Előre leszögezném, hogy én nem vagyok egy tősgyökeres Star Wars fanatikus. Időről-időre megnézem a trilógiát, hogy őszinte legyek szeretem is, szórakoztat, magával tud ragadni a világ, de engem nem tudott annyira magával rántani az univerzuma, hogy bármire gondolkodás nélkül vevő legyek, ami csak messziről is érinti a témát. Ettől függetlenül, vagy épp ezzel együtt izgatottan vártam tavaly ilyenkor, hogy mire lesz képes az Ébredő Erő és mennyire tud majd J.J. és a Disney megbirkózni azzal a hype-pal, ami a filmet körülvette. Ennyi idő elteltével már bátran leírhatom, hogy ügyesen megugrotta azt a bizonyos lécet a film: több, mint két milliárd dollárt hozott a konyhára, Imdb-n a legjobb 200 film közt van, de ha őszinte akarok lenni, akkor ezt a már emlegetett hype számlájára írom, mert minél jobban ülepedett az élmény a film megtekintése után, annál inkább rajzolódott ki, hogy mennyire biztonsági játékot is játszottak a készítők és a stúdió, hisz az Ébredő Erő erősen hiányában volt a kockázatvállalásnak, a merész húzásoknak, vagy épp az eredetiségnek. Viszont jól meglovagolta a nosztalgiafaktort és gazdaságilag mindenképpen egy jó döntés volt, ezt lehetetlen elvitatni.

A Zsivány Egyes egy más történet. No nem csak a film, hanem az azt körülvevő elgondolás is. Ez az első tagja az új hullámos Star Wars Antológiának, s mint ilyen, távol a főszáltól, bátran szabadjára lehetett engedni a kreativitást és egy kicsit kiszolgálni a keményvonalas SW rajongókat. Sajnos ezúttal ez csupán felemásan sikerült Gareth Edwards-éknak.

A történetbe túlságosan nem akarnék belemenni, hiszen Mon Mothma ezt már megtette helyettem, a Halálcsillag tervrajzának ellopása még a végkifejlet ismeretének tükrében is aránylag izgalmasra sikeredett. Ennek pedig a legfőbb oka az, hogy Edwards képes volt atmoszférát teremteni. A Rogue One ugyanis jóval sötétebb, és mocskosabb az eddigieknél és ez jól áll neki, a hiba nem is itt keresendő. Összességében három olyan tényező van, ami mellett nagyon nehéz elmennem. Az egyiket magamnak köszönhetem: ez az utóforgatás mizériája.

Így ugyanis, hogy ettől volt hangos a filmes világ, önkéntelenül is kereste a szemem ezeket a részeket és így bizony rendesen világítanak is – nagyon látni, hogy hol nyúltak bele utólag (elég sok helyen, teszem azt hozzá) és ott bizony kilóg a lóláb. Összességében talán sokkal jobban jártunk volna mi nézők, ha a stúdió egy kicsit bátrabb és rábólint az eredeti, sötét verzióra. A másik a zene: ez most valahogy nagyon nem jött össze, ritkán passzol, amikor pedig valamiért feltűnik, akkor is azért, mert sikeresen kizökkentett. A harmadik pedig a karakterek.

Itt ugye a lényeg az árnyaláson van: kissé bepillanthatunk a jófiúk sem tökéletes jófiúk részébe a történéseknek, minden szereplőnk viaskodik a maga démonaival és ez jó. Lenne, ha nem kétdimenziósak lennének a lázadók, ami különösen zavaró annak tükrében, hogy egy kicsit nyögvenyelősen kapaszkodnak egymásba az elemek. Mivel ide is simán kapcsolódik, ezért idebiggyesztem: a CGI karakterek szörnyűek, nem értem, hogy erre ki, hogy és miért bólintott rá, de nem kellett volna.

Ugyanakkor -mint ahogy már írtam is- a hangulat és az atmoszféra sötétsége nagyon jól áll a filmnek, a látvány pazar, és olyan csatát kapunk, hogy az állunkat a földről kell összekaparni a végén. Jó kis popcornmozi lett ez, de annál többet nem nagyon akarnék se belelátni, se belemagyarázni, mert vannak gyenge pontjai, méghozzá jelentősek.


Ez pedig különösen fájó annak tükrében, hogy ezúttal szabadabban lehetett alkotni, mert ez mégsem egy Episode VIII… Két év múlva viszont lehet újrázni és csiszolni egy kicsit a Han Solo kalandra, emelve az Antológia fényét. Még egyszer mondom mielőtt félreértenétek: élvezetes kis mozi volt a Zsivány Egyes, de közel sem hibátlan, pláne nem maradandó.

Értékelés:sav5-01

 • Zsolt

  SPOILER

  Bail Organa karakterén kívül (Jimmy Smith, aki szerepelt a Sith-ek bosszújában) minden régi karaktert CGI-vel oldottak meg, de hogy lett volna jó a film, ha kihagyják őket. Így remekül össze tudták kapcsolni, de pl. Tarkin nélkül hogy ment volna ez az egész? A 4. részben semmi magyarázat nem volt, ő volt a Halálcsillag parancsnoka, elfogadtuk és kész. Ha most kihagyták volna a karaktert ott maradt volna egy Lyuk.Vader nélkül megint rossz szájíze lett volna az embreknek és szerintem örülünk neki, hogy a végén Leia is feltűnik. Nem is beszélve a Vörös 1-esról, meg az Arany egyesről akik odavesztek a Halálcsillag elleni támadáskor. De pl feltűnik a 12 Naprendszerben távollétében halálraítélt figura is, vagy C3PO és R2.

  Nem vettem észre, hogy a film újra lett volna forgatva, vagy plusz lett volna hozzáadva, elég jól összefésülték a jeleneteket.
  A zene rém gyenge, de talán az legyen a legkevesebb így, hogy egy viszonylag megint csak korrekt filmet sikerült elkészíteniük.

  • Hessteg_T

   Persze, teljesen igazad van, a baj inkább azzal van, hogy a CGI karakterek minősége nem éri el a kívánt szintet.

   • versalife

    Tarkin belépőjén kívül nem igazán lehetett ezt érezni szerintem. A többi jelenetbe teljesen jól beleolvadtak a CGI karakterek. Valljuk be, hogy inkább nézünk egy CGI Leiát és Tarkint, mint egy random, csak éppen rá hasonlító embert. Szerintem korrekt volt.

   • Égerházi Tamás

    Nagy túrót nem. Haverom kérdezte is, aki nem tudta h cgi, hogy ők (Tarkin és Leila) hasonmás színészek? Mert nagyon hasonítanak. Ha nem tudnám kikről van szó nekem sem tűnt volna fel.

  • Jani

   Csak Tarkin és Leia volt CGI-vel megoldva. A vadászpilóták régi kihagyott jelenetekből vannak. Mon Mothma új színésznő. Stb.

   http://www.slate.com/blogs/browbeat/2016/12/16/rogue_one_s_callbacks_and_easter_eggs_familiar_faces_blue_milk_guardians.html

 • Endre

  Azt kérdezném a cikk írójától, hogy pontosan mit is ért Star Wars trilógia alatt? Az első három, vagy az utolsó három filmet (Az ébredő Erőt kivéve) ? Talán mindegy is, hiszen mindegyik film adott hozzá annyit a SW moziverzumhoz, hogy méltán helyet kapjon bármely felsorolásban vagy csoportosításban, még akkor is, ha a trilógia jobban hangzik, mint a hexalógia, vagy teszem azt, a heptalógia. Ettől függetlenül, nagyon tetszett a cikk.

  • Hessteg_T

   Teljesen jogos a kérdés: az első három filmet értem a trilógia alatt, az “újakat”, amik a régiek (1999-2005) nem kimondottan szeretem.

 • JB

  Nem kötekedésből, de az tősgyökeres 🙂

  Abban egyetértek, hogy a zene nem kimagasló, de ezt el kell fogadni. Az viszont, hogy a CGI karakterek szörnyűek. Tarkin fantasztikus lett, ahogy Leia is. Ismerősömnek fel sem tűnt, hogy CGI, azt kérdezte hogyan találtak ennyire hasonló színészt. A karakterek szerintem jók, mindenkinek megvan a maga története. Nosztalgiafaktor itt is megvolt, easter eggek szintén. Azzal az érzéssel jöttem ki egyébként a moziból, hogy ez a film inkább a keményvonalas rajongóknak szól, mint a hétköznapi filmnézőnek. Nekem tetszett. Az újraforgatás észrevehető, ugyanis a trailerek háromnegyede nem szerepel a filmben. Ez sajnálatos.

  Star Wars trilógia helyett inkább Star Wars SAGA.

  • Hessteg_T

   Épp ellenkezőleg, köszönöm a javítást.

   • reanimator

    egyetértek a kritikával,csak még annyi,hogy Dart Vader szánalmas bugyuta megjelenése sem javitott a filmen,inkább nevetséges volt.

    • Frodeszku

     reanimator!
     Szerintem hatalmasat tévedsz! Vader megjelenése, mind egyik jelenetével egyre nagyobbat ütött. Az volt a leg királyabb benne hogy helyén kezelték… Nem volt ott mindenhol, nem is ez a dolga egy ilyen kaliberű fickónak. Csak akkor mennek oda jelenteni ha már muszáj…. Kb mintha Kádár “Nagyúrnak” mentél volna jelenteni hogy : Sorry a jövő évre szóló gazdasági tervet ellopták az osztrákok… Te izzadnál mint szűz lány a piros lámpás negyedben.
     Ilyen a birodalom Vader-e.. nem kell mindenhova, elég mint egy néma fenyegető árny, és a rendszernek a félelem miatt kell működnie. A FINÁLÉJA… ATYA ÉG…. MÁR MÁR HORRORISZTIKUS…. Az a kilátástalanság az áldozatain, az a páni félelem a biztos halál torkában, és az hogy mint egy mészáros jött és tette amit a egy Sith nek kell… Ohh The Dark Side is comeing bitches 😀 ZSENIÁLIS VOLT… Az Ifjak lemészárlása óta nem volt nekem ennyire sötét oldali… 🙂 Csillagos ötös!

 • Fefe

  Szeretem amikor a filmkritikusok fikáznak egy filmet. Ez a legkönnyebb dolog. Ez is hiba az is hiba. Drága uram kérlek magyarázd el sorrendben mik voltak a hibák?
  A zene nem a legjobb de közel sem rossz. a CGI karik sajnos észrevehetőek, de korán sem gyengék. (csinálj, mutass jobbat)
  A FILM hihetetlenül jó! Vader szánalmas? ajjajjj Iszonyat megdobta a filmet. Szerintem a magyar szinkronhangja lett szánalmas, de ennél több hibát nem is tudnék felhozni.
  Olyan kőkemény fanokkal néztem a filmet akik el sem akartak jönni az EP 7 után. Mindenki azt mondta, h hibátlan! Erről ennyit.

  • Hessteg_T

   Nyugi, vigyázz a vérnyomásodra. Pláne ne mosd össze a cikket és a hozzászólásokat.

   • Jason

    A zene kimagaslóan jó. Eddig az egyik legkreatívabb alkotás, és benne van a szerző egyedi stílusa is. Ha a díjat nem is nyeri de a jelölést biztos, hogy megkapja a ‘your father would be proud’. Mégegy imperial march-ot senki nem fog kapni hiába várjátok.Azért mert az volt először azért nem annak kell, hogy legyen a másolata az összes többi.

    A CGI a mai lehetőségek között a legjobb és szükséges volt. Tarkint én csak a film utolsó felében vettem észre, hogy valami van.Leiáról azthittem, hogy valami kivágott jelenet a régi epizódból.

    Attól, hogy nem a trailerben látottakat kaptátok: Én támogatom. Mindig át kéne verni az embereket mert ennyi bemutató után már nem lett volna új a filmben.

    Újraforgatás nem látszik.Nem kellett volna a trailereken és az SW híreken/pletykákon 24/7-be lógni.

    • Rileey

     Teljesen egyetértek!
     Én nem vagyok a vérkemény rajongó és személy szerint a 7. rész az erősen rémgyenge lett,legalábbis az utolsó harmada,az mintha a 4. rész teljes koppintása lett volna.
     A zsivány egyes-re kicsit félszegen ültem be. Nagy várakozás volt,mert féltem is tőle,mert a bemutatók alapján “nagyon sötét” volt,viszont valamilyen várakozás is volt bennem.
     Térjünk a lényegre: A film első fele,egy kicsit nyögvenyelős,de nem vészes,valahogy fel kellett építeni. Viszont a második fele…. Szem-szájnak ingere,állkapocs a földön,hihetetlen jó lett,nem részletezném tovább,szerintem aki látta,egyöntetűen azt mondja,hogy hihetetlen jó lett.
     Áttérve CGI-re,a film után mondták a barátaim,hogy számítógéppel lett megoldva,nekem nagyon fel sem tűnt,max Leia hercegnő,aki olyan lett,mint a trollok-ban Pipacs hercegnő,amikor megeszi a mérgező bogyót 😀
     Olvastam a kritikákban,hogy “a szereplők csak az eseményekkel sodródnak sokáig,nincs önálló cselekvésük” meg ilyesmit,hogy “a nem nézek a zászlókra” nőből vérhű lázadó… Ezek az emberek biztos nem látták még a 4. részt (Új remény),ahol gyakorlatilag a Yavin4-re való megérkezésig,csak sodródik a legtöbb szereplő az eseményekkel,arról nem szólva,hogy Han Solo aztán a “legnagyobb lázadó vezér” volt,az 5. részben meg már Tábornok.
     Szóval egy szó mint száz: A film kritikusok manapság,nem a jót nézik egy filmben,hanem azt mibe lehet belekötni (tisztelet a kivételnek) és ez ezen a filmen is látszik! Ha egy laikus aki nem az összes Star Wars cikket végigolvasva ül be a moziba az jól tudja érezni magát egy ilyen remek filmen,míg a kritikus… az úgyis csak a rosszat nézi,kevés jót vesz észre.

     Spoiler:

     Nagyon sok dologra választ kap az ember mi-miért van a 4. részben,ha megnézi ezt a filmet,példának okáért,hogy a nagy lázadók,miért csak 30 vadászgépet küldenek rá,egy komplett halálcsillagra.
     Lord Vader szereplése meg tökéletes volt. A magyar hangról meg már nem a Disney tehet.

 • Raziel

  Én mot néztem meg. Tetszett. Még kicsit friss az élmény. 1 valamin nem tetszett Véderbácsi szinkronhangja, ha a régi lett volna az ütött volna. Ennyi

  • Bélabá

   Vadernek két szinkronhagja volt az eredeti trilógiában. Az egyik Hollósi Frigyes, a másik Kránitz Lajos. Sajnos mindaketten eltávoztak, így ezért kellett újat keresni.

   • Jani

    Vader új filmes szinkronhangja megegyezik a Star Wars Rebels sorozat Vader-ének hangjával. Szóval azzal konzisztensek maradtak.

    Csak a poén kedvéért az első szinkron:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZpVHNlfKXBo

  • Égerházi Tamás

   Amúgy jobban hasonlít az eredeti James Earl Jones hangra, mint Hollósy meg Kránitz. Nyilván fura, ha valaki azt szokta meg, de az eredetire jobban hasonlít az új hang.

 • Bagoly

  Nem túl erős kapaszkodók ezek egy hozzávetőlegesen negatív kritikához (popcorn mozinak nevezni egy ilyen volumenű filmet kifejezetten sértő és abszolút negatív). A zene elmegy, noha emiatt soha a történelemben nem is illett még lehúzni egy filmet sem. A karakterek bipolaritását szintén kár emlegetni, ismeretes hogy a SW univerzuma semmi másról nem szól, mint a jó és rossz örök harcáról, fekete vagy fehér, jó és rossz. Ez nem egy Tom Clancy regény. Aláírom viszont, hogy Tarkin sajnos kritikán alulira sikerült és csóváltam is a fejemet a moziban rendesen amikor megláttam. Ekkora stúdió ekkora költségvetéssel jobb megoldást is találhatott volna.
  Fogalmam sincs hol látod az utólagos munkákat a filmen, ezt senki nem veheti észre szerintem csak azok akik erről tájékoztatva lettek.
  Vader utolsó jelenete sokat csavart felfelé az amúgy is remekbe szabott filmen, nem véletlen hogy a rajongók kifejezetten pozitívan fogadták a Jediket nélkülöző spin offot.

  • Hessteg_T

   Hát.. mi a sértő a popcornmozi jelzőn? Nevezhetjük művészfilmnek is, de ez egy popcornmozi (ennek semmi köze a volumenhez). Ezek szerint nálad az elmegy zene, az teljesen rendben van és a zenei aláfestés lényegtelen elem. Nincs ezzel baj, de sokak számára fontos tényező. Az utóforgatást nem veszed észre (legfeljebb annyiban, hogy érzed, hogy valahogy nem feltétlen passzol a hangulat itt-ott az addigiakhoz képest) ha nem tudod nagyjából mit és miért vágtak ki, ennek örülj, teljesebb így az élmény. Vader felemás fogadtatást kapott, de nem meghatározó pont a film szempontjából. A kritika pedig nem kimondottan negatív hangvételű, sokkal több a pozitívum (ez igaz a filmre magára is), valamint a pontozás is ezt sugallja. Jó kis mozikaland volt, néhány emlékezetes pillanattal, egy erős utolsó ~fél órával, de nagyjából ennyi, nem több.

 • Liverpuli

  Hát nem tudom ki miért írja, de igenis a zenéje fantasztikus! Persze aki John Williamshez szokott, annak eleinte furcsa lesz, mert ritkán vannak benne annyira dallamos részek, mint az egykori Csillagok háborújában. Azt azonban ne mondja senki, hogy vacak, mert nem az! 30 év zenei múlt áll mögöttem és szinte kizárólag csak filmzenéket hallgatok (a mai pop ritkán köt le), nyilván a kedvenceim között első helyen John Williams áll, de nem hagyhatom ki James Hornert és Hans Zimmert sem. A Zsivány Egyes zenéje elsőre nem annyira tűnik ki, nem ragad magával. Én napok óta csak ezt hallgatom és nagyon is tetszik. Ismerni a zenét és úgy megnézni a filmet, na az teljesen mást fog sugallni! Nem mondom, hogy elsőre tetszett minden, de lassan beleszerettem és nagyon is dallamos, dúdolható részek vannak benne, amelyek sokáig megmaradnak az ember fejében. A John Williams rajongói oldalon Oscar-díjjal szeretnék jutalmazni Michael Giacchino-t ezért a teljesítményért! Nem annyira rossz ez, mint ahogy elsőre mindenki képzeli!

  Szeretem a Star Wars-ot, de nem vagyok az a nagy rajongója, aki ismer benne minden embert, minden gépet, minden bolygót. Szeretem a filmet és kész és imádom Vader-t is. A magyar szinkron valóban nagyon rossz, de szerencsére én angolul néztem, így ez nem zavart, hisz James Earl Jones hangja egyre jobb, ahogy öregszik! A CGI nem zavart, egy kicsit Leia-nál furcsa volt, de szerintem is jobb így, mint egy vadidegen arccal eljátszatni azt, hogy ő az a személy. Ez a technika most kezdi kiforrni magát. Néha még egy fénykép sem adja vissza igazán az embert, ez pedig mozgókép!

  Lehet olvasni arról, hogy szántak egy másik véget is a filmnek, és ezekre utaltak a trailerekben feltűnő, de végül a filmből kivágott jelenetek is. A lényeg a fogadtatáson volt, ha van igény rá, elképzelhető folytatás is, de akkor az eredeti, “túlélős” véget választják alapul. Ez persze csak híresztelés, majd meglátjuk mi lesz (vagy nem lesz) belőle.

 • Viking88

  Ez a film egy hatalmas kupac kaka guriga elmentem rá moziba de annyira pocsék volt még 3d-ben is hogy arra nincsenek rá szavak. Akinek esze van kerülje el ezt az unalom guriga kaka kupac filmet 10 ből 1 pontot ér nálam!

  • McM

   Szerintem akinek van egy kis esze, nem megy 3D filmre, mert baromság! Mindenről eletereli a figyelmet és teljesen felesleges! Szerintem!

   • Égerházi Tamás

    Sokkal jobb 3D-ben és nagyon jó film. Nektek tetszik az eredeti trilógia? Helyenként még űberelte is.

 • Luthor

  Neked nem volt annyi eszed, Viking, de meg is érdemled.
  A film jó, sőt nagyon jó, nekem jobban bejött, mint az Ep. VII. CGI kicsit gáz, bár Tarkin sztem kb 90%-os, Leia csak 40. Utóbbit tökre elég lett volna csak hátulról mutatni, vagy arc nélkül.
  Vader végső zúzása nagyon ott van, a Tantive IV menekülése, de úgy amúgy az utolsó felvonás abszolút kimagasló.
  A felvezetés kicsit lassú, de onnantól kellemesen beindul, és a végéig nincs sok üresjárat. A zene tényleg lehetne jobb, pár motívumtól eltekintve inkább felejthető. Jobban jártunk volna szinte bármelyik trailer-zene-szerző csapattal, azok aláfestése – a filmével ellentétben – szinte epikus.
  Az easter-eggek és cameok imádnivalók, rengeteg a kapocs az előző és a következő részekkel (Juggernaut, Ponda Baba, Ghost, Syndulla tábornok, Chopper és még sorolhatnám). Nálam kb 8,5/10.

 • szivarosfrici

  Szeretem a Star Wars filmeket együtt nőttem fel velük,de ez………hatalmas csalódás. Egyik karakterrel sem tudtam azonosulni vagy drukkolni.A film utolsó kb.20 perce volt élvezetes.Azt sem értem mi értelme volt megölni mindenkit , ez nem a Game of Thrones 😀 Darth Vadert jó volt látni Leia is elég jól nézett ki,de Larkin….tök felesleges volt és nagyon látszott ,hogy CGI.
  A zene nagyon semmilyen volt, úgyhogy passzolt a filmhez.
  Ja és szegény Whitaker….rémes volt ő is.
  Na majd jövőre..

 • Luigi

  NEM IS EZEK AZ IGAZI HIBÁK, HANEM A KÖVETKEZETLENSÉG ÉS A GAGYI VALAHOGY LEGYEN VÉGE A CSATAJELENETNEK MEGOLDÁSOK! A BIRODALOM VISSZAVÁGBAN CSAK SZIGONY ÁGYUKKAL ÁRTALMATLANÍTHATÓ LÉPEGETŐKET ÚGY LÖTTÉK KI, FÉL PERC ALATT MINT KSIPUSKÁVAL A NYULAT. A BEVEHETETLEN BIRODALMI ROMBOLÓKAT EGY ION BOMBÁVAL EGY PERC ALATT ELINTÉZTÉK, MAJD EGY NEVETSÉGES MÉRETŰ ŰRHAJÓVAL NEKTOLTÁK A MÁSIKNAK (KB. OLYAN VOLT MINTHA EGY BICIKLIVEL AKARNÉK A KIFUTÓRÓL LETOLNI EGY JUMBO JETET… NEVETSÉGES…
  EGYÉBKÉNT SZERINTEM JÓ A FILM, DE EZEKRE EGY ILYEN KÖLTSGVETÉSŰ FILMNÉL EGY KICSIT JOBBAN ODA KELLENE FIGYELNI!!!

  • Alyr

   A lépegetös dologban igazad van meg, abban is hogy a rombolot csak igy kiütik egy ion bombàval, viszont ha màr ki van ütve akkor bizony az hogy eltoljàk csak ugy, az igen is lehetséges ugyan is a vilàgürben vannak ahol sulytalansàg van. Pl a nemzetközi üràllomàs pàlyamagassàgàt a kis sojuz kapszulàkkal modositjàk mert nincs sajàt meghajtàsa.

   • Tiramisu

    Szerintem a filbmen alkalmazott fizikának (és technológiának) semmi köze az orbitális fizikához, ahogy azt m ismerjük.
    Úgyhogy akár bármi is megtörténhet. Akár az erő is eltolhat egy super-star destroyert, vagy a death-start is.

   • Joe Jonson

    A Birodalom visszavágban csak hósiklókkal támadták a lépegetőket amik jóval gyengébbek, mint az x szárnyúak. A transzportok védelmében ott is használtak ion ágyút és ki is ütöttek egy rombolót.

  • Égerházi Tamás

   A Birodalomban nem lőttek rá ion-ágyúval, és nem volt keresztszárnyú sem annál a csatánál. Ja meg 3 évvel később játszódik a technika is fejlődött. De a hósikló jóval gyengébb a keresztszárnyúnál. A csillagromboló energiapajzsát meg szétlövik és csak utána akasztják bele a kampót, ami csak egy kicsit tol rajta. Erre van kitalálva.

  • TeveBela

   A világűrben akár egy jól irányzott finggal is meg tudsz mozdítani egy birodalmi rombolót. Just sayin’.

 • rumi1

  háááát
  1re alábbhagy a rajongás!!!
  még az első 3 (4-5-6) még q.va jó – a többi vicces (mintha az 1-2-3 után a “mad max” is lejáccodott volna!!!)
  artu repül az 1-2-3-ban – majd a 4-5-6-ban csak botladozik??? hmmm. elfelejtett biztos.. 🙂
  házak – technikák – járművek jobbak az 1-2-3-ban mint az utána jövő 4-5-6-ban???? vicc
  és jőn a 7… és a többi – amiben már nem is tudnak mit kitalálni.. csak csűrik csavarják.. majd jőn a végén a tuti!!!
  miért nem lehetett az első elgondolás szerint végig vinni – amit Lucas szétszedett – írása szerint ment volna..
  majd esetleg bele szőni egy ilyen plusz kavalkádot … esetleg valamiként nevezve..
  és bocsi ha valakinek nem teccik az én gondolat menetem… de melyik volt előbb?? a tyúk v. a to…

  • Jani

   Az mit jelent, hogy az 1-3 részben fejlettebbek voltak az épületek és gépek mint a 4-6-ban? Kb. minden bolygónak megvan a sajátos építészete és az embereknek is a ruhatára. Camino, Coruscant, Naboo ezeket nem láttuk a klassztikus trilógiában, szóval feltételezhetjük, hogy a klasszikus trilógiában is ugyanúgy néztek ki ott az épületek. A levitáló gépeket és a droidhadsereget is leírták már valahol, hogy nem voltak megbízhatóak sok terepen. A klónok, rohamosztagosok és a lépegetők sokkal megbízhatóbbak. A gépek szögletessé válása pedig betudható a hadigazdaságnak.

   R2-val egyetértek! 🙂

   • Joe Jonson

    Egy Sci-Fiben mindent meg lehet magyarázni, pláne ha ilyen összetett. A klónháborúk után meggyűlölték a droidokat (még a lepusztult Tatooinon sem engedték be őket a kocsmába) így könnyen lehet, hogy ezért kurtították meg az R2-ek mozgásterét is.
    Az épületek és a járművek szerintem is korrektek. 1.-2.-3.-ban a gömbölyűbb, az 50-es 60-as éveket idéző, 4.-5.-6.-ban szögletesebb, a 70-es évekre hajazó dizájn jelenik meg.

  • Égerházi Tamás

   A gépek a Birodalmi stílus miatt lettek szürkébbek, de nem rosszabbak. Az Uralkodó nem szerette a színeket. A sokadszorra felújított eredeti trilógián már nem látszik a technológiai különbség se, úgy feltuningolták. Amit persze szidnak a nagy fanok, pedig ez kellett, hogy ne menjünk vissza az időben. Nekem a folytonosság a bajom. 3. részben 68 színű csillagromboló után (na jó lehet kevesebb) egyszer csak váltunk és fehér belsejű űrhajó meg klasszik szürke gépek. Nem volt meg az átmenet. Persze ha évek teltek el a Darth Vader ruha feladása és az ablakon kinézés között akkor oké, de ezt a filmben nem tudjuk, hogy eltelt-e idő. A fehér belsejű gép mindenképp kilóg a filmből, még ha a végén már évek is teltek el.

 • xv

  Na pont erről van szó!
  A Star Wars-ban nincs súlytalanság!

  • aysak

   Van ott is, de már feltalálták a gravitációt keltő ketyerét, amit persze hogy beszerelnek az űrhajókba (valamelyik X-wing sorozatos könyvben volt ez leírva, ahol épp az volt a trükk, hogy aki fölfelé menekült azaz a gravitációnak megfelelően az pofára esett). Persze itt nincs szükség hozzá forgásra, mint a való világunkban.

  • Attila

   A világűrben súlytalanság van, a Star Wrs űrhajós jelenetei a világűrben játszódnak –> a Star Warsban van súlytalanság, mégha nem is volt ez annyira a szánkba rágva, mint a Gravitációban, vagy a Marsiban.

 • xv

  Ja és azért volt az utolsó húsz perc az élvezetes annak aki ezen nőtt fel, mert az a Jedi visszatér remakje volt!
  Ez a bajom ezzel a disney dologgal. Vigyél valamit a-ból b-be. Vagy lopj el valamit b-ből és vidd el a-ba. Legyen egy parasztlány aki akar vagy nem akar a lázadók közé állni. Majd találkozik valakivel aki elkíséri. Aztán megjelenik a birodalmi katona vagy pilóta aki öntudatra ébred és megszökik! Elindulnak! Találkoznak pár kultikus szereplővel! Aztán jöhet a végjáték! Lehetőleg az egyik korábbi film remakje! Persze ez nem koppintás csak tisztelgés… Köszönöm, nem!
  Attól meg, hogy lépegetők, x szárnyúak és Darth Vader van a filmben az még nem Star Wars!
  Elhiszem, hogy van aki elájul ettől a filmtől, de az ellenkező vélemény is vélemény akkor is ha ez nem az ami a mienk! Ettől függetlenül köröket ver a VII részre!

  • Jani

   Elárulnád, hogy ez a rész ugyan miben hasonlított a 6. részre?

  • Égerházi Tamás

   Egy látványos űrcsata miért lenne koppintás? Nekem öröm látni a tie-vadászokat, keresztszárnyúakat meg csillagrombolókat a mai technikával. Zseniális 🙂 Pusztán azért mert korhű gépek vannak benne, még nem koppintás. Egyébként semmiben nem hasonlít. Ja de van benne Darth Vader jajj ne 😀 És kegyetlenebb mint valaha, micsoda borzalom ugye? 😀 Az hogy mindig van dezertőr csak azért van, hogy érzékeltessék, hogy van lelkiismerete a szereplőknek és elegük lesz a céltalan gyilkolásból. Ettől még emberibb lesz az egész. Az előzményfilmekben nem volt ilyen, csak zombi klónok. Egy tégla meg mindig kell, a rendőrség is így buktatja le a bandákat. Valamit ellopni meg mindig izgalmas, annak ellenére hogy itt tudtuk hogy sikerül van olyan része a filmnek mikor úgy tűnik, hogy nem.

 • Névtelen

  én ugy tudtam hogy a film végén leia nem cgi hanem 1 norvég színésznő volt

 • enterprise

  én ugy tudtam hogy a hercegnö nem cgi hanem egy norvég szinésznö

  • Fodor Attila

   magát a jelenetet eljátszatták egy színésznővel (Ingvild Deila), csak az arcát tették rá utólag CGI-al… Egy ennyire jellegzetes karakter helyére új szereplőt találni nem igazán lehet… maszk megint csak rosszabb végeredményt adott volna, maradt a CGI.

 • Jani

  Olvasom a sok fanyalgó kommentet. Akinek nem tetszett a 7. rész, az ugyan mi a francért ment el megnézni? 2017-ben majd ugyanúgy megnézi a 8. részt és jön megint fikázni, hogy mennyire nem érte meg a mozijegy árát.

 • Kenderbajusz

  Az kell nektek zsivány egyes …. Nem hogy inkább néznétek valami jó kis szemjüel dzsekszines filmet …

 • Toto

  Vigyázat sok szöveg!

  Ez a film Star Wars szinten majdnem a legjobb eddig! Messze jobb bármelyik előzmény epizódnál…
  Ami a CGI- Tarkint illeti…
  Az az észrevételem, hogy azért látod a trükköt mert tisztában vagy a valósággal. Ha nem tudnád, hogy színész már halott, illetve nem is ismered, akkor egyáltalán nem veszed észre az animációt. A Marvel féle Hangya tökéletes példa erre.
  Mikor Michael Douglas megjelent fiatalon lehidaltam. Kiszabott élethű volt, de azért nagyon picit hamiskás… amolyan, van még mit fejlődni… gondoltam.
  A pofon akkor jött, amikor kiderült, hogy abban a jelenetben a másik fazon is ugyanígy fiatalítva volt… csak őt egyáltalán nem ismertem így fel se tűnt, hogy animált az arca!
  Szóval maradjunk annyiban, hogy ez a technológia célba ért… már csak pszichológiai szinten kell valamit csinálni.
  Ami a zenét illeti… persze, nem lett túl emlékezetes, de azt azért tegyük hozzá, hogy a zeneszerzőnek volt kb egy hónapja megkomponálni az egész film zenéit… ennyike idő alatt ezt produkálni szerintem egyéni csúcsteljesítmény. A profik is több hónapot szoktak kapni…

 • Szerintem messze a legjobb SW volt ever.

 • Fodor Attila

  A CGI jelenleg ennyit tud emberi arc terén… ez még így is szerintem a legjobb volt amit látni lehetett mostanában. Ne keverjük össze egy Ork vagy bármilyen lény arcának a CGI-ával… az emberi arcnak a mozgását nagyon jól ismeri az ember, pont ezért nehéz leutánozni élethűen. Rengeteg izom apró mozdulatai adnak ki 1-1 arckifejezést. Aki nem figyeli, vagy nem tudja, annak már így is megtévesztő, bár érezheti hogy valami, nem stimmel. Egyébként ez mostanában elég rohamosan fejlődik, mármint az arc animáció. Pár év múlva mikor érdemes lesz egyszerűen frissítenek a digitális részeken és annyi. Ma már minden ilyen film minden része megvan digitálisan, nem olyan mint régen, hogy a filmszalag tönkremegy idővel, ha értelme lesz, akkor javítanak majd rajta (és akkor megvehetjük újra az egész felújított SAGA-t :)) Én 3D-vel folglalkozom, naná, hogy látom mi CGI, de így is tudtam élvezni, mert jó munkát végeztek, amennyire ma lehetett. Érdemes néha visszanézni, 1-1 régebbi “űber” filmet és akkor az ember észreveszi a fejlődét. Pl az 1-2-3 CGI-a ma már vicces, (igaz amikor elkészült én akkor sem tartottam a legjobbnak abban az időben). Én örültem a CGI alakoknak. Leia megjelenésének pláne, mert kellettek a történetbe. Legszívesebben kezdtem is volna nézni a 4. részt és valószínűleg ez is volt a célja a készítőknek. Darth Vader jelenete a végén, mikor átgázol mindenen, pedig a legjobb jelenet amit a SW-ban eddig láttam. Zseniális volt. Ott láthattuk igazán azt amit ugyan minden SW rajongó legbelül tudott, hisz ezt “suttogják” végig a 4-5-6 részben, hogy ő a leg-leg-legveszélyesebb ellenség, csak sosem láthattuk igazán és ezért kellett az uralkodónak. Higgadtan mint egy horrorban megy megállíthatatlanul, aprít mindent ami az útjába kerül és mindenki sikítva menekül! 😀

 • Kristóf István

  Megrémültem, amikor először hallottam a címet. Végigszaladtak előttem kutyák, gyermekkártyák, mesék. Komolytalanságot éreztem. Lehet csalódni fogok a filmben…ráadásul ez nem is a VIII. rész. Akkor mi? ( Nevezzük 3 és felediknek). Disney már vizsgázott az Ébredő Erővel, így azért lelkesen reménykedve ültem a nézőtérre. A képi hatások és a karakterek magukkal ragadtak. Az I-III részekben elvesztett emberi oldal, az azonosulás érzete visszatérhetett. Kiváló munka volt az első 3 epizód, csúcstechnológia, csak éppen nem láttam a szereplők valódi emberségét, úgy mint a IV-VI-ban,a ’70-’80-as évek korát tükröző analóg,de már modern technológiákkal tűzdelt világban. Ajánlom mindenkinek legalább egyszer.

 • Égerházi Tamás

  Én imádtam, meg merem kockáztatni, hogy a Birodalom visszavág után a második legjobb Star Wars film. Annyira emberi, mocskos és sötét lett az egész, hogy egyszerűen magával ragad. Tényleg átjön, hogy ez egy polgárháború, mindenki utálja a Birodalmat és próbálnak a maguk eszközével harcolni, nem pedig 20 lázadó próbál egy lyukba belőni. Nem mondom, hogy az rossz, de nem jön át hogy itt háború van. Az aktuális terroristákat meg imádtam 😀 Nagyon eredeti. Ahogy a nem jedi, de közben mégis vak csávó is. Az Erővel tényleg mindenre képes, hihetetlen. A látvány meg valami mennyei.

  És ne cgi-zzünk már könyörgöm. Ha nem tudnánk, hogy Tarkint játszó színész már meghalt és Carrie Fisher is megöregedett (még élt mikor forgattak) bárkinek feltűnt volna, hogy cgi-s arcok vannak a filmben? Ugye, hogy nem. Baromi jól megcsinálták, egy az egyben olyan az arcuk, mint négyben. (Han Solot is megcsinálhatnák így, de az más tészta.) Mit gondolnak a cgi utálkozók az űrcsatákat hogy készítik, meg a háttereket, makettből? 😀 Hát nem, nagyon nem. Cgi nélkül nem lehet látványos filmet csinálni.