The Walking Dead: The Final Season [Episode 1: ’Done Running’] (2018) – játékteszt

2012 áprilisában útjára indult egy sorozat, ami a mai napig meghatározza a Telltale Games pályafutását és rajongóinak számának növekedését. Azóta 6 esztendő telt el, mindez alatt rengeteg kaland, akció, bánat és megrázkódtatás van a háta mögött azoknak az embereknek, akik végig kísérték egy kislány nem mindennapi, apokaliptikus történetét. Ebben az évben a készítők pedig úgy határoztak, hogy ideje pontot tenni a mese végére, így kíváncsian és érzelmekkel telítve várhatjuk, hogy mi lesz Clementine, AJ és a The Walking Dead széria sorsa…
 Egy új nap… minden ezzel a címmel indult útnak, amikor is egy Lee Everett nevezetű fiatalember épp a börtön felé tartott, gyilkosság vádjával, egy rendőrautóban. Úti célját viszont meg kellett változtatnia, mivel balesetet szenvedett és egy erdőben kötött ki egy halom ijesztő, halott lénnyel. Ez volt az apokalipszis kezdete az ő, és a Föld számára is. A kis erdőből viszont hirtelen egy 8 éves kislány mellett találta magát, akit habár ezelőtt nem ismert, mégis egy életre mellé szegeződött, hogy megvédje, akár az élete árán is. Sok kalandon át vezetett útjuk, rengeteg emberrel találkoztak, ám a végén, mikor minden jóra fordult volna, a hőst megharapták… Így a kis Clementinenak nem volt más választása, mint hogy egyedül folytassa a túlélést…

Történetének második szakaszában, egy csapat tagja lett főszereplőnk, akik először nem bíztak a mindössze 11 éves leánykában. Majd időről időre bizonyítva rátermettségét és túlélési képességeit, a társak megszerették és egyenlő félként kezelték őt, később pedig a rizikós helyzetek után is egymás mellett voltak, amíg csak tudtak. Számuk sajnos folyamatosan csökkent, kivéve egy alkalommal, amikor egy nő, életet adott fiúgyermekének, Alvin Juniornak. Sajnos, az anya nem élte túl a szülést, így a gyermekről főszereplőnknek kellett végül gondoskodnia…

A harmadik felvonásban szintén feltűnt kamasz főhősünk, de egyrészt nem főszereplőként, másrészt pedig a kisfiú nélkül. Sajnos elvették tőle a gyermeket, arra hivatkozva, hogy ő még túl fiatal a neveléshez és a gondviseléshez. Így egy Javier nevezetű fiatalember mellé szegődött, aki spanyol származású családjával próbált kihívásokkal teli úton túlélni „Az új Front” nevű szervezetben. Az akadályokat sikeresen véve a leány pedig megkaparintotta Alvin Junior honlétének pontos helyszínét is így tovább is indulhatott keresésére…

Aki valaha játszott a Telltale Games, The Walking Dead című szériájával, emlékezni fog a fönti sorok történéseire, mivel már mindannyian átélték a nehéz döntések okozta izgalmas, ámbár szívfacsaró mesét. Sajnos, mint minden mesének, egyszer vége kell, hogy legyen és ez most sem lesz másképp.  A készítők a 3. évad után be is jelentették, hogy Clementinenak már csak egy évadja lesz arra, hogy befejezze küzdelmeit.

„Augusztus 14-én pedig megkaptuk a várva várt záró évad legelső epizódját, ami a „Done Running” (=Vége a futásnak) névre hallgat.”

Jelen epizódunk cselekményéről annyit írnék röviden, hogy kellően izgalmasra és fordulatokkal telire sikerült. Legelőször is egy pár perces flashbacknek leszünk tanúi, ahol Clementine elmeséli történetének főbb eseményeit, és azt, hogy nekünk milyen döntéseket kellett meghoznunk. Lényegében ez az a rész, ahol feltöltöd a „mentett fájljaidat”, csupán emlékezetből. Ezután nekivágunk az cselekménynek ami, pár évvel azután kezdődik, hogy megtaláltuk AJ-t a McCarroll Ranch-en, aki mostanra már egy egész szép kis fiúcska lett, kb. 6-7 éves. Fiatalkora ellenére pedig, mint azt ebben a világban illik, nagyon jól tud bánni a fegyverrel és kitűnően káromkodik, viszont minden egyes szavunkra hallgat úgy, mintha azt kőbe vésték volna. Nos, igen, jól érzékelitek, hogy bizony azon kívül, hogy az apokalipszis fenyeget minket, mindeközben folyamatosan nevelnünk kell egy gyereket tanácsokkal, mesékkel és szép, de néha kemény szavakkal. Elmondani neki, hogy mi miért történik, mik az élet nagy dolgai, mit szabad és mit nem… a játék e szerepével könnyen felnőttnek érezheti magát az ember.

Viszont, visszatérve a sztorira, főhőseink egy autós baleset után bekerülnek egy csapatba, amiben csak fiatalok vannak, körülbelül Clementine korosztálya. A csapat tagjai, a fontosabbakat említve: Marlon, az érdekes frizurájú bandavezér; Louis, a hősszerelmes zongorista; Violet, a félénk lelkitárs; Tennessee, az AJ-vel egyidős kisfiú, akinek testvéreit megölték; és Brody, Marlon jobbkeze. Egy elhagyatott iskola épületében töltik mindennapjaikat, aminek körzetében erdő, üvegház, folyó, út és csapdával védett területek találhatóak, persze, minden a biztonsági zónán belül. Mivel, továbbmenni nem tudunk, és a lehetőségeink is korlátozottak, így a kis csapat mellé szegeződünk és segítünk nekik, amiben csak tudunk.

Természetesen, az aranyszabály itt is érvényesül: „Csak magadban bízhatsz!” Mindig te döntöd el, hogy mennyi és milyen információt árulsz el magadról a többieknek, milyen mértékben hagyod, hogy megismerjenek. Mert mint az már ismert, a Telltale játékok bármikor, bármilyen helyzetben visszahozhatják azokat a mondatokat, amiket te valamelyik szituációban kedvedre valónak tartottál mondani.

„A lényeg a következő: Minden szavunknak komoly súlya van! A történet a döntéseid alapján változik meg.”

Ha már egy új játékról beszélünk, akkor érdemes szót ejteni a grafikáról és a szinkronszínészi munkáról is, mivel itt mindkettő remekül lett kivitelezve. Ha az előző évadhoz hasonlítom a szereplők, a táj és az interakció is fejlődött. A járkálók még vadabbul és ijesztőbbül néznek ki, sőt, még gyorsabbak és agresszívebbek is, így nehezebb dolgunk van a likvidálásukban. Amit pedig a Clementine-t alakító Mellisa Hutchinson művel a hangjával az valami egészen fantasztikus. Ő adja hangját főhősünknek már a kezdetektől fogva és szerintem elképesztő, hogy ahogy fokozatosan nőtt Clementine, a hangját is ugyanúgy megtudta évadról évadra változtatni. Sőt, ami itt még érdekességnek számít, hogy a kis AJ-nek egy énekesnő Tayla Parx adja a hangját, ami nekem személy szerint nem tűnt fel első hallásra.

Bónuszként, történt egy pár újítás is még a játékban. Az epizód során ugyanis képesek vagyunk 6 különböző dekorációs tárgyat begyűjteni, amivel a szobánkat tudjuk díszíteni. Plusz, a rész végén a szokásos döntésszázalékok mellett most sokkal részletesebb, szereplőkként egyéni információkat kapunk, hogy a döntéseink, kire hogyan hatottak. Ilyesmit mindig csak az évadok végén láthattunk.

„Ami viszont nem túl jó ómen a rajongók számára az az, hogy ezen epizód és széria már most nagyon sok párhuzamot von le a legeslegelső epizóddal és szériával. Szóval, akik nem szeretnék, hogy Clementine története halállal végződjön, azoknak fel kell kötniük a nadrágot!”

Hát, összességében úgy vélem – mint egyrészről rajongó, másrészről pedig játékos-, hogy nagyon lehet örülni ennek az évadnak, a sztorinak, a kinézetnek és a kivitelezésnek, de az a tudat, hogy tényleg véget ér egy több mint 6 éves út, hát, nem könnyű vele élni. Mindenesetre ez a rész még rengeteg kérdőjelet dob fel az ember fejében és biztos, hogy még a hátralévő 3 epizódban bármi megtörténhet. Clementine és AJ története legközelebb szeptember 25-én folytatódik a 2. epizódban, melynek címe Suffer the Children.

A játék elérhető az alábbi platformokon: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One és Nintendo Switch! 🙂
Gépigény:

MINIMUM:

  • Op. rendszer: Windows 7 64Bit Service Pack 1
  • Processzor: Intel Core 2 Duo 2.8GHz
  • Memória: 3 GB RAM
  • Grafika: Nvidia GeForce GTS 450 2GB
  • DirectX: Verzió: 11
  • Tárhely: 15 GB szabad hely
  • Hangkártya: DirectX 11 sound device

Értékelés:
[fb_button]

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .