Transformers: Az utolsó lovag (2017) – kritika

A UIP DUNAFILM-nek köszönhetően sajtóvetítésen; premier előtt nézhettük meg a Transformers-széria 5. részét, ami Az Utolsó Lovag alcímet kapta. Itt-ott spoilerekkel megtűzdelt beszámolót olvashatsz alábbiakban, így, ha még nem láttad a filmet, mindenképp csak utólag olvasd el, aztán várjuk a Te véleményed és hozzászólásod is Michael Bay legújabb mozijáról. Elöljáróban annyit mondanánk, hogy robbanásból és robotokból nincs hiány most sem!
Megmondom őszintén, elég sokáig gondolkodtam, hogy is kezdjek bele a cikkbe, mert elég nagy a káosz a fejemben a filmet illetően, ezért pár gondolatot már előre lejegyzeteltem, hogy valami felett át ne ugorjak.

Kesze-kusza történet

Szereplőkből ezúttal sincs hiány. Emiatt kicsit talán nehéz is követni a történéseket, amit az is megnehezít, hogy a storyline is teljesen kesze-kusza, egy megtekintés után legalábbis biztosan.

Néhány évvel (vagy hónappal?) a negyedik epizód után járunk… a történet szerint az emberek egy különleges osztaga vadászik az Alakváltó robotokra; hovatartozástól függetlenül, mert hogy ők betolakodók, megszállták a földet, nem kívánatosak.

Na, itt álljunk meg egy picit. Nem ismerős ez valahonnan? Ja! De! Ez teljesen aktuális, hisz ez történik világszerte, vagy is hát, sokak véleménye szerint.

Viszont itt most ebbe nem mennék bele, mert ez nem az a hely, meg amúgy is. Szóval. Nem tudom mennyire számít ez burkolt üzenetnek egy blockbuster moziban, nem tudom, hogy reflektálásnak szánták-e az aktuál-poltikára és, hogy mit akarnak vele üzenni, de nekem nem igazán fekszik. Ezzel még úgy el is voltam, nem számít…de annyi kérdés merül fel már a fanatikus rajongókban és az egyszeri nézőben is, hogy hihetetlen. Honnan érkeznek még mindig robotok? Hol voltak eddig? Hogy jutottunk el a 4. rész „boldog” befejezése után egy csaknem poszt-apokaliptikus világig? Ha nem csak a régmúlt történelemben volt idegen beavatkozás a robotok részéről, hanem a közelmúltban is, akkor az előző részekben miért nem tudott a létezésükről senki?

Gondolom értitek. Logikai bukfencek, az első három, amúgy szerintem jobban sikerült epizód történéseinek teljes felborítása. Oké, hogy a Hold-béli Bárka, és az egyiptomi Piramis egy-egy pillanatra szerepel a filmben, amikor az óriás bolygó megérkezik, de akkor is. Szerintem okosabban is, csavarosabb módon fel lehetett volna építeni ezt az egészet, úgy, hogy nem bántjuk az előző részeket.
Igazából az egész filmben sok ponton azt éreztem, hogy amikor kitaláltak valamit, a végére már nem tudták, hogy az elején mit is szerettek volna kihozni, mire az adott pontra érnek.
Ezen kívül rengeteg jelenet és fikció már ismerős lehet más filmekből. Erre még a későbbiek folyamán kitérek!

Remek karakterek?

Sajnos, csak néhány kiemelkedő, a legtöbb felejthető. Ezt én főként a mennyiségnek tudnám a rovására írni. Rengeteg új Álca robot jelenik meg a film első felében. Amolyan Guy Richie-féle bemutatós jelenetsort kapnak, gyors vágásokkal, ahol szájbarágósan még ki is írják a nevüket is. (a Suicide Squadban szintén volt ilyen szereplő bemutatás, ahol is a figura alap tulajdonságait is láthatod, így gyorsabban megismerheted, de hozhatnám példának a Trainspottingot is)

Összeáll a gárda, itt van Megatron.

Ez is egy kérdést vet fel, hogy kerül a képbe megint Megatron? A negyedik részben még nem Galvatronnak hívták? Szóval Megatron kap egy elmebeteg Álcákból álló bandát, aztán 5 perc múlva szétlőnek mindenkit és senki sem marad. Akkor ez egyáltalán miért kellett? Miért kellett a bemutatós jelent sor? Több kérdést nem teszek fel, de erre van egy válaszom, én így képzelem;
Brainstoriming: Ötletelnek és beszélgetnek a készítők egy nagy asztalnál. Mindenki dobálja be az ötleteket és valaki azt mondja, hogy: „Miklós, mi lenne, ha az új Álca szereplőket bemutatnák egyesével, mint, ahogy a Suicide Squadban is volt?!” – „Hú, ez tök jó ötlet Béla, igen, fel is írom, ez így lesz. „ Aztán a sokadik ötletcsere után végül oda jutott a sztori, hogy 10 percre rá, már nem is él egyik szereplő sem.

Igazából úgy vettem észre, hogy minden korosztályt szerettek volna kiszolgálni. Épp ezért a klasszikus Transformers robotok mellé kapunk rengeteg ’különc’ alakot, akik mindenképp újdonságnak számítanak a szériában. Ilyen például a több száz éves robot inas, aki nagyon sokszor viszi a hátán a filmet és egy igazi szociopata még a saját bevallása szerint is, igen szélsőséges reakciókkal. A legjobb az epic filmzenés metapoén volt. Ezt nem fejteném ki részletesen, de ott igazán nevettem.
Miközben Anthony Hopkins karaktere próbálja megosztani velünk a miértekre a választ. Apropó, Anthony Hopkins, szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a szereplőből, s ő hozza is a maximumot, de ha egyszer a készítők és a rendezők csak ennyit írtak számára, akkor nincs mit tenni. Marky Mark itt-ott erőltetett poénokkal és beszólásokkal lavírozik.

Laura Haddock-ot pedig először nem tudtam, hogy honnan is ismerős. Újabban hál’istennek felfedezte magának Hollywood, mert gyönyörű, ez tény, s ebben a filmben még mindig ugyan ott lakik, ahol a ’Hogy ne éld az életed’ c. sorozatban megismerhettük, mert, hogy számomra onnan ismerős. –remélem, van, aki érti, mivel próbálok itt poénkodni. Van itt még lázadó kamasz, nagy dumás feka srác, aranyos gyerek-Vespa-átalakulni nem tudó robot. Részeges Merlin, Arthur, a Kerekasztal lovagjai, Az Utolsó keresztes Lovag, rengeteg kommandós. – köztük két visszatérő szereplő, de nekik szinte kitörölték az előző részek emlékeit-.

Rengeteg ,rengeteg szereplő, akiknek a kibontására még az amúgy is igen hosszú játékidő sem elég. S mindennek a tetejébe az utolsó ütközetben kapunk MÉG TÖBB gonosz robotot.

Mindig van egy nagyobb hal

Azt kell mondjam, amit már írásaimban talán többször is kifejtettem, hogy itt is előjön a “tegyünk rá még egy lapáttal a kazánra” effektus. Az első részben még csak robotok jöttek. A második részben a robotok összeálltak egy óriás robottá. A harmadikban egy még nagyobb óriás robot rágcsált felhőkarcolókat. Aztán már óriási Álca sereget és egy mágneses mezőt kibocsátó űrhajót kellett legyőzni óriási dínó robotokkal.

Hová lehet ezt még fokozni? Hát oda, hogy most már egy egész bolygót kell legyőzni!

Nem gondolom feltétlenül, hogy részről részre egyre nagyobbnak kellene lennie a fenyegetésnek, egy ötletesebb történet jobban adta volna az ívet. De nem gond, mert 1-2 székbe szegezős jelenet azért jutott a filmbe, pl. ilyen volt, amikor Mark Wahlberg kivédi az ős-ős Autobot csapását. Majd eldobja a kardot, és igazából az egész filmen át, az álcák által hajkurászott Talizmánnak, ennyi szerep jutott. Karddá alakul, majd ott marad, ahol van. Erre írtam a cikkem elején, hogy, mintha az elején elkezdett dolognak elfelejtették volna, hogy hogy is kellene végződnie, vagy a megkezdett szálaknak és dolgoknak közben módosították volna a végét.

(Ja, és ez a jelenet egy az egyben hajaz a Gyűrűk Ura – A király visszatér-ben látott részre, amikor is Aragorn kivédi a holtak seregének főnökének a támadását.)

IMAX és tanulság

Sokkal nagyobb értéke lenne az ötödik epizódnak, ha valamelyik fontos karaktert ki merték volna írni, végleg. Megatron kirepül a hajó/bolygó, vagy épület oldalán. A nála is gonoszabb főgonoszt, természetesen legyőzik, s természetesen megágyaznak egy hatodik résznek. Így az az eredmény, hogy egyel több Transformers film van, de lényegében a sötétebb és komorabb hangulat ellenére se nem elég drámai, se nem különbözik a többitől, csak kuszább az egész.

Nem szaporítanám tovább a sorokat, inkább gyorsan összefoglalok.

IMAX 3D-ben nagyon jól néz ki az egész film. Nekem sokszor a természetes környezet jobban tetszett, mint a CGI-al felépített, hisz ott hozza az igazi minőséget a dupla IMAX kamerás rögzítési mód. Sajnos annyi látványos robot átalakulás sincs, mint az előző részekben.

DE! És itt egy hatalmas de! Ha szereted a Transformers-t, mert ezen nőttél fel, ha nem kritikus szemmel nézed a filmet, mint én, hanem kikapcsolódásra, szórakozásra vágysz, mindezt egy látványos film keretében, akkor ne vegyék el a kedved az általam leírtak, mert kikapcsolódásra szinte tökéletes. mehetsz akárkivel, az egész családot is elviheted, mert mindenki megtalálhatja azt a szereplőt, aki számára vicces, szimpi, vagy, akivel együtt érez.Minden blődsége ellenére (amilyeneket utoljára a Tűzgyűrű c. műremekben láttam) egy élvezhető film, a látvány ott van, de a történetben ne keress sok értelmet és mondani valót, mert fejfájásod lesz, mint nekem.

Értékelés:

6
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TéTéIgnéczi Ferencenginev3vidacs2Kelemen Hunor Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

intergold
Vendég
intergold
Kelemen Hunor
Vendég
Kelemen Hunor

Nagyon elpoénkodták az egészet és már tök értelmetlen volt.. meg ez az egész pl a tirex is ha ő is fővezér miert viselkedik úgy mint egy játékdinó a Toystory-ból? semmi komolyság nem volt benne meg kulonben is felrobbant a transformers bolygo most meg ossze vissza van…Szerintem nagyon elrontották, komolytalan és kivan erőltetve sok jelenet

vidacs2
Vendég
vidacs2

Én Transformers rajongó voltam addig amig benem ültem a moziba és nem nésztem bele az új ötödik részbe!! mert annnyira unalmas volt 2 és fél órából másfél órát birtunk végig nézni a barátommal!! Úgy hogy a véleményem a filmről: EGY SAPKA SZAR!!

enginev3
Vendég
enginev3

Mióta nincs benne Megan Fox és fiatal barátja, számomra egyre süllyed a Transformers. Ők hol vannak? Miért nem jennek meg soha egy kicsit sem, vagy említik meg őket. Ez az öt pedig számomra is 2.5 óra unalmas akció volt, mert egy 3 perc nem telt el akció nélkül, de unalmas volt, mert rohadtul elhúzták, és még rosszabb, hogy lesz folytatás, sajnos tudni kellene abbahagyni

Ignéczi Ferenc
Vendég
Ignéczi Ferenc

Soha nem tetszett mivel ezek a filmek a 10-15 éves korosztálynak készülnek.körülbelül olyan színvonalon van a film.csak az a probléma hogy Bay bácsi próbál egy kis komolyságot és felnőttséget belevinni ami elviszi a franchise-t abba az irányba hogy a tini korosztály már nem élvezi a felnőtt film színvonalhoz meg pffffffffffff………………fényévekre van.