Klímaváltozás – avagy: #mindmeghalunk? – beszéljünk róla!

Egy rendhagyó poszt következik, aminek a megírása már régóta érlelődött bennem, és úgy hiszem itt az ideje, hogy beszéljünk erről a rendkívül komoly témáról. Nézzétek el nekem, ha esetleg leírok olyat is, amit mások csak gondolnak, de nem mondanak ki, de úgy érzem, hogy a klímaváltozás témájában csak a száz százalékos őszinteségnek van értelme. Vágjunk is bele.
Napi rutinom közé tartozik, hogy többször végignézem bizonyos híroldalak cikkeit, és megpróbálok tájékozódni a világ dolgairól. Ez persze gusztus dolga, és nem is kívánom e tekintetben a vitát szítani – valamint ennek helyt sem adok -, de én általában index-szel nyitok és 444-el folytatom. Ennek nincs köze a politikához, egyszerűen ez a szokásom, noha ha teljességgel őszinte akarok lenni, akkor a valódi, nagy, rendszeresen frissülő híroldalak közül az indexet tartom a leginkább objektívnek.

Azt azonban szerintem nem csak én vettem észre, hogy a 444-en (máshol is, de ott kirívóan) elszaporodtak a klímaváltozással, klímakatasztrófával kapcsolatos cikkek. Napi 1 vezető cikk biztosan megjelenik a témában, de nem egyszer előfordul az is, hogy kettő.

Gyorsan leszögezném, hogy ez remek dolog. Nem kell és nem is szabad a homokba dugni a fejünket, a klímaváltozásról beszélni kell. Tudatosítani kell.

Itt gyorsan kell még tennem egy kanyart, de ígérem, hogy rövid leszek. Ha emlékeztek a Cool Túrában Rubin Carver karakterére, akkor nagyjából be tudjátok lőni, hogy én hogyan állok az élethez és a mindennapokhoz (kb ugyanúgy, ahogy Rubin). Túlságosan sokat agyalok, ahelyett, hogy farkalnék, ahogy az öreg tata mondta neki a filmben.

Nos éppen ezért meglehetősen nagy hatással vannak és voltak rám a klímakatasztrófával kapcsolatos cikkek. Miután este elolvastam a napi aktuális bejegyzést, előfordult, hogy órákig nem tudtam elaludni, vagy épp másnap egész nap ezen agyaltam.

Jó. Hisz pont ez a cél – gondoltam nagyon sokáig. Van azonban ezeknek a cikkeknek egy nagyon rossz közös tulajdonsága.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb megjelenő írás egy átvett (és fordított, sokszor hibáktól hemzsegően fordított) anyag, így nem tehetnek róla a srácok, de ez – és ezt magamon tapasztalom – sokkal nagyobb gond, mint amilyennek elsőre tűnik.

Mert hogyan is reagál egy átlagember ezekre az írásokra? Nos ha a magam példájából indulok ki, akkor ahogy szaporodnak a bejegyzések, úgy kezdtem el egyre komolyabban venni a témát. Aztán amikor a sokadik cikk után már azt érzem, hogy itt bizony nem babra megy a játék, akkor az agyam elkezd szelektálni. Visszakaparom az emlékeimből, hogy mit olvastam az egy héttel ezelőtti, múlt havi, tegnapi cikkben, mik a közös nevezők, mik azok az adatok, előrejelzések, amelyek több tanulmányban is felbukkannak. Amiknek több a valószínűsége, mint a többi variánsnak.

Az átlagolvasó ekkor jön rá, hogy a helyzet korántsem olyan rózsás, mint amilyennek nemrégiben lefestették. A helyzet szinte bizonyosan sokkal rosszabb, mint amilyenre gondoltunk.

Aligha reális cél a jelenlegi kibocsátásokkal az évszázad végére akár 1.5, de még csak 2 Celsius alatt tartani is a felmelegedést az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. Nagyjából ez a helyzet.

Lefordítva, vagy épp másképp megfogalmazva, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ütemet nézve és nem túl optimistán gondolkodva a klímakatasztrófa nem az unokáink életét fogja tönkretenni, hanem a miénket. Nem évszázados ütemben kell gondolkodnunk, nem 2100-ra lesz itt nagyon nagy a baj, hanem jó esetben évtizedes léptékben kell mérnünk és még bőven a mi életünkben beüt a gond. A nagyon nagy gond.

Innentől pedig egy rendkívül komplex problémával állunk szemben. Olyannyira komplexszel, hogy belekezdeni is nehéz a boncolgatásába. Mert korántsem (lenne) elég az, ha csökkentenénk a CO2 kibocsátást. Az sem lenne elég, ha egy varázscsettintésre megszüntetnénk. Nem mintha erre jelenleg reális lehetőségünk lenne.

Bár ilyenkor reflexből a megújuló energiaforrásokra való átállás a válasz, ez sem ennyire egyszerű. A napelemek hatásfoka (igen, még a modern, mostani napelemeké is) meglehetősen alacsony. Ráadásul a gyártásuk meglehetősen környezetszennyező (és ezzel párhuzamban ide is vehetjük a közlekedés és az elektromos autók kérdését is), arról nem is beszélve, hogy az energia tárolását is meg kellene oldani, de a mai akkumulátorok – legalábbis környezetvédelmi szempontból – erre nem alkalmasak. A szélerőművekkel szintén hasonló a helyzet (és nagyon nem lehet bárhova telepíteni őket), a fúziós erőmű egyelőre még csak papíron létezik, annyi időnk pedig közel sincs, hogy kivárjuk, míg kézzelfogható lesz.

Marad az atomenergia. Ami nem épp most éli virágkorát, népszerűségét rendesen aláásták, elsősorban azokkal a nem hatékony “zöld” megoldásokkal, amik globálisan működésképtelennek tűnnek.

(Gondoljunk csak a sokat emlegetett Németországra, akik lengyel áramot kénytelenek importálni, hogy a kieső időszakban biztosítsák az áramellátást. Lengyel áramot, amely javarészt lignit égetéséből keletkezik). Mindezek mellett pedig az emberiség még többet és többet fogyaszt, még többet szennyez. Évről-évre egyre többet és többet.

De akkor most mi van? #mindmeghalunk?

Szóval amikor ez a valamennyire felelősen gondolkodó, jövőjéért aggódó egyszeri átlagpolgár eljut ide ebben a témában, akkor felteszi magának a kérdést: rendben, értem a problémát, látom, hogy mi a helyzet. Mit tehetek az ügy érdekében? Mint mondtam azonban,

Van ezeknek a cikkeknek egy nagyon rossz közös tulajdonsága.

Nevezetesen az, hogy semmiféle megoldást, kapaszkodót nem kínálnak. Nincs forgatókönyv. Nincsenek tervek. Mégis – valahol természetesen joggal – engem, téged, az olvasót, az átlagembert teszik felelőssé a közelgő világvégéért. Persze tulajdonképpen tényleg mi tehetünk róla: mi szemetelünk, mi megyünk mindenhova autóval, mi akarunk déligyümölcsöt enni, mi akarunk évente utazni. Mi vásárolunk, mi vagyunk a fogyasztók. Az a rendkívül speciális, de kétségbeejtő helyzet alakult ki, hogy

mi tehetünk az egészről, de épp mi vagyunk azok, akik igazán nem tehetünk ellene.

Nana, itt azért álljunk meg egy szóra. Ezzel véletlenül sem azt akarom sugallni, hogy szemeteljünk, üljünk autóba a bringa helyett, ne kerüljük a műanyagot, ne kapcsoljuk le a villanyt. Szó sincs róla. Minél környezettudatosabban élünk, annál jobb.

Csupán az a nagy büdös szituáció, hogy szelektíven gyűjthetünk mi akármennyire, olvashatunk gyertyafénynél, és járhatunk bringával a Balatonhoz, az a kialakult helyzeten már nem segít. Az egyén lelkiismeretének persze jobb, és a lokális környezet minél tovább megóvása rendkívül fontos. De a globális katasztrófa kialakulására ezek a tettek nagyjából semmilyen hatással sincsenek. Ennél már sokkal nagyobb a baj.

Hogy akkor mit tehetünk mi, átlagemberek, amivel valóban lelassíthatjuk, netalán visszafordíthatjuk a folyamatot? Nos jelen állás szerint semmit.

Az igazság az, hogy ahhoz, hogy valódi esélyekkel álljunk neki tenni valamit, ahhoz nagy nagy tettekre lenne szükség. Ez pedig a gondnak csak az egyik része. A nagyobb része az az, hogy ahhoz, hogy tényleges sikert érjünk el, ahhoz gyökeres változtatásra lenne szükség, ami azzal járna, hogy az emberek kialakult életszínvonalán nagyon nagyot kellene rendkívül rövid idő alatt csökkenteni.

De bevállalná-e az emberiség, hogy feladja a kényelmét annak érdekében, hogy az utána következő nemzedékeknek jobb legyen?

Régóta a levegőben lógó kérdés ez, csak épp az vele a baj, hogy már nemigen aktuális. Mert már nem arról van szó, hogy a dédunokáink érdekében kellene leszoni a dízelről, hanem arról hogy el kellene felejteni minden műanyagot, minden csomagolást, minden egyéni közlekedési eszközt, az évenkénti telefon/tévé/bármilyen kütyü cseréjét, az utazásokat, a déli gyümölcsöt, a tengeri halakat, mindent amit szállítani kell – méghozzá azonnal. Nem azért, hogy a dédunokáink majd jobban éljenek, hanem azért, hogy 2050-ben még mindig legyen emberiség. És akkor még nem beszéltünk a mezőgazdaság átalakításáról, az iparról – mert legyen ez bármilyen meglepő, az üvegházhatású gázok kibocsátásáért nem elsősorban a dízelautók a felelősek.

Oké, de akkor mégis mire várunk?

Elérkeztünk az egyik legérdekesebb részhez. Az igazság az kedves olvasóm, hogy tulajdonképpen nem várunk semmire. Azaz valószínűleg az első nagyobb katasztrófára várunk, de ami majd azután következik, az sem az a lépés lesz, amire az emberiségnek szüksége lenne. Most jönne ugye az a rész, hogy a mindenkori vezetést hibáztatom, és tulajdonképpen ez így is van. De hogy hűek maradjunk az eddigiekhez, itt is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez korántsem ilyen egyszerű.

Ahogy már kitértünk rá, az egyén szerepe nagy jelentőséggel bír a lokális környezet megóvásában, de a globális hatásokra nincs túl nagy ráhatása. Ennek két fő oka van: egyrészt a lehetőségei az egyénnek meglehetősen korlátozottak (erre mindjárt kitérek), másrészt ha a mindenkori vezetés az egyéntől várja a probléma megoldását, akkor az a félelmem, hogy hatalmas tévedésben vannak. Lássuk mire gondolok.

Az indexes srácok közül sokan belevágtak a plasztikmentes júliusba, szerencsére ennél közelebbi példám is van, van olyan barátom, aki szintén megpróbálja műanyagmentesen letudni ezt a hónapot.

Ez egy remek kezdeményezés, és lássuk be, ezerszer értelmesebb, mint egy ice bucket challange.

Ráadásul van egy nagyon fontos hozadéka, és ez már gyorsan ki is derült: gyakorlatilag lehetetlen műanyagmentesen élni.

Egész egyszerűen a boltban megvásárolható termékek 80-90 százaléka műanyag csomagolású, jobb esetben csak egy rétegben, rosszabb esetben – lásd lapkasajt, de ezernyi példát tudnék – többszörösen. Iszonyatos mértékben le kell adnunk az igényeinkből egy bevásárlás során, ha zéróplasztik módon szeretnénk kijönni az üzletből.

És akkor képzeljük el ezt nagyban. Hozzávetőlegesen ekkora, hirtelen szemléletváltás kellene ahhoz az élet szinte minden területén, hogy eséllyel vágjunk bele a bolygó felmelegedését gátló háborúba. Az anyagi, kényelmi javak 80-90 százalékáról le kellene mondanunk, nem évtizedek, hanem hónapok, de maximum évek alatt.

Az ember azonban a leglustább és legkényelmesebb állatfaj.

Ahogy a diákok jó része az utolsó utáni pillanatban írja csak meg a leckét, a globális problémára is hasonlóan reagálunk, nagyban. Ráér még. Jelenleg sokkal fontosabb a most kényelme, mint a jövő biztonsága. És persze lehet ujjal mutogatni, de az ember, pláne nagyobb tömegben… ilyen.

Szóval azt várni, hogy majd az egyén(ek) megoldják… az talán a legnagyobb hiba, amit a klímakatasztrófa elleni harcban el lehet követni.

Az ember nem fogja lejjebb adni a kényelmét (és ez alatt értsétek az autóval munkába járást, a déli gyümölcsöt, az új telefont, a minden héten új ruhát, a rendeljünk wish-ről minden napot és így tovább, a sor végtelen. A kényelmet. A fogyasztást. A jólétet.). Magától nem.

Mindig lesznek az átlagnál felelősségteljesebben gondolkodók, akik megpróbálnak utat mutatni, szelektíven élni, a lehető legzöldebb megoldásokat választani, lemondani dolgokról – annak ellenére, hogy megengedhetnék maguknak – de ezeknek az embereknek az aránya sajnos elhanyagolható a népességhez képest. S míg ez így igaz kicsiben, sajnos igaz nagyban is. A klímaváltozás egy globális probléma, az egész bolygót érinti. Míg az, hogy egy utcából csak 2 ember él ökológiai lábnyom nélkül, az sajnos éppannyira elenyésző hatású, mint az, ha pár európai ország eléri ezt a célt, de közben Kína, India, az USA és még jó pár nagyhatalom nem változtat. Helyileg ezt nem lehet megoldani, hisz hiába nem szennyezz Európa, ha a többi kontinens igen (csak példa): a klímaváltozás emiatt nem kerüli ki Európát.

de most komolyan. akkor #mindmeghalunk?

Nos hát… ki vagyok én, hogy erre válaszolhassak? Az most, 2019-ben már nagyjából tisztán látszik, hogy egy keménykezű, globális összefogásra lenne szükség. Párhuzamosan villámgyorsan áttérni a zöld energiára, visszaszorítani a CO2 kibocsátást, megreformálni a mezőgazdaságot és azonnal erdősíteni az arra alkalmas, amúgy kihasználatlan területeket. Ezzel együtt pedig a kínálati oldalon kellene lecsapni: mert amíg kapni déli gyümölcsöt, új telefont, dízelautót (helyettesítsetek be szinte bármit a listába), addig az emberek jó része meg is fogja venni. Amíg mindent műanyagba csomagolnak, addig az emberek a műanyagba csomagolt termékeket fogják vásárolni. Azt veszik meg, amire lehetőségük van. Meg kell szüntetni a kínálatot – ez másképp nem fog menni.

Csak hát ez a mában élő üzletembereknek, politikusoknak… valóban érdeke? Ma nem. Holnap, vagy tíz-húsz év múlva már az lesz, de akkor már késő lesz. Ráadásul emellett önmagában is fontos lenne a megfelelő tájékoztatás, használhatnánk mondjuk erre a közszolgálati csatornákat (de ez persze csak egy ötlet) Mert a mai átlagszavazó nem sokáig tartana meg egy olyan politikust, aki radikálisan lerontja az életszínvonalat, anélkül hogy tisztában lenne vele, hogy ez azt a célt szolgálja, hogy túléljük a bolygón a következő évtizedeket, évszázadokat. A globális diktatúra pedig még akkor sem biztos, hogy jó ötlet lenne, ha megvalósítható lenne. De nem az.

Szóval ez lenne az első – sőt, inkább a nulladik – lépés. Mint ahogy az látszik, ez már önmagában egy hatalmas összefogást, szemléletmódbeli váltást igényel, ráadásul rendkívül rövid idő alatt. Felmerül a kérdés, hogy van-e erre reális esély?

 az utolsó mentsvár: a tudomány

Sokkalta életszerűbb verziónak tűnik az, hogy az emberiség hátradől amíg csak megteheti és rábízzuk magunkat az okosokra. Amíg lehetséges, addig alkalmazkodunk a megváltozott klímához, valahogy kezeljük majd a megváltozott körülményeket amíg lehetséges, bízva abban, hogy a tudósok előállnak valami korszakalkotó javaslattal.

Szóval megoldást én sem ajánlhatok. Csak kérhetem, hogy amennyire csak lehet, legyetek környezettudatosak. Óvjátok a közvetlen környezeteteket, és próbáljatok meg változtatni a már berögzült szokásokon, rutinokon. Nem biztos, hogy kell az az új ruha. Nem biztos, hogy azt a telefont le kell cserélni. Próbáljuk meg megadni a lehetőségét annak, hogy unokáink is fogják látni a Föld szépségét és hogy élhető lesz az életük. Tegyük meg, amit egyéni szinten meg tudunk tenni és bízzunk abban, hogy akiknek valódi, nagy ráhatása van a jövőbeni történésekre, azok hasonlóképpen cselekednek majd a közeljövőben.
Azt hiszem nagyjából ennyi lett volna így első körben. Neked, nektek mi a véleményetek? Hogy látjátok a kialakult helyzetet, hogy látjátok a jövőt? Miben látjátok – ha látjátok egyáltalán – megoldást? Mi az emberiség sorsa a soron következő évtizedekben?

68
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
43 Comment threads
25 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
68 Comment authors
Hunriksa_t_futureTóth GergelyMajom Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Anonim
Vendég
Anonim

Túlnépesedés! = “Létszámstop” (!!!) Itt, és mindenhol!

Czakó József
Vendég
Czakó József

Biológia-földrajz, technika, informatika tanárként írom. Apróságok jeleznek. Nagyjából 3-4 éve állandóan fúj a szél. Májusban lerohad a cseresznye, júniusban meg kiszáradnak a fák. Most nagyon népszerű a Csernobil film (1986 . április 26) /évforduló ? fenét – most húztak le egy újabb bőrt a filmről/. Fukushima 2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46 perckor 18 446 ember halt meg, vagy tűnt el a nyolc évvel ezelőtti fukusimai, a második legsúlyosabb atomerőmű-balesetet követő időkben. A fukusimai atomerőmű-baleset a történelem egyik legnagyobb atomkatasztrófája volt, bár már nyolc éve történt, még mindig szivárog a blokkból a cézium-137 izotóp. Ja, további 100… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

psymushroom
Vendég
psymushroom

az egyik eszre vételem amit a klímaváltozás cikkek kihagynak, hogy vajon mekkora szerepe van a Napnak a Föld éghajlatára nézve. Szerintem kicsit sem elhanyagolható, azt sehol nem említik, hogy a Nap mint egy fúziós égitest mennyire ciklikusan változik. A Föld éghajlatáról is alig van adat maximum az elmúlt ezer évben fennmaradt írásos emlékekre lehet hagyatkozni, a többség találgatás, gondolom régészeti meg geológiai mintákra alapozva. Szerintem egyénenként is lehet tenni de a “katasztrófa” elkezdődött, majd meglátjuk mi lesz. A harácsoló, fogyasztó, szemetelő, életvitel semmiképp nem fenntartható!!!

Kopaszmisa
Vendég
Kopaszmisa

Amennyire az embereket ismerem: Meg fogunk halni!!! Anonim és Czakó úr hozzászólásával teljes mértékben egyetértek! (Bár az atomenergiát nem zárnám ki, mert a többi (árapály, földhő- és földáram, geotermikus erőművek, a kísérleti magfúziós reaktorok, ciklotronok) még nagyon kísérleti stádiumban vannak), és csak egyenlőre ez (atom) tud elegendő energiát termelni. Az a baj, hogy a világ vezető pénzes “elitje” nem fog lemondani a hasznot hozó, környezetszennyező, CO2 kibocsátó termékeiről, iparáról, az emberek meg a kényelemről. Nem azt mondom hogy úgy kellene élnünk mint a busmanoknak Afrikában, de ahogy a cikkben írták, nagyon gyorsan, nagyon nagy szemléletváltásra, és átalakításokra lenne szükség, amire… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Pál
Vendég
Pál

A baj az, hogy a problémával lusták vagyunk foglalkozni, de amikor csak ülnünk kellene a seggünkön, hogy önmagát oldja meg akkor meg közbeavatkozunk, például egész szépen kezdett terjedni az Ebola, de ahelyett, hogy hagytuk volna, hogy kitombolja magát, mindent megtettünk, azért, hogy jótékony hatásai minél kisebb mértékben érvényesüljenek, ugyan ez igaz az utóbbi időben minden influenzára, a rohadék WHO meg a CDC a két legnagyobb bűnös nélkülük és a hozzájuk hasonlók nélkül Kína és India sosem lehetne a két legnagyobb népességű ország.

Egy a sok közül
Vendég
Egy a sok közül

Sajnos az emberiségnek vége… Utánunk pár millió, vagy milliárd év múlva, talán jön majd egy fejlettebb faj akik képesek lesznek beosztani az erőforrásaikat. Egy pénz alapú rendszerben, ahol a profit az első erre esély sincs. Egyetlen dolog amit tehetünk hogy visszafogjuk a fogyasztásunkat és megpróbálunk környezettudatosabban vásárolni/élni. Személy szerint én nem vállalok gyereket, nem szeretném hogy szenvedne, bár abból nekünk is kifog még jutni.

MrX
Vendég
MrX

Gondolkodjunk reálisan! A klímakatasztrófa megállítása lehetetlen, mert a szükséges intézkedések megtizedelnék éppúgy a föld lakosságát. A modern mezőgazdaság, közlekedés, és kereskedelem nélkül a világ 2/3-a éhen halna. Ha hihetünk a történelemnek, a Bibliának, és a józan eszünknek, akkor fel kell tünjön, hogy a közelkelet 2-3ezer éve termékeny terület volt gazdag kultúrával. Észak Afrika sivatagjaiban döbbenetes méretű városok szunnyadnak a római időkből, amik a klímaváltozás miatt néptelenedtek el elévszázadokkal a mi környezetszennyezésünk előtt. Ha van fenyegetés, akkor arra a tudomány vagy megtalálja a választ, vagy nem. Én sokkal inkább üzletet sejtek az egész mögött. Az alternatív erőforrások nem hatékonyak, piacot kell… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Ritter Zoltán
Vendég
Ritter Zoltán

Eléggé nagy probléma, hogy ezzel főleg csak az az Európa foglalkozik, aki a legkevésbé környezetszennyező és élén jár az újrahasznosításban. Egyébként érdekes módon a CO2 kibocsátás csökkentése kapcsán miért felejti el kb mindenki, hogy mit is lélegzik ki az ember? Bizony, CO2-t. Az a több mint 7 milliárd szarházi (akik közé én is tartozom) minden egyes lélegzetvétellel szennyezi a bolygót, plusz még szemetel, erdőt irt és ész nélkül szaporodik (főleg Afrika Ázsia déli része stb). Az ipari forradalom idején ez a létszám hozzávetőlegesen csupán 1 milliárd volt. Az én megoldásom: kb Törökország magasságában körberajzolni a Földet és mindent és mindenkit… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Cassandra
Vendég
Cassandra

A klímakatasztrófák nem számítanak ujdonságnak az emberiség történetében . Az hogy milyen galibát tudnak ezek okozni , gondoljon az olvasó a történelemórák népvándorlására: Római birodalom vagy , kicsit régebben a ” Nagy bronzkori Kulturák” bukására I.E 1250 körül , ami a “tengeri népek támadásaként” vonult be a történelembe , és egyedül a kor nagyhatalma Egyiptom vészelt át úgy-ahogy! Hozzánk képest az akkori kor emberének jelentős előnyei vóltak : – létszámbelileg kevesebben vóltak – jobban ismerték (szennyezetlen) környezetüket, igy jobban tudták hasznosítani érőforrásaikat. Hogy mi modern emberek menyire kivagyunk szolgáltatva a fosszilis energiaforrásoknak gondoljon mindenki csak a második alapvető szükségletünkre, a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

tajti ferenc
Vendég
tajti ferenc

Számtalan tudós okolja az EMBERT a klímaváltozásért.Valaki látta már magát a Földgolyót metszetben??? Képzeljünk el egy almát és a héját ! Na most , a földkéreg az a kemény dolog , amin élünk , kb. még az alma héjának a tizedrésze .sincsen .Ezalatt fortyog kavarog , áramlik több ezer fokon a Föld belsejét alkotó anyag /magma ,folyékony őselem stb./. Nem 20 , nem 40 , nem 100 , és nem 1000 celsius fok , hanem több ezer van odalent alattunk , a mondjuk valamivel kevesebb mint 40 000 Km átmérőjű gömb belsejében. Egyetlen pillanatra gondoljunk bele hogy ezt a több… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Béci
Vendég
Béci

Sziasztok! A téma globális.. ezen a szinten a “nagyhatalmaknak” kéne akár törvénnyel dönteni- elbírni miből mit mennyit és mit nem. DE amig a pénz beszél.. a kutya meg ugat..az egyén és egy kisebb közösség is kevés ehhez a problémához szerintem 🙁 Talán egy nemzedék, de inkább két generáció lenne szükséges, hogy egyáltalán megálljon ez a folyamat.. visszafordítani.. nem tudom mennyi idő, és lehet-e még egyáltalán.. Kicsit olyan érzésem van: addig nincs baj, amig nincs baj.. kb. ennyi az emberiség alapvető hozzáállása.. Itthon? haha “magyar törvény”: majd ha vér folyik.. na majd akkor.. Túl a 4X-en mit látok? Nincsenek telek (bár… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

eev
Vendég
eev

Én szerintem minden egyes ember számít és tud tenni, ha valaki azt mondja nekem, hogy “jajj úgysem rajtam múlik…” akkor a válaszom csak ennyi “igen..mondta ezt 7,6milliárd ember” mindenki és mindenki számít ez alól nincs kibúvó itt nálunk sem mert a magyarok átlag felettien környezetrombólan élnek.
Csak gondoljunk bele ha ez úgysemrajtammúlik emberek mind azt mondanák, hogy jó mátol nem veszek pl, sertést, na akkor ott elindul valami hitetlenkedve állnának a boltok a termelők a sok sertésükkel, hogy mit csináljanak… vagy akármi mással, minden egyes vásárlásoddal szavazol a jobb környezetért v sem(:

Nagy Imre
Vendég
Nagy Imre

Egyszerűsítsünk (de ez a megközelítés támadhatatlan): a Földön 4-5 milliárd év óta ugyanannyi szénatom van. Mivel a növényeket lebontó baktériumok, gombák (egy biológus ezt pontosabban tudná) csak a növények kialakulása után több száz millió évvel jelentek meg, a növényekből szén lett. Ezt, és a köolajat (CH) hozzuk felszínre és égetjük el. Ezért a széndoxid koncentrátum egyre nagyobb lesz, és ez, ami nekük az igazán sz@r. Ezen az erdősítés sem segít igazán, mert az elpuszutult fákat a baktériumok lebontják, és a széndioxid vsszajut a légkörbe. A megoldás: a széndioxidból szenet csinálni és visszatemetni, vagy kilőnii a világűrbe. Lehetséges??? És még én… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Drw
Vendég
Drw

Az emberiség màr régen elvesztette azon gyökereit melyekkel megfelelő összhangba tudna élni a természettel.
Mai tàrsadalmunkban lehetőség sem adodik màr rà,elszakadtunk mindentől,agymosott biorobotoknak nevelik a népet gyermekkoruktol,felesleges is részletezni,aki kicsit is felébredett tudja miről van szó.
Akad még egy bizonyos csekély szàzalék ki értékes emberhez mélto tudattal rendelkezik,de ennyi kevés lesz hogy bàrmi lényeges pozitiv előrelépés legyen.
Elkorcsosodott parazita létünk csak azt kapja mit megérdemel,kàr sirànkozni kapkodni utànna,jobb ha szépen eltününk és idővel regeneràlhatja magàt a természet is.

Zsotyi
Vendég
Zsotyi

Pár éven belül jön ismét egy gazdasági világválság, mely sokkal súlyosabb és mellbevágóbb lesz, mint a 10 évvel ezelőtti.
Ezerszer meggondolják majd az emberek mire költenek, mire lesz nélkülözhetetlenül szükségük. Megszűnik a jólét, kényelem, pazarlás, szinte mindenki nélkülözni fog. Ez talán visszaveti, vagy kis időre megállíthatja, mérsékelheti a klímakatasztrófát.

András
Vendég
András

Tényleg csak egy logikus megoldás van: kevesebb ember.Környezettudatos kormány 2019-ben nem öztönözne minél több gyerek vállalására…De ezt a problémát a természet meg fogja oldani.

medicus
Vendég
medicus

Úgy gondolom, hogy ameddig az iparmágnások akik a dollár és euromillióit úgy teremtik elő, hogy közben tönkreteszi a bolygó teljes élővilágát, nem fognak tenni semmit annak érdekében hogy ez változzon! Az nagy anyagi veszteség lenne a számukra. Pedig oda a túlpartra nem fogják magukkal vinni a pénzüket. Továbbá egységes fellépés kellene inden államtól, vezetőtől, jó példa! Amint tudjuk ez sem igazán jött létre! Az emberek gondolkodását is át kellene programozni környezettudatosabb életre. Sajnos nem hiszik el, sem a “kis” emberek sem azok akik tényleg tehetnének érte, hogy nagyon közel van az a pont, ahol vége lesz a földi lét jelen… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Egy másik idetévedt
Vendég
Egy másik idetévedt

Elolvastam a kommenteket, hát van benne irtózatos nagy marhaság is, de ahogy én látom, a világ amerre megy, az megállíthatatlan, a népesség nő, a hatása a Földre az vitathatatlan, de ahogy írta valaki, kicsi pontok vagyunk mi a TERMÉSZETHEZ képest, amit Ő meg fog oldani. Egy kicsit túl van lihegve ez a klímaváltozás téma. Ha megnéztek adatokat, pl. az időképen, az elmúlt 100 évben micsoda kiugró, oda nem illő hőmérsékletekkel találkozhattok mondjuk a 20-as években, de máskor is. Egy tudományos dokumentum filmben azt állították, hogy egy rendes vulkán kitörése több szennyező anyagot juttat a légkörbe, mint amennyi a Föld éves… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Adrienn
Vendég
Adrienn

Olvastam a kommenteket és sok mindennel egyetértek. Sajnos még mindig a pénz az első, nem pedig a Föld. Nekem most az jutott eszembe, ha most “hirtelen” pl. 1 milliárd ember másképp kezdene élni (környezettudatos), akkor az munkanélküliséget okozna es pénzveszteséget. Mire gondolok? Pl. Csődbe mennének légitársaságok, gyárak, különböző kisebb szolgáltatások (delivery) stb…Ezt nem fogják hagyni..Èn egyetértek azzal, hogy 1 ember is tehet valamit, de minél több embernek kellene változtatni, hogy jelentős legyen a változás ês azt gondolom, hogy ha ez a létszám több 10-100 millióra rugna egy idő után, akkor elindulna valami hazug marketing duma, hogy nem terheled a környezetet… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

-m-
Vendég
-m-

Egyetértek azzal, hogy amit egyénlieg tehetünk fontos megtenni, de az csupán a lelkiismeretnek jó, mivel nagyban kellene elkezdeni, de ezt a befektetők által mozgatott cégbirodalmak nem fogják megtenni. Eddig az oljaból, stb. csináltak pénzt, most majd a vízből és élelemből. Olyan irdatlan tőke van kevesek kezében, hogy nekik édesmindegy. Nekik valószínű még jobb is, ha kevesebben vannak a bolygón. Amire én kíváncsi lennék tőletek az az, hogy nektek vannak-e tartalékaitok otthon? Valószínű, hogy egy krízishelyzetben nem a pénz és az arany fog sokat érni, de az is biztos, hogy ilyen javak birtokában tovább lehet húzni, mint anélkül. Én is sokat… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Zoom
Vendég
Zoom

Pár tény: – A Föld 4 milliárd éves élete folyamán előfordultak jégkorszakok – A jégkorszakok a 4 milliárd évhez képest szinte elenyészően kevés időtartamot tesznek ki No, most jön az érdekes rész: Mit is nevezünk jégkorszaknak? Válasz az, hogy ha a sarkokon jégsapka található, akkor azt jégkorszaknak nevezzük. Mi következik ebből? Hát az, hogy most bizony jégkorszak van. Vagyis egy átmenet a Föld jó öreg, megszokott jégkorszakmentes állapotába. Hát ez van srácok. Egy átmeneti állapotban élünk. A normális Földi éghajlat nem ez, ahol mi most élünk. Talán felgyorsítjuk a folyamatokat, ami visszavezet a normál Földi ökoszisztémába. De ez – ki… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

m4ss
Vendég
m4ss
Feri
Vendég
Feri

A földi élet történetében már többször is előfordult, hogy a teljes élővilág 75-80, de akár 95%-a is kipusztult egyik pillanatról a másikra. A túlélők alkalmazkodtak pár millió év múltán. Nem sok mindent tudunk tenni most se, akárhogy is erőltetnénk. Úgyhogy a kérdés szerintem most már egyáltalán nem technikai, technológiai, vagy tudományos, hanem filozófiai, spirituális, sőt, vallásos. Van e értelme félnünk a haláltól és kipusztulástól, ha úgyis elkerülhetetlen a dolog?

Kajla
Vendég
Kajla

A Földünk klímája állandóan változik már évmilliárdok óta (ember nélkül is). Most talán épp egy melegedő időszakot élünk, aminek a végén eltűnnek a jegek a sarkokról (volt már ilyen többször is ez a Föld gyakoribb formája) Az ember jó párszor túlélte már ezt is. Szerintem most a főbb gond az ember környezet szennyezése amit a profit generál és “legitimál” no meg a Mi határtalan igényeink. A Föld megvan ember nélkül de az ember a Föld nélkül? A megoldás szerintem (sokaknak nem tetszik) 1. a fogyasztás (fejlődés) mérséklése 2. a fegyverek betiltása (minden, nincs kivétel!!) 3. a politikai irányítás átadása a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Zoli
Vendég
Zoli

Tetszik az írás! Bár én az indexen kezdem és a hírstarton folytatom 🙂 de ugyanezt érzem/látom/tapasztalom.
Végig olvastam a hozzászólásokat is, sajnos azt látom amit ti. Nincs megoldás.
Az emberiség jelenlegi hozzáállásával nincs.
Indiában milliós városokban nincs ivóvíz. Az esőerdőkből idén már többet vágtak ki mint tavaly.
A fejlődő országok lakói olyan szinten akarnak élni, mint a “nyugati” államok polgárai.
“Egy a sok közül” jól írja, majd jön egy okosabb civilizáció.
Mi meg megpróbálhatjuk túlélni. 🙁

NewMan
Vendég
NewMan

Mintha a fejembe láttál volna [mondjuk nálam 444.hu, index.hu a sorrend :)]. Én is ugyanezeket gondolom és nagyon el vagyok keseredve. Nem magam miatt, mert már túl vagyok az 5X-en, hanem a kislányom miatt, aki még csak most kezdi az iskolát. Mi lesz vele, miyen élete lesz felnőttként, hogyan tudnék segíteni rajta? Mi próbálunk egyre kevesebb vizet, áramot használni, halasztjuk az új dolgok megvásárlását addig, ameddig csak lehet (megvárjuk a műszaki cikkek használhatatlanságig való elromlását, pedig megengedhetjük magunknak az új dolgok megvételét). A műanyag használatot jelentősen redukáljuk (vászon szatyrok, szütyők, vagy pl. nem veszünk 0.5 l-es vizet, üdítőt, …). Sőt… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Geci
Vendég
Geci

Jaj de kurva jo lenne, ha elpusztulna par millard tetu a foldon, emberi let ugyis csak egy mennyisegi leny lett, legtobb ember csak zabal, szarik es baszik es veszi a sok muanyag szart ,abbol amit a munkahelyen keres, ami szinten csak szemetet termel.

Zoli
Vendég
Zoli

A megoldás már megvan, csak ezt valahogy nem szeretik mondogatni.. inkább csak ijesztgetnek.

https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change

https://justdiggit.org/#

Németh Lászlü
Vendég
Németh Lászlü

Egyetlen egy dolog van amit lehet totális diktatúrával véghez vinni anélkül, hogy az emberiség lázadozna. Fákat, erdőt kell telepíteni mindenhova. Felverni a betont és a köburkolatokat a városokban. Minden autó út, minden autópálya mellé erdősávot telepíteni, minden termőföldet fasávval bekeríteni. Az eslivatagosodott területeke újra erdővel borított földrészekké változtatni. Ez letne jó üzlet az oligarhák részére is, hiszen rengeteg munkával járna. Embereknek biztosítana állást és akik az egészet írányítják és kezelik, pénzelik szép nyereségre tennének szert. Értlmesebb lenne faiskolákat üzemeltetni, mint újjabb stadionokat éíteni. Értelmesebb lenne a sivatagokat újra erdővé változtatni, mint abban gondolkodni, hogy a Marsra költöztessük az eberiséget, ami… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

ancient two
Vendég
ancient two

Idezet a Majmok bolygolyabol.-a majmok egyutt erosek-Akar az ember.be is lehet helyettesiteni a filmek vilagat.napjaink esemenyeivel.de sorolhatnam a kulonbozo okori,prehisztorikus emlekeket is.-Amig az ember nem erti meg azt.hogy csak egyutt kepes megvaltoztatni mindent.felre teve az anyiagias penz uralta vilagszemleletet.-addig minden kudarcra van itelve.- Ujabb filmes idezet.-Noe .-/Russel Rcrowe/- amikor mondja a tobbi embernek epitsetek barkat.mert ozonviz jon .kinevetik.-majd amikor bekovetkezik.mindenki probal felkapaszkodni./ – Senki nem hisz ebben,nem lep addig.amig ez be nem kovetkezik.Senki nem akarja feladni jelenlegi eletvitelet/ nyugati tarsadalmak joleti/- De peldaul ,ha Jakarta nemzetkozi segitseget kert mert a varost atkell helyezni 2030-ig a viz miatt.Akkor vajon mi tortenik… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Attila
Vendég
Attila

klímaváltozás mindíg volt és lessz is amíg világ a világ az utolsónál még a föld 97% erdő volt akkor ki volt a felelős ? akár milyen fejlett lehet a tudomány ez ellen tenni nem tudnánk akkor sem év milliók óta így megy citlikusan.

Proton
Vendég
Proton

Amit az itteniek itt leírtak mindennel egyetértek. Úgy gondolom,amikor már menthetetlen lesz minden, na majd akkor fog kitörni egy hatalmas mindent átölelő háború és azok a helyek ahol iszonyatos túlnépesedés és fejletlen civilizáció lesz azokat fogják valamilyen szinten irtani, több millió ember fog meghalni egy szemvillanás alatt. Kipusztítjuk magunkat még csak a mesterséges inteligencia ébredését sem fogjuk megélni lásd Matrix, Terminator. Az emberiség önpusztításra van programozva. Itt már nem segít semmi olyan, hogy szép fokozatosan leállunk. Valahol olvastam egy cikket, ha minden földi és légi járművet illetve minden gyárat ma leállítanánk a földünk még akkor is 50 évig melegedne. Ez… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Szakizoli
Vendég
Szakizoli

Na emberek, elöször is a cikk érdekes dolgot feszeget DE! Vegyük ketté a dolgokat itt két dologrol beszélünk csak mindenki megpróbálja összemosni őket! Van egyszer a környezetszennyezés ezzel nem kívánok foglalkozni mindenki tudja, leírta nagy a baj! (műanyag, dízel, önözés stb.) De a klímaváltozáshoz ami a cikk eredeti címe ennek MINIMÁLIS köze van! (ehez az emberiség nagyon pici pont a földön akár mekkora károkat is okoz) Már több előttem szóló is leírta a föld bizony ciklusokban él vannak hidegebb (nevezhetjük jégkorszaknak is) és vannak melegebb korszakok is! Ilyenkor az adott terület növény és állatvilága bizony teljesen átalakul, vannak állatok és… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Zee
Vendég
Zee

Az igazság az, hogy tetszik, nem tetszik, 2026-ig az emberiség ki fog halni /Guy McPherson, Sam Carana csoport/ Az addig bekövetkező kb +5 fokos globális melegedést ember nem élheti túl. Nincs jelentősége, hogy nem hiszed, vagy tagadod ezt. Valójában még szerencse, hogy a többség ezt képtelen felfogni, elfogadni, vagy egyszerűen elfordul a témától, mert különben már kitört volna a tömegpánik. Mit tehetsz? Vásárolj fel annyi hoszu lejáratú élelmiszert, gyógyszert, amennyit csak tudsz, fegyvert, hogy megvédhesd és költözz le egy zsákfaluba, mert a városokban kisebb lesz az esélyed. Ha összeálltok így páran talán pár hónappal meghosszabbíthatjátok, bár a vége így is… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Daniel
Vendég
Daniel

Látom, hogy a többség megértette, hogy a klímaváltozás ellen nem igazán lehet tenni ez amúgy is megtörténne az emberi kártékonyság nélkül is (felmelegedés, majd pólusváltás aztán jégkorszak). Nem véletlen, hogy az emberiség létszámát nem csökkentették le radikálisan. Habár az emberiség valóban önpusztító parazitának tűnik amely nem képes harmóniában élni a természettel, hibrid rabszolgafajként (kb. 95% majom és 5% szuperintelligens idegen DNA) nehéz összeegyeztetni vadállati/pusztító illetve intelligens alkotó énünket különösen ha világunk valódi (nem feltétlenül emberi) vezetői szándékosan gátolják a spirituális fejlődésünket. Az emberiség nem fog kipusztulni csak a föld alá kényszerül (persze csak a szerencsések) , az amerikaiak már évtizedekkel… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Nagy Sándor
Vendég
Nagy Sándor

Évek (lassan két évtized) óta foglalkozom a témával, és ugyan semmiféle doktori címem nincs ebből (sem), ennek ellenére mondhatom azt, hogy az átlagnál jobb rálátásom van a dologra. Nem fogom hosszú lére ereszteni a dolgot, nagyon dióhéjban leírom, hogy mi van. A 2 fokot nem fogjuk tudni tartani, de még a 4-et sem. Az megint egy másik kérdés, hogy a 4 és több fok az egyértelműen az emberi civilizáció végét jelenti, és nem k.u. 4000ben, hanem 2050 környékén már komoly globális gondok lesznek, 2080ban pedig már nem lesz globálisan (sem) ünnepelve a szilveszter. Az teljességel biztosra vehető, hogy az északi… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Curka
Vendég
Curka

Azt hiszem, már mindenről lekéstünk. Hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy a Mad Max 2 világa jön el. Nem a távoli jövőben, hanem már holnap után. Persze vannak akik még mindig kételkednek a klímaváltozás tényében is, de legalább abban, hogy a felmelegedés ütemének gyorsulása emberi beavatkozás eredménye. De ez mindegy is abból a szempontból, hogy tehetünk-e ellene valamit. Majd akkor leszünk még nagyobb szarban, amikor Afrikában, meg a mediterráneumban beüt a totális víz válság. Amikor az eddig sűrűn lakott területeken víz híján megszűnik a termőföld eltartóképessége. Amikor több egymást követő évben zéró lesz a termés mennyisége. Tulajdonképpen a termőföld szűnik… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Senki
Vendég
Senki

Egy folyamatos növekedésre épülő gazdasági rendszerben élünk. A klímaváltozás és a brutális környezetszennyezés ennek a carpe diem-hozzáállásnak az egyenes következménye. Ennek a rendszernek a megváltoztatását kellene szorgalmazni. És nem lenne olyan durva az életszínvonal csökkenés sem. Ha pl. köteleznénk a gyártókat, hogy vegyék vissza és hasznosítsák újra az általuk előálított termékeket, egészen más lenne a hozzááállásuk. Meg kell tanulnunk magunktól gondolkodni, és nem mindig annak hinni, aki azt mondja, amit hallani akarunk. Kételkedni mindenben és mindenkiben, kideríteni a okokat a történések mögött, a motivációkat a döntések mögött. Végül pedig harcolni az igazunkért. Ezeket mind nagy hatékonysággal irtották ki az emberekből… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Kezo
Vendég
Kezo

Ööö.. Igen! Mind megfogunk halni! Miért? Mert mind halandók vagyunk. Ha környezettudatosan élünk, ha nem. Az író a CO2-re panaszkodik. Nos mind azt lélegzünk ki. Nincs a világon olyan atomerőmű, ami jobban szennyezne a lélegzetvételnél. Ma 7,6 milliárdan vagyunk (ez csak a regisztrált adat) És amennyiben jól tudom, az állatok is CO2.-t lélegeznek ki. Nem lesz népesség szabályzás sem, ahogy a kommentelők szeretnék, mert azzal csökkenne a GDP. Senkisem akar Gazdaságizuhanást látni egy táblázaton. Ezért sajnos egyre többen leszünk. Nem itthon. Mi fogyatkozunk. Teljesen mindegy, hogy természetileg, vagy önkezüleg történik a klímaváltozás, az élőlények túlélnek és alkalmazkodnak. értsd: Az emberi… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Halandó
Vendég
Halandó

Az emberek azon kis (1-200 ezer fő, de lehet sokat mondok) akiknek a kezében a pénz, és a hatalom van SOHA nem fogják alább adni! A mars terraformálása már régen elkezdődött,(szerintem) és ugyan ez az “elit” csoport lesz aki elsőként itt hagyja ezt a bolygót, hogy aztán újra uralkodhasson, kezdetben isten nevében, aztán jön a többi… (……. ki tudja ez már hányadik civilizáció…….) Sajnos lehet, hogy magában az emberi fajban van a hiba…..

Majom
Vendég
Majom

Nincs megoldás. Az emberek bebizonyították, hogy csak a szegénységet tanulták meg túlélni, a gazdagságot nem fogják Igy ját az Isten, mikor a majom kezébe adta a tudományt. Az élet alacsonyrendűen fennmaradhat a bolygón, viszont ez senkit nem érdekel. Az ember egyébként sosem volt észlény, lásd, pl. a szenvedélybetegek tömegeit, azaz, ha van is esze, nem tudja, hogy az mire való,. Képességeit csak a természet leigázására tudja felhasználni (ahogy tanulta százezer éveken át) és nem tud a váratlan változásokhoz -amit maga idézett elő- alkalmazkodni. Minden gyenge kis élet az alkalmazkodás hiánya miatt bukik meg ezen a mostoha világon.

Tóth Gergely
Vendég
Tóth Gergely

Vannak tervek. A legátfogóbb itt: https://www.drawdown.org/
Hamarosan megjelenik a könyv magyarul is.

future
Vendég
future

El kell kezdeni fákat ültetni,mindenkienk a magához mért lehetőségeihez mérten, körbenéztem a neten hogy lehetséges e,de már az önkormányzat is az ember útjába áll(közterületen lenne hova a környezetemben is hova ületeni)….