Eldőlt: csak írásbeli érettségik lesznek, május 4-től kezdődően

A mai nap (április 16) délelőttjén Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely megtartották a kormányinfót, amelyből megtudhattuk, hogy milyen döntés született az idei érettségi vizsgákat illetően. 
Az előrehozott érettségizőkkel együtt nagyjából 113 ezer diák vizsgázna az idén tavaszi érettségi szakaszban, azonban várható volt, hogy a szokásos menetrend nem lesz tartható.

Hogy a koronavírus terjedését leginkább visszaszorítsák, Magyarország Kormánya a következő intézkedéseket hozta érettségi ügyben:

Most tavasszal csak azok a diákok érettségizhetnek, akik azt a továbbtanulás miatt teszik, ez ugye azt jelenti, hogy előrehozott vizsgázásra most nem lesz lehetőség, kizárólag a végzősök mehetnek számot adni a tudásukról.

Ez számok tekintetében azt jelenti, hogy nagyjából harmincezerrel kevesebb lesz az érettségiző diák (azaz nagyjából 83 ezer fő).

A másik fontos változtatás, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, szóbeli felelésre csak abban az esetben kerül sor, ha írásbeli nincs lehetőség (Gulyás nyilatkozata alapján ez alig több, mint 3 ezer diákot érint). Aki felmentéssel rendelkezik az írásbeli vizsga alól, az szóban vizsgázhat.

Az érettségi vizsgák május 4-én kezdődnek és az Emmi közleménye alapján május 21-ig tartanak.

Nagyon fontos, hogy most senkinek sem kötelező érettségiznie. Ha valaki most nem szeretne vizsgát tenni, az ősszel pótolhatja (ez esetben azonban majd csak a jövő évi felvételi folyamatba tud becsatlakozni).

A vizsgákban résztvevők egészségének megóvása érdekében szigorú szabályozásokkal zajlanak majd az érettségik: a vizsgák ideje alatt a diákok nem csoportosulhatnak, illetve egy teremben maximum 10 fő tartózkodhat egyszerre, a köztük lévő távolság is minimum másfél méter kell, hogy legyen.

Emellett újabb egy hétre meghosszabbította a Kormány a kijárási korlátozásokat, az önkormányzatok pedig a húsvéti hétvége után ismételten felhatalmazást kaptak arra, hogy a hétvégi időszakra saját hatáskörben szigorítsanak a kijárási szabályokon.

A korlátozások és a lezárások miatt több európai nagyvárosban drasztikusan csökkent a légszennyezettség mértéke, Párizsban több, mint 50 százalékkal csökkent a nitrogén-dioxid, de Rómában és Madridban is 45 százalékos a visszaesés.
A mai nappal (április 16) 1652-re emelkedett a koronavírussal fertőzött regisztrált esetek száma Magyarországon, és 142 áldozata van itthon a járványnak. Vigyázzatok magatokra, tartsátok be a korlátozásokat, figyeljetek a higiéniára és tényleg…maradjatok otthon.
[fb_button]

forrás: index.hu,index.hu

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .