Ez neked katasztrófa? – a nagy katasztrófafilm ajánló

Noha érdemes az életet mindig pozitívan szemlélni, elkerülhetetlen, hogy az ember néha engedjen a rosszabb gondolatoknak.
Itt ülünk a koronajárvány kellős közepén, ami teljesen érthető módon sokunkat nyomaszt. Felelős állampolgárként otthon ülünk, leredukáltuk a társas kapcsolatainkat, és ahogy telnek a napok-hetek, úgy egyre nehezebb folyamatosan pozitívnak maradni.

Több fórumot is követek, ahol téma a jelenlegi kialakult helyzet, és azt látom, hogy jó pár embert elkapott a világvége hangulat. Sőt, nem hazudok: ez bizony velem is megesett az elmúlt hetekben, de én azonnal engedtem is a kísértésnek és pótoltam a Fertőzést – ami amúgy tényleg időszerű volt, mert mindentől függetlenül egy nagyon jó kis film -, aztán elkapott a gépszíj és jó pár katasztrófafilmet ledaráltam (és találtam köztük olyan gyöngyszemet is, amivel szerintem még nem sokan találkoztatok).

És tudjátok mit? Rendesen jobb kedvem lett utána.

Mert persze most nem a legjobb hónapokat éljük. Ez vitathatatlan. Viszont azok a forgatókönyvek, amik ezekben a filmekben megelevenednek, azok sokkal rosszabbak – ó, de még mennyivel! -, és így mindegyiket olyan szájízzel fejeztem be, hogy de jó, hogy nem ezt kell átélnem a valóságban.

Úgyhogy gondoltam egyet és összeszedtem nektek a általam legkedveltebb katasztrófafilmeket – pontosabban inkább a világvége filmeket, úgyhogy a Titanic most erre a listára nem fért fel.

Ahogy az lenni szokott, most is kérlek benneteket: ha van olyan világvége mozi, amit ti imádtok, de a listáról lemaradt, akkor hozzászólásban ajánld a többi olvasónak, dobjunk össze egy olyan listát, ami nagyon sokáig kitart.

Na de ennyi elég is a szócséplésből, vessük bele magunkat, kezdjük az abszolút kedvencemmel, majd folytassuk egy zseniális mozival, amit szerintem sokan nem ismertek. Lássuk.

Ja igen: a cikk több oldalas, ne felejts el a lap alján a következő oldal gombra kattintani és tovább olvasni 😉

A legnagyobb: Armageddon (1998)

1998. Az év, amikor Michael Bay ereje teljében volt. Amikor Bruce Willis még nem égett ki teljesen és foltokban még haj is volt a feje tetején.

Tudom-tudom. Az Armageddon egy őrületes nagy trash, nem vagyok normális, hogy egyáltalán szóba merem hozni, meg egyébként is, Bay egy nulla, egy kókler, aki képtelen normális filmet csinálni. Lehet. Viszont te Bugsy te bunkó vagy, kitömni való…. oppáré, elkalandoztam.

Szóval én értem, hogy mire gondolsz, de én ezt másképp látom. Szerintem Bay baromira érti azt amit csinál: neki az amerikai zászló folyik az ereiben, hősökkel kel, és hatásvadászattal fekszik. Ő úgy varázsol libabőrt a kezedre, hogy közben egy picit azért felkavarja a gyomrodat. És az Armageddon az élete fő műve, mert egy olyan csapatot rántott össze, hogy széjjelfúrják a gyászba azt a bánat aszteroidát, amire a kilencvenes évek óta nem volt példa.

És I dare, méghozzá double dare you: ha nem morzsolsz el hatvanadszorra is egy könnycseppet, amikor Bruce megmenti Afflecket, akkor neked nincs szíved. Hogy mikor nézd meg?

Amikor felszááááááálll a repülőgépem, mert ki tudja hogy látlak-e mééééég?

Mennyire katasztrófa: 8.5/10, de tucatszorra is.

Spécibe – These Final Hours (2013)

Egy relatíve alacsony költségvetésű ausztrál mozi a következő alanyunk, ami meglepően nagy hatással volt rám. Hogy pontosan miért tetszett ennyire, azt nehéz lenne behatárolnom, az biztos, hogy elvitathatatlan érdeme van Nathan Phillips-nek, aki a főszereplő srácot, James-t játssza.

A sztori egyszerű: egy üstökös csapódik a Földbe, valahol, valamelyik óceánban. Hatalmas tűz-szökőárat szabadítva el ezzel, ami végigsöpör a világon és elpusztít mindent. Az ausztrálok a legszerencsésebbek – vagy hát ez nézőpont kérdése – mert nekik van a legtöbb idejük hátra, nagyjából úgy 11 órájuk, mielőtt eljön a vég. Hogy ki hogy használja ki ezt – nos erről szól ez a mozi, és azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy a legtöbb emberből előtör az állat, tudva, hogy tetteiknek nem lesz következménye. James csak egy utolsót bulizna, ámde hogy oda eljusson, az nem olyan egyszerű, pláne, hogy menet közben megment egy kislányt, akitől nagyon fontos dolgokat tanul.

Na de meg ne ijedjetek, a These Final Hours azért nem egy kamaradráma, igazi kemény, helyenként gyomorforgató és undorító mozi, arról, hogy… hát… szar az, ha vége a világnak és a biztos halállal szembenézni iszonyat kemény meló.

Ugyanakkor nem pusztítóan depresszív mozi, inkább érdekes és üdítően egyedi: ha vevő vagy a témára, akkor mindenképp durranj neki, garantálom, hogy szeretni fogod.

Mennyire katasztrófa: 9/10, de ettől felizzik benned az élni akarás
Egy gyönyörű filmmel és egy jófajta horrorral folytatjuk, tarts velünk.

Ez még korántsem a vége, vár a 2. oldal, kattints a következő oldal gombra a folytatáshoz!

[fb_button]

3
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BoBGustaffPrelati Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Prelati
Vendég
Prelati

Mad Max, The Darkest Hour, 28 Days Later, The Maze Runner, Oblivion, Passengers, Planet of the Apes, Life, The Colony, I Am Legend, Resident Evil, Pandorum, Mortal Engines, The Fountain, The Time Machine 2002, The Divide, Dark City, They Live, Waterworld, The Mist, Edge Of Tomorrow, Cloverfield, War of The Worlds, After Earth, The Titan…

Gustaff
Vendég
Gustaff
BoB
Vendég
BoB

Threads. (Fonalak)
Az egyetlen igazi katasztrófafilm, ami olyan lesúlytó, hogy hónapokig gondolkodsz rajta… Mafab.hu-n 100%-on áll…kb ez az 1 film van, ami ilyen jó pontozást kapott.