Zack Snyder: Az Igazság Ligája (2021) – kritika

User Rating: 7.5

Az internet korában a rajongóknak egyre nagyobb az erejük. S ezt néha bizony használják is.
Tulajdonképpen miközben itt összeszedtem a gondolataimat, rájöttem, hogy akár Ádámnál-Évánál is kezdhetném, de talán felesleges lenne, hisz a legtöbbetek már találkozott az Igazság Ligájával, jól tudjátok ki az a Zack Snyder, és megvan a magatok véleménye a DC Bosszúállóiról.

Persze biztos van akinek tetszett a film, véleményem szerint a nézhetetlenséget súrolta, de nem én vagyok itt a lényeg, hanem a nép (na meg a kritikusok egy picit): nagyjából azonos véleményen volt mindenki és rendesen lehúzták ezt a megtépázott mozit.

Talán még emlékeztek: ennél a filmnél veszett össze Snyder a producerekkel, aztán jött a lánya tragédiája, végül pedig Joss Whedon fejezte be az egészet, a végeredmény pedig darabos volt, történettelen, bugyuta. Ráadásul olyan “apró” bakik tarkították, mint a hírhedt Superman-bajusz… szóval… hát nem ragozom, a film finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Aztán egyik dolog követte a másikat, Snyder jött a saját vágásával, miszerint ez egy egészen más film (lenne), színészek mellé álltak, az internet mellé állt, és bummm, így lett a Snyder féle Igazság Ligája, ami egy laza bővített kiadásnak tekinthető a maga 4 óra kettő percével. Igen, 242 perc, nem is értem, hogy ezt anno így miért nem engedték (volna) moziba.

Ja, de. Értem.

Tudom, hogy nagyjából egy kérdés foglalkoztat mindenkit (aztán a részleteket majd megnézitek magatoknak): vajon tényleg megkaptuk-e most azt a Justice League filmet, amire négy évvel ezelőtt számítottunk? Amit ez a gárda megérdemel?

A történet (veleje) nagyjából megegyezik a 2017-es változattal (jó, ez nem volt meglepetés, hisz azért egy teljesen új filmet még Snyder se tud összevágni), azonban a komplex egészet tekintve szinte egy teljesen új filmet kapunk (többek közt azzal is magyarázható ez, hogy a ’17-es moziból Snyder alig 60 percnyi anyagot használt fel a vágáskor).

Ugyanakkor Snyder teljesen szabad kezet kapott. Ezt a mondatot egy picit ízlelgessük, mert a filmmel kapcsolatos minden pozitívum és negatívum is ebből ered.

Bizony, van mindkettőből. S akkor gyorsan válaszolok is félig-meddig a fent feltett kérdésre: pozitívumból van jóval több. Főképp, mert hasonlítjuk valamihez (a 2017-es filmhez), s főképp azért is, mert ennek a filmnek tényleg Snyder volt az atyja, így csak az ő kezei között bontakozhatott ki.

Ennek megfelelően a karakterek – a lehetőségekhez mérten – sokkal jobban felépítettek, a film egészének a hangulata sokkal komorabb és komolyabb, ami nagyon jól áll neki, plusz ráadásként búcsút mondhatunk a kínos poénok és beszólások jó részének, s jó pár kevésbé sikerült dialógust is ügyesen kijavítottak.

Azonban a szabad kéznek ára is lett: a játékidő iszonyatosan hosszú, és nem azért, mert 4 óra, hanem mert ez a 4 óra bőven tartalmaz felesleges töltelékeket. A 4:3-as képarány is érthetetlen (de tényleg), illetve a karakterek bár mélyültek, de azért nem olyan mértékben amilyben kellett volna.
Akkor hát mi a végső konklúzió? Az, hogy ez az az Igazság Ligája, aminek négy éve is lennie kellett volna, mindössze a terjedelem és a DC filmjeinek váza az, ami belerondít a képbe. Én azt mondom, hogy mindenképpen nézős (és százszor jobb, mint a Whedon féle), de azért a tökéletes jelzővel ezt sem illetném.

Összegzés
Megérkezett az az Igazásg Ligája, amire vártunk, de sajnos azért ez sem lett hibátlan.
7.5
Nagyon Jó

3
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
GabeszbacsiferiSasukeMilo Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

SasukeMilo
Vendég
SasukeMilo

Spoiler
Én csak azt sajnálom, hogy nem kaptunk semmilyen meglepetés karaktert (már úgy értem, hogy akit előtte ne jelentettek volna be), legfőképp egy földi Lámpást hiányoltam… mert az egy dolog, hogy a Ryan-féle Hal-re nem sok esély volt alapból sem, de én pl. John Stewart vagy épp Kyle Raynor karakterével is beértem volna, de egyszerűen senki nem jött azon a régmúlt béli Lantern-ön kívül. Pedig ugye pár hete jött egy hivatalos bejelentés arról, miszerint egy nagyon meglepő cameo lesz ott a végén, erre jött Martian Manhunter – ami persze nem lenne baj, de róla már mióta tudtuk, hogy szerepelni fog + ő lesz Swanwick tábornok. Szóval ebből a szempontból volt egyrészről nekem csalódás, másrészről pedig a “Knightmare” szegmens miatt, amit rohadtul vártam és persze jó is volt szerintem, csak nagyon rövid… hihetetlennek tartom, hogy 4 órából csak ennyit szánt rá Snyder! Egyébként minden változtatásnak örültem végül is, Steppenwolf vége így százszor jobb volt és Silas halála is rátett egy lapáttal az eleve sötétebb/komorabb hangulatra, a kibővített múltidéző “törilecke” is adta, a fekete jelmezes Supi pedig igencsak badass volt :D

bacsiferi
Vendég
bacsiferi

nem sikerült elsőre végig néznem, de ami miatt küzdelmes volt a film nézése, az a sok éneklős háttérzene… 🙁 na azt lehetett volna javítani egy komolyabb zenei anyaggal.

Gabesz
Vendég
Gabesz

Nekem úgy sikerült végigülnöm, hogy egy percet sem unatkoztam közben, de a 8 éves fiam sem 🙂 Egy szó, mint 100, én Amber Heard -öt kihagytam volna, mint a szél. Ki nem állhatom a kettős mércét és a hazug embereket PONT. Egyetértek a kritikával. De, hogy miben lehetett volna jobb?? Talán “darkosabb” Batman, Flash még nagyon gyerek, lehetetlen komolyan venni…no és az idő visszaforgatása, nos, ott lestem egy nagyot. Mert CGI , hogy jó e vagy sem ( szerintem jó volt), de ilyet hogy lehetett kitalálni?? Flash látta, hogy felrobbant, pusztulás beindult. Ha egyszerre mutatták volna, vagy különböző szemszögből,… mindegy,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>