Uncharted 4 (2016) [PS4]
Apró késéssel de végre megérkezett a Naugthy Dog és Sony Computer Entertainment új Playstation 4 exkluzív játéka ami a fejlesztők szerint a széria végét és egyben Nathan Drake utolsó kalandját mutatja be. Vágjunk is bele!

A történet in medias res kezdéssel indít, ugyanis egyből egy üldözésbe csöppenünk ahol nem áll túl jól hőseink szénája. De egy pár perc után visszakerülünk a történetünk legelejére sőt olyannyira, hogy főhősünk Nathan gyerekkorába kerülünk vissza ahol megismerkedünk testvérével Sam-mel. Ez után nem sokkal ismét ugrunk az időben, 3 év telt el az előző játék óta, Nate egy nyugodt kalandoktól mentes hétköznapi életét él amit testvére Sam felbukkanása és hihetetlen kérése teljesen felforgat. Ezzel kezdetét is veszi az izgalmakkal teli kaland.
A játékban felbukkannak majd ismerős arcok a korábbi játékokból, de ne ijedjünk meg, mert ha nem játszottunk az előzőekkel akkor sem maradunk le semmiről, esetleg egy-két kisebb visszautalásról és poénról. A történet inkább a testvérpár kapcsolatáról és döntéseikről szól, számos emlék felidézésével, ezért a többi karakter ebben a részben kisebb hangsúlyt kap. Az új karakterek sem maradhatnak ki, akik véleményem szerint tökéletesen töltik be szerepüket.

No de beszéljünk egy kicsit másról is, folytassuk az akcióval. A játék, aki esetleg nem tudná, TPS akció-kaland kategóriába sorolható ahol tökéletesen helyt áll. Hihetetlen akcióban lehet részünk, legyen szó ugrálásról, lövöldözésről. A korábbiakhoz képest a játékmechanika két új elemmel bővül: az első a csáklya, amivel Indiana Jones-t megszégyenítő ugrásokat hajthatunk végre, továbbá a harcban is kiválóan alkalmazhatjuk mikor egy nagyobb lengés közben tűzharcba keveredünk. A másik új elem a csúszkálás, ami felgyorsítja az eseményeket mikor egy óvatlan lépés miatt elkezdünk a csúszós sziklákról legurulni.

Magát a harcrendszert is sikerült a végletekig tökéletesíteni, a célzás remek és jól irányítható.

A korábbiakhoz képest sokkal nagyobb szabadságot kapunk a bejárható területet illetően, minden harcot többféleképpen közelíthetünk meg, egyes alkalmakkor pedig ki is hagyhatunk, de ne aggódjunk a játék nem lett open world, sőt szinte eltévedni is lehetetlen, csupán arról van szó, hogy több felé elkószálhatunk. Külön beszélnem kell az egyes részekről, (nyugalom nem fogok spoilerezni de) lenyűgöző amit kaptunk. Más játékokban a lineáris csőszerű részek sokszor unalmasak de itt sikerült egy olyat alkotni ami ezt megfordítja. Egy-két lineáris rész annyira kidolgozott, átgondolt, hogy a játék legemlékezetesebb pillanataivá teszi azokat és mikor véget érnek tűkön ülünk a következőért. A játékban kincseket is gyűjthetünk melyekért különböző mode-okat kapcsolhatunk be például fekete-fehér kép, héliumos hangok, végtelen lőszer és még sok más. A játékmenetről még annyit, hogy nagyon eltalálták az arányokat, legyen szó platformozásról, puzzle-ökről vagy lövöldözésről. Mondjuk az ugrálós részek kicsit néha hosszúra sikerültek, de a látvány mindenért kárpótol. Apropó, látvány…

Lélegzetelállító helyszíneket járhatunk be amikre a tökélyre csiszolt a megfelelő kifejezés, minden rendkívül színes és részletes, legyen az animáció, mozgás, arcmimika, vagy csak a minket körbevevő környezet. Egyszerűen minden olyan amilyennek lennie kellene. A Naughty Dog ismét nagyot alkotott, sikerült kipréselni egy lélegzet elállító grafikát ami új etalont ad a konzoloknak. Továbbá a helyszínekről még annyit, hogy minden terület rendkívüli módon az eszünkbe fog vésődni mind szépsége, változatossága és művészi megmunkáltsága miatt.

uncharted_4_volcanoA játékban a sorozathoz hűen megtalálható a többjátékos mód is ami szerintem visszalépés a korábbiakhoz képest. Látszik, hogy rengeteg ötlet és munka áll mögötte, például az újdonságokban. Legyenek azok a különleges képességek vagy a segítők, illetve a kicsit változott harcrendszer, de mégis azt éreztem mintha az út vége felé a fejlesztők lemondtak volna róla, csupán 4 játékmód van, amiből az egyik ugyanaz csak ranked mode-ban, és kb 10 pálya amin lehet nem is minden fogsz játszani ugyanis a játék abszolút random dönt a következő pályáról, megeshet, hogy ugyanazon a pályán 4-szer vagy többször játszol egymás után. Továbbá fejlődési rendszer nincs a játékban a korábbiakkal ellentétben és azért gonosz módon ide is sikerült a mikrotranzakciókat skin-ekért belepréselni. A multiplayer rész nem mondom, hogy rossz inkább csak tökéletesen átlagos. Néhány órát elvan vele az ember, de semmi több.
Ha már kicsit átlibbentem a negatívumokhoz, akkor megemlítem még azt a keveset ami van. Az egyik részemről a főhős testvére Sam, akinek felbukkanása túl kényelmes volt, főleg úgy, hogy a játék kitér a bratyók szoros kapcsolatára, holott az előző 3 részben egy szó sem esett róla, emellett maga a testvér karaktere sem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. A lopakodás megtalálható a játékban, de nem nagyon sikerült eltalálniuk, vagy azonnal észrevesznek, vagy az ellenfelek szeme előtt rohangálva se vesznek tudomást rólunk.

És akkor jöjjön a tuti, a nehézség. A játék nehézsége tökéletesen el lett találva, 5 szint közül választhatunk ahol a hard mode , a 4. nehézség, remek kihívást nyújt azonban ott az ötödik, a crushing az, ami majdnem mindig az unfair kategóriába ugrik át. Hirtelen ennyi ami negatívumként eszembe jut és ez is inkább csipkelődés.

Összegezve azt kell mondanom, hogy egy szinte tökéletes játékot kaptunk, ami mind grafikában, mind játékmenetben túlmutat az elvárásokon. Amennyiben valóban ez az utolsó Uncharted játék akkor szerintem nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ezzel a befejező résszel sikerült megkoronázni a sorozatot.


Kiknek ajánlom?
Egyszerűen mindenkinek. Aki szereti a stílust az nem hagyhatja ki, aki pedig nem akkor az ezzel a játékkal fogja megszeretni. Jelenleg ez a PS4 egyik legnagyobb húzócíme amire érdemes volt várni és sajnos nincs kifogás, hogy legalább az ember ha teheti, legalább ki ne próbálja.
-Kozi1200-

sav5-01

Ezért szerettük

 • Lélegzetelállító látvány
 • Adrenalin dús akció

És ezért nem

 • Icipicit lassan indul be cselekmény

Összefoglaló

Egy szinte tökéletes játékot kaptunk ami mind grafikában és játékmentben túlmutat az elvárásokon.
9.3

Szerintünk

Hangulat - 10
Látvány - 10
Újrajátszhatóság - 8
Ár/érték arány - 9

3 hozzászólás

 1. emiatt a játék miatt vettem PS 4-et,nem bántam meg,szuper játék!

  Válasz
 2. szerintem is szuperre sikerült,mint grafikailag meg játékmenetileg.

  Válasz
 3. Jó kis játék volt….érdemes megvenni…

  Válasz

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>