Mafia 3 (PC)
Ez a szerelem 14 éve kezdődött, s ha jobban belegondolok, ez már egy házasságban is szép idő lenne, hát még ha “csak” egy játékról van szó. Ennyi ideje már, hogy 2002-ben megjelent az Illusion Softworks játéka, a City of Lost Heaven, ami véleményem szerint mérföldkő volt a számítógépes játékok történelmében. A Mafia első epizódja olyan hangulatot, változatosságot és összetettséget nyújtott, amit azóta is emlegetünk, s ami miatt 2010-ben a körmünket rágtuk: vajon a folytatás képes lesz felnőni az elődjéhez?

Nem volt képes. Ezt én mondom, aki imádja a Mafia 2-őt, én, aki a megjelenése óta minden évben végigjátszottam egyszer. Imádom a hangulatát, imádtam benne a rengeteg autózást, hogy bepillantást kaphattam ebbe a világba újra – de nem tudok nem tudomást venni arról, hogy mennyire megnyirbálták a sztorit és emiatt nem lett egy kerek egész Vito története. De a nagybetűs Mafia hangulat ott volt, emiatt pedig minden hibáját szemrebbenés nélkül el tudom nézni neki. Amikor szembesültem azzal, hogy a harmadik epizód 1968-ba repít majd, egy színes bőrű főszereplővel, akkor csak bólogattam értetlenül: értem én, értem. De ez mitől lesz Mafia?

Akkor még a fene se gondolta volna, hogy pont a játék legnagyobb erénye fölött török pálcát. Lincoln Clay főszerepeltetése ugyanis egyáltalán nincs hatással arra, hogy miért vagyok én most rettenetesen csalódott.

Vágjunk bele a lecsóba, nem érdemes kerülgetni a forró kását. A történetbe mélyen nem mennék bele. Abban az időszakban járunk Amerika azon részén, ahol és akkor még nem volt nagy élmény feketének lenni, a háttértörténet alaposan kidolgozott, a motivációnk talán még egy játékban sem volt ilyen erős; innen belépve kell nekünk leszámolni a várossal és átvenni az irányítást. A történetről nagyon nagy vonalakban legyen elég ennyi – a többit majd meglátjátok.

Én viszont még nem kanyarodnék el túlságosan. Úgy döntöttem, hogy ezúttal kezdjünk a jó hírrel: a történet maga a játék legnagyobb pozitívuma. Tényleg zseniális, pillanatok alatt magával rántja a játékost, az átvezetők (is) hihetetlen igényesek, végre újra egy kerek egész, amiben nagyítóval se igazán találni hibát. A legnagyobb félelmem tehát nem hogy nem igazolódott be, de épp az ellenkezője történt. Olyan erős alappal dolgoztak a Hangar-os srácok, amire legmerészebb álmomban sem mertem volna gondolni. Emellett nagyon elkapták a kor hangulatát: a zenék (!) a nyelvezet, a brutalitás, a rasszizmus mind-mind tökéletesen passzol, és egy pillanatra sem öncélú.

Kár, hogy a feketeleves egy egész más formában lett feltálalva. Nem, nem arra gondolok, hogy FPS lockkal merték kiadni a játékot – tudom, hogy ez sokak számára egyet jelentett a világvégével, de nekem a szemem se rebbent volna, ha csak ennyi a gond, pláne hogy ezt már javították egy patch formájában, de legnagyobb bánatomra erről szó sincs.

2k_mafia3_e3_bayou_driveA probléma ami miatt dühös vagyok és csalódott erősen összetett. Az, hogy a remek történet ellenére sem kaptuk meg azt a Mafia hangulatot, amit egy harmadik résztől vártam volna, nem volt meglepetés, hisz ezt a célt nem is tűzték ki a készítők. Innentől sajnos nem igazán tudok Mafia szemmel nézni a játékra, sokkal inkább egy sandbox cím ez, amit ugyanúgy hasonlítok egy GTA-hoz, mint egy Mafia-hoz. Nagyobb probléma azonban az, hogy míg az alapsztori ugyan kifogástalan, a rá épülő missziók már kevésbé. Eleinte ugyan szórakoztatóak a leszámolások, de sokadszorra már rendkívül önismétlővé válik az egész, amit a harc és fedezékrendszer, valamint az igénybe vehető segítségek sem mentenek meg, hisz egyikre sem mondanám, hogy akár csak egy tollvonásnyival is jobbak közepesnél.

A legnagyobb problémám azonban az, hogy ismét azt érzem, hogy át lettem verve és egy Early Acces játékot kaptam – pedig nem azt vásároltam. Borzalmas konzolport lett, érthetetlenül magas gépigénnyel, 5-6 évvel ezelőtti grafikai szinten (de ha pl. az ég megjelenítését nézem, akkor inkább 10-12 évet kellene mondanom) és rengeteg buggal. Nem akarok túlzásokba esni, de ilyen mennyiségű játékhibával évek óta nem találkoztam, mindezt úgy, hogy az AI valami eszméletlenül ostoba. Nem linkelgetek videókat, a youtube tele van ilyenekkel, érdemes párat meglesni – tanulságos.


Hogy mi a végítélet? Magam sem tudom mit kellene mondanom. A mérleg egyik serpenyőjében ott a sztori; ami önmagában indokolttá teszi a végigjátszást. Ugyanakkor a másik serpenyőben nagyon sok minden nehezedik. Szörnyű AI, mosott textúrák, unalmassá váló küldetések, optimalizálatlanság, és hibák tömkelege. Hogy ha arra kellene válaszolnom, hogy érdemes-e megvenned a játékot, akkor csak azt tudom mondani, hogy jelen pillanatban még nem. Várj egy pár hónapot, hátha kijavítják a problémák nagy részét és akkor már belevetheted magad a kalandba, de igazi Mafia hangulatra akkor se számíts majd.

sav5-01

Ezért szerettük

 • Hibátlanul megírt történet
 • A hatvanas évek végének hangulata megelevenedik

És ezért nem

 • Ez nem Mafia!
 • Ronda
 • Rengeteg bug
 • Egy idő után idegesítően önismétlővé válik

Összefoglaló

Sajnos ez nem az a Mafia 3 amire sokan vártunk.
6

Szerintünk

Hangulat - 7
Látvány - 5.5
Újrajátszhatóság - 6
Ár/érték arány - 5.5

21 hozzászólás

 1. Szar de végigtolom.

  Természetesen egy petákot sem fizetek majd 😀

  Válasz
  • Kívánom neked is ugyanezt mondja jövőbeli munkáltatód,, “Szar munkás, nem fizetek neki semmit, de hagy dolgozzon.” Csicska gyerek.

   Válasz
   • 😀

    Válasz
   • Szívből szólt.

    Válasz
   • EE-Ling Akkor vedd meg többször is

    Válasz
   • 😀

    Válasz
 2. Én most kezdtem de már meg is untam 30p után,ez valami borzasztoan ratyi lett.
  Kár is rá koptatni a klaviaturát.

  Válasz
 3. Ez a játék egy bug halom.Így sajnos élvezhetetlen és játszhatatlan. Példa a fatális bugokra : Az egyik küldetésnél a lényeg hogy a raktárat elfoglaljam majd két kék acél kazettát nyissak ki az E betű hosszas nyomásával na igen ám de hiába nyomom én az E betűt az bizony nem h ki nem nyílik de az acél kazetta alól az asztal el tűnik és lebegni kezd mind a kettő. A bug megoldását csak a küldetés újra végig vitele oldotta meg. De Van olyan küldetés ahol ismét csak gigászi bugba ütközik az ember például szabadítsuk ki a maffia egyik vezetőjét aztán menekítsük el autóval igen ám de menekülés közben az autó egyszer csak magától meg áll a ürge ki száll mellőlem és elkezdi nézni a bokrot és semmit nem lehet kezdeni vele holott a feladat h vigyem a menedék helyre így ismét kezdhettem újra a feladatot h nagy nehezen meg tudjam csinálni . De bőven akad olyan bug is hogy a figura szabály szerűen át megy a zárt ajtón illetve bele olvad a környezetébe vagy a “földbe”. Szóval ez a játék annyira tré lett hogy nincsenek rá szavak a grafika és játék élmény hát nyomokban ha van mert annyira nulla mind a kettő hogy le írni sem lehet szavakkal. Unalmas,monoton,snassz hangulat pocsék grafika nulla játék “élmény”. Kerüljétek el ezt a szemét játékot.

  Válasz
 4. Hát amennyire vártam a játékot olyan csalódott is vagyok! Nagyon jó játék lenne ha a grafika nem lenne ilyen eszméletlenül rossz, illetve az AI az besz@rás mennyire gyenge, a mellék küldik unalmassá vátnak egy idő után! De hát könyörgöm meglett alkotva a Mafia 1-2 ami szerintem szenzációsan jó volt! HOL VANNAK AZOK A SZÁJBATEKERT BEÁLLÍTÁSOK? Mintha le lett volna söpörve az asztalról és egy új konzepció alapján lenne elő kukázva ez trágyalé! Komolyan mondom a második rész sokkal részletesebben ki lett dolgozva mint ez! Most kaptunk egy lebutított GTA-t? Jah nem mert nem ér fel ahoz sem! Igazából nem tudok sok jó tulajdonságot felhozni egyedül annyit hogy a 60 évekbeli hangulatot hozza magával kivéve Elvis Presley – A Little Less Conversation száma amit felújjitva halhatunk a rádióban és ezt a 90-es évek eleére tuningolták fel az egy kicsit megütötte a fülem!

  Válasz
  • Teljesen egyetértek. Mikor a hárommal játszottam az volt a gondoltam, hogy jobban járnék ha inkább a kettővel játszanék (pl grafikailag az állítom jobb)

   Válasz
 5. Baromira Igazatok van ! Az első részt 2004-ben játszottam végig azóta is ez életem legjobb!!!! játéka. A mai napig évente egyszer végigtolom mert hihetetlen hangulata van.

  Válasz
 6. Engem a Keresztapa 2re emlekeztet a grafika, ami valahol szepnek volt mondhato, de meg is olyan mu hatasu lett. Nehez megtalalni ra a megfelelo kifejezest, de akarmennyire is szepnek latszodott meg is amolyan bena hatasu volt, tul steril. Na es ez is az.

  Válasz
 7. Én megvettem, Season Pass-el, és nem bántam meg. Igen, vannak apróbb bugok, amik idegesítőek lehetnek, de annyira élvezem a sztorit, hogy még ezt is leszarom. A grafika számomra pont így jó – ha mozifilm-minőségűre készítették volna el, akkor az a hangulat rovására ment volna. A használt színek, az állandó “ez a játék a ’60as években játszódik, ezért kicsit visszaemlékezés-szerű a képi világ” érzés nekem tökéletesen megfelel, nem érzem úgy, hogy bármi hiányzik a grafikát illetően.
  Az autoradiot szeretnem kapcsolgatni ha szar a zene, de eddig nem jottem ra, lehet-e… ha nem, akkor az talan negativ… de most komolyan, ezért tuti nem húznám le a játékot. Én szeretem, így ahogy van: a történet a lényeg, minden más csak fanyalgás.

  Válasz
  • Azért ez nem így van. Amiről te beszélsz az a dizájn. A grafika borzalmas, amíg a maffia 2ben már mindenféle physx effekt volt, addig itt ebből semmi nem jön vissza. Szinte semmi interakció nincs a játékban, a környezet is teljesen halottnak tűnik, senki nem csinál semmit. Az ajtókat még becsukni sem lehet, csak kinyitni, pedig ez sem lenne egy bonyolult mechanika. Az autók hangja ennél nevetségesebb nem is lehetne, a felhők árnyéka legtöbbször egy gyorsan elhúzó vízszintes vonal. Az ai sötét mint az éjszaka, a rendőrök gyorshajtásért, apróbb szabályszegésekért már nem szállnak ránk. A 2-be ennek is egy elég kompleksz rendszere volt lefizetéssel, meg stb. A helyzet az, hogy technikailag a 2 sem tudta azt az áll leesést produkálni, amit anno az egy, de ott teljesen rendben volt a látvány. Az egyhez képest kicsit olyan leegyszerűsítettnek tűnt, de amit nyújtott, abban nem volt hiba. Ennek ellenére ez az új rész teljesen összecsapott szemétnek tűnik, zs kategóriás játékokkal szemben nagyobb elvárásokat támaszt az ember. Megértem, hogy téged ez a része nem érdekel, de ez akkor sem más mint a játékosok lehúzása és a mafia név megalázása.

   Válasz
 8. Ez a Mafia sorozatnak a meggyalázása! Szégyen…szégyen….!

  Válasz
 9. Lehet váltani a rádióállomások között, ha jól emlékszem kb 3 adó van és a 4, 5 vagy 3,4 gombokkal váltogathatod előre-hátra.

  Válasz
 10. Az elso resz nalam kimaradt de lehet bepotolom.Amasodikat egymas utan zsinorban 6x vittem vegig mert annyira osszetett volt sztori grafika es jatszhatosag szintjen.Egy eros 7.5 adnek a jatekra.A lenyeg valojaban amit a cikk iroja is irt feketen feheren ott van es egyetertek vele, nagy lemaradasban lehettek a jatek keszetio ha ilyen formaban kellett piacra dobniuk a jatekot.Ha tippelnem kene csak azert adtak ki mert a jo marketing mellet abban is biztosak voltak hogyu az elozo epizodok kedveloi ugyis elorendelik es az ebbol befolyo osszegbol finansziroznak egy nagyobb projectet(csak tipp de eleg gyanus).En is azert rendeltem elo a jatekot mert azt vartam hogy a mafia 2-nek lesz egy erosebb jobb jatszhatobb verzioja megnagyob WOW-al.Tevedtem es en is a marketing business csapdajaba estem remenykedve egy osszesegeben jo jatekban.Ez az en szereny velemenyem igy a Mafia 3-rol.

  Válasz
  • “Az elso resz nalam kimaradt” LLLLLOOOOOOLLLLLL

   Válasz
  • Összességében elég sz*r lett.
   Elsőt ki sem próbálod 1x sem, akkor nem csoda hogy “összeségében jó” lesz ez..
   Ennél még az 1-hez képest gyengébb második rész is egy isten! Minden szinten!

   Válasz
  • pfuj de LOL.
   keresztre vele.

   Válasz
 11. Igen…Igen…Igen…Ez így van. De melyikőtök vette meg? Gondolom mindenki.

  Válasz

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>