Dzsungelhajsza (2023) – kritika

User Rating: 6

Sokan még mindig egy kicsit értetlenül állnak Dwayne Johnson sikere előtt, hiszen a pankrátorból lett mozisztár nem csupán meghódította, de egyben le is győzte Hollywoodot. Az egyik legtöbbet kereső színész (immáron évek óta), noha túlzás lenne azt állítani, hogy képességei ezt indokolnák. 

a kritika alapvetően spoilermentes
A képlet persze ennél jóval egyszerűbb: nagyon jó a marketingje és egész egyszerűen egy szerethető figura. Kicsit olyan, mint Tom Hanks, a kimagasló tehetség nélkül. Megkérdezel 100 embert, és közük 90 azt mondja majd, csípi a fickót. Ennél nagyobb húzóerő pedig nemigen akad a filmes világban.

Ezt a hullámot próbálja meglovagolni John Cena is, aki szintén ugyanazt az utat (vagy legalábbis egy nagyon hasonlót) igyekszik bejárni. A különbség talán annyi, hogy ő azért bátrabban nyúl a karakterekhez (lásd Peacemaker pl.), de a fő vonalat itt is az akcióvígjátékok adják, ahol el lehet sütni a bugyuta poénokat és van értelme annak a 45 kiló színizomnak, amit magára szedett az évek alatt.

A Dzsungelhajsza pedig tökéletesen beleillik ebbe a sorba, hiszen a néhány akciójeleneten és a visszafogott viccelődésen kívül aligha emlékszünk majd belőle valamire. Másnap.

Ami fájó, hogy Pierre Morel-től azért ennél talán többet várnánk. A 2004-es B13 és a négy évvel későbbi Elrabolva máig megállják a helyüket (sőt), ennek tükrében pedig nem is vitatható, hogy Morel tud(na) feszes akció-thrillert forgatni. A Dzsungelhajsza azonban nem ebben a ligában játszik, hanem inkább a Wishes Sokkal több, mint testőr címre hajt.

Adott egy visszavonult, ám nyugdíjazásával meglehetősen elégedetlen szuperkatona, akit felbérelnek még egy utolsó melóra. Meg kell védenie egy minden lében kanál újságírónőt, aki egy igen veszélyes diktátorral készítene átfogó interjút. Ám egy hirtelen puccs közbeszól, a párosnak pedig menekülnie kell. Igen, a dzsungelben.

Sajnos az első perctől az utolsóig érződik, hogy Morelék nem tudták eldönteni, ez most akció legyen, vagy vígjáték, így aztán végül egyikből se került bele elegendő. Ez pedig a közel 2 órás játékidő tükrében számtalan unalmas etapot eredményezett. A dumák nem elég lazák, akcióból tényleg fájóan kevés van (azok se mondhatók különösebben nagy durranásnak), a történet pedig nem elég eredeti ahhoz, hogy elvigye a hátán a kalandot.
Egy estés kikapcsolódásnak, félig-meddig háttérzajnak ezzel együtt azért alkalmas a film, de nagyjából tényleg ennyi, amit várhatunk tőle. Ha kedveled Cena-t, akkor egy sovány 6 pontos végeredmény, ám ha nem vagy nagy rajongója, akkor jobban teszed, ha inkább elkerülöd ezt a mozit.
Összegzés
Pontosan azt kapod, amit egy John Cena akció-vígjátéktól várnál. Se többet, se kevesebbet.
6

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .