Kissé kényelmetlen leírni, hogy immáron 20 éves a Tomb Raider (játék)sorozat, hisz ilyenkor azért átfut az agyamon, hogy milyen gyorsan elrepült két évtized. Ez idő alatt minden spinoffot és egyéb nyalánkságot figyelembe véve 17 játék jelent meg, sőt Lara Croft tett egy (két) igen emlékezetes kitérőt a mozikba: 2001-ben, majd 2003-ban, Angelina Jolie főszereplésével.
E két film fölött nem kívánok pálcát törni, megvoltak a maga pozitívumaik, de azt hiszem azt azért kijelenthetem, hogy túlságosan emlékezetesek nem maradtak. Aztán jött egy jó nagy levegővételnyi (majd’ másfél évtizedes) szünet, hogy most, 2018-ban, ismét a vásznon kalandozzon Lara, ezúttal egészen más stílusban.

Fontos megemlítenem a játékot ért változásokat. A régi Tomb Raiderek ugye egészen más (mára már rettenetesen idejétmúlt) formában tárták elénk Croft kisasszonyt, nem véletlenül volt pihentetve a széria, mígnem 2013-ban megkapta azt a rebootot, amire valóban szüksége volt. A siker pedig nem maradt el, ahogyan a folytatás sem: két évvel később jött a Rise of the Tomb Raider, ami szintén kitűnő alkotás és egyben folytatás volt. Nos e két játékot alapanyagul véve esett neki Roar Uthaug a témának, hogy megtörve az átkot, letegyen az asztalra egy jó játékadaptációt.

Mert hűséges asszonyból és jól sikerült filmes játékadaptációból bizony elég kevés van. Vannak ugyan nem annyira rosszul sikerült darabok (ami engem illet a Warcraft és a Prince of Persia pl. ide tartozik), de igazán emlékezetes nemigen akad. Bődületesen szörnyű annál több. Nos a jó hír, hogy a Tomb Raider sokkal inkább az előbbi kategóriába sorolandó.

A kevésbé jó hír, hogy igazán emlékezetes azért ez a film sem lesz, de ez nem leszólás. A Tomb Raider ugyanis egy nagyon jó kis mozi lett, bár korántsem hibátlan.

Kezdjük a pozitívumokkal, mert hálisten azokból van jóval több. Elsőként Alicia Vikander-t említeném, aki kiváló választás volt, egyszerűen azért, mert ő zsigerből hozza azt a Lara Croftot, akiről az utóbbi két játék szólt. A bátor, karakán csajt, aki nem rezel be a saját árnyékától, de a legkevésbé sem szuperhős: épp ellenkezőleg. Hús-vér ember, aki nem pattan fel húsz méternyi zuhanás után és porolja le magát, majd megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Ráadásul a karakterre is igyekeztek rendesen odafigyelni: egész jól felépítették a múltját és apjához fűződő viszonyát. Richard Croft-nak, a miliomos kalandornak nyoma vész, miközben azon munkálkodik, hogy imádott feleségét valahogy visszahozza az élők sorába. Hiába telnek-múlnak az évek, Lara nem adja fel a reményt, hogy apja nem tűnt el örökre, majd a hosszú várakozást követően a nyomába ered.

Innen pedig kapunk egy jól működő akció-kalandfilmet, amit azok, akik még soha nem látták a játékokat (pláne nem az utolsó kettőt) sokkal jobban fognak élvezni. Ugyanis nagyon sok minden flashbackként fog felvillanni azok előtt, akik végigtolták a ’13-as és a ’15-ös játékot. Persze, hisz adaptáció, nem is azért mondom, de a sztorin, a fordulatokon azért agyalhattak volna még pár sort.

Ugyanakkor Uthaugék nagyon jól elegyítették a műfaji elemeket. Működik a kaland, az akció és ugyanígy működik a játékhangulat is. Apróságokra gondolok, a hangulatra – majd meglátjátok.

Nem ragozom: én elégedetten távoztam. Nem váltja meg a világot a Tomb Raider, de az irány az több, mint tetszetős, Vikander pedig telitalálat. Nyugodtan le merem írni: remélem, hogy itt is szépen lassan csordogál majd a nézettség és a stúdió is úgy gondolja majd, hogy megéri folytatni a kalandot – már csak Alacia kisasszony miatt is nagyon jó lenne.
De ha az eyecandy faktort leveszem, akkor is csak azt tudom mondani, hogy a játékadaptációk között ez egy jó példány, sőt mi több, önálló kalandfilmként is simán megállja a helyét. Kell ennél több? Nem hiszem.

Értékelés:
sav5-01

29
Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar
15 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
Adrian BalettaherdaAttiSylzsoozsoo Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Pusztulatos
Vendég
Pusztulatos

“Kell ennél több? Nem hiszem.” = 3.5 csillag.

Anti
Vendég
Anti

Érdekes, hogy nekem pont Alicia – pontosabban az alkata – miatt vannak előítéleteim a filmmel kapcsolatosan.
Számomra nehéz elhinni, hogy egy ~50 kilós csaj képes lenne felállni azokból a helyzetekből, amiken én keresztülmentem a Lara-val a rebootolt játék során. 🙂 (Akit mellesleg “masszívabb” testfelépítésűnek látok a filmbéli másánál.)
Bevallom egy Abigail Whistler (Jessica Biel – Penge 3) alkatú lányt vártam, amikor bejelentették a filmet. Mérsékelt rajongóként azért így is kihagyhatatlan darabnak gondolom, úgyhogy mindenképpen megnézem.

Dari
Vendég
Dari

Én is így vagyok vele, szerintem teljesen alkalmatlan a szerepre a testalkata, kigyúrhatják amennyire akarják nem fogom róla elhinni, hogy akcióhős.

KLaci
Vendég
KLaci

No igen. Az mennyivel hitelesebb, hogy egy szilikoncsöcsű, szilikonseggű, kivett lengőbordájú feltöltött ajkú pornószínésznő menti meg a világot, és nem egy kigyúrt, sportos, enyhén maszkulin csaj. Értem én hogy Lara Croft mindig is a túltolt kockapornó megtestesítője volt, az eltúlzott gumibabás idomaival, de ha elmész egy falmászó terembe, többnyire inkább ilyen csajokat fogsz látni, a falon rohangálni. Ezen felül az sem árt szerintem, ha nem egy szexuális segédeszköznek tekintik a filmekben szereplő nőket és a manga alkat helyett, reálisabb alkatú nőideált állítanak az emberek elé. Ha valakinek nem jön be, akkor nem kalandfilmet kell nézni, hanem pornót, abban minden benne… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

sgtGiggsy
Vendég
sgtGiggsy

Jó’ van fiam, hülye vagy. Egyik előtted hozzászóló se a mellméretét, meg a seggét kritizálta. És ilyen csajokat rohadtul nem fogsz falmászó teremben látni, mert egyszerűen NINCS fizikuma. Most lehet azzal jönni, hogy felszedett pár kiló izmot, de a larás kunsztokhoz iszonyat kevés a csaj. Egyedül annyi történt, hogy az anorexiás alkatából egy normál nőét jobban megközelítő alkata lett, de ettől még a harci jelenetekben ugyanolyan hiteltelen maradt. Mikor a kétszer akkora fickót vízbe fojtja, ééééédes istenem. A film egyébként tényleg egész jó lett, Alicia sem volt benne annyira szar, mint várni lehetett, de attól még a szerep nem neki… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Darius
Vendég
Darius

Legjobb választás a szerepre Camilla Luddington lett volna 😉. Aki kicsit utána olvas tudja miért mondom ezt

Vzr
Vendég
Vzr

ez egy “fórum”. senki sem akar utánaolvasni. Írd le az okot, rakj be linket, de így mindenki letojja miről beszélsz.
Amúgy Vikandernek 6x jobban áll mint Luddingtonnak állna.

Áko__boy
Vendég
Áko__boy

Azért az, hogy a Prince of Persiat egy jó adaptációnak említed az hagy némi kívánni valót maga után! Borzalmasan rossz lett (PoP).
Viszont erre a filmre kíváncsi vagyok, a bemutató alapján.

Katma
Vendég
Katma

Az idő homokja, marha jó lett!
Nekem speciel a warcraft kevésbé tetszett.

Avsk
Vendég
Avsk

na megnéztem és igen kellemesen csalódtam benne. Pozitívum, hogy igen emberien ábrázolják Lara Croftot, és nem az a “hű de szuper mindenre képes vagyok senki nem állhat az utamba” kis csaj. A történet nem tökéletes de helytálló, a végén meg a 2 csavar az nagyon odatett elcsipegetve a folytatást. Egész film alatt nem tudja a néző, hogy most valóság a legenda vagy csak valóban mítosz a mítosz . A színésznő szerintem tökéletes választás volt ( mondjuk ezt eddig a filmet lehúzó 1-2 kritikus is elismerte) jóval jobb , mint az Angelina jolie féle. Negatívuma , hogy elég sok benne a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

herda
Vendég
herda

Tulajdonképpen egyetértek a meglátásoddal, ám pont emiatt volt csalódás a film, mivel az előzmények és a játék alapján is egy, a valóságtól jóval elrugaszkodottabb képességekkel rendelkező főszereplőre és akciófilmre számítottam. De már az első jelenetnél (bokszmeccs) kiderül, hogy ez nem így van és ez végigkiséri az egész filmet. Ami a testalkatát illeti, az belepasszolt ebbe a realista kivitelezésbe. Bár nem volt ellenszenves Alicia, de mégis valamiért végig zavart benne valami, amit talán úgy tudnék megfogalmazni, hogy “kislány, kapd már össze magad, ne bénázz”. Így végig olyan érzésem volt mintha egy 90-es évekbeli tvfilmet néznék. Persze visszautalnék rá, hogy valószínűleg az… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Kerobi
Vendég
Kerobi

Nekem is tetszett, kellemesen csalódtam a filmben.

Csilla
Vendég
Csilla

Nekem borzasztó nagy csalódás volt a film, pedig imádom a játékot…lehet, hogy túl sokat vártam. Amit nagyon sérelmeztem, hogy az összes látványos akciójelenetet belerakták az előzetesekbe, nálam ez nagyon lelombozó volt.

Zsolt
Vendég
Zsolt

Én nem játszottam a játékkal, de a filmet láttam. Éppen ezért totálisan szubjektív a véleményem,hiszen én mint filmet értékelem és nem mint adaptációt. Hihetetlenül nagy írói bakikkal van tele, már a film elején, amikor elindul felkeresni az apját (milyen bizonyítékok is azok?), vagy ahogyan az útra megszerzi a pénzt! A szerepre totál alkalmatlan, túlzottan vékony, kislányos alkatú és arcú karakter. Értem én hogy Lara is hús vér ember, de az említett akciókhoz nem árt egy edzett testalkat. (És nem, nem nagy melleket és felfújt szájakat vártam). Az akció iszonyat klisé,kiszámítható, Indiana Jones copy. A mítosz a végén az egyetlen ami… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

rob
Vendég
rob

teljesen igazad van.A lány tök alkalmatlan ,a story végig kiszámítható ,tele elcsépelt klisékkel.és csak annyi hogy nincs 20 méteres esés benne,de egy hegy omlik rá,és mégis kimászik egy karcolás nélkül.tele van logikátlan lépésekkel.pl ledobja a létrát,ahelyett hogy átmenne rajta,és utána dobná le.vagy mit keres egy jégcsákány náluk?

Kr Szabex
Vendég
Kr Szabex

megnéztem a filmet és azt kaptam nagyjából amit vártam, lényegesen jobb videó-játékadaptáció Mint Pl az “AC”( Édes istenem az mekkora ***** lett), Személy szerint jobban örültem volna , ha Lara személyiségfejlődésének motorja jobban a túlélésből ered, és R. Croft “valóban” halott, max a Naplója marad meg…pl. Így is csóváltam a fejem, hogy egyik pillanatról a másikra lesz egy kedves de vagány kiscsajból, tömeggyilkos íjász!! Szerintem akik pedig 36%-ot adtak a filmnek azok pont azok az “oldschool” gamer arcok( többek között egyik kedves barátom) akik Lara Croft-ot még mindig egy pár hatalmas melle azonosítják. És ha nincs “Csöcs”, szar a film!!… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Nucci
Vendég
Nucci

Vikander már nem kisasszony. Fassbender úr tudna erről bővebben mesélni. 🙂

mrgabor
Vendég
mrgabor

Nekem nagyon tetszett

ferukko
Vendég
ferukko

Nem volt rossz. 4dx-ben néztem. A tengeren történtek jók voltak a plusz effektekkel. Összességében kellemes volt. Egy-két színészi játék hagyott kívánni valót maga után.

zsoozsoo
Vendég
zsoozsoo

a film jó,de az új játékokról inkább ne beszéljünk.lehet,hogy idejét múltak a régiek,de sokkal nehezebbek és nekem ez a lényeg.az újakat pár óra alatt végig lehet tolni.látványa ütősek,de a tomb raider-nek nem ez a lényege.primitív barmoknak valók akik nem szeretnek gondolkodni.

Syl
Vendég
Syl

Moziban néztem meg, de nem értem a látványt leszámítva miért jó. A filmben a szereplőnk tényleg nem szuperhős. Sőt még egy jelenetben naivabb mint átlag pesti… Egy gond van, a logika teljes hiánya. És ez több tekintetben. Oké, nem akcióhős, egy sima boxedzésen kiütik, ennek ellenére ő nem sokkal később simán megküzd puszta kézzel egy veterán zsoldossal a dzsungelbe ? Nem szuperhős, de a hullámok egy sziklához verik és kicsit fáj a feje ?! Több száz métert zuhan, és nem is sántít, holott minimum beszakadt volna a tüdeje attól. Még sorolhatnám. Kalandfilm ? Egy frászt. Ez egy túlélős film, logika… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Atti
Vendég
Atti

Hús-vér ember, aki nem pattan fel húsz méternyi zuhanás után és porolja le magát, majd megy tovább, mintha mi sem történt volna. 😀 ugye viccelsz a repulos – ejtoernyos jelenet az kb anyira durva volt 1 csaj szempontjabol mindha jason stathamat vertek volna szet 3filmen keresztul meg o is fel oran keresztul gyogyul a filmekbe es lara csak fel alt a foldrol mindha a korme ala ment volna valami szalka darab.

Adrian Baletta
Vendég
Adrian Baletta

No. Megnéztem én is a filmet. Nem vártam el sokat tőle, mint ahogy annó a játék sem volt a top 5 akciójátékaim között (az újról inkább nem beszélek … nem játszottam végig, gondoltam, megvárom míg kijön filmen egybe … és lőn). Az indiana jones fíling nálam is bejött … mondtam is asszonypajtásnak, hogy aki nem látott még indiana jones filmet, az azt fogja mondani erre, hogy hűűűű de eredeti … pedig hát. Ami pedig Alicia Vikandert illeti: szeretem a színésznőt, szeretem a játékát, jól játszotta Larát de ez a szerep nem neki való. Nem az alkatával, vagy a hozzáállásával van… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>