Tyler Rake: A kimenekítés (2020) – kritika

User Rating: 7.5

Imádom Thort, leginkább azért, mert imádom Chris Hemsworth-t. De a srác egyértelműen akciósztárnak született.
Amikor először láttam az Extraction előzetesét, akkor valami rég nem tapasztalt bizsergés járt át: valahogy a néhol köhögősre sikerült CGI ellenére is éreztem, hogy kapunk egy akciófilmet.

Hú, hát ezzel nem mondtam nagyot mi? Vak is láthatta, hogy ez akciófilm lesz, de barátaim, én nem erről beszélek. Én arról beszélek, hogy egy igazi, régi vágású, velőig hatoló, klasszikusokat idéző, nyers akciófilmet kapunk.

És beült a rendezői székbe Sam Hargrave (aka Hugh Jackman), aki eleddig még nem rendezett filmet, ellenben az akciójelenetekhez, meg a kaszkadőrmunkához baromira ért, és hát nem spoilerezek nagyot, ha azt mondom, hogy ez anno a John Wick mozinál is elég jól sült el, amikor ugyanez volt a felállás, csak ott a rendezőt úgy hívták, hogy Chad Stahelski.

Na, hát a Kimenekítéssel pontosan ugyanez a helyzet: odaült egy arc, aki az újoncok lelkesedésével és iszonyat mennyiségű akciótapasztalattal alkotott valami nagyon ütőset, és akárcsak Chad-nek, neki is megadatott, hogy egy A-listás sztárral forgasson, ráadásul izmos büdzséből.

A sztori tökéletesen elegendő egy ilyen mozihoz: adott India legnagyobb drogbárója, akire rendesen rájár a rúd: nem elég, hogy a rácsok mögött tengeti épp napjait, még fiát, Ovi-t is elrabolják, ráadásul nem is akárki, hanem Banglades legnagyobb drogbárója, Amir Asif.

Hogy a fiú élve visszakerüljön a faterhoz, ahhoz a legjobbakra van szükség, épp ezért indul a megmentésére Tyler Rake (Hemsworth) és csapata. Tyler amolyan tökéletes katona: nincs mit vesztenie, hisz életét egy személyes tragédia tette tönkre, ám ettől függetlenül egy tökéletes harci fegyver, aki nem ismer lehetetlent. Így nem is kérdés, hogy pár tucat fegyveres nem tudja feltartani, és rövid úton kiszabadítja a srácot. Ám a megbízó csőbe húzta és magára marad a kölökkel. Tyler számára – legyen bármilyen kemény is – azonban ez már valódi kihívást jelent: egyedül túlélni egy kolonccal a nyakán, úgy, hogy a fél város az ő fejére pályázik…. még neki sem egyszerű feladat. Nagyon nem.

Szóval a felállás nagyjából egy klasszikus recept, és a helyzet az, hogy nem is a sztori lesz az, amiért a későbbiekben majd emlegetni fogjuk a Kimenekítést. Ehelyett azonban kapunk két másik ‘dolgot’ ami emlékezetessé teszi ezt a közel két órát:

Ez a két dolog pedig a véget nem érő, alibizést még csak hírből sem ismerő akció, illetve Chris Hemswoth.

Nem véletlen kezdtem ezzel a cikket: a srác akciósztárnak született, aztán persze ráadásképp félistenre gyúrta magát, de épp itt a film közepén mondtam az asszonynak, hogy azért tökéletes ő az ilyen karakterekre, mert azon kevés színészek egyike, akiknek tényleg elhiszem ezt. Én simán bekajálom, hogy Chris ezt így végignyomná. Nem Tyler. Nem a karakter. Hanem a Hemsworth gyerek maga.

És mivel ő ezt lazán elhiteti velem, már nyert ügye is van: hiteles akciósztárrá vált.

Na és akkor erre jön rá Hargrave, aki az egészre ráhúzott egy olyan feszült akciót, amilyet sajnos nagyon ritkán láttam az elmúlt években. Pazar operatőri munka, abszolút megúszásmentes megvalósítás, itt nem szúrják ki a szemedet kamerarángatásokkal, meg félrenézésekkel, itt kőkemény bunyó van, patika koreográfiákkal az első pillanattól az utolsóig. Igazi élvezet ez azoknak, akik a klasszikus akciófilmeken, Schwarzi, Stallone, meg a többi ikon mozijain nevelkedtek. Persze a Kimenekítésben emellett megvan az a plusz, amitől korszerű lesz az összkép, de értitek, hogy mire akarok kilyukadni.

Hogy a sztori közben nem váltja meg a világot?

Valóban nem, biztos lesz, aki ezt majd a szemére veti a filmnek. Én is megteszem, de őszintén szólva ez a legkevésbé sem zavart.

Mert Hargrave csapata nem akart mást, mint letenni az asztalra egy kőkemény akciómozit és ezt a küldetést sikerrel teljesítették, engem pedig ezzel boldoggá tettek. Kell ennél több? Hát számomra nem.
Szóval ennyi lenne a konklúzió, vessétek bele magatokat bátran. Én pedig őszintén remélem, hogy megtalálják még Chris-t jó pár hasonszőrű ajánlattal, mert ez a srác ezt (is) nagyon érti.
[fb_button]

Összegzés
Kaptunk egy olyan akciófilmet, amilyennek az összesnek lennie kellene. Köszönjük!
Ezért szerettük
  • ízig-vérig kőkemény, klasszikus akciófilm
  • Hemsworth mint akciósztár
Ezért nem
  • nem igazán volt ilyen, maximum a szokványos, klisés történet említhető meg
7.5
Nagyon Jó

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .