The Mandalorian – 2. rész – The Child

User Rating: 8.5

Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet: noha szokatlanul rövid volt a pilot epizód, máris itt a második rész.
Három nappal ezelőtt befutott a Mandalorian pilotja (katt, ha még nem olvastad), és hát… engem megvett kilóra, még úgy is, hogy a legnagyobb jóindulattal sem vagyok Star Wars fan.

Noha több véleményben láttam visszaköszönni, hogy lassú a tempó, hol a karakterfejlődés, meg amúgy is, véleményem szerint a Disney+ és Favreau ezt a fonalat nagyon elkapta.

Vérbeli rajongóként, tisztelettel nyúlt hozzá a világhoz és egy iszonyatosan magával ragadó pilottal rúgták be a motort. Aztán ott volt ugye a cliffhanger a végén és ahogy sokan mások, bennem is felmerült a gondolat:

ez így pöpec volt, de vajon tudjuk tartani ezt a minőséget a továbbiakban?

Talán épp ezért is örülök ennyire, hogy még gyorsan-frissen befutott a második epizód és ezúttal nem kellett egy hetet várni (a következőre viszont már kell, az majd csak 22-én érkezik).

Mert egyelőre úgy néz ki a helyzet, hogy nemhogy tartani tudják a minőséget, de sikerült meg is fejelni azt.

Pedig világmegváltó dolgok ebben a részben sem történtek – és az a sanda gyanúm, hogy aki erre vár, az csalódott lesz a szériával -, csak fogjuk a fonalat, felvesszük és megyünk tovább.

Mandalori hősünk miután megemésztette, hogy az 50 éves célpont egy (Yoda-fajú) kisgyerek, útnak indul, hogy leszállítsa az “árut”. Akad azonban egy aprócska probléma: egy csapat Jawa jól kifosztja az űrhajót (értsd: atomjaira szedik és visznek mindent ami mozdítható és értékes) és a guruló erődjük biztonságából nem könnyű visszaszerezni a cuccokat.

Úgyhogy hősünk – némi segítséggel – alkut köt: az alkatrészekért cserébe megszerez egy tojást. Ami egy barlangban van. Egy aprócskának jóindulattal sem nevezhető dög alatt.

E kis kaland azonban tökéletes arra, hogy a Mandalori ráeszméljen: újsütetű csomagja nem csupán egy gyermek: sokkal több annál.

Nagyjából – sajnos – ennyi fért bele ebbe a rendkívül szűk 30 percbe, de ez most egy olyan epizód volt, amibe ha akarnék se tudnék belekötni; ráadásul nem is akarok. Tökéletes zene, igazi westerntempó, semmi felesleg, semmi cicoma, moziminőségű CGI és hagyományos trükközés, csak hogy meglegyen az igazi klasszikus SW feeling.

Pascalon még mindig rajta maradt a sisak, de ennél nagyobb bajom ne legyen – ami sokkal fájóbb pont, hogy innen most már tényleg 7 napot kell várnom amíg a Chapter 3 megérkezik, ráadásul az sem lesz túlságosan hosszú.
Ez azonban eddig parádés. Meg vagyok lepve, hogy felnőtt fejjel érkezett el az a pillanat, hogy várok egy Star Wars-t. A pontozás pedig ezúttal logika mentén született: többet kellett adnom, mint az első részre, de kell hagyni még helyet… mert ki tudja, hogy mennyivel lesz jobb majd a folytatás.

Összegzés
Csak így tovább... ez eddig nagyon adja.
Ezért szerettük
  • minden amiért az első részt is
  • de ez emelte a tétet
Ezért nem
  • 30 perc? na de baby...
8.5
Kiváló

5
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
thefuturianbucbucHápéPampalinibaalint Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

baalint
Vendég
baalint

mikor íródott a cikk?

Pampalini
Vendég
Pampalini

A Trandoshan harcot nem is említetted az elején. 🙂 Az se volt rossz, főleg a dezintegrálás miatt.

bucbuc
Vendég
bucbuc

Jó gagyi és unalmas volt pedig főleg a logikai bukfencek miatt. De úgy látom minden mindegy csak hangulat legyen.
Igazi posztmodern fos.

thefuturian
Vendég
thefuturian

A pilotkritikánál őszintén megvallva kérdőjelesnek ítéltem, hogy miért olyan ír kritikát egy olyan klasszikus vonatkozásában, mint a Star Wars, aki legalább fan gyanús, nem hogy még bevallottan is “a legnagyobb jóindulattal sem” az. Most azért már látom benne a pozitívumot is, és igazán egy jó kritikához objektívnak kell maradni, de túlzásnak tartom mindig hangsúlyozni ennek mibenlétét kicsit savanyú szájízt adva sok rajongónak. Nem elég, hogy le kellett nyelniük a klasszikus első három rész után következő sokszor rossz szereplő választás és rossz forgatókönyv (lásd. Hayden Christensen, Natalie Portman párosa) katyvaszt, de akkor még egy ilyen döfés is… Ezek után viszont azt… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>