkal. Egy mese, melynek szereplői minden követ megmozgattak a túlélés reményében, ám ha nem jártak sikerrel, akkor is az volt az első számukra, hogy társaik tovább élhessenek. Rengeteg halál, cselszövés, akció és döntés tárult szemünk elé, amiket nem volt egyszerű munka feldolgozni. Igen, elérkezett a Telltale (és Skybound)-féle The Walking Dead LEGUTOLSÓ, befejező epizódja.

Clementine és AJ rengeteget küzdöttek. Egyetlen céljuk volt csupán, az igazi otthon megtalálása, de úgy látszik, hogy a sors nem akart nekik megkegyelmezni. Az évad legelején egy különös véletlennek köszönhetően megtalálták a „különleges” gyerekek iskoláját, ami tökéletes helynek tűnt az ő számukra. Jó társaság, elegendő hely és élelem, stabil falak, megfelelő fegyverzet… ugyan mi kell még a túléléshez? Arra viszont nem számítottak, hogy egy csapat fegyveres bandita és körülbelül 30-szor annyi járkáló leselkedik rájuk a háttérben arra várva, hogy lecsaphassanak. A rengeteg küzdés végén, pedig már csak egyetlen kérdés maradt hátra, amire most választ is kapunk:

„Vajon megérte ez a rengeteg áldozat?”

Jelen fejezetünk cselekménye ott kezdődik, ahol azt mi félbehagytuk: az előző epizód kirobbanó befejezésétől. Főhőseink próbálják elhagyni a banditák főhadiszállását, ami szó szerint romokban és lángokban úszik. Körülötte pedig, mint azt már megszokhattuk, szörnyek százai hemzsegnek. Úgyhogy neki is láthatunk az akciójeleneteknek, ahol ugrás, futás és gyilkolás vár minket. Természetesen az első és legfontosabb tennivaló a menekülés és az iskolába való visszajutás. Ha viszont azt hittétek, hogy leszámoltunk minden olyan gonosszal, aki húsvér emberi lény, akkor tévedtetek. Ugyanis Minerva, Tenn nővére, a nyomunkba ered harapásnyomokkal megcsonkított testével, hogy magával vigye öccsét a túlvilágra.

Röviden ennyi lenne a záró évad záró részének történetszála, amit a túlélésért való harc tesz elképesztően izgalmassá. Úgy vélem, hogy ennyi járkálót még senki sem látott életében, mint amennyivel most Cleméknek kell megküzdeniük. Mindenhol ott vannak, legyen az barlang, erdő vagy egy pajta. Még a folyókban is úszkálnak. Úgyhogy elmondható, hogy a közel kétórás kaszaboláshoz minden segítség el fog kelleni majd. (De azért vigyázzatok, mennyire veszitek igénybe a billentyűzet nyilait, illetve Q, E és Shift gombjait! 🙂 )

Néhány szót említsünk a döntésekről is. Általában az emberek az ilyen záró epizódokban jönnek rá arra a nyilvánvaló tényre, hogy a döntések bizony tényleg összefüggenek, nem számít az, hogy hány epizód is van közöttük. A megvilágosodás mellett pedig még a megbánás folyamata játszódik le gyakran a fejekben, amikor visszagondolnak, hogy az adott pillanatban miért pont arra a döntésre, opcióra vitte őket szellemük. Na, itt sem lesz másképp, mert mint azt már megszokhattuk, minden hatással van mindenre a Telltale világában. AJ személyisége, társaink sorsa forog a kezünkben, amivel természetesen tisztában vagyunk, de mindig akad egy bökkenő. Itt sem lesz egyszerű dolgunk, de csak azt tudom tanácsolni, hogy mindenképp tartsuk szemünk előtt a 3 fő szabályt.

Hogy mik is ezek? Arról a három legalapvetőbb és legfontosabb dologról van szó, amiket Clementine AJ nevelése közben folyamatosan kihangsúlyozott. Fejébe verte, hogy a legnehezebb helyzetekben is ragaszkodjon az arany szabályokhoz, mert akár az élete is múlhat rajtuk. Lássuk, mik is ezek:

„Első szabály: Sose menj egyedül!”

A második így hangzik: „Ha egy járkáló ránk támad, rögtön fejbe kell lőni!” A harmadik, egyben utolsó törvény pedig az, amit a legnehezebb betartani. Még kimondani is szörnyű, ezért csak annyit írhatok róla, hogy az arra az esetre vonatkozik, amikor egy járkálónak sikerrel végződik a támadása…

Tehát ismételten elmondható, hogy kaptunk egy akciódús, remek folytatást, ami tökéletesen hozza a sorozat hangulatát. Viszont még mielőtt a végére érnék a tesztnek, kiemelnék két dolgot. Az első az, hogy nagyon figyeljünk oda Alvin Juniorra. Igaz, minden tesztben kiemeltem ezt, de higgyétek el, hogy ez a kisfiú egy nagyon fontos eleme a játéknak. Annyira, hogy még őt is képesek leszünk irányítani egy időre. 🙂 Viszont, ha nagyon rosszra fordulnának a dolgok és döntéseinknek köszönhetően egy „szörnnyé” nevelnénk fel kölykünket, akkor ilyen gondolatoknak lehetünk fültanúi:

„Nekem tetszett. Tetszett, amikor megöltem őt. Erősnek éreztem magam. Nem érdekel, ha gyilkosság volt. Nem érdekel, akármi is volt. Jó érzés volt… Hosszú idők óta a legjobb. Talán örökké.”

A másik dolog amiről még érdemes szót emelni, az a Telltale, a Skybound és a játékosok munkája. 2012 és 2019 között mindössze 7 év repült el felfoghatatlanul gyorsan, és ezalatt az idő alatt egy elképesztő közösség dolgozott ezen a szérián. A Telltale Games stúdiójának igazából ez a sorozat hozta el a sikert, méghozzá teljesen megérdemelten. A nemrég történtek után pedig nagyon szép gesztus volt a Skyboundtól, hogy nem hagyták elveszni a történetet és pontot tettek az események végére.

Számomra felejthetetlen lesz Melissa Hutchinson hangja, amit éveken át hallgathattam Clementine arcképével párosítva különböző végigjátszások során. Felejthetetlen lesz a sok harc a járkálókkal, amikben néha többször haltam meg mint kellett volna. 🙂 Felejthetetlen lesz mindegyik karakter, akivel csak találkoztam vagy együtt küzdöttem az évadok során.
Amiben pedig 100%-ig biztos vagyok az az, hogy rajtam kívül még számtalan rajongó fogja örökké a szívébe vésni az alábbi három nevet: Clementine, Alvin Junior és Lee Everett.
[fb_button]

Összegzés
Clementine örök és ez sohasem lesz másképp.
Ezért szerettük
  • Clementine
  • AJ
  • Történet, hangulat, és még sorolhatnám…
Ezért nem
  • Oh my darling, oh my darling. Oh my darling, Clementine, You are lost and gone forever, dreadful sorry, Clementine.
10
Tökéletes

2
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Virágh Márkqsh Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

qsh
Vendég
qsh

“Szükségem van arra, hogy visszamenj a szobádba és az ágyadban aludj.”

Csak emiatt kattintottam… “gratulálok” a “fordítónak”, igazán szép, magyaros mondatot sikerült összehozni!