The Walking Dead: The Final Season [Episode 2: ’Suffer the Children’] (2018) – játékteszt

Ha az apokalipszis egy felnőttet az őrületbe tud kergetni, akkor mit tud művelni egy gyermek gondolataival, érzelmeivel és tetteivel? Elárulom, hogy a helyzet addig fogja őt próbára tenni, míg a végén fel nem kényszerül adni a csatát…
Sok felnőtt állítja azt, hogy a mai világban nehéz egy gyermek felnevelése, viszont ekkor szívesen bemutatnám nekik Clementine-t, aki tinédzser létére emberfeletti bátorságról és érettségről tesz tanúbizonyságot.

Azt viszont nem felejthetjük el, hogy AJ rengeteg külső hatásnak van kitéve, ami csak még nehezebbé teszi azt, hogy az „arany középútra” tereljük őt.

Ezt nem is bizonyíthatta volna jobban a záró évad első epizódjának befejezése, ahol rossz döntést hozott meg „gyermekünk”, ezzel nehéz helyzetbe hozva minket a csapat többi tagja előtt.

Jelen folytatásunkat szeptember 25-én kaptuk géphez, ami a „Suffer the Children” (=Hagyjátok a gyerekeket) címet viseli. Sajnos, a hírek hatására mindenki úgy tekint eme részre, mint a The Walking Dead széria UTOLSÓ epizódjára…

DE mielőtt még itt gyászolni kezdeném a sorozatot, ejtek néhány szót a történetről és további részletekről, remélhetőleg minél kevesebb spoilerrel…

Cselekményünk rögtön egy negatív jelenettel indít, amikor is egy temetés után főhőseink arra lesznek rákényszerítve, hogy elhagyják a tábort. Azonban az eltávozás nem sikerül fényesen, mivel csöbörből vödörbe már az ellenségeink fogságában találjuk magunkat. Egy régről és egy még réges-régebbről (na, itt leesett az állam) ismert „barát” fog feltűnni legnagyobb nemeziseink személyeiben, akik mint kiderül egy szervezet vezetői. Egy olyan szervezeté, amely élelemmel és fegyverrel felszerelkezve harcol a túlélésért más csapatok ellen a káosz teljes közepén. Ezen információkra nem csak úgy magunktól jövünk rá, hanem egy rejtélyes egyben magányos „suttogótól” kapjuk a fülest, aki kiment minket a pácból.

Annak ellenére, hogy a harag nem vész el, szerencsénkre itt most át is alakult, értem ezt arra, hogy visszatérünk barátainkhoz, annak érdekében, hogy segítséget nyújtva felkészüljünk egy hatalmas ütközetre az ellenséges csoport ellen. Több hetes munka, megfigyelés és taktikai megbeszélés után pedig egy este eljön a pillanat, a harc pillanata. A csata végkifejletről nem írnék semmit, csupán annyit, hogy meg kell küzdeni az emberek életéért!

Mint ahogy a bevezetőben is érzékelitek, AJ-t egyre nehezebb nevelni ebben a szörnyekkel teli világban. Furcsa kérdéseire, nem mindig lehet megtalálni a megfelelő választ.

„Most őszintén, ti mit válaszolnátok egy gyereknek, ha azt kérdezné tőletek, hogy: Én egy gyilkos vagyok?”

Ráadásul még ugye az is rátesz egy lapáttal, hogy nem tudja felfogni az emberek reakcióit különböző esetekben, például amikor bocsánatot kér valakitől. Sőt, szegénykémnek még rémálmai is vannak, amióta csak találkoztunk azzal a férfival a vasútállomáson. De magunkat sem kell félteni, mivel Clementine-t is ugyanúgy rémálmok gyötrik, mint AJ-t, amelyeknek komolyabb jelentésük van, mint gondolnánk.

A történetszálon tovább lépve, érdemes szót ejteni a döntéshozatalról. Nagyon fontos az epizódban Louis és Violet jelenléte. Ha most csak így végig gondolom a 2 órás játékmenetet, akkor van vagy 8-10 olyan döntés, ahol a játék tesztel téged, hogy kinek az oldalán állsz. Sőt, a rész végéhez közeledve, még közelebbi kapcsolatot is teremthetsz a páros tagjainak egyikével!

„Természetesen a kártyajáték ismét kihagyhatatlan!”

Akárcsak az előző epizódban, most is gyűjtögethetsz dekorációs tárgyakat a szobádba, szám szerint 3-at és a stáblista mellé ugyanolyan részletes információkat kapsz a karakterek érzéseiről, hogy a döntéseid, hogyan hatottak rájuk. A járkálók elleni küzdelem ismételten nehéz, mivel mostanra már egyre többen vannak egy harc során és egyre gyorsabbak, sőt, még a tüzet is jól bírják. Hasznos taktikaként szolgál, ha először a térdüket támadod, majd pedig az agyát szúrod át. Annyit segítek még, hogy ha az előző részben nem tudtad használni az íjat, akkor most tanuld meg, mert nagy szükség lesz rá!

Érdekességképpen megemlíteném, hogy a stáblista alatt elhangzó lassú, ámbár gyönyörű zene ismerős kell hogy legyen a sorozat kedvelőinek számára. Ugyanis az „In The Pines” c. szám már egy korábbi epizód végén szintén elhangzott, a 2. évad 2. részének végén, melynek címe „A House Divided” volt. Akkor szintén egy nagyobb érzelmes zárást követett a ballada. Érdemes ismételten meghallgatni! 🙂

„Na, de hogy vajon ez volt-e az utolsó The Walking Dead rész, amivel játszhattunk az egyelőre rejtély. Nem tudja senki sem 100%-ig biztosra megmondani, hogy igen vagy nem, még a készítők sem.”

ÉN nagyon NEM örülnék neki, ha Clementine történetének befejezését nem ismerném meg, de ezzel szerintem sokan így vagyunk. Sajnálatos dolog az, ami a Telltale Games kapuin belül történt, de ilyen az élet, sosem volt igazságos. Mindenesetre azért vannak biztató jelek, hogy ennek a munkának valamikor lesz egy méltó befejezése, csak az is megeshet, hogy a válaszhoz még kellhet pár nap, hét, hónap vagy év.

Addig is van egy jó hírem azoknak, akik nem nagyon kedvelik az angol nyelvet. Ugyanis a TaleHunters Fordítócsapat már régóta keményen dolgozik azon, hogy elkészítse számotokra a The Walking Dead: The Final Season részeinek magyarításait. Aki nem ismerné őket, szerintem annyit elég róluk tudni, hogy már régóta foglalkoznak a Telltale játékainak honosításával és ők készítették el például az előző széria (The Walking Dead: A New Frontier) magyar feliratait is. Információim szerint nemsokára elkezdik a tesztelést, úgyhogy arra már nem kell sokat várni, hogy az 1. részt magyarul játszhassuk végig! 🙂

Végszóként, visszatérve a játékra, nekem nagyon tetszettek ismételten a megoldások és a történet. Viszont véleményem szerint ez most 8 pont, mivel számomra még mindig hiányzik a részekből valami, ami az első évadban benne volt. Talán Lee volt az, talán nem, de az az egy biztos, hogy a The Walking Dead játéksorozat örökké hiányozni fog, bárhogy is fog véget érni…
A harmadik epizódot az eredeti tervek szerint november 8-án szerették volna kiadni, amelyet „Broken Toys” névre kereszteltek. Jelen epizódunk elérhető az alábbi platformokon: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One és Nintendo Switch! 🙂 (Gépigény megtalálható az előző rész tesztjében!)
[fb_button]

Összegzés
Az eddigiekhez méltó újabb epizódot kaptunk, reméljük hogy lesz folytatás.
Ezért szerettük
  • fordulatokkal teli történet
  • szép grafika és akciójelenetek
  • remekül megírt párbeszédek
  • gyönyörű háttérzene
Ezért nem
  • szokásos játékmenet
  • túl nehéz döntések
8
Kiváló

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .