Versenyfutás az ördöggel (2019) – kritika

User Rating: 5

Ki tudná élethűbben visszaadni a kokain kereskedelem rögös útját, mint egy visszavonult SEAL-es, aki a kolumbiai kábítószer-kereskedelem egyik fő tanácsosa volt? 
Spoilerezek: sokan.

Pedig papíron tényleg úgy tűnt, hogy a filmet író és rendező Jason Cabellnél (a bevezető mondatban körül írt úriember) keresve sem találni alkalmasabb embert erre a témára.

A felütés tulajdonképpen rém egyszerű: a kokain szövevényes útjába valahol hiba csúszik. Ez pedig meglehetősen zavarja a főnökök főnökét, így hát ráállítja a témára a legkiválóbb emberét, akit ezúttal Nicolas Cage kelt életre.

Ööö… és hát nagyjából ennyi.

Emberünk szépen utánaered a pornak, leköveti az útját és próbál rájönni, hogy ki és hol piszkított bele a müzlibe.

Nem árulok el talán túl nagy titkot azzal, hogy a másik főszereplőnk (stílusosan csak The Man-ként hivatkozott Laurence Fishburne), a kissé túlságosan is a saját termékéért rajongó terjesztő felé érdemes keresgélnie, miközben mi szép lassan kiokosodunk a kereskedelem apró-cseprő okosságaiból, és ráncoljuk a szemünket, hogy mire az őserdőből a cucc elér a felhőkarcolókig, az ára éppen megharmincszorozódik.

Na de a kérdés itt az, hogy milyen lett a film. Persze, igazad van kedves olvasóm.

Nos, tökéletesen középszerű. Cage alakítása (és Fishburne-é) alapvetően rendben van, ám a számtalan további karakter nagy része csupán papírmasé marad. A forgatókönyv tényleg tartogat érdekességeket, és fordulatokat, ám a papírlap másik oldalára legalább ennyi bagatell butaságot is fel tudnék jegyezni. Így amíg az egyik pillanatban elégedetten csettintünk, a következőben már inkább a fejünket fogjuk.

Viszont. Ha kontextusba helyezzük a dolgot, akkor tulajdonképpen elégedettek lehetünk.

Mert a Running with the Devil egy abszolút nézhető film, ami semmilyen szempontból sem pocsék. Ha pedig azt nézzük, hogy ez egy Cage film, akkor ez egy nagy szó, mert hát… ő szinte csak selejtet gyárt az utóbbi években.
Persze tucatjával tudnék mondani ebben a műfajban ennél sokkal jobb filmeket, szóval csak akkor nézd meg, ha már nagyon láttál mindent, vagy mindenképp Cage és Fishburne párosára vágysz. Egyéb esetben nyugodtan kerüld el messzire.
Összegzés
Nicolas Cage és Laurence Fishburne egy nagyon felejthető kokain-kalandban.
5
Közepes

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .