Legyen vicces és fókuszáljon epizódról-epizódra ugyanazokra a karakterekre. Nagyjából ennyi a recept, ez maga a sitcom műfaja, vagy ahogy mifelénk emlegetik, a szituációs komédia. Bár igazán elterjedni nem olyan rég kezdett, a gyökerek bizony messzire nyúlnak vissza.
Egész a negyvenes évek végéig kell visszarepülnünk, hogy ráleljünk az első megjelenésére a televízióban: ez volt a BBC Pinwright’s Progress című műsora, ami a világon elsőként jelent meg a képernyőn a szokásos fél órás sitcom formátummal. Bár a széria mindössze 10 epizódot ért meg, történelmi jelentőséggel bír. Az első hírvivője volt egy olyan sikeres műfajnak, ami ma nézők tízmilliót ülteti le a televíziókészülékek elé hétről-hétre.

Ahogy teltek az évtizedek és lett egyre inkább az emberek életének része a TV mindennapos, hosszas sasolása, úgy jelent meg egyre több és több szituációs komédia. Sok közülük ma is hivatkozási alapnak számít: a teljesség igénye nélkül gondoljunk az angolok termésére: Fekete Vipera, Yes, Minister!, és persze akkor még szót sem ejtettünk az USA-ról, ahol aztán egyre-másra jöttek ki a jobbnál-jobb sorozatok.

A hatvanas években az The Andy Griffith Show tarolt, a rá következő évtizedben jött a M*A*S*H és a Sanford and Son, később a Cheers és a legendás Seinfeld. Ezek persze csak a legnagyobb címek, ezekből az évtizedekből tucatszám lehetne válogatni, de érzékeltetésként ennyi is megteszi, hogy lássuk, az USA a sitcomok valódi melegágya.

Ezzel pedig el is érkeztünk (sokunk) gyerek és fiatalkorához, a két nagyágyúhoz, amelyek kis hazánkban végérvényesen elhintették a sitcomok iránti rajongást: igen, az Egy rém rendes családról és a Jóbarátokról beszélek. Két széria, ami hosszú évekig a mindennapjaink része volt. Hisz melyikünk ne akart volna akkoriban egy Peggy-t feleségnek (na jó, Kelly-t), illetve egyetem után a legjobb spanokkal lakni két szemben lévő lakásban? Hát persze, tudom én. Együtt könnyeztem veletek 2004-ben, amikor a kamera végigpásztázta az üres lakást és a hat jómadár (nyolc, tudom-tudom) együtt leballagott a lépcsőn. Ott, akkor valaminek vége lett. Nem csak a Jóbarátoknak, hanem egy műfaji alapnak, amit azóta sokan próbáltak-próbálnak utánozni, több-kevesebb sikerrel.

S talán mai szemmel már egy kissé kopottas Joey és Chandler humora, a sitcomok várának örökre a Friends marad az (egyik, ha nem a legfontosabb) alappillére. Persze jó volt az Így jártam anyátokkal, jó az Agymenők, de hat ilyen barátot… többé nem igazán tudnak a kamera elé varázsolni.

A gépezet azonban nem áll le, még csak nem is pihen. Talán soha nem volt egyszerre annyi sitcom a tévében, mint manapság, nem is könnyű kiválasztani a rengetegből, hogy melyik az, amelyiket érdemes, melyik az, ami szinte kötelező, és melyik alkalmas maximum a töltelékszerepre.

Persze a humor nagyjából szubjektív dolog. Azért csak nagyjából, mert ha teljesen az lenne, akkor minden vígjáték egyformán sikeres lenne – ez mégsem így van. Persze rajongók mindenhol akadnak, de korántsem mindegy, hogy mennyien vannak. Mi most arra vagyunk kíváncsiak, hogy nálad mi a helyzet. Neked melyik a kedvenc sitcomod? Nyomj egy szavazatot, lássuk, hogy a Hesstegesek mit szeretnek nézni.


Mivel ez egy különlegesebb kérdés, ezúttal a szavazás is különlegesebb a megszokottnál. Két dologra hívnám fel a figyelmed.

  • a listában csak olyan sitcomokat látsz, amelyek még jelenleg is futnak, így a régi klasszikusokra most nem tudsz szavazni
  • Minimum 1, maximum 5 sorozatot tudsz bejelölni. Ezúttal tehát nem kell nyertest választanod, akár 5 kedvencedet is jelölheted.

Szavazásra fel! Lássuk melyik műsorok lesznek a befutók.

Melyik a kedvenc sitcomod? (minimum 1, maximum 5 választ jelölj!)
sav5-01

22 Hozzászólás

 1. remélem lesz olyan is, ahol a régi, már nem futó sorozatok is benne vannak
  kicsit más lenne az eredmény:)

  Válasz
  • gondolkodtam rajta, de baromi sok lenne a válaszlehetőség, ezért vetettem el. Majd valahogy lesz egy olyan is (régiek + innen a legjobbak, vagy csak a régiek, meglátjuk)

   Válasz
 2. Egyértelműen az Egy rém rendes család minden idők legjobb sorozata.

  Válasz
 3. és a scubs?

  Válasz
    • hát… tudsz rá szavazni? (ez a háttérkép amúgy a cikknél, gondolod, hogy nem tudom? :D). Amúgy sose értettem miért élvezetes az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodni 🙁 Nem olvastad el a cikket, írtál egy buta kérdést, na bumm. Kivel nem fordult még elő. Minek ragozni?

     Válasz
     • nincs itt szalmaszálba kapaszkodás… csupán szembejött a fb-n, gondoltam szavazok… majd legörgettem és szavaztam volna…
      nem olvastam el a cikket? persze… hiszen a post a fb oldalon arról szólt, h szavazni lehet a kedvenc sitcomomról. nem az keltette fel az érdeklődésemet, h jé, itt egy cikk a sitcom-ok kialakulásáról…
      ha szavazásra hívjátok az embereket akkor minek egy buta cikk, ha meg a buta cikk a lényeg, akkor azt promózzátok, vagy ne oltogassátok azt aki nem olvas el 8 bekezdést egy szavazás miatt..

      Válasz
      • nem igazán tudok erre mit mondani, én vagyok a hülye, hogy nem olvastad el a buta cikket. Ne haragudj.

       Válasz
       • senki nem mondta h te vagy a hülye.. csak ha azt kéred az emberektől, hogy idézlek: ‘Bökj, kattints és szavazz!’, akkor ne lepődj meg ha böknek, kattintanak és szavaznak, olvasni meg nem fognak egy hosszabb cikket. Akit egy ilyen üzenettel húzol be az oldalra, az nem azért jön, hogy elolvassa hogy alakult ki a sitcom, mellesleg meg ha csak futó sorozatokra lehet szavazni, akkor nem egy nem futó sorozat képével kéne prezentálni… vagy oh wait… clickbait.. így már világos..

        Válasz
        • engem a legkevésbé sem zavar, ha nem olvassa el valaki, nehogy félreérts. bökj, kattints és szavazz – tökéletesen elég. De ebben nincs benne, hogy tegyél fel olyan kérdéseket, amikre a válasz benne van a cikkben, right? Right. Clickbait? Mert ha az Agymenőkről tettem volna be, azt kevesebben ismerik? 🙂 Ennyire azért nem nagy húzóerő a HIMYM. De szalmaszálnak épp elég úgy tűnik.

         Válasz
         • akadj le a szalmaszálról, 2 hsz-szel feljebb világosan leírtam, h nem olvastam el..

          nem baj ha nem olvassa a tartalmat, jöjjön legyen itt, mutasson jól a statban ja és lehetőleg ne kérdezgessen hülyeségeket.. ez tökéletesen elég..

          de legalább őszintén leírtad..

          az, hogy releváns tartalmat adjunk a fogyasztónak kit érdekel, az csak hosszú távú érdek lenne, de mi megelégszünk a pillanatnyi analitikai adatokkal..

          Válasz
          • Hogyne írnám le őszintén. Más kérdés, hogy nem nagyon akar átmenni amit írok.
           Én leakadnék róla, de te kapaszkodsz bele minden erőddel 🙂
           Nem baj, ha nem olvassa el a tartalmat egy szavazásnál, hisz a hangsúly itt a szavazáson van. A cikk csak egy körítés, kitöltés, némi érdekesség. A tartalma nincs hatással a szavazásra. Nem, még a magyarázat rész se, amiben benne van, hogy csak futó sorozatokra lehet voksolni.
           Alapvetően ha valahol szavazol (netes oldal, országgyűlési választás, osztályelnök, bármi) akkor választhatsz a válaszlehetőségek közül. Ritkán adhatsz hozzá plusz jelöltet a szavazás alatt (én inkább a Kétfarkúra voksolnék, nekem a Kovács Józsi szimpatikusabb… ez nem igazán működik). Ha valahol szavazni szeretnél, akkor beikszeled amit gondolsz (vagy amiket gondolsz) és szavazol. Az ‘És a Scrubs?, És a Kétfarkú Kutyapárt? És a Kovács Józsi?’ kérdéseket nem teszed fel, mert ezek vannak a listában, ezekre lehet szavazni. Ez mindenféle magyarázat nélkül is ilyen egyszerű.
           Na itt vegyük fel a fonalat: ráadásul itt még magyarázatot is kapsz. Oda van írva, hogy miért azokra szavazhatsz, amikre.
           Erre te jössz az analitikával, a clickbaittel, a stattal. Nem, az a sajnálatos helyzet, hogy túl gondolkodod. Nincs analitika, nincs stat. A sitcomok múltja pedig szerintem csak nálad nem releváns a sitcomok jelenével foglalkozó szavazásnál.
           És hogy őszinte legyek, ugyanazt tudom mondani, amit fentebb: nem nagyon tudok erre mit mondani / ezzel mit kezdeni.

 4. Az Orange is the new black nagyon nem sitcom…

  Válasz
  • de 🙂 a sitcom fogalma sokkal tágabb annál, mint ahogy általában gondoljuk.

   Válasz
   • Igen, csak ez nem érv 🙂
    A sitcom elsődleges célja a nevettetés. Az Orange is The New Black-ben is vannak poénok meg vicces szituációk, de nem csak erről szól. Nagyon hangsúlyos benne a drámai tartalom is, ezért ez egy hibrid műfaj, dramedy-ről van szó.

    Válasz
    • ja nem, én nem akartam érvelni 😀 Nem én vadászgattam össze a lista elemeit, gondolhatod 😀 Szóval nem én találtam ki, hogy melyik sitcom és melyik nem, a lista adott volt. (mondjuk az alapján amit mondasz még jó pár nem passzolna)

     Válasz
     • Ja értem. Az persze lehet, hogy mások sem passzolnak, nem ismerem az összeset.

      Válasz
 5. Először is: fene eszi, hogy nincs privát üzenet Disqusban. Nagy hibája, de hát ez van sajnos.
  Töröltem, sőt, ezt is törölni fogom, mert ez kettőnk beszélgetése, senkit nem érint, sőt, senkire sem tartozik – nincs helye az oldalon. Jelen esetben a te megnevezés a helytálló, ezt a cikket pont én írtam. A legnagyobb gond, amiért a leginkább kétfelé megyünk, az az, hogy megsértődtél a justvidman-es videón, amit én poénnak szántam. Most nem megyek bele, de ha kioktatni, lekezelni akartam volna, akkor nekiállok hosszas mondatokban ecsetelni, hogy mit hol kellett volna elolvasnod és amúgy is hogy lehetsz ilyen vak/buta/ésatöbbi. Innen már persze egyenes út vezetett a HIMYM képhez, mint clickbait, és így tovább. Túlgondolkodtad (én pedig rosszul reagáltam, mert nem mindenki röhög egyet egy justvidman válaszon – ezek szerint).
  Nekem is van szolgáltatást nyújtó vállalkozásom, elmondom a titkot, (és egyáltalán nem vettem kioktatásnak amit írtál, sőt.): nem, nem mindig az ügyfélnek van igaza. Egy egy buta, berögzült kelet-európai gondolkodásmód, ami egyenes út a stresszig, az agyvérzésig, meg a szívrohamig. Lehet engedni – sőt, kell is, de csak egy határig. Hidd el, működik, csak az igazán hülyéket morzsolod le vele, de értük sosem kár.
  Ez ugye a vállalkozásra értendő, ahol pénz a tét, komoly(abb) összegek. Ez egy magazinoldal, nem üzlet. Akinek tetszik a stílus jön, akinek nem tetszik, az megy. És ez nem fellengzősség, meg kihaénnem, hanem ez így van rendjén az én szememben. Gondolj a trollfocira, mint példára:
  “Ha érzékeny lelkű vagy, kérünk HAGYD EL ezt az oldalt!
  Ha nem érted a viccet, kérünk HAGYD EL ezt az oldalt!”
  Sarkított példa (nem is kicsit), de tökéletesen leírja, hogy mire gondolok. Természetesen nem arra, hogy anyázva elküldünk mindenkit melegebb éghajlatra, aki szólni mer, vagy más a véleménye egy kritikáról, nem-nem. (példa erre a kettőnk beszélgetése, ahol egy csúnya szó, vagy személyeskedés nem hangzott el). De ha végképp nem jutunk egyezségre, akkor lehetséges, hogy te jársz a rossz oldalon. És én ezt maximálisan elfogadom, sok olyan site van, ahova azért nem járok, mert nem tetszik a stílus, a szerző feje, a szófordulatai, a humora, az oldal szerkezete, és így tovább. De egyiken sem fognak változtatni azért, mert nekem épp nem tetszett. Az az ő játszóterük. Na így van ez a Hessteggel is.
  Épp ezért köszönöm a tanácsaidat, de kell a cikk, a szabályzat közvetlen a szavazás fölött van (ráadásul vastag fekete betűkkel kiemelve a lényeg). Ugye érted, hogy az, hogy te nem olvasol el egy bejegyzést (de még a kiemelt részeket se), ott talán nem a tó a hülye, ha a kacsa nem tud úszni? (lefordítom: nem igazán érdekel, hogy miért nem olvastad el a cikket. A bejegyzés azoknak készült, akik elolvassák azt, mint ahogy mindegyik. Rövidebben: oda van ííííírva.).
  Nincs itt szó semmiféle szándékosságról, mert félrevezető cím sincs, csak egy kis kukacoskodás a részedről -és ezt te is nagyon jól tudod-. Ha az ember fia bele akar kötni, ezerféleképp talál rajta fogást (hol vannak a régiek, miért maradt ki a Csengetett Mylord, rajzfilmek miért vannak a listán, sorolomnapestig). Csak felesleges. Most ez a lista, ebből lehet választani. Pont.
  A végére pedig egy költői kérdés: ha az eredeti kérdésedre nem én, hanem mondjuk ‘randompista001’ nevű felhasználó válaszol, szavakkal, mégpedig hogy: “oda van írva”, akkor is belemész? Szerintem nem 🙂

  Válasz
 6. A Rick and Morty is mióta sitcom? 🙂

  Válasz
 7. Dadus ( The Nanny )

  Válasz
 8. Felhőtlen Philadelphia. És pont.

  Válasz

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>