Az utóbbi évek hangos nemzetközi sikerei után igen nagy várakozás előzte meg a filmalap döntését: vajon melyik film száll harcba az akadémiai tagok kegyéért? A választás az eddigiekhez képest is komoly feladatnak tűnt, ugyanis több olyan filmet is bemutattak már ebben az esztendőben, amely érdemben is versenyre kellhetne a többi nemzet verseny darabjával.
A Magyar Nemzeti Filmalap végül Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjének szavazott bizalmat.

A rendezőnő hosszú szünet után tért vissza a nagyjátékfilm rendezéshez, azonban ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb korosztály nem találkozhatott a nevével.

Ugyanis például az HBO saját gyártású sorozatán, a Terápián is dolgozott. Munkásságért több szakmai díjban is részesült már, 2002-ben pedig  a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti-keresztjét is.

A film két ember különös szerelmi történetét mutatja be. Endre és Mária egy vágóhídon dolgoznak, azonban komoly kapcsolatuk nincs egymással.

Egy valami azonban mégis összeköti őket, álmukban havas tájon ismerkedő szarvasokként jelennek meg.

Az alkotás érzékletes művészi eszközökkel mutatja be két belül sérült ember kapcsolatát. A film hatalmas sikert aratott nemzetközi szinten, elhozta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is.

A kiválasztás során mindenképp a film mellett szólt a hangos nemzetközi siker, a film rendezője jelenleg is zsűrizik Velencében. A színészeket is komoly elismerésekkel illették, a főszereplőket Borbély Alexandra és Morcsányi Géza alakítja, de rajtuk kívül is olyan színészek alakítanak a  főbb szerepeket, mint Bata Éva, Békés Itala, Jordán Tamás, Schneider Zoltán,Mácsai Pál, vagy éppen Nagy Ervin.

Azt gondolom idén is van esély arra, hogy a magyar induló bekerüljön a végső öt közé, de természetesen nem szabad semmit sem elkiabálni.

Mindenesetre idén is egy olyan film képviseli hazánkat a nemzetközi porondon, melyre méltán lehetünk büszkék.Vajon sikerül a triplázás és a Saul fia, valamint a Mindenki után ismét magyar Oscar-díjjal ünnepelhetjük majd az év elejét? Februárban kiderül, mi nagyon szurkolunk Enyedi Ildikó filmjének.

sav5-01

2
Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ZoliLevente Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Levente
Vendég
Levente

Pont tegnap gondolkodtam milyen jó lenne ha ezt küldenénk az oscarra :O

Zoli
Vendég
Zoli

Megnéztem az előzetesét. Benyomásom:
Ha az egész film ilyen mértékben szirupos és könnymirigyfacsargató, akkor inkább elszomorító, hogy díjra jelölték. Mondjuk az is igaz, hogy jóízlésű filmet nem nagyon szoktak Oscar-ral jutalmazni.