Villámkritika: Übergáz (2019)

User Rating: 6

Egy egyszerű popcornmozit illik-e azért ütni-vágni, mert végül csak egy egyszerű popcornmozi lett belőle? Villámkritika.
Na nem azért villámkritika, mert lusta vagyok írni, nem erről van szó. Vannak olyan filmek, amiknél alapvetően felesleges bő lére ereszteni a dolgot, mert nincs olyan mélysége az alkotásnak, amiben el lehetne időznünk. Szóval… az van, hogy az Übergáz egyszerű, mint a faék.

Talán éppen ezért is tetszett annyira a bemutatója: egyrészt hozta a nyolcvanas évek B-movie-jainak a feelingjét, másrészt előkaparták a Deadpoolos szerencsétlen indiai sofőr – nagyszájú hős párost, ami ott már működött, miért ne működne itt is.

És hát tulajdonképpen működik is, nem rajtuk csúszik el a dolog. Vic (Dave Bautista) a zsaruk legzsarubbika szagot fog: nagyon úgy tűnik, hogy jó eséllyel sikerül elfognia egy régi ellenségét, a brutálbűnöző Teijo-t (Iko Uwais).

Üröm az örömben, hogy Vic épp átesett egy szemműtéten, úgyhogy nemigen lát, így meg ugye nem könnyű üldözni senkit, de nincs vész, hősünk talál megoldást: egy Über képében, amit a gyanútlan Stu (Kumail Nanjiani) vezet, s akit eleinte még csak a kitűnő utas értékelések érdekelnek, utóbb viszont már inkább az, hogy valahogy túlélje a kalandot.

Párosunk pedig megindul a bűn nyomába és a zsánerre jellemző jelenetek egymást követik ahogy azt jó előre sejteni lehetett.

Szóval kaptunk egy buddy-cop (na jó, félig buddy, félig cop) filmet, amiknek az esszenciája két összetevőben rejtezik. Egyrészt két olyan főszereplőt kell egymás mellé tenni, akik között tökéletes a kémia, emellett pedig nem árt, ha az ő kettejük ökörködése mögé megpróbálnak valami sztorit rittyenteni, ami útjelzőként végigvezeti hőseinket és minket a filmen.

Bautista és Nanjiani között jól működik a kémia. Olyannyira, hogy ez meg is menti a filmet, mert dolog másik fele erősen hibádzik: persze nem kell túlgondolkodni egy ilyen mozi forgatókönyvét, de amit itt műveltek, az erőteljes túlzás. Gyakorlatilag egymásra dobált – impró szagú – jelenetek sorozata a film, nekünk pedig végig az az érzésünk, hogy kerek koncepció nélkül álltak neki a forgatásnak, majd lesz valami alapon. És lett is, méghozzá egy könnyed, simán fogyasztható, néhol kellően vicces kis filmecske, de ez – mint mondtam – sokkal inkább köszönhető a két színésznek, mintsem a filmet készítő stábnak.

S akkor kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez: baj ez?

Nem feltétlenül. Az Übergáz így is eléri a célját: szórakoztat és kikapcsol. Amiért haragudni lehet, az az elszalasztott lehetőség, mert az übergáz magyar cím ellenére ebből lehetett volna sokkal klasszikusközelibb buddy movie, de nem így. Ahhoz egy picit meg kellett volna erőltetni magát a forgatókönyvíróknak.
Ettől függetlenül és ezzel együtt: egy másfél órás lazulós agykikapcsolós filmnek… nyugodtan ajánlom.

Összegzés
Nem rossz ez... de lehetett volna sokkal jobb is.
Ezért szerettük
  • Bautista és Nanjiani párosa
  • Megvannak a maga pillanatai/jelenetei
Ezért nem
  • egy forgatókönyv nem ártott volna
6

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..