a nagy sci-fi ajánló – 2. oldal

A villámrajt után ne is lazítsunk, folytassuk egy nagy kedvenccel, ami ugyan csak félig sci-fi, de teljes egészében remek szórakozás: angol gettó, fiatalok… nem, nem a Misfits. Ez valami más, de legalább olyan jó.

Idegen arcok (2011) – már a gettó sem a régi

 
2011 az év, amikor Joe Cornish úgy döntött, hogy rendezésre adja a fejét – és lám, milyen jól tette, mert az év egyik legnagyobb meglepetésével rukkolt elő.

Pedig a receptje baromi egyszerű volt: szálljunk le a valódi emberek közé, méghozzá Dél-Londonba, ahol egy tinibanda mindennapjaiba kapunk betekintést. És bár a napok azok alapvetően normálisan telnek (na jó, balhék azért akadnak), az este az már teljesen más tészta.

Mert bár kemény srácokról van szó, azért ők is rendesen a gatyába rakják a cuccost, amikor rájönnek ,hogy az égből potyogó kis gizmók azok bizony űrlények, ráadásul nem is a legbarátságosabb fajtából.

S hát eddig ugye az volt a felállás, hogy a többi embernek kellett valahogy életben maradni mellettük, de ezúttal nem a srácok jelentik a veszélyt.

Ezúttal valahogy nekik kellene túlélniük.

Cornish pedig szerethető gazembereket varázsol a srácokból, de hát ő ehhez ért talán a legjobban. Emellett kellemes angolos feketehumorral oldja a feszkót, na meg egy kis Nick Frost vendégszerepléssel, hát de amúgy se tagadhatná le a film, hogy Edgar Wright keze is benne van.

Eddig kimaradt? Akkor pótold, hidd el, megéri. Sőt, ha már láttad, akkor simán megérdemel egy újrázást, bőven tartogat olyan pillanatokat, amiket elsőre talán észre sem vettél.

Élményfaktor: 8/10, Specialitása: a miliő, a humor, na meg a srácok.

Gattaca (1997) – Harcolj az álmaidért!

Andrew Niccol disztópikus sci-fije fiatalkorom egyik nagy kedvence – és most, hogy ezeket a sorokat írom tudatosul bennem, hogy milyen rég nem is láttam már. No, azt hiszem meg is van a ma esti program, ha a cikkel végeztem.

Szóval nem tudom mennyire kell bemutatnom a Gattacát, de ha esetleg még nem lett volna szerencséd hozzá: ez olyan jövőben járunk, ahol az emberek nagy többsége mesterséges megtermékenyítés útján, genetikai szűréseket követően fogannak, és a természetes fogantatás már ritka, mint a fehér holló, hisz mégis miért kockáztatnának a szülők, ha mehetnek biztosra is és a gyerekük kaphatja a legjobb géneket?

Vincent (Ethan Hawke, zseniális a szerepben) azonban természetesen fogan, és nem a legjobb esélyekkel indul. Szinte biztosan szívbeteg lesz a vizsgálatok korai elhalálozást jósolnak. Vincent azonban élni akar, sőt, mi több, űrhajós akar lenni, ezért pedig meg is tesz mindent, még egy másik ember identitását is megveszi.

Azonban így is nagyon nehéz kijátszania a rendszert, szinte lehetetlen. A kitartás és az akarat azonban nagyon sok mindenre képes.

Niccol – és ezzel azoknak sem árulok el nagy titkot, akik még nem látták a filmet – nem a látványra épít, ez egy feszült, thriller, remek sci-fi körítéssel. Tudjátok, egy olyan film, ami után nem tátott szájjal ülsz és a látványt emészted, hanem agyalsz és elemzel. És ez jó. Ma már kevés ilyen mozi készül, legnagyobb bánatomra.

De hát ott a Gattaca, amit bármikor elő lehet venni. És érdemes is. Kicsit már klasszikus, de nosztalgiázni mindig ér.

Élményfaktor: 8.5/10, Specialitása: hogy örök klasszikus, na meg a Hawke – Law páros.

És akkor a harmadik oldalon folytassuk az egyik, ha nem a legnagyobb kedvenc rendezőm munkáival, amiket soha nem tudok megunni. Hogy ki ő? Lapozz az oldal alján és azonnal megtudod.
Folytassuk tovább, irány a következő lap!

Ez még korántsem a vége, vár a 3. oldal, kattints a következő oldal gombra a folytatáshoz!

[fb_button]

1
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Patafizikus Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Patafizikus
Vendég
Patafizikus

Az Idegen arcok (2011) – Attack the Block – iszonyú gyenge film. Kb. a feléig bírtam, aztán feladtam.
SPOILER!!!

Már az alap is borzasztóan blőd: idegen lények utaznak át az űrön, akik kb. annyira intelligensek mint egy veszett mókus. Nincsenek eszközeik, nincsenek terveik, stratégiájuk, csupán annyit tesznek hogy hörögve rohangálnak és megölik akit tudnak.