Az ötödik részével folytatódott napjaink legsikeresebb sorozatának idei évada, mely epizóddal- autósportos hasonlattal élve- ráfordultunk a célegyenesre. Igazán nagy jelentőségű eseményeknek lehetünk szemtanúi a következő hetekben, ezeknek a felvezetéséről szólt leginkább a heti epizód, a rész eseményeit pedig ez alkalommal is spoileresen tárgyaljuk ki.
A múltheti csata utózöngéit láthatjuk legelőször, Dany felajánlja a legyőzötteknek, hogy ha hűséget fogadnak életben maradhatnak, Randyll és Dickon Tarly azonban nem fogadja ezt el, így élve égnek el Drogon tüzében. Bronn pedig közli Jaimie-vel, hogyha legközelebb jönnek a sárkányok, rá ne számítson, ő bizony nem akar pirítós lenni. Tyrion érthetően nem nézi jó kedvvel azt, hogy sok Lannister katona esett áldozatul, próbálja Dany-nek ismertetni a kissé radikálisabb utat, aki azonban komolyan gondolja a döntését.

Jaimie Királyvárban ismerteti Cersei-vel a számukra kedvezőtlen erőviszonyokat, ő azonban nem akar hátrálni a küzdelemtől, és szerinte Jaimie-nek sem szabadna, bár hozzáteszem, ha Cersei is találkozott volna sárkányokkal, lehet, hogy más lenne a véleménye.A királynő bejelenti fivérének, hogy az ő gyermekét hordja a szíve alatt.

Jon is közelebbi kapcsolatba kerül Drogonnal, aki még egy kis simogatást is megenged neki. Dany erre rákérdez észak királyánál, hogy ugye milyen szépek ezek a sárkányok, akinek viszont nem ez az első eszébe jutó szó. Egyébként viszont tényleg gyönyörűek Dany gyermekei, még ilyen közelről is tökéletes a CGI.

Bran látomásában a holtak serege a Keleti Őrség felé menetel, erről pedig körlevelet küldenek, például a Fellegvárba, ahol azonban egyelőre még nem veszik igazán komolyan a fenyegetést. Sam pár fontos irat társaságában elhagyja fellegvárat, elege lett a kódex másolásból.

Tyrion és Varys immáron Sárkánykőn beszélgetnek Daenerys-ről, az eunuch pedig lelkére köti Tyrion-nak, hogy fontos az útmatatása a Sárkánykirálynő számára.

Számomra még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy a készítők pontosan milyen uralkodót akarnak faragni Dany-ből, valahogy- egyelőre legalábbis- nem az a feddhetetlen uralkodó, aki mögé igazán azt érezném, hogy mindenkinek illene felsorakoznia.

Persze erre mondhatjátok, hogy a Trónok Harca mindig is az összetett jellemekről és a morális szürkeségről szólt, de ha valakit ennyire nyíltan szánnak a trónra, annak a döntéseit szerintem lehetne kicsit kevésbé vitathatóvá tenni, de ez persze csak az én véleményem, kíváncsi vagyok ti mit gondoltok erről.

Ser Jorah pedig visszatér a királynőhöz, ezután azonban küldetésre megy, begyűjteni egy holtat, bizonyítékként Cersei számára.

Ser Davos becsempészi Tyriont Királyvárba, és mialatt a törpe Jaimie-vel tárgyal, a hagymalovag felkarolja Gendry-t, és még meg is jegyzi, hogy azt hitte, hogy a kovácsfiú még mindig evez. Egyébként a két Lannister fivér tárgyalása számomra az egyik csúcspont idén, két remek színészi alakítással megfűszerezve.

Deresben Arya nem nézi jó szemmel Sansa uralkodói magatartását, a nagy találkozás után sem szent a béke. Kisujj és a fiatalabb Stark lány kölcsönösen kísérik figyelemmel egymás tevékenységét.

Jon és csapata tehát elindul bizonyítékot gyűjteni, hozzájuk csatlakozik még Véreb a kisebb kompániájával, és Tormund is, akit nagyon letört, hogy Brienne nincs a fedélzeten.
Összességében újabb remek részt láthattunk, még akkor is, ha kicsit átvezető jellegű volt, hiszen az előző részek utóhatásaival, és a következő epizódok felvezetésével foglalkozott leginkább. Lassan tehát elérkezünk az évad végéhez, kíváncsian várjuk mit tartogat számunkra Westeros már eddig is grandiózus története, és természetesen a ti véleményetek is érdekel minket, írjátok meg nyugodtan, mit gondotok az eddigi eseményekről, és hogy szerintetek mi várhat még ránk.

sav5-01

9
Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar
4 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Martin VighZsolt SzőkewaterresistdiumdisumRoland Hüse Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Barnabas Gogos
Vendég
Barnabas Gogos

Azt kifelejtetted, hogy Szegfű közli velünk, hogy Jon Snow a törvényes uralkodó, mert Rhaegar felbontotta a házasságát és elvett valakit. Valószínűleg Lyanna Starkot.

Martin Vigh
Vendég
Martin Vigh

Teljesen igazad van, szórom is a hamut, nagyon szépen köszönöm az észrevételt, ez egy fontos részlet, igyekszem pótolni

Horváth Attila
Vendég
Horváth Attila

Igen és ezen Sam simán átsiklik. Mondjuk épp ki van akadva. 🙂

Roland Hüse
Vendég
Roland Hüse

Plussz semmit nem tud az egészről. Sokan elfelejtitek, hogy a szereplők nem a rajongók és Brann-en kívül senki sincs tisztában annyira a dolgokkal, mint mi. 🙂

Nem mindegy
Vendég
Nem mindegy

Drogon a sárkány

diumdisum
Vendég
diumdisum

Nagyon hiányzik az a pár rész amivel rövidült az évad. A nagy találkozások és visszatérések bánják leginkább ezt. A kapkodás enyhe kifejezés, néha már olyan mintha összefoglalót néznék, vagy egy hosszú előzetest.

Martin Vigh
Vendég
Martin Vigh

Ezzel egyébként én is egyet értek. Amikor bejelentették, hogy csak 13 rész van hátra, először persze nem örültem neki, de azt mondtam: oké, hogyha a showrunner-ek úgy érzik, hogy ennyi idő kell nekik a tisztességes lezáráshoz, akkor rendben van, inkább, mint, hogy fájdalmasan el legyen nyújtva,de az eddigiek alapján nem érzem azt, hogy a történetben ne lett volna még két tíz részes etap, mert ezekkel a rövidebb évadokkal pont azok a jelenetek maradnak ki, amik a lelkét adták igazából a sorozatnak, hiszen örülnek ha a fő sodorvonal eseményeire jut elég idő, de még így is nyolc résszel a sorozat vége… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

waterresist
Vendég
waterresist

…és hogyan lesz ebből _tisztességes_ lezárás alig 5 epizódban?

Zsolt Szőke
Vendég
Zsolt Szőke

Sehogy….