Legyen vicces és fókuszáljon epizódról-epizódra ugyanazokra a karakterekre. Nagyjából ennyi a recept, ez maga a sitcom műfaja, vagy ahogy mifelénk emlegetik, a szituációs komédia. Bár igazán elterjedni nem olyan rég kezdett, a gyökerek bizony messzire nyúlnak vissza.
Egész a negyvenes évek végéig kell visszarepülnünk, hogy ráleljünk az első megjelenésére a televízióban: ez volt a BBC Pinwright’s Progress című műsora, ami a világon elsőként jelent meg a képernyőn a szokásos fél órás sitcom formátummal. Bár a széria mindössze 10 epizódot ért meg, történelmi jelentőséggel bír. Az első hírvivője volt egy olyan sikeres műfajnak, ami ma nézők tízmilliót ülteti le a televíziókészülékek elé hétről-hétre.

Ahogy teltek az évtizedek és lett egyre inkább az emberek életének része a TV mindennapos, hosszas sasolása, úgy jelent meg egyre több és több szituációs komédia. Sok közülük ma is hivatkozási alapnak számít: a teljesség igénye nélkül gondoljunk az angolok termésére: Fekete Vipera, Yes, Minister!, és persze akkor még szót sem ejtettünk az USA-ról, ahol aztán egyre-másra jöttek ki a jobbnál-jobb sorozatok.

A hatvanas években az The Andy Griffith Show tarolt, a rá következő évtizedben jött a M*A*S*H és a Sanford and Son, később a Cheers és a legendás Seinfeld. Ezek persze csak a legnagyobb címek, ezekből az évtizedekből tucatszám lehetne válogatni, de érzékeltetésként ennyi is megteszi, hogy lássuk, az USA a sitcomok valódi melegágya.

Ezzel pedig el is érkeztünk (sokunk) gyerek és fiatalkorához, a két nagyágyúhoz, amelyek kis hazánkban végérvényesen elhintették a sitcomok iránti rajongást: igen, az Egy rém rendes családról és a Jóbarátokról beszélek. Két széria, ami hosszú évekig a mindennapjaink része volt. Hisz melyikünk ne akart volna akkoriban egy Peggy-t feleségnek (na jó, Kelly-t), illetve egyetem után a legjobb spanokkal lakni két szemben lévő lakásban? Hát persze, tudom én. Együtt könnyeztem veletek 2004-ben, amikor a kamera végigpásztázta az üres lakást és a hat jómadár (nyolc, tudom-tudom) együtt leballagott a lépcsőn. Ott, akkor valaminek vége lett. Nem csak a Jóbarátoknak, hanem egy műfaji alapnak, amit azóta sokan próbáltak-próbálnak utánozni, több-kevesebb sikerrel.

S talán mai szemmel már egy kissé kopottas Joey és Chandler humora, a sitcomok várának örökre a Friends marad az (egyik, ha nem a legfontosabb) alappillére. Persze jó volt az Így jártam anyátokkal, jó az Agymenők, de hat ilyen barátot… többé nem igazán tudnak a kamera elé varázsolni.

A gépezet azonban nem áll le, még csak nem is pihen. Talán soha nem volt egyszerre annyi sitcom a tévében, mint manapság, nem is könnyű kiválasztani a rengetegből, hogy melyik az, amelyiket érdemes, melyik az, ami szinte kötelező, és melyik alkalmas maximum a töltelékszerepre.

Persze a humor nagyjából szubjektív dolog. Azért csak nagyjából, mert ha teljesen az lenne, akkor minden vígjáték egyformán sikeres lenne – ez mégsem így van. Persze rajongók mindenhol akadnak, de korántsem mindegy, hogy mennyien vannak. Mi most arra vagyunk kíváncsiak, hogy nálad mi a helyzet. Neked melyik a kedvenc sitcomod? Nyomj egy szavazatot, lássuk, hogy a Hesstegesek mit szeretnek nézni.


Mivel ez egy különlegesebb kérdés, ezúttal a szavazás is különlegesebb a megszokottnál. Két dologra hívnám fel a figyelmed.

    • a listában csak olyan sitcomokat látsz, amelyek még jelenleg is futnak, így a régi klasszikusokra most nem tudsz szavazni
    • Minimum 1, maximum 5 sorozatot tudsz bejelölni. Ezúttal tehát nem kell nyertest választanod, akár 5 kedvencedet is jelölheted.

Szavazásra fel! Lássuk melyik műsorok lesznek a befutók.

Melyik a kedvenc sitcomod? (minimum 1, maximum 5 választ jelölj!)
sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

22 hozzászólás : "Melyik a kedvenc sitcomod? [szavazósdi]"

avatar
KiB powermetal.blog.hu
Vendég

remélem lesz olyan is, ahol a régi, már nem futó sorozatok is benne vannak
kicsit más lenne az eredmény:)

#Hessteg
Vendég

gondolkodtam rajta, de baromi sok lenne a válaszlehetőség, ezért vetettem el. Majd valahogy lesz egy olyan is (régiek + innen a legjobbak, vagy csak a régiek, meglátjuk)

Gábor
Vendég
Gábor

Egyértelműen az Egy rém rendes család minden idők legjobb sorozata.

ap
Vendég
ap

és a scubs?

#Hessteg
Vendég
ap
Vendég
ap

és a himym is fut? comment image

#Hessteg
Vendég

hát… tudsz rá szavazni? (ez a háttérkép amúgy a cikknél, gondolod, hogy nem tudom? :D). Amúgy sose értettem miért élvezetes az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodni 🙁 Nem olvastad el a cikket, írtál egy buta kérdést, na bumm. Kivel nem fordult még elő. Minek ragozni?

ap
Vendég
ap

nincs itt szalmaszálba kapaszkodás… csupán szembejött a fb-n, gondoltam szavazok… majd legörgettem és szavaztam volna…
nem olvastam el a cikket? persze… hiszen a post a fb oldalon arról szólt, h szavazni lehet a kedvenc sitcomomról. nem az keltette fel az érdeklődésemet, h jé, itt egy cikk a sitcom-ok kialakulásáról…
ha szavazásra hívjátok az embereket akkor minek egy buta cikk, ha meg a buta cikk a lényeg, akkor azt promózzátok, vagy ne oltogassátok azt aki nem olvas el 8 bekezdést egy szavazás miatt..

#Hessteg
Vendég

nem igazán tudok erre mit mondani, én vagyok a hülye, hogy nem olvastad el a buta cikket. Ne haragudj.

ap
Vendég
ap

senki nem mondta h te vagy a hülye.. csak ha azt kéred az emberektől, hogy idézlek: ‘Bökj, kattints és szavazz!’, akkor ne lepődj meg ha böknek, kattintanak és szavaznak, olvasni meg nem fognak egy hosszabb cikket. Akit egy ilyen üzenettel húzol be az oldalra, az nem azért jön, hogy elolvassa hogy alakult ki a sitcom, mellesleg meg ha csak futó sorozatokra lehet szavazni, akkor nem egy nem futó sorozat képével kéne prezentálni… vagy oh wait… clickbait.. így már világos..

#Hessteg
Vendég

engem a legkevésbé sem zavar, ha nem olvassa el valaki, nehogy félreérts. bökj, kattints és szavazz – tökéletesen elég. De ebben nincs benne, hogy tegyél fel olyan kérdéseket, amikre a válasz benne van a cikkben, right? Right. Clickbait? Mert ha az Agymenőkről tettem volna be, azt kevesebben ismerik? 🙂 Ennyire azért nem nagy húzóerő a HIMYM. De szalmaszálnak épp elég úgy tűnik.

ap
Vendég
ap

akadj le a szalmaszálról, 2 hsz-szel feljebb világosan leírtam, h nem olvastam el..

nem baj ha nem olvassa a tartalmat, jöjjön legyen itt, mutasson jól a statban ja és lehetőleg ne kérdezgessen hülyeségeket.. ez tökéletesen elég..

de legalább őszintén leírtad..

az, hogy releváns tartalmat adjunk a fogyasztónak kit érdekel, az csak hosszú távú érdek lenne, de mi megelégszünk a pillanatnyi analitikai adatokkal..

#Hessteg
Vendég
Hogyne írnám le őszintén. Más kérdés, hogy nem nagyon akar átmenni amit írok. Én leakadnék róla, de te kapaszkodsz bele minden erőddel 🙂 Nem baj, ha nem olvassa el a tartalmat egy szavazásnál, hisz a hangsúly itt a szavazáson van. A cikk csak egy körítés, kitöltés, némi érdekesség. A tartalma nincs hatással a szavazásra. Nem, még a magyarázat rész se, amiben benne van, hogy csak futó sorozatokra lehet voksolni. Alapvetően ha valahol szavazol (netes oldal, országgyűlési választás, osztályelnök, bármi) akkor választhatsz a válaszlehetőségek közül. Ritkán adhatsz hozzá plusz jelöltet a szavazás alatt (én inkább a Kétfarkúra voksolnék, nekem a Kovács… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
János Hadfi
Vendég
János Hadfi

Az Orange is the new black nagyon nem sitcom…

#Hessteg
Vendég

de 🙂 a sitcom fogalma sokkal tágabb annál, mint ahogy általában gondoljuk.

János Hadfi
Vendég
János Hadfi

Igen, csak ez nem érv 🙂
A sitcom elsődleges célja a nevettetés. Az Orange is The New Black-ben is vannak poénok meg vicces szituációk, de nem csak erről szól. Nagyon hangsúlyos benne a drámai tartalom is, ezért ez egy hibrid műfaj, dramedy-ről van szó.

#Hessteg
Vendég

ja nem, én nem akartam érvelni 😀 Nem én vadászgattam össze a lista elemeit, gondolhatod 😀 Szóval nem én találtam ki, hogy melyik sitcom és melyik nem, a lista adott volt. (mondjuk az alapján amit mondasz még jó pár nem passzolna)

János Hadfi
Vendég
János Hadfi

Ja értem. Az persze lehet, hogy mások sem passzolnak, nem ismerem az összeset.

#Hessteg
Vendég
Először is: fene eszi, hogy nincs privát üzenet Disqusban. Nagy hibája, de hát ez van sajnos. Töröltem, sőt, ezt is törölni fogom, mert ez kettőnk beszélgetése, senkit nem érint, sőt, senkire sem tartozik – nincs helye az oldalon. Jelen esetben a te megnevezés a helytálló, ezt a cikket pont én írtam. A legnagyobb gond, amiért a leginkább kétfelé megyünk, az az, hogy megsértődtél a justvidman-es videón, amit én poénnak szántam. Most nem megyek bele, de ha kioktatni, lekezelni akartam volna, akkor nekiállok hosszas mondatokban ecsetelni, hogy mit hol kellett volna elolvasnod és amúgy is hogy lehetsz ilyen vak/buta/ésatöbbi. Innen már… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
memora
Vendég
memora

A Rick and Morty is mióta sitcom? 🙂

Hocilaci
Vendég
Hocilaci

Dadus ( The Nanny )

Báder Ádám
Vendég
Báder Ádám

Felhőtlen Philadelphia. És pont.