Kibeszélő: Itt a rezsicsökkentés csökkentés: hogyan faragj a számládon, és mire ügyelj ha nem akarsz sokat fizetni?

Rendhagyó poszt következik, de bizony megesik, hogy a világ aktualitásaira reagálni kell, főleg ha ezzel teret adhatunk annak, hogy segítő gondolatok szülessenek.
Hogy a rezsicsökkentés az eddig fenntartott formájában mennyire volt hasznos, hogy hogyan kellett volna csinálni, és hogy hosszú távon ki is járt vele jól, azt ebben a posztban nem szeretném taglalni. Erről mindenkinek megvan a maga véleménye, ám jelen helyzetben azzal sem megyünk sokra, ha politizálni kezdünk, mert attól a rövidtávú helyzet biztos, hogy nem változik meg.

A rövidtávú helyzet pedig az, hogy augusztus 1-től csak az átlagfogyasztás mértékéig lesz csökkentett az áram és a gáz ára (előbbinél ez 210 kilowattóra/hónap, földgáznál pedig 144 köbméter/hónap). Az efölött elfogyasztott mennyiséget piaci áron kell fizetni, hogy ez a piaci ár pontosan mit is takar, az a következő napokban dől majd el, ahogy számos, nagyon fontos részlet sem ismert.

Az egyik legnagyobb probléma talán az, hogy a változtatás már augusztus elsejétől érvénybe lép, azaz nagyjából két hét a “türelmi idő”, ez valljuk be nemhogy nem sok, de legalább jó kevés. Hogy milyen szinten érint minket a piaci ár, az nyilván az energiafelhasználásunktól függ, ám a súlyozást nem véletlen tartják sokan igazságtalannak, hisz mérőóra szerinti mennyiségről van szó, azaz a kedvezmény tekintetében nincs különbség egy garzonlakás, és egy több szintes családi ház között – melyben akár több generáció is él egy fedél alatt -.

Nem nehéz kimatekozni, hogy míg az előbbi esetében jó eséllyel nem kell attól tartani, hogy drasztikusan megemelkednek a rezsiköltségek, utóbbinál ez elkerülhetetlen, holott az egy főre jutó fogyasztás könnyen lehet, hogy alacsonyabb.

Ugyancsak kellemetlen helyzetben vannak most azok, akik árammal fűtenek – főleg, ha nincs is más lehetőség kiépítve -. Ez ugyan első blikkre nem tűnik bölcs megoldásnak, ám a mai, modern klímákkal igen jó hatásfokú fűtés érhető el, ami egy jó szigetelt otthon esetében abszolút járható út. Volt eddig, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök csak áramról mennek, ha pedig emellé még a fűtés is belép a képletbe, ott akár százas nagyságrendben átléphető a havi kilowattóra fogyás, ami brutális számlát eredményez.

Ráadásul a kedvezmények között nincs átjárás. Hiába nem fogyaszt valaki gázt, az arra járó rezsicsökkentés nem érvényesíthető az áramban.

Rendben, de akkor mit lehet tenni?

Ez nagyon sok mindentől függ, elsősorban a rendelkezésre álló lehetőségektől. Ha kiépített gázfűtés helyett tetettünk fel klímákat, akkor nyilávn a legegyszerűbb megoldás az, ha mégiscsak gázzal fűtünk – illetve odafigyelünk arra, hogy a rezsicsökkentett értékig használjunk csak áramot -. Ám ha ez nem kivitelezhető, akkor következő lépésként alternatív megoldások után kell nézni. Ha alkalmas az ingatlan arra, hogy fa/széntüzeléssel rásegítsünk, és ehhez nem szükséges nagy befektetést eszközölni, akkor B-tervnek mindenképpen érdemes ezt még gyorsan kivitelezni. Egy cserépkályha – pláne egy kandalló – nem akkora összeg, ami ne térülne meg, főleg, ha az áramszámlán jelentkező plusz óriási lenne.

Ezeket a lehetőségeket érdemes nagyon átgondolni, és kisakkozni azt, amelyik a legkevésbé fáj a családi költségvetésnek.

Egy dolgot azonban el kell fogadni. Ha egy túlméretezett családi házról van szó, amiben kevesen élnek – és sajnos ez főképp vidéken igen sokszor megesik -, akkor ott nem lesz fájdalommentes megoldás. Akár gázzal, akár fával fűtünk, mindenképpen drasztikusan meg fog emelkedni a kiadás, ha a szokásos hőfokokat akarjuk tartani.

De akkor hogyan spóroljunk?

Okosan. Mivel sejtéseim szerint itt az árammal sokkal nagyobb galibák lesznek, mint a gázzal, így elsősorban az áramfogyasztásra kell kiemelten odafigyelni – ráadásul a gáz esetében ez nem is túl életszerű, hisz fűtésen és főzésen kívül másra nagyon nem alkalmas -. Áramot azonban rengeteg minden fogyaszt, és bizony van közte olyan, amiről nem is gondolnánk, hogy milyen sokat. Eddig ezzel különösebben nem is kellett foglalkozni, ám ennek az időnek vége, így érdemes tartani egy nagyon alapos átvizsgálást lakáson belül, és kiszűrni, hogy mivel lehet valóban spórolni.

Sajnos – vagy nem sajnos, nézőpont kérdése – a bedugva hagyott töltők, és a készenléti módban világító ledek nem tartoznak ebbe a kategóriába.
Nyilván, akinek a lelkiismeretét megnyugtatja, az húzzon ki minden ilyet a konnektorból használat után, ám ez a havi fogyasztásban nem igazán fog jelentkezni. A legtöbb mai modern eszköz ugyanis ilyenkor maximum tizedwattokat fogyaszt, ami még piaci áron sem tétel.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagy háztartási gépeken van a hangsúly. A hűtő, a mosógép (szárító), a mosogatógép, a villanybojler, és a klíma az, amelyek az áramfogyasztás döntő többségéért felelősek.

Ezeket cserélni akkor érdemes, ha valóban elavultak. Hogy A++, vagy A+++, az nem nyom annyit a latban, hogy amiatt milliókat költsünk az egész géppark cseréjére, ám ha még mindig egy húsz-harminc éves fagyasztó látja el a szolgálatot, akkor attól bizony érdemes megválni.

Akkor most irány a kőkorszak?

Nem, azaz nem feltétlenül. Ha a családi költségvetés már eddig is szűkös volt, akkor persze gyakorlatilag bármi áron be kell szorítani a fogyasztást a rezsicsökkentett határérték alá. Egyébként viszont érdemes egy nemesebb célt az egész mögé látni: azt, hogy el kell kezdeni spórolni az energiával.

Ez persze sokaknak fájó pont, viszont a jövőnk érdekében egy amúgy is szükséges lépés, amit nem is nagyon lehetne halogatni (sőt, lehet, hogy már így is elkéstünk).

Viszont amíg olcsó az energia, addig sokkal kevésbé foglalkozunk azzal, hogy 21 fokra állítva megy a klíma, vagy hogy épp csak két felsőt mosunk ki. Ha azonban odafigyelünk arra, hogy a háztartási gépek közül csak az, és csak akkor menjen, amikor tényleg szükséges, akkor azzal már rengeteget megtakarítunk.

Ezt nyilván szokni kell, és eleinte okozhat kényelmetlenségeket. Viszont itt az ideje belevágni a tudatos energiafelhasználásba, és nézzük úgy a kialakult helyzetet, hogy ehhez most a pénztárcánk a motivációnk. Ha szükséges, akkor állítsuk kevésbé hidegre a hűtőt. Ha túl sokat fogyaszt, akkor ne menjen pluszban két fagyasztóláda. Nem megengedhető az sem, hogy ma már ne LED-es világítás legyen a lakásban mindenhol. Ha egyszer valóban figyelmesen végignézzük egyesével a fogyasztókat, akkor rengeteg olyat találunk majd, ahol energiapazarlás tapasztalható, csak ez eddig nem jelentett valódi gondot.

Konklúzió

Mindez persze nem vigasztalja azokat, akiknél a fenti esetek állnak fenn, és bárhogy is próbálkoznának, a fogyasztásuk így is, úgy is jócskán túllépné a határértéket. Nekik remélhetőleg érkezik valami mentőöv, mert még amúgy is rengeteg a megválaszoltalan kérdés, nem beszélve azokról, akik most vettek lakást (ott milyen átalány alapján számolnak majd?), vagy az albérlők-lakástulajok helyzetéről.

Egyelőre még az sem tisztázott, hogy mit takar a piaci ár, és hogy lehet-e egyáltalán majd diktálás alapján fizetni havonta (mert ha nem, az is furcsa helyzetek szülhet egyes esetekben).
Meglátjuk, várjuk a részleteket, addig is azonban érdemes aktívan elkezdeni tervezni, és gondolkodni, hogy milyen megoldásokkal lehet energiahatékonyabbá válni, mert afelől nincs vita, hogy a világ jelenlegi alakulása alapján erre szükség lesz. Nem csak most, de a jövőben is. 

19
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
15 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Konzervatív46ErikNeduddkiWijnaBlázi Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kepe
Vendég
Kepe

Én is abba a cipőben, vagyok kb 2 éve a régi pazarló gázkonvektorokat lecseréltem, A+++-os fűtős klímákra, az az érdekes , hogy kevesebbre jött így ki a számla, mint előtte a gázos fűtés. A klímák egy belvárosi 60 m2-es lakást fűtenek, ami a 40-es években épült, fa nyílászárókkal. 2200 kWh volt 2021 szeptembertől 2022 Május közepéig a fogyasztás amit ha 108Ft -os árral számolok, akkor kb 240 ezer Ft.Mivel az egyik kis szobában megmaradt a gázos konvektoros fűtés, majd szépen azt beizzítom. Bár én azért nagy befektetést a gázos fűtés újbóli kiépítésébe nem fektetnék, mert lehet hogy fél év múlva… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Mr Satan
Vendég
Mr Satan

Alapjában véve nem szabad elfogadni ezt a bejelentést és kész. Minél inkább a végefelé tart egy hatalom, annál agyamentebb törvényeket hoznak.
Ha ez nem hozza meg a bukását záros határidőn belül akkor valóban semmi nem fogja. Az emberek inkább megdöglenek mint hogy leváltsák az uralkodót….

DonkeY
Vendég
DonkeY

Köszi a nagy semmit… 😀 Én csak azt nem vágom, hogy a fenébe jött ki ez az átlagfogyasztás? Egyszerűen képtelenség ilyen alacsonyan fogyasztani. Marinénit vették átlagnak, akinek semmi más elektromos eszköze nincs, csak egy negyven wattos izzója, és este felkapcsolja pár órára? Mert ennyi kWh kábé erre elég… Ráadásul ez az egész rezsicsöki egy akkora nagy kamu. Eddig általában 27e Ft -os volt a villanyszámlánk, ebből 7k -t levett a rezsicsöki. Persze azt értem, hogy eddig hatósági ára volt, tehát kötelezték az áramszolgáltatót egy bizonyos egységár kiszabására. A röhej az, hogy maga az áram nem is túl drága, a táblázatuk… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Mr Faszkivan
Vendég
Mr Faszkivan

Ha az rezsi gondot okoz anyagilag, akkor ott baj van így is úgyis… Nincs pénz, de mégis dolgozik, ráadásul nagy valószínűséggel olya nszar munkát amit rühell az ember stb. Felmerül a kérdés, hogy önmaga számára mi értelme van neki élnie? Nyílván a társadalom és a fel 5% jól jár vele, hiszen ezeket szolgálják, de önmagának miért jó az élet, amikor még egy madárnak is szabadabb és nyugodtabb élete van? Ezt a kérdést hányan teszik fel maguknak? Meddig, milyen mélységig lehet még “patkánymódba” rakni a lakosságot?

Hmmm
Vendég
Hmmm

Olvasgattam a hozzászólásokat. Én is elgondolgodtam, hogy lehetek ennyire átlag felett fogyasztó. Talán sok a kisnyugdíjas villanyóra, meg a hobby és nyaraló villanyóra, és vannak a szerencsések akiknek szaldós elszámolású napelemük van, Ők többnyire negatív havi átlaggal vesznek részt ebben a statisztikában 🙂 Ami nálam nagyon kiverte a biztosítékok, hogy ezek után miniszteri, katonai és rendőri fizetésemelés történt, persze pl. az ápolóknak most nincs itt az ideje fizetést emelni. Kiváncsian várom az ország új nevét mikor hirdeti ki az ispán, és vajon mi lesz katonai diktatúra, vagy rendőrállam? FÉLELMETES! A spórolással nem igazán értek egyet (persze alapvetően emberi normák szerint… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

A király
Vendég
A király

Elég sok csoro élhet ebben az országban ha ekkora a pánik egy kis emelésre… Tényleg mindenki minimálbéren tengeti az életét vagy mivan?

Hátnem
Vendég
Hátnem

Teccettek volna leváltani a G***t, amíg még lehetett…

KROK
Vendég
KROK

Konkrét öltetet én sem tudok adni. Gázzal úgy van meg a 120m3, hogy a 90 téli napból 60-at fával fűtök. Az áram meg elképesztő, tuti, hogy a napelemes visszatermelőket is beleszámolták, mert 301kwh úgy, hogy se klíma, se mosogatógép, de még mikró sem újabban 🙁 Ehhez ketten vagyunk háztartásban, és pár helyen ledes világítás van. (hiába kéne alapnak lennie, nem mindenhol… hát ez van)
De tényleg igaz lett, a 8 millió rezsiszámoló országa lettünk…

bla bla
Vendég
bla bla

azota változott ez meg az

Sabbatáj Cévi
Vendég
Sabbatáj Cévi

Prédák vagyunk egy embertelenül aljas dzsungelben. Amikor a fényességes nyugati modernitás már nem tud gyarmatosítani és fosztogatni más távoli kontinenseken, akkor a saját “római” polgárait sarcolja, hogy extra bevételre tegyen szert, ami kell neki a rabló háborújához. Tisztázzunk valamit, amit sokan nem értenek: 1. A fényességes nyugatnak semmi köze és keresnivalója nincs Ukrajnában. Azért van ott, mert már fogytán van a világban a kifosztható gyarmat. 2. Velünk fizetteti ki a háborúja költségeit, de az onnan származó mocskos profitot egyedül vágja zsebre. 3. Hülyének néz és kihasznál minket, mert amíg ő a talmudista és főleg kabbalista messiásnak képzeli magát, addig mi… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Béci
Vendég
Béci

Azért röhögtem néhányat ezen a cikken (is) a témában. “Egy cserépkályha – pláne egy kandalló – nem akkora összeg, ami ne térülne meg…..” Megnézted mennyibe kerül egy cserépkályha, egy jó kályha? Ez nem olyan mint egy kazán hogy bemész a praktikerbe és veszel egyet, hazagurulsz vele, bekötöd és kész, ezt építik a helyszínen. Amit legutobb láttam egy kollégámnál abba csak az agyag volt 200kg, a mester beépítette a ház közepébe, na az befüti az egész házat, és a macskák is imádják. Ja és mennyi lesz a fa a szén vagy a lignit november tájékán? Ember nincs földön aki meg tudja… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Blázi
Vendég
Blázi

Nem tudom, hol rontottam el, de nekem kb 50-60% (100-120kWh villany + 72m3 gáz) a fogyasztásom. 3 fős család, 100nm, 5 éves ház 15cm hőszigeteléssel+3 rétegű termoüvegezett ablakokkal. Amit ezért teszek: kondenzációs kazán felesben padló- és radiátoros fűtéssel, nappali 21,5C, hálószobák 21C. A 8nm üvegfelületű teraszajtó télen napos időben 24C-ot csinál fűtés nélkül is a nappaliban, így rögtön csak a fél házat kell fűteni. Klíma nincs, nyáron leengedjük a redőnyt azon az oldalon, ahonnan süt a nap. Mindenütt led izzó, helyiség mérettől függően 10-20W-nyi. Hűtő kb 10 éves, a többi nagygép 5 (lehetőség szerint A++ vagy A+++ a régi skála… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Wijna
Vendég
Wijna

Olyan, hogy rezsicsökkentés sose létezett. Hangzatos agymosás. Befagyasztották a gáz és a villanyárát és azt fizettük, holott a gáz ára jóval alacsonyabban volt végig, ergó megszorításról beszéltünk. Ezzel a lépéssel meg még mélyebbre kerültünk.

Neduddki
Vendég
Neduddki

Nálunk a gázfogyasztás kb fele a nagy átlagnak (80nm, kondenzációs kazán kb 20 éves, 22-23 C a szobákban, 0 extra szigetelés, stb…). Az áram kicsit húzósabb, ott a fogyasztásunk kb 30-a már túllóg a nagy átlagon. Szóval vettem jópár okoskonnektort, ami áramfogyasztást is tud mérni, és szépen végig mértem minden nagyobb fogyasztót. Ennek eredménye, hogy a TV-n feljebb állítottam az energiatakarékos beállítást, szerver és 3PC ezentúl nem megy 0-24 csak akkor amikor szükséges, izzók, fénycsövek LED-re cserélve ahol lehetett, stb. Viszont be lett üzemelve egy szárítós mosógép ami elég durván fogyaszt. Így ezekkel együtt kb 10%-ot sikerült a korábbi fogyasztáson… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Konzervatív46
Vendég
Konzervatív46

Röhej ez az oldal! Ha kormányellenes hozzászólást negálni akartam megjelent a”Te már szavaztál erre a hozzászólásra”, ha pozitívra vettem, hozzáadta! Több hozzászólásnál kipróbáltam – válogat az oldal, vagy az adminja.