Amerika Kapitány: Polgárháború kritika
…Spoilereket tartalmazhat…
Manapság egyre nehezebb Marvel filmet csinálni anélkül, hogy eltűnne a képregényfilmek tengerében. A Vasember-filmek (kivéve az elsőt), a Thor-filmek, a Hulk filmek, de még szerintem A Hangya is olyan, amire igaz, hogy egyik sem volt rossz, viszont nem is különösen kiemelkedőek, simán csak jó popcorn mozik. Aztán jöttek a Russo testvérek (Anthony és Joe Russo) az Amerikai Kapitány: A tél katonájával 2014-ben, ami után nem is csoda, hogy meg is kapták a harmadik Bosszúállók mozi rendezését, ami majd két részben fog jönni. Előtte viszont jött Amerika Kapitány (később csak Cap) és régi cimborája dilemmájának folytatása. Lássuk tehát, milyen lett az Amerika Kapitány: Polgárháború.

A film máris egy rendkívül pörgős rajtaütéssel kezdődik, ahol Cap (Chris Evans) és a többiek Rumlow-t (Frank Grillo) és bandáját próbálják megakadályozni egy biológiai fegyver elrablásában. Örömmel nézzük a Rumlow – Cap összecsapást, aki persze a kapitányt hibáztatja sérüléseiért, amit az előző részben ráomló épület miatt szerzett. A rablást sikerül megállítaniuk, viszont sajnos újabb ártatlan áldozatokat követel hőseink akciója, s innentől indul a fő konfliktus, mivel a bázisra visszaérve tudtukra adják, hogy a világ nem tolerálja többé a kötetlen és felülvigyázatlan akcióikat, ami már eddig is rengeteg emberi életet követelt és anyagi kárt okozott. Egy korábbi képsorokban láthatjuk, ahogy Tony Starkot (Robert Downey Jr.) hibáztatják egy konkrét sokoviai áldozat haláláért az előző Bosszúállók moziból. Ezelőtt még soha nem láttuk Tonyt így, összezuhanva, ahogy magát hibáztatja a történtekért, itt már nem az a felelőtlen Playboy, aki régen volt.
Az ENSZ egy követe vonja felelősségre Cap-éket, miközben sorra mutatják nekik azt a rengeteg pusztítást, amit eddigi akcióik okoztak. Egy szerződést ajánlanak nekik, miszerint abbahagyják felülvigyázatlan küldetéseiket, feletteseket kapnak és csak akkor cselekednek, ha azt parancsba adják nekik.

A szereplőkkel együtt érezzük a kérdés morális súlyát, aminek igazából nincs helyes válasza. Így válik szét a csapat, megosztott nézőpontokkal és ellentétekkel.

Team Cap:

Kapitányunk nem hajlandó aláírni a szerződést, mert nem akarja magát alávetni mai világunk rendszerének, mivel szerinte a jövőben helyettük talán rosszul vagy későn döntenének fontos helyzetekben, amik azonnali reakciót követelnének.
Hozzá csatlakozik Falcon (Anthony Mackie) és Wanda (Elizabeth Olsen), majd később még a Tél katonája, azaz Bucky (Sebastian Stan), a Hangya (Paul Rudd) és Hawkeye (Jeremy Renner). A Hangya és Hawkeye nem igazán vannak megmagyarázva, hogy miért tartanak kapitányunkkal, őket igazából csak behívják a csapatba, mert kell az erősítés. Wandát már eddig is túlságosan felülvigyázták hatalmas ereje miatt, ezért csatlakozik Cap-hez, hogy megmutassa, a világnak nincs tőle félni valója. Falcon is osztja természetesen Cap nézetét, mivel gyakorlatilag az előző Cap moziban legjobb haverok lettek. Az egész csapatot Bucky védelmének célja tartja össze, akit egy újabb merényletért akarnak levadászni, amit persze a Kapitányunk nem hagyhat.

Marvel's Captain America: Civil War L to R: Falcon/Sam Wilson (Anthony Mackie), Ant-Man/Scott Lang (Paul Rudd), Hawkeye/Clint Barton (Jeremy Renner), Captain America/Steve Rogers (Chris Evans), Scarlet Witch/Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), and Winter Soldier/Bucky Barnes (Sebastian Stan) Photo Credit: Film Frame © Marvel 2016

Photo Credit: Film Frame
© Marvel 2016

Team Iron Man:

Az új, felelősségteljes Tonyhoz csatlakozik barátja Rhodes (Don Cheadle), Vision (Paul Bettany), a Fekete Özvegy (Scarlett Johansson), na meg persze új kedvenceink, a Fekete Párduc és a (rettenet) fiatal Pókember. Vision a döntését latolgatta morális kérdések és a valamelyest felsőbbrendűsége alapján. Ő is tudja, hogy egyik helyzet sem jobb, mint a másik, de végül a Vasember oldalát választja. Natasha, vagyis a Fekete Özvegy szintén a milliárdossal tart, saját zűrös múltjára tekintve.
A Fekete Párduc igazából nincs egyik csapattal sem, viszont Tonyékhoz sorolható, mert őt csak édesapja bosszúja fűti, aki annak a merénylet áldozata lett, amelyikért a Tél katonáját hibázhatják. Így végül emberhátrány miatt Tony besorozza Pókembert, akit éppen a leckéje mellől rángat el egy jó kis balhéra.

Innentől kedzve aztán már tűkön ülve várjuk a cselekmény további kibontakozását, na meg persze azt a híres összecsapást, amit a trailerekből is láthattunk. A csapatok összeszedése előtt még részesei vagyunk egy berlini akciónak (a cselekmény nagy része Európában játszódik), ami remekül van megrendezve és első kézből érezhetjük hőseink csihi-puhiját. Ezekben a képsorokan láthatjuk, ahogy a Tél katonáját gyakorlatilag Berlin-Bukarest távon üldözik, Ausztiát és hazánkat lényegében teljesen kihagyva. Az összhangon nem ront, csak furcsa látni, ahogyan a román rendszámú autók között száguldoznak a német rendszámú rendőr autókkal, miután a következő jelenetben már ismét Berlinben vagyunk.
Mire elérkezik a várva várt összecsapás hőseink között, már ki vagyunk éhezve az akcióra, látva a karakterek készülődését és a vihar előtti csendet. A reptéri harc az elmúlt évek leggrandiózusabb szuperhős-látvány orgiája, ami remekül van vágva és koreografálva. Igaz, hogy hőseink úgy dolgoznak össze, mintha már ezt csinálták volna együtt, de nem bánjuk, mert kárpótol az, amit látunk. Nem csak látjuk, hanem teljesen átéljük az egész akciót velük együtt. Pókember jelenléte talán egy csöppet furának érezhető, ahogyan ez a kamasz és még tapasztalatlan szuperhős osztja a pofonokat. Jelenetei talán egy kicsit túl komolytalanra sikeredettek, az viszont biztos, hogy lazák és remekül kivitelezettek, pont ahogy azokat egy kamasz Pókember tenné, és persze örülünk, hogy végre bemutatkozott a Marvel világban is.

Az utolsó felvonás is tartogat számukra egy remekre sikeredett harcok és egy csavart, amiről spoiler-mentesen nem igazán lehet beszélni, úgyhogy legyen is elég ennyi belőle. Sikerül egy kis ízelítőt kapnunk az új Pókemberből és Fekete Párducból, habár sokat nem tudunk meg róluk, de végülis ez nem az ő mozijuk, azok majd később jönnek (Pókember majd 2017-ben és Fekete Párduc 2018-ban). Kapunk egy kissé kidolgozatlan főgonoszt, aki mozgatja a háttérben a szálakat, de végülis nem rajta van a hangsúly.Az új Amerikai Kapitányban kapunk akciót bőven, viszont már rég nem ezen van a hangsúly. Rendkívül nagy a tét, a döntés, amelynek nem tudjuk, hogy melyik a jó és melyik a rossz oldala. Az eddigi legreálisabb Marvel film, valós kérdésekkel és döntésekkel. Nem egy akciófilm, hanem egy politikai dráma egy-egy akciójelenettel megfűszerezve. Egy érett és komoly képregényfilm, nem csak képregény rajongóknak.
-Bován István-
[fb_button]


Amerika kapitány: Polgárháború a Mafab.hu-n

7 hozzászólás

 1. Hát azok alapján amiket itt-ott olvasok ez a film elegge hasonlit a BvS-hez. Szerintem. Annyi kulonbseggel hogy a BvS meg realisabb, jobban kell figyelni a reszletekre, es jobban koveti a kepregenyeket…de majd meg meglatom 🙂

  Reply
  • Hát azt azért nem mondanám, hogy a BvS jobban követi a képregényt. Sőt, jobban eltér, mint ez a film. És az, hogy reálisabb, megint nem igaz.

   Reply
 2. spoiler

  (gondoltam hogy nem merik meglépni hogy meghal Amerika kapitány,) de az biztos hogy a Russo testvérek kellettek ahhoz hogy kirángassák a Marvel univerzumot a gyerek -mese -vígjáték világból amiben az eddigi Marvel filmek ” éltek “. A Tél katonája már pozitívum volt ott látszott hogy elindult valami jó irányba és nagy öröm hogy maradt ez a vonal, a Polgárháború egy nagyon jól összerakott mozi de viszont mégis kissé össze csapottnak hat mivel a konfliktus elég kidolgozatlan elcsépelt. Akciók terén nincs hiány sőt talán pont a túl sok akció lopta el a történet jól kidolgozottságától az időt a filmben de ez eddig is gyerekbetegsége volt a Marvel filmeknek, sok akció kevés történet 20 éves kor alatt ez biztos nagy feelling de idősebb korosztálynak már nem biztos hogy elég csak a sok akció.
  Összességében egy 10/7.5 teljesen reális a filmre.

  Reply
 3. Nagyon vártam már ezt a részt, készültem is a filmre azzal, hogy az utóbbi 1 hónapban – mintegy memória frissítésképpen – végignéztem a teljes sorozatot a Vasember I-től egészen a Hangyáig (http://filmek.s9.hu/marvel-studios/). Szerintem nagyon jól felépítette a Marwel mind az egyes filmeket, mind az egész sorozaton keresztül fejlődő háttértörténetet. Nem mondom, hogy nincs olyan rész, ami nem sikerült tökéletesre, de többé-kevésbé mindegyik megállja a helyét, és ami fontos: az egyes részek élvezeti értékét jelentősen növeli, ha ismerünk miden korábbi részt. És ez az Amerika Kapitány: Polgárháborúra is igaz. Nekem nem okozott csalódást a film, de csak úgy tudom ajánlani igazán, ha láttátok a korábbi részeket. Szóval házimozizásra fel, aztán jöhet az igazi mozi! 🙂 Nem bánjátok meg!

  Reply
 4. Igazi Marvel film. Igen jól sikerült látványos és csatákban is gazdag. A sztori jól megy, majd a végén fordul, és egyszerűvé válik, ami hát nekem annyira nem tetszett. Szinte mindenki benne volt a bosszúállókból szóval ez lehetett volna bosszúállók: polgárháború is. Szóval ezek a “nagy problémáim”. Aki benne van a sorozatba az nem fog csalódni.

  Reply
 5. Nem tudom, engem kicsit irritál ez az amerika kapitánynak mindig igaza van és ő a csodálatos jó, nagy “Amerika”. Szóval az egész karakter nem más mint a nagy USA propaganda megtestesítője. A képregényfigura is ez volt. Amerika kapitányt sosem lehetett legyőzni (csak ideiglenesen). És Zémó báró karaktere meg nagyon hiányos a képregényekhez képest. Semmi náci orientáció, semmi szupergonoszok toborzása a bosszúállók ellen stb. Pedig azt megnézte volna, amikor összetoborozza a Mr. Hyde, Góliát, Áramszünet, Szivacsember, Roncsbrigád stb. csapatot a Bosszúállók ellen :D. Amúgy persze a történet nem rossz de nekem valahogy ez az Amcsi kapitány sosem jött be a politikai áthallásai miatt. Persze mind tudjuk, h amerika azért találta ki magának a szuperhősöket mert nincsenek igazi történelmi hősei 😀

  Reply
  • Jobb ha te nem nézel ilyen filmeket, ha ebből is a politikát találod meg, mint fő szálat.. Inkább nézz dokumentumf.. ja nem, bocsi! Azokat is a történelem írja és a történelmet meg a politika! Akkor rajzfilmet nézz! Az a neked való, a hupikék szmötyikék!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .