Trónok harca – véget ért a 7. évad – kibeszélő

Elérkeztünk tehát az évadzáró epizódhoz, és a szokásoknak megfelelően igen eseménydúsra sikeredett ez a rész is. Igazán közel kerültünk tehát a végkifejlethez, és szokásainknak megfelelően ez alkalommal is spoileresek leszünk.
A grandiózus tárgyalással kezdünk, amelynek helyszíne annyira tetszett Jeremy Podeswa rendezőnek, és operatőrének, hogy vagy négy kameraállásból meg is mutatta nekünk. A helyszínről egy kicsit bővebben: a westerosi történelem egy korábbi időszakában ezen a helyen a hét isten temploma állt, azonban Kegyetlen Maegor uralkodása idején lázadás tört ki, melyre a király válaszul fogta sárkányát, Balerion-t, -aki fekete iszonyatként híresült el,- és felperzselte a templomot a lázadókkal egyetemben.

Később a király ezen a helyen építette fel Sárkányvermet, ahol később a sárkányok laktak. Itt találkoztak tehát a nagy ellenfelek, ám mielőtt a tárgyalás megkezdődött volna, még érdekes beszélgetéseket láthattunk többek között Tyrion és Bronn illetőleg Podrick között.

Aztán megérkezik Cersei, akinek feltűnik, hogy Dany nem érkezett meg, azonban ahogyan arra számítani lehetett a Sárkánykirálynő gyermeke hátán érkezik. Megkezdődik tehát a tanácskozás, ahol Sandor Clegane hamar elővezeti a Mást, akit a találkozóra vadásztak le, ezáltal Cersei most már saját szemével is láthatja, milyen veszély leselkedik Westeros-ra.

A királynő hajlana is az egyességre, azonban Jon komoly hibát követ el azáltal, hogy közli Cersei-vel, hogy ő bizony már megválasztotta a saját királynőjét, és az bizony Dany, ő nem szolgálja a Lannistereket. Ezáltal Cersei eláll az eskütől, később pedig kettesben beszélget Tyrionnal. Ez az egyik legkiválóbb jelent az évadban, Lena Headey és Peter Dinklage fantasztikusat alakítanak.

Egyébként a tárgyaláson is nagy volt a kontraszt az előbb említett két színész, és mondjuk Emilia Clarke között, akinek ugyan szerintem ez a jobb évadai közé tartozik, de így is egy-két jelentőségteljesebb jelenetben teljesen súlytalan.

Cersei végül teljesen a bolondját a járatja az egész társasággal, ugyanis azt állítja, együtt harcol a többiekkel, azonban végül Jaime előtt felfedi, hogy valójában arra vár, hogy az északiak és a mások szépen elcsatározgassanak, aztán ők majd uralkodnak. Ikertestvérének ez a dolog nem igazán tetszik, Cersei viszont ezzel nem nagyon foglalkozik. A királynő egyébként új zsoldos seregben is gondolkodik. A hó pedig elered délen, és ezt igen hangulatosan sikerült bemutatni. A zene ezúttal is csodálatos, Ramin Diawadi most is az évadzáróra engedte ki igazán a gyeplőt.

Északon Sansa és Arya csúnyán kijátszotta az egész évad során Kisujjt, akit végül most ért el a hálál.

Aiden Gillen  az egész sorozat során remek volt,de a karaktere elfáradt, nem tudtak már mit kezdeni vele, bár azt azért szomorú volt látni, hogy egy egykor leleményességéről ismert karaktert, ilyen szinten lezüllesztenek, bár ezt az érzelmeivel is lehet indokolni. Aztán a két Stark lány között elhangzik egy érzelmes párbeszéd, remek zenei aláfestéssel fűszerezve. Bran és a frissen érkező Sam pedig fényt derítenek Jon valódi származására, akinek valódi neve Aegon Targaryen. Egy flashback-ben pedig láthatjuk Jon szüleinek esküvőjét, és Bran levonja a következtetést, miszerint Robert lázadása egy hazugságon alapult.Miközben Bran éppen anekdotázik Jon közelebbről megismeri Dany-t…

Theon megbocsájtást nyer Jon-tól, és kisebb megpróbáltatások árán végül elindul Yara-ért.

A mások pedig átkeltek a falon, így mostmár igazán komolyan veszélyeztetik Westeros-t. Viserion jégsárkány kék színű tűze bontotta le a falat.

Összességében jó volt tehát az évadzáró, bár számomra az nagyon fontos volt, hogy Cersei nem állt Daenerys mellé, mert az nagyon karakteridegen lett volna.

Az évadról általánosságban: Én abba a táborba tartozom, amelyiknek tetszett ez az évad, bár kétségtelenül voltak olyan problémák, melyeknek meglétét kár lenne tagadni. Először is végig nézve az évadot ki merem jelenteni, hogy rossz döntés volt hét részessé redukálni az évadot, ugyanis nem érzem, hogy emögött valójában kreatív döntés állt volna.

Egy- a korábbiakhoz hasonlóan- tíz részes etapban sok mindent ki lehetett volna bontani, ami felett így idő hiányában elsiklottunk. Kétségtelen az is, hogy sokkal több logikátlan írói megoldás volt ebben az évadban, mint a korábbiakban, és az is érezhető, hogy a főszereplők egyre nagyobb biztonságban vannak, mint korábban, bár remélem ez a nyolcadik évadban nem lesz így.  Ettől függetlenül viszont amit láttunk, az még így is az egyik legjobb dolog a tévében, a párbeszédek nagy része még mindig intelligens és szellemes, és a karakterek továbbra is hús-vér, átélhető emberek.

Amit még szintén a pozitívumok közé sorolok, az a színészi játék, bár itt azért vegyesebb a kép.

Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage, Liam Cunnigham, Aidan Gillen, és Rory Mccann továbbra is fantasztikusak, nagy mértékben emelik a sorozat rangját (Heady-nek Emmy-t a sorozatért!!!), velük szemben azonban ott áll Kit Harington és Emilia Clarke, akik közül főleg utóbbinak voltak gyengébb pillanati az évadban.

Volt amikor nagyon jó volt, például a finom őrületet jól érzékeltette, és Harington-nal is jól funkcionálnak szerelmes párként, viszont az évadzáróban szerintem nagyon kiütközött a színészek közti különbség, a Cersei-Dany jelenetekben. Technikailag amit látunk, az továbbra is fantasztikus. A rendezés, és az operatőri munka végig korrekt volt, és voltak nagyon ötletes megoldások( pl:az első epizód mozaik szerűsége), a zene pedig most is tökéletes volt. A látvány pedig fantasztikus, tévében soha nem látott kalibert képvisel. Azonban gyors történetvezetés ide vagy oda az évadzáró alapján a készítők azért tisztában vannak azzal mit akarnak kezdeni a sorozattal.Ez tehát az én véleményem, de természetesen a tiétekre is kíváncsiak vagyunk, írjátok meg kommentben, mit gondoltok az epizódról és persze az egész évadról.

Értékelés:


10
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Hápéginojuhtúrós sztrapacskaJociopus Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

László
Vendég
László

A valaha látott legjobb sorozat! Kiváló színészek,tökéletes rendezés és zene.Ezt országos csatornán is leadhatnák,mindenkinek látnia kellene.Köszönet érte!!!!

Marci
Vendég
Marci

Egyet értek a cikk írójával… Tényleg kicsit gyorsan pörgették le ezt az évadot, talán ha maradtak volna a 10 részes verziónál, akkor jobban ki lehetett volna részletezni a dolgokat, így kicsit elkapkodottnak érzi az ember. Ezen kívül más fórumokon olyanokat írnak, hogy “már nem annyira bonyolultak a szálak, és ez is azt mutatja, hogy a sorozat romlásnak indult”, ezekkel egyáltalán nem értek egyet, hiszen ez már az utolsó előtti évad volt (!!), és értelemszerűen már csak a 8.-as van hátra ami dzintén csak 6-7 részes lesz (de úgy tudom, hogy játékidőben hosszabbak lesznek az egyes részek). Hiszen örökké nem lehet… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Tóth János
Vendég
Tóth János

Én attól félek ezen évadból kiindulván, (elmélet) hogy úgy jár mint a többi jó sorozat, eldöntik be kell fejezni, csinálnak egy gyors értelmetlen elhadart véget, és talán több szál nem lesz befejezve és egy csomó kérdés lesz nyitott a néző előtt, eddig elhúzták, szépen, jól, izgalmasan, minőségben, most pedig gyorsan fejezünk be valahogy …..remélem nem igy lesz, bár a jobb sorozatok mind ilyenek voltak,(szinte mind) jó pár eddigi felesleges rész helyett inkább egy szép nagy befejezésre kellene koncentrálni és erőt időt nem kímélve megcsinálni lezárni elvarrni a szálakat. Minden sorozatban a vége szinte csalódás mindenkinek, szépen megy minden éveken évadokon… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

opus
Vendég
opus

Ami nagyon megrendítő volt, hogy Aria csak mintegy félóra késéssel fejezte be az immár legendás mondatát: “I have become someone else… I have become something else.” 😀

juhtúrós sztrapacska
Vendég
juhtúrós sztrapacska

Az utolsó rész nagy találkozásai elég furcsára sikerültek. Nagyobb feszültséget vártam volna, eléggé ellinkelték a dolgot. A Fal is elég könnyen megadta magát…

Nagyon messze az utolsó 6 rész…

gino
Vendég
gino

mondja meg már valaki, hogy akkor a félkezű jampi most lelépett a végén a nővére mellől vagy csak bedurcizott és elment lovagolni egyet?