Ismét elhalasztották a Cyberpunk 2077-et, elszabadult a pokol

Van egy kis Déjà vu érzésem, nyilván nem véletlenül. Mintha ismét június lenne és a könnyeimet törölgetve írnám le újra: ismételten elhalasztották a Cyberpunkot.
Bizonyára azért érezhetem ezt, mert tényleg Déjà vu-m van: itt vagyunk (voltunk) nem messze a megjelenés dátumától, és a CDPR megint tol rajta.

Annak ellenére, hogy már – elméletileg – aranylemezen van a játék.

Mindenféle összeesküvés elméletektől (mint mondjuk amilyen ez) mentesen írom most e sorokat, de tényleg elég furcsa az, ahogy ezt a stúdiónál intézik. Furcsának nevezem, de bénát is írhatnék.

Ha téged abszolút nem érdekel a további szómenésem, akkor gyorsan álljon itt a lényeg: az új dátum december 10. Elméletileg.

A többieknek, akik maradnak egy kicsit elmélkedni velem: ti hogy reagáltok most erre a hírre? Írjátok meg kommentben, nagyon érdekelne.

Mert hát az ember kíváncsi állatfaj, néztem gamestaron a hír cikkjét, illetve elsősorban a hozzászólásokat. Elég erősen kettéoszlik a nép: az egyik fele szerint jó dolog az, hogy CDPR nem áll be a sorba és nem adnak ki egy félkész, csiszolásra szoruló játékot úgy, hogy majd patchekkel kijavítják, a másik fele pedig igen mérgesen reagálva épp lemondja az előrendelést.

Ami sok, az sok címszóval.

De kinek van igaza? Aki elnéző a fejlesztőkkel, mert hát ők azért mégiscsak megérdemlik, vagy akinél végképp betelt a pohár?

Nem tisztem igazságot tenni, nem is fogok. Mindkét félnek igaza van véleményem szerint: ez a csapat tényleg rászolgált a bizalomra és igen, ez a csapat szépen vissza is él a bizalommal amire rászolgált.

Nem vagyok játékfejlesztő. Nyilván én is csak kanapéról okoskodok, de egyszerűen életidegennek tűnik az, ami most történik. Az ugye bármilyen projekt kapcsán előfordulhat, hogy rosszul kalkulálják ki a szükséges időt. Megesik. Mindenkivel megesett már. Ilyenkor jöhet egy őszinte bocsánatkérés, egy újrakalkuláció és minden megy a maga medrében tovább. Így lett áprilisból szeptember. Aztán újrakalibrálás, és így lett szeptemberből november. Aztán most újrakalibrálnak és így lesz belőle december közepe. Aztán majd újrakalibrálnak…..

Na de komolyra fordítva: miért mondom, hogy életidegen?

Mert egy brutál nagy projektről van szó. Játékfejlesztésben sosem volt részem, de nagy projektben már igen. Ennyi csúszás… egyszerűen nem fér bele. Ott akkor valakik valamit nagyon elnéztek. ÉS gondoljatok bele: itt nincs kliens, aki az agyukra ment, aki folyamatos változással növelte a fejlesztési időt. Aki mindenbe belekötött. Akire várni kellett. Itt ilyen nincs.

Itt most a helyzet az, hogy újra szükség van plusz három hétre, hogy most aztán már tényleg tökéletes legyen. 8 évnyi munka után. Pont még 3 hét kell. Megint.

Na ez az, ami életidegen. Ami 8 év alatt nem jött össze, az három hét alatt már nem is fog.

Ez nem vészmadárkodás, abszolút hiszem, hogy a Cyberpunk 2077 annyira istenkirály lesz, mint amennyire annak tűnik. Ez simán csak tény.

Ahogy az is tény, hogy ha december 10-én tényleg megjelenik végre és beváltja az ígéretei nagy részét, akkor ezekre a csúszásokra az ég világon senki sem fog emlékezni.
Nektek mik a gondolataitok a csúszás(ok) kapcsán? Mérgesek vagytok, megértőek? Írjátok meg nekünk hozzászólásban, tényleg nagyon kíváncsi vagyok, hogy ti hogy vélekedtek.

32
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
29 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
31 Comment authors
SajtSajtSajtSajtDante Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Anusz csiklandozo
Vendég
Anusz csiklandozo

gusztustalan szerintem.engem ezek utan mar rohadtul nem erdekel az sem ha csak jovore jelenik meg.en mar levettem a kezem a dologrol

Shadow
Vendég
Shadow

Én megértő vagyok velük szemben és türelmes.
Mennyit is csúsztattak eddig az eredeti dátumon?
Még az egy évet sem értük el.
Szüleinknek mennyit kellett várni egy autóra, telefonra?
Hova tűnt a világból a türelem?
Nem lehet minden készen tegnapra, az istenekre, ez nem így működik.
Van amire várni kell és érdemes várni. A CP 2077 szerintem ilyen.
A klímaváltozás, na azzal nem szabadna várni, de bezzeg ott megy a tökölődés, már bocsánat, pedig azon a megszokott életünk múlik, aztán mégsem történik semmi, nem hogy halasztás, de szó szerint semmi.

Palinko
Vendég
Palinko

Én azt gondolom hogy nem éltek vissza a bizalommal, egyelőre. Senki nem azért bízik bennük hogy határidőre le tudnak szállítani egy játékot hanem azért hogy ami kijön a kezeik közül jó lesz. Még csak azt sem várja senki hogy hibátlan játékkal jöjjönek ki ami egy open world esetében igen csak lehetetlen, jön ehhez is még sok patch stb, de a lényeg hogy maga a játék jó legyen. A történet helyén legyen, meglepjen, meghasson, talán még fel is idegesítsen néha minket, tehát hasson ránk. Ezt várja mindenki. Tőlem akár jövőre is csúsztathatják bár szomorú lenne hogy a 2020-as forrásmű appropója ezzel… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Reddd
Vendég
Reddd

Ez pont az a helyzet, amikor egy játékfejlesztő megszívatja saját magát, húzzák-nyúzzák a kiadást, közben akár évek is eltelnek és szép lassan elavult lesz a motorjuk technológiája, textúrázás, stb. Esetleg rájönnek a játékosok, hogy nem is olyan nagy durranás a játék, erre kár volt évekig várni, na akkor lesz csak igazi “keresztre feszítés”. Lassan 20-25 éve mindig előfordult ez, és a fejlesztők még mindig nem tanulnak a múlt hibáiból.

Mithrandir
Vendég
Mithrandir

A 2077 nem a címe, hanem a megjelenése dátuma. Kár, hogy addigra már retrónak fog számítani…
Ha maximalisták a fiúk, az csak jót tesz a műnek, és abszolút megbocsátható, ha az asztalra (aranylemezre) letett cucc tényleg hibátlan lesz. De ha így megy tovább, akkor ezt majd csak az unokáink fogják megtudni.

bitbandita
Vendég
bitbandita

Még ha jövőre tolnák át, de 3 hét, könyörgöm. Azonkívül akik hisztiznek nem veszik észre mi történik körülöttük? Éppen egy járvány van, mindent halasztanak, emberek ezrei betegszenek meg, kerülnek kórházba, karanténba, stb.
Aki ezért visszamond pl egy rendelést, mert nov 18 helyett dec. 10.-én viszi ki neki a postás, annak azt ajánlom, hogy ne is vegye meg, sőt, le se töltse. Már csak azért se. A gépét meg dobja ki az ablakon, vagy verje rommá egy baltával, az a kemény. Sok idióta, elszakadva a valóságtól azt hiszik, hogy őket valami hatalmas tragédia érte, mert három hetet csúszik a videójáték.

Red
Vendég
Red

Ha találtak valamilyen súlyosabb hibát, nem feltétlenül magától értetőd a javítása. Vagy most jelentette be az AMD az új kártyáit, ami ultamate DX12, ray-tracing, akármi stb. támogatást ad. Lehet hozzá kell igazítani a motort, akár szerződés alapján is, hogy ne utólag kelljen.

Billy a kölyök
Vendég
Billy a kölyök

Nem tragédia a csúszás!Inkább csinálják meg normálisan,minthogy pár naponként,érkezzen egyik javítás a másik után.
Egyébként pedig,annyi játék van mint égen a csillag,mindenki találhat magának olyat amivel lekötheti magát addig.

exec
Vendég
exec

úgy megy a hiszti mintha egy évet halasztanának. Durcás kis hülyegyerek stílus, biztos meg van az oka, gamebreaking bug vagy hasonló… nem hiszem hogy a karácsonyhoz közelítés lenne a cél.

joe
Vendég
joe

Ott qrták el, hogy bejelentették az aranylemezre kerülést. Onnan már nem illik (sokat) csúszni.

Vitya
Vendég
Vitya

Szánalmas és felesleges az a hiszti amit egyesek elengednek a játék eltolása miatt. Megy a köpködés,egyesek a cég bukását kívánják,egyesek rögtön bebújtak a késés mögé megindokolva miért mondták le a rendelést és inkább warezolják le (aki egy ilyen kaliberű alkotást lewarezol az konkrétan egy nulla fos aki szépen támogatja a hasonló még megmaradt nagy fejlesztők kilépését avagy leépülését a játékiparban). Aki várta az ez után is várni fogja, aki meg nem az hisztizik. Pár szaros hét, a játék aranyon van sokszorosítás alatt, szimplán annyi történt hogy a 0day patch-el még finomítanak plusz már szivárgott infó arról is hogy a jelenlegi… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

ivan924
Vendég
ivan924

A játékfejlesztők felé meglenne a bizalom, de a PR-, és reklám-osztály igencsak elszúrja a dolgokat. Egyszer-kétszer pár hónapos csúszás, egy érthető indokkal/ bocsánatkéréssel: érthető, elnézhető, senki nem akadna fenn ezen.
De ennyiszer halasztani, néhány heteket… Épp a túlzott hype-miatt bukhat óriásit a játék, mert ilyen előzmények után olyan hibákat is felrónak majd, ami fölött máskor simán elsiklanak.

Há eF
Vendég
Há eF

Nekem nincs vele gondom. Életemben nem vártam egy játékot se! Mindent utólag vettem meg olcsóbban. Ezt most rohadtul várom, de nem izgulok, mert már ott figyel a megnyert játék (steamgifts-ről) a steam fiókomon. Sose voltam türelmetlen, fiatalon se. Erről mindig Gandalf mondata ugrik be: “Egy mágus sosem késik. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar”. A CD Projekt RED nem ezt érdemli. Nem nagyon adtak még ki szar játékot!

Laci
Vendég
Laci

Én alapból nem értem, miért baj az ha csúszik és többször? Mi van akkor? Összedől a világ, ha nem jelenik meg időben, éhenhalunk tőle, kinyomják a szemünket, vagy mi? Mert kb max azt érinti, aki éppen halni készül és még mielőtt elmegy végig akarná tolni a játékot. Az hogy a kiadót, meg a stúdiót ez anyagilag hogyan fogja érinteni, az már más dolog. A türelem Cyberpunk2077-et terem. 🙂

a Sándensz kid
Vendég
a Sándensz kid

ha picit tolják még, akkor a végén még összegyűlik a pénz valami jobb masinára.

r4z0p
Vendég
r4z0p

Legalább a halloweeni akciókra marad egy kis plusz pénz 😀 Majd a mikulás hozza a gémet!

Vendég
Vendég
Vendég

Amikor kitesznek egy dátumot és azt mondják hogy kész meg ilyenek, és mégis csúszni kell, az azt jelenti hogy korábban csúsztattak. És az sem fair hogy elővételben eladták már úgy hogy megvan a dátum és mégsem, ez az emberek jóhiszeműségével való visszaélés és az hogy nem érdeklik őket azok akikből élnek, mert majd úgyis dögeszre keresik magukat. Az üzleti világban ennek komolyabb következményei lennének. Vagy ne mondjanak elhamarkodott dátumokat, vagy ha nagyon kell tolni, akkor legalább aki már kifizette nekik azoknak valami visszatérítést, ajándékot stb adjanak, ez lenne a minimum. Semmiképpen nem korrekt viselkedés és bár meg fogom venni (újra… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Ron
Vendég
Ron

Biztos átnézetik Anita Sarkeshian-nal…

Ben
Vendég
Ben

Engem az zavar, hogy a firkászoknak kiadtak már egy játszható demot. Rendben, csúsztassák még decre egyszer, akkor én úgy is jobban rá fogok érni, de nov 19-kor elérhetővé tehetnék ugyan azt a demot legalább az előrendelőknek, hogy eldöntsék, hogy akarják vagy sem.

Tamás
Vendég
Tamás

Üdv. Enegem nem érdekel, csak leygen tökéletes. Nagyon várom már persze, most ahogy megkaptam a fizut meg is vettem elővételbe a Steamen! Ahogy láttam belőle videókat nagyon profi lesz az autós üldözés, tőrések ütközések mint annó a GTA4-EFLC-ben és nem is mind a fos elcseszett bugokkal teli (((((gta5-ben)))))) mert ez egy rakás hagy ne mondjam mi. . .. jóbb ha szóra sem méltatjuk Ez oda veri az összes eddigi ilyen hasonló Game-ket az tutu 100%. Vitát nem nyitok senkivel, kérem mert ez tény, tudomásul kell venni és kész! 😀

Tuco
Vendég
Tuco

Nem tudom, hogy észrevette e valaki, hogy egy reklámvonatra ültették fel a népet:
Jaj most nem jó még de nemsoká, jaj most sokat kell túlórázni mi lessz, húúú még mindig nem jó a dátum sűrű elnézést de azért jó fejek vagyunk….
Egy reklám áldozatai vagytok.
Jó reggelt kívánok!

János
Vendég
János

Igazából kit érdekel, annyi játék van e mellett is amit még ott vár a Steam library-mban… pont ezért úgysem venném meg teljes áron, csak majd egy év múlva a felért amikor a bugok is kijavultak.

Egyébként meg javítgassák csak, egyrészt megtehetik mert pénz van rakással, másrészt meg jó reklám ez nekik, ha jó lesz akkor pár hét múlva már senkint nem érdekel mennyit csúszott. Ha meg bugos maradna akár egy fikarcnyit is akkor ezen lovagolna mindenki egy évig.

Random Stranger
Vendég
Random Stranger

Ajánlani tudom Jason Schreier: Blood, Sweat and Pixels című könyvét. Bemutatja, hogy néha a legnagyobb címek mögött is mennyire brutálisan kizsigerelt, a váratlan nehézségeken az utolsó utáni pillanatig őrlődő fejlesztők vannak. Szinte nincs olyan játék projekt, ami a kiadás dátumához közeledve ne embertelen munkahelyi nyomással zárulna. Így inkább azon csodálkozom, hogy mi a fenéért dolgoznak emberek ilyen körülmények között. Ők feladják a work-life egyensúlyúkat, az egészségüket kockáztatják, azért hogy én vígan kattoghassak. Az a minimum, hogy megértő és türelmes vagyok, főleg hogy tudom, milyen belebetegedni a munkahelyi nyomásba.

Yoindulat
Vendég
Yoindulat

A nevében a 2077 a kijövetel éve, nem a sztori dátuma… XD Változatlanul kíváncsi vagyok rá, de nem ülök tűkön miatta.

zsozsó
Vendég
zsozsó

engem nem zavar.tudok várni.az viszont biztos,hogyha kijön,nagyon durván tarolni fog és sokáig fogja emlegetni a világ.

Dante
Vendég
Dante

Közelebb akarják karácsonyhoz, azt gondolnám.

Sajt
Vendég
Sajt

Az Onion az nem összeesküvés cikk, hanem egy paródia.

Sajt
Vendég
Sajt

Egyébként ha a videókat nézed, az kb. szkriptelt az egész, továbbá az “éles” jelenetekben pont úgy néz ki, mintha egyáltalán nem lenne AI.

Videót én is tudok csinálni bármiről.

trackback

[…] Ismételten elhalasztották a Cyberpunkot […]