A visszatérő (2015)

More InfoAlejandro González Iñárritu története mesébe illő. Mexikói rendezőként nem volt könnyű dolga, hogy meghódítsa Hollywoodot, a csillagok állása, no meg a tehetség mégis az ő pártján voltak. 2000-ben egy rendkívül erős első filmmel azonnal felhívta magára a figyelmet világszerte: a Korcs szerelmek azonnal legjobb külföldi film Oscar jelöléssel indította el rendezői pályafutását, s bár a díjat nem zsebelhette be, valami mást azonban igen: viharos gyorsasággal emelkedni kezdett az ázsiója, s Amerikában ragadva megkezdte hihetetlennek tűnő pályafutását. 4 Oscar szobrocskát zsebelt be, ráadásul kétszer egymás után megkapta a legjobb rendezésért járó kitüntetést: tavaly a Birdman hozta el számára a dicsőséget, idén pedig a The Revenant, azaz magyarul A visszatérő.

Persze nem csupán ezért különleges alkotás ez: amellett, hogy Iñárritu negyedik díját eredményezte, Leonardo DiCaprio is megkapta érte élete első, de az egész világ által már igen régóta várt aranyszobrocskáját. Megérdemeltek voltak ezek a díjak? Valóban ennyire jó film lett a The Revenant? Lássuk.

A többé-kevésbé feltérképezetlen amerikai vadonban járunk. valamikor a 19. század hajnalán. Hugh Glass (Leo) prémvadász csapatával nem csupán az indiánokkal, de a természettel is ádáz csatát vív, mígnem egy szerencsétlen összetalálkozás eredményeképp Hugh medvetámadás áldozatává válik. Bár túléli, nagy súlyos sérüléseket szenved, ezzel hatalmas terhet róva társaira, akiknek a kietlen tájon cipelniük kell társukat, lelassítva ezzel a haladást. Egyikőjük, John Fitzgerald (Tom Hardy), akinek az lenne a feladata, hogy vigyázThe-Revenant-Tom-Hardyzon rá, míg a többiek segítségért mennek, úgy dönt, hogy hagyja meghalni Hugh-t, és magára hagyja a fagyos vadonban. Itt kezdődik meg az emberfeletti akaratról és kitartásról szóló történet, aminek során Hugh legyőzve a természetet, önmagát és minden akadályt, John után ered, hogy bosszút álljon.

Tetszik a cikk? Akkor like-olj minket, és legyél te is Hessteges! <3

Az igaz történet alapján készült epikus túlélőfilm valóban 2015 egyik legjobbja, ehhez kétség sem férhet. Vannak ugyan pillanatok, ahol egy icipicit kilógott a lóláb és kizökkentem az ámulatból (például ilyen a medvetámadós jelenet), de a két és fél óra egy szempillantás alatt elröppent, szinte észre sem vettem. Iñárritu nagyon ért a hangulatkeltéshez, sőt nyugodtan le merem írni, hogy ahhoz ért a legjobban – ez a Visszatérő esetében is a legerősebb pont, no meg persze Leo és Hardy párosa, akik bár mindketten nagyot játszottak, egyiküknél sem mondanám életük alakításának. Leonál ez könnyedén megmagyarázható, ő már számtalanszor bizonyította, hogy egyike a világ legjobbjainak, Hardy esetében számomra túl sok volt a táj jelleg (nem tudom finomabban megfogalmazni), néhol már-már kínos volt, tudjátok, mint amikor az egyik haverotok kezd el orosz akcentusban beszélni. Értem én, értem, de attól még ő a haverom, nem egy orosz. Hardynál is ezt éreztem: sokszor átütött a karakteren, ha csak pillanatokra is, hogy ez csak játék. Csak színészkedés.De mindez csupán szőrszálhasogatásnak hathat, és hát az is. Mert a The Revenantban ott van az a bizonyos wow faktor, ami miatt annyira szeretem Iñárritu filmjeit és ami miatt annyira imádom Leot. Azért pedig külön jár dicséret, hogy végre (újra) elröpítettek minket az 1820-as évekbe, hisz a filmiparban ez egy oly méltatlanul mellőzött korszak mostanság. Amellett pedig nem mehetek el szó nélkül, hogy a stáb emberfeletti munkája a film minden egyes percén érződik, itt nincs zöld háttér, csak csontig hatoló hideg és kiszolgáltatottság. Talán emiatt is lett ennyire ütős A visszatérő.


A visszatérő a Mafab.hu-n
sav5-01

Ezért szerettük

  • Leo és Hardy remek páros
  • A képi világ és a hangulat hibátlan

És ezért nem

  • Nincs ilyen

Összefoglaló

Lebilincselő történet akaratról, kitartásról és emberfeletti élni akarásról, Alejandro González Iñárritu tálalásában.
8.7

Szerintünk

Alakítások - 9
Történetvezetés - 8
Látvány/hangulat - 9