Chernobyl (2019) – kritika

1986. április 26. 1:23:45. A világ (legalább is a fele) még mindig emlékszik erre a bizonyos pillanatra, amikor is bekövetkezett az eddig valaha volt legnagyobb ember kreálta katasztrófa. Ezen eseményre fókuszál az HBO legújabb sikersorozata, a Chernobyl.
Melyik európai állampolgár ne emlékezne a csernobili atomkatasztrófára? Arra a hajnalra, amikor az ukrajnai Pripjaty melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, majd a robbanások okozta fényjáték kápráztatta el az embereket. Ám a káprázat még csak a kezdet volt több ezer ártatlan ember számára. A halálig tartó út kezdete. Ekkor még ők sem tudták pontosan, hogy mi fog várni rájuk. Csupán azzal voltak tisztában, hogyha nem cselekednek gyorsan, akkor milliók jövője foroghat kockán. Hatalmas szerencsénkre ők cselekedtek, és igazi hősökké váltak. Ezeknek a hősöknek állít emléket a mindössze 5 epizódos (részenként 50-60 perces) minisorozat, amit Craig Mazin forgatókönyvének és Johan Renck rendezői munkájának köszönhetünk.

Magát a történetet taglalni fölösleges dolognak tűnik, de valójában sokan nem tudják pontosan, hogy mi is rejtőzik a cím mögött. Kezdetben jómagam sem, hisz én még meg sem születtem, amikor ez a szörnyűség megtörtént. Viszont miután belefogtam a széria nézésébe, egyre jobban kezdett foglalkoztatni a téma. Rengeteg kutatás útján derítettem fényt a részletekre, és azt kell mondjam, hogy a sorozat ilyen szempontból teljesen hiteles.

Visszatérve a történetre, az első epizód már rögtön egy jövőbeli ugrással indul, ahol professzorunk, megadva magát a rendszernek felakasztja magát. Majd vissza is utazunk az időben arra a bizonyos hajnalra, amikor bekövetkezett a baj. Azon a hajnalon kitört a káosz, a munkások kétségbeesve rohangáltak össze-vissza, a reaktor romokban hevert közepén a kinyílt, égő maggal, amit grafit maradványok vettek körül. Tűzoltók, mentők dolgoztak a romok eltávolításán és a sebesültek ellátásán. Anatolij Gyatlov pedig csak ártatlanul adta ki az utasításokat…

Majd miután a hír elérte az akkori pártelnök, Gorbacsov személyét is, elkezdődött a terv elkészítése. A tanácsban félve ültek a vezetők, akik el nem tudták képzelni a helyzet valódi súlyát. Azonban két férfi más szerepet kapott ebben a történetben.

„Minden reményt a két egymástól teljesen eltérő főszereplőnk, Valerij Legaszov professzor (Jared Harris) és Borisz Scserbina párthivatalnok (Stellan Skarsgard), kezébe adtak, akiket a háttérből a fehérorosz atomenergiai intézet kutatója, Uljana Komjuk (Emily Watson) támogat.”

Legaszov és Scserbina tökéletes párost alkotnak, ha azt vesszük figyelembe, hogy semmi közös nincs bennük. Valerij egy atomenergiakutató fizikus, aki képtelen elviselni a hazugságokkal teli világot és az óriási nyomást, ami ő rá hárul. Vele ellentétben Borisz az állam embere, a miniszterelnök helyettese, akit azért küldenek ki a helyszínre, hogy koordinálja az embereket, a munkafolyamatot. Ő semmit nem ért az atomenergiához vagy a fizikához.

A nagy különbség ellenére mégis képesek a közös munkára, és az értelmes párbeszédek lebonyolítására. Legaszov folyamatosan bevezeti a hivatalnokot – és vele együtt minket is – az atomfizika tudományának rejtelmeibe, például közelebbről megismerhetjük az atomreaktor működésének elvét. Viszonzásul Scserbina ráébreszti a professzort a kommunista világ borzalmaira.

A többnyire angol és amerikai készítők remekül rekreálták a régi Szovjetúnió képét. A vaskos tömbházak, a vörös zászlók, a konzerves dobozra emlékeztető buszok jól visszaadják az akkori világ arculatát. A fontos emberek folyamatos ellenőrzés alatt vannak, követik és lehallgatják őket. A legnagyobb erény a hazugság, aminek árát senki sem tudja megsaccolni.

„A legfontosabb feladat drága elvtársak, a pánikkeltés elkerülése!”

Azonban főszereplőink története mellett egy másik cselekményszál is a szemünk elé tárul. Egy hétköznapi házaspár helyzete. Vaszilij és Ludmilla Ignatyenko egy szeretnivaló szovjet páros. A férj tűzoltóként dolgozik Pripjatyban, míg felesége gondoskodik az otthoni háztartásról. Ám a baleset az ő mindennapjaikat is megváltoztatja majd, méghozzá nem is akárhogyan. Véleményem szerint az ő életükre való kitekintések nagyon hasznosak abból a szempontból, hogy nem csak a nagy fejesek sakkjátszmáját követhetjük nyomon, hanem azt is, hogy a hétköznapi emberek hogyan élték meg ezt az időszakot.

De hogy miért is lett jó sorozat a Chernobyl? Ami igazán nézhetővé és izgalmassá teszi, az maga a színtiszta feszültségben áztatott atmoszféra. A néző pár röpke pillanat alatt bele tud csöppenni a szereplők szerencsétlen, hátborzongató szituációjába. Mindezt a remekül felvett és megvágott jelenetekkel érték el az operatőrök. Sőt, a részek végén lévő záró pillanatok is elég erősre sikeredtek.

A koncepció, ami átviszi az embert egy másik időszámításba, pedig az, hogy itt most nem egy konkrét szörny vagy természetfeletti erő játssza a főgonosz szerepét, hanem az EMBER a saját maga ellensége. Az emberi hanyagság okozta károkat ekkor érti meg igazán az, ha figyel a részletekre és azok kidolgozottságára. Beszélhetünk itt a későn megkezdett evakuálásról, a szennyezett növények és állatok elpusztításáról vagy épp a moszkvai 6-os kórházban kezelt betegek állapotáról.

„Fordíthatnánk úgy is, hogy a szenvedéshez vezető út alapkövét, az ember rakta le. Ez viszont már egy elég erősre sikeredett magyarázat.”

Természetesen ez a kivitelezés nem meglepő, hisz az HBO keze alól már számtalan remek széria került ki. Viszont, ha valaki – rajtam kívül – követi a különböző filmekkel vagy sorozatokkal foglalkozó oldalakat, az nemigen talál 9-es értékelésnél rosszabb véleménynyilvánítást. Ez is azt mutatja, hogy a készítők munkája kellően kifizetődőnek bizonyult. Bár számomra még mindig furcsa, hogy nyugati színészek játszották a szovjet szereplőket, de ez semmit nem von le abból, hogy jól végezték a feladatuk.

Mindent összevetve elmondható, hogy egy igazi különlegességet ismerhetünk meg a Chernobyl személyében, ami egyike azon kevés sorozatoknak, amik igaz történetek alapján íródtak. Az alapanyag kellően fel lett dolgozva, afelől nincs semmilyen kétség.

Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a történelem és maga a csernobili atomkatasztrófa esete. Emellett az sem árt, ha elmúltatok már 16 évesek, hisz az üzenet nem a legkönnyebben emészthető, még a felnőttek számára sem.
A végén még megemlítenék két dolgot, amit mindenképp érdemes megjegyezni: Az első, hogy a megtörtént dolgokon már nem tudunk változtatni, ebbe bele kell törődni. A második pedig, hogy messze kerüljük el a hazugságokat, hisz az ember nem tudja, milyen árat fizet érte.

Összegzés
Egy elképesztően hiteles minisorozatot kaptunk, ami méltó emléket állít az életüket feláldozó hősöknek.
Ezért szerettük
  • hátborzongató atmoszféra
  • feszült dialógusok tömkelege
  • történelmi hitelesség
Ezért nem
  • nem volt ilyen
9
Eszméletlen

7
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
ZipHumbukwormwoodBelaHápé Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Csaba
Vendég
Csaba

Felelőtlen Oroszok.

Reddd
Vendég
Reddd

Amikor sokan ömlengenek, hogy “a világ legjobb sorozata” és egyéb aranyköpések, na olyankor feláll a hátamon a szőr. Rendben, aláírom a téma történelmi jelentőségét, de könyörgöm nagyjából eköré épül a sorozat teljes sikere. a speciális effektek 10-15 évvel ezelőtti zs kategórás minőségűek, a színészi játék sem olyan eget rengető mint ahogy azt leírják. A hangulat, a dráma mélysége az ami esetleg említésre méltó. Nem rossz sorozat, érdemes megnézni, de minden egyes cikkíró olyan szintű elfogultságról tett tanúbizonyságot… merthogy megtörtént történet (egyébként a sorozat tele van kitalált szereplőkkel, hozzátoldott, elferdített történésekkel, szóval ennyit a sztorihűségről), ez még nem fogja a sorozatvilág… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Bela
Vendég
Bela

Nagyszeru kritika , orom volt olvasni . Es meg nagyszerubb sorozat , orom volt megnezni . Koszonom szepen !