Filmek amiket megkönnyeztem – 2. oldal

Mert ezúttal is fokozottan igaz, hogy legyen bármilyen élénk a hollywoodi kreatívok fantáziája, a valósággal semmilyen fikció nem veheti fel a versenyt. 

Tell Me Who I Am
Bizony, ez az egyik fő oka a jelen cikk megszületésének (a későbbiekben a másikról is szó lesz), mert az utóbbi két hétben két olyan Netflixes anyagba is belebotlottam, ami kifacsarta a lelkem.

Ed Perkins dokumentumfilmje az egyik, amit ha eddig nem láttatok, akkor mindenképp pótoljatok, ha pedig így tesztek, akkor úgy csináljátok, ahogy én is: kerülve minden információt.

(nagyon érzékenyek most ugorjanak át a következő bejegyzésre, ámbátor semmi komolyabb spoilert nem fogok elsütni, olyat pláne, ami rontana a film élvezeti értékén).

A Tell Me Who I am egy bődületesen jól felépített doku, tulajdonképp hasonlítani se nagyon tudom semmihez, mert nem tukmál, nem erőszakos, és főleg nem drámáz túl semmit: csak engedi, hogy légy legyünk a falon és megismerhessünk két csodálatos embert: Marcus-t és Alex-et, az ötvenes éveikben járó ikerpárt.

Alexet 18 éves korában baleset éri, és minden emléke törlődik, egyet kivéve: csak ikertestvérét ismeri meg.

Így amikor hazamennek a kórházból, Marcus mindenre megtanítja, és szép lassan elmeséli neki azt a 18 évet, ami kiesett. A háttérben azonban egy szörnyű tragédia húzódik meg, amit képtelen elmondani testvérének, így felépít számára egy olyan világot, ami talán nem is létezett soha.

Túl azon, hogy a film története kőkemény, azt hiszem csak fele részben hatott rám emiatt ilyen mélyen. A másik feléről Alex és Marcus tehet: két rendkívül intelligens és szeretetre méltó ember, akiknek nagyon nagyon hosszú utat kellett megtenni a feloldozásért.

Nézzétek meg. Tényleg. Páratlan alkotás.

Zokogás faktor: 8/10. A végét nem úszod meg szárazon. 

La La Land

Kétféle emberrel találkoztam eddig: az egyiket megérintette a Kaliforniai Álom, a másik pedig egy unalmas giccsnek tartja.

Nem titok: én az első halmazba tartozok.

Damien Chazelle ismét nagyon elkapta a fonalat, és bár a fényképezés is megérne egy külön misét, a zenéről nem is szólva (hónapokig pörgettem utána, szerintem már a Spotify is unta), engem mégis a szerelmi szál fogott meg leginkább és a záráskor egymásra nézés bizony megfacsarta a könnycsatornámat.

Persze legalább ugyanilyen hatással volt rám a Whiplash is, úgyhogy alig várom Chazelle következő filmjét (a Babylon-t), mert a srác egy istenáldotta zseni, ehhez már semmi kétség sem fér.

Mert az élet bizony nem mindig tündérmese. Még Hollywoodban sem.
Zokogás faktor: 6/10. Egyetlen izmos könnycsepp, de az valódi. 
Gyertek velem a harmadik oldalra is, klasszikusokkal folytatom, elsőként egy olyan filmmel, ami szerintem nagyon sokunknál közös pont lesz.

Ez még korántsem a vége, vár a 3. oldal, kattints a következő oldal gombra a folytatáshoz!

 

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .