Terminátor: Sötét végzet (2019) – kritika

User Rating: 6.5

Azon napestig lehetne vitatkozni, hogy kinek melyik Terminator film a kedvence.
Az 1984-es Halálosztó, vagy a hét évvel későbbi Az ítélet napja. Más-más érvek mentén, de mindkét film joggal nevezhető a legjobbnak, ami engem illet, számomra a második az etalon.

Így utólag persze az ember néha picit sajnálja is, hogy James Cameron ennyire érti a szakmát. Mert ezzel a két mozival olyan instant klasszikus párost alkotott, amit egyszerűen képtelenség figyelmen kívül hagyni. Mármint úgy értem, hogy a stúdiók számára.

Mert a Terminatorban pénz van. Nosztalgia. Siker. Egy ilyen címet pedig nem lehet hagyni parlagon heverni.

Csakhogy – ahogy azt tudjuk jól – a cím önmagában semmi. Még az sem elegendő, ha a főszereplő sztárt – vagy sztárokat – rábírják a folytatásra. Ötlet kell. Eredetiség. Az kevés, hogy a régmúlt siker vérét szívják .

Pedig a szériával pontosan ez történt. Jött a Terminátor 3 2003-ban, aztán egy hosszabb szünet után a Megváltás 2009-ben, (a franchise történetében egyedülálló módon Schwarzi nélkül), majd a Genesis négy évvel ezelőtt.

Ha őszintén magunkba nézünk, akkor tudjuk jól, hogy három olyan film ez, amiknek el sem kellett volna készülniük.

Nagyjából erre a konklúzióra jutott James Cameron is, akihez visszaszálltak a jogok, és úgy döntött, hogy a kezébe veszi a franchise sorsát. Sajnos az öreg nagyon el van foglalva a soron következő negyvenhárom Avatar epizód készítésével, így maradt ekszekjutív producer, a rendezést pedig arra a Tim Millerre bízta, aki aprópénzből csodát tett a Deadpoollal.

A végeredmény pedig? Nos hát a végeredmény az pontosan olyan lett, mint amilyenre számítani lehetett a fantáziánk és az előzetesen látott anyagok alapján. Jó.

Az viszont teljesen más kérdés, hogy egy Terminátor film esetében a “jó” az mennyire elfogadható és mennyire szükséges. Ha a nosztalgiafaktort nézem, akkor mindenképpen több létjogosultsága van a Sötét végzetnek, mint az azt megelőző három epizódnak.

Cameronék ugyanis pont azt tették a gyakorlatban, amire mi is sokszor gondoltunk már az elmúlt másfél évtizedben.

Úgy tettek, mintha az Ítélet napja utáni filmek meg sem történtek volna és mi innen vesszük fel a fonalat a Dark Fate-tel. Kezdésnek nem rossz, nem?

Sajna a folytatásban egy abszolút biztonsági játékot látunk, viszont azt nagyon jól becsomagolva. Hogy ezért most dicséret illeti a filmet, vagy épp ellenkezőleg, azt nagyon nehéz eldönteni. Mert tény: a Sötét végzet egy “utolsó tánc”, egy adrenalinnal felturbózott nosztalgialöket. Nem akarja igazán továbbmesélni a történetet, vagy inkább nem meri, helyette a jól bevált alapanyagokból gyúrja össze majdnem ugyanazt a tésztát, amit már egyszer kisütöttek nekünk. (ezért a hasonlatért megveregetem a vállam).

Fogják Schwarcit, Lindát, a Skynetet Legionra cserélik, John Connor-ból Dani Ramos lesz, akit ezúttal nem a T-800, hanem Grace próbál életben tartani. A frissességet Gabriel Luna gonosza akarta jelenteni, de kövezettek meg… nekem a T-1000 ezerszer félelmetesebb volt.

Valahol azonban érthető ez a biztonsági játék: hisz ha egy teljesen más irányban mennek el, akkor épp ezért kapták volna az ívet, hogy itt volt az utolsó lehetőség összehozni a nagy öregeket, aztán nem éltek vele. Ezért mondom, hogy nagyon nehéz eldönteni, hogy ezért dicséret jár, vagy szidalmazás. Minél többet agyalok ezen, annál inkább az utóbbi felé hajlok. Mert szép-szép a nosztalgiázás, de ettől még a Sötét végzetnek sem lesz létjogosultsága.

Azonban ahogy említettem, a csomagolás az rendben van. Tim Miller ért az akcióhoz és ezt újfent bebizonyítja: a filmben jó pár látványos jelenet bele lett sűrítve, nagy kár, hogy a CGI az meglehetősen pocsék, jó kérdés, hogy a közel 200 milliós költségvetésből hogy nem jutott jobb minőségre.

Hogy akkor végül is mi a konklúzió?

Az, hogy jó volt látni Linda Hamiltont, jó volt látni Arnoldot, és tulajdonképpen ebben a bő két órában kellemesen szórakoztam, minek is tagadjam. A Sötét végzet lazán becsúszik a dobogóra és a harmadik legjobb Terminátor filmként marad meg az emlékezetemben. A szépséghiba a dologban mindössze annyi, hogy az első kettő fej-fej mellett 9 ponttal áll, míg a dobogó legalsó fokára elég volt hat és fél.
De én azt mondom, hogy itt lenne az ideje tényleg elengedni ezt. Nem kell reboot. Nem kell folytatás. Legyen elég ennyi a Terminátorból. Egyetlen kivétellel: ha James Cameron valahogy talál időt és visszaül a rendezői székbe, akkor arra a Terminátorra vevő vagyok.

Összegzés
Méltó búcsú a franchise-tól, de most már tényleg engedjük el.
Ezért szerettük
  • nosztalgiafaktor
  • pörgős akció
  • Linda + Schwarzi
Ezért nem
  • Igazi biztonsági játék, kockázatok nélkül
  • CGI
6.5

16
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
12 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
HadtamaEnzoParenzooritomiPhecabooththefuturian Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

waterresist
Vendég
waterresist

Bár már csak Courtney miatt is jár neki a feketepont, a cím helyesen: … Genisys. A harmadikat még mindig szeretem, ott csak Stahl lóg ki a sorból. Értem, hogy Furlong elveszett, de Stahl…???
Az aktuális mozit még nem láttam. Ha tényleg annyira gyenge a CGI, az szuperégő Cameron kezéből. Remélem jobb lesz, mint amit ezután elvárhatok tőle!

dani
Vendég
dani

sjw shit thats it

ViliX
Vendég
ViliX

Egyszer nézhető, látványos film. De pénzt nem adnék érte…

guzu99
Vendég
guzu99

https://konyvantikvar.hu/spd/04398/Mark-F-Wilson-Demon-a-jovobol Nos ha ezt filmesítették volna meg…..Szuper sztori,jó alap lenne,én nagyon reméltem anno a 3.ik előtt,hogy ezt fogják,de nem……

LazyJones
Vendég
LazyJones

Egyszerűen nem tudom megérteni, mit látnak benne mások, ami miatt ennyire jó pontozást ér el ez a film. Egyszerűen borzalmas, botrányosan rossz, magasan alulmúl mindent, amit eddig kiadott a Terminator franchise – még a gépek lázadását is, pedig az nagy szó. A film tele van idiótaságokkal, semminek nincs semmi értelme, oka, kifejlete, nincs felépített storyline, tele van logikai hézagokkal, random, kínosabbnál kínosabb jelenetek egymás utánja. Ha lehetne, visszakérném a pénzt, amit a mozijegyre kiadtam, az elmúlt 10 év legnagyobb filmes csalódása részemről. Nagyjából annyira volt szórakoztató, mint a Shamalayan féle Utolsó léghajlító. Bár AZ legalább hű volt többnyire az eredetihez….

Ashtor
Vendég
Ashtor

Nehéz eldönteni, hogy dicséret jár-e vagy szidalmazás: szidalmazás, nem is kérdés.

Adamcsák Alex
Vendég
Adamcsák Alex

Még hogy Cameron is részt vett a rendezésben; a forgató könyvben lehet, csak hogy éppenséggel ő már leszarja, mert az első két verzióval letett mindent az asztalra a témával kapcsolatban. Erőltetett menet a film… kábé, mint a star wars 7-8 nál. Copy és Paste új köntösben, gyáván nem merve újat alkotni….de ahhoz volt eszük, hogy az elején egy kislányt ripityára lövessenek a fémváz robottal, ami kurva szar animáció lett az eredeti modellrobot kinézetéhez és mozgásához képest..

thefuturian
Vendég
thefuturian

A filmet még nem láttam, de azzal semmiképpen nem értek egyet, hogy a témát el kell engedni. Hogy lehetne elengedni egy témát, ami folyamatosan, sőt egyre fokozottabban itt settenkedik körülöttünk? Nem. Elengedni nem kell, viszont csak akkor érdemes nekilátni bármilyen folytatásnak, ha akad olyan filmes géniusz, aki kellően feltöltődött, és felkészült annyira, hogy méltó folytatást alkothasson, hiszen az életben is mennek tovább a dolgok, miért pont a filmvásznon kellene másként lennie?

Phecabooth
Vendég
Phecabooth

Elolvastam 1-2 filmértékelőt itt, én egyikkel sem értettem egyet. Mivel már elég régi a film ezért berakok egy spoilert:

végjáték
Az egész film alatt a képünkbe nyomják a három “erős” női karaktert, de mikor a végső csatára kerül a sor egy ajtót nem tudnak kinyitni Arni nélkül.

Nekem a film a vicc kategóriába sorolható. Csak lehúztak még egy réteget a franchise-ról.
Ami meg egy nem közkedvelt vélemény: Nekem kifejezetten tetszett a Megváltás.

Igen, szerintem sokkal jobb volt az mint ez a valami. Az, hogy Cameron is hozzáadta a nevét pedig csalódás számomra.

oritomi
Vendég
oritomi

Megnéztem.Kár volt.Semmit nem adott.Nem értem miért kell automatikusan felül pontozni mindent ha Cameron van benne vagy a régi szereplők.Erre közepest adni is erőltetett.Igazából beáll a sok rossz folytatás mellé.A sztory nem áll össze,folyamatos menekülés már a végére untam vártam mikor lesz vége.A skynet helyett új gonosz van mintha nem lehetett volna a régit folytatni.Ebből csak akkor lett volna valami ha egy ütősebb sztory van hozzá.Így ez nem sok.Ha van 2 órád és nem sajnálod erre akkor ajánlom csak.

EnzoParenzo
Vendég
EnzoParenzo

Kövezzen meg bárki, de szerintem a Genisys egyáltalán nem volt olyan rossz folytatás. Az is abból igyekezett kiindulni, mint a mostani, vagyis hogy visszalépett a T2-höz, és szvsz kreatívan, érdekesen tette ezt. Szerintem két hibája volt: az átlagközönségnek túl magas volt az időutazós szál, magyarán szólva nem értették, de ez szerintem nem elsősorban a film hibája, hanem az SF finomságaira süket közönségé. A másik, hogy engem marhára zavart ez a bunkófejű színész, Jai Courtney, mint Kyle Reese, aki leginkább egy balkáni maffiózónak való külsővel rendelkezik, pozitív figurát eleve nem játszatnék vele. Jó, John Connor mint gonosz talán kicsit erőltetett volt,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Hadtama
Vendég
Hadtama

megdöbbentett ez a film, mert már azt hittem, hogy ez a Terminátor folytatás méltó az 1-2-höz. A fenti kritikus ezt írta “Nos hát a végeredmény az pontosan olyan lett, mint amilyenre számítani lehetett a fantáziánk és az előzetesen látott anyagok alapján. Jó.” Ezek után komoly várakozással ültem le a film elé, erre kiderült, hogy a fenti kritikus vagy egy másik filmet nézett vagy fekete a humora és igazából viccnek szánta az egészet. Ez a film egy rossz vicc, ez a korábbi Terminátor filmek karikatúrája. Ez egy béna feminista-pc-csajosegyletes látványos nulla film amelyben az sem tűnt volna fel, ha Arnold helyett… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>