2011-ben még javában tartott az ”Alkonyat láz” és egyre többen szerelmesedtek bele a vámpírokba, akik régebben még csupán vérszívó gyilkosoknak számítottak. Ugyanebben a kategóriában említhetnénk az Ian Somerhalder szereplésével készült Vámpírnaplókat is, amelyet 2 évvel a címben említett Teen Wolf nevű sorozat előtt.
A Teen Wolf azonban szakított a hagyományokkal és nem sportos kinézetű, babaarcú vámpírokat állított a nézők elé, hanem azok ősellenségét, a vérfarkasokat. Az MTV által készített produkció 2011-ben indult Amerikában, ahol jelenleg az utolsó évad második fele fut és nagy népszerűségnek örvend még most is. Hazánkban az AXN csatornán volt látható a sorozat, de itthon kevésbé népszerű és kevesebb rajongója van.

A továbbiakban spoileresen folytatom a sorozat eddigi évadainak összegzett kritikáját.

A történetben adott volt egy kissé nyomi srác a bolondos haverjával, egy új csaj, aki bejön a fiúnak, egy közönség kedvenc, beképzelt sztárjátékos a lacrosse csapatból a buta plázacica barátnőjével. Nem túl eredeti alapanyag, valljuk be. Nem is láttam sok esélyt a változásra anno. Azt gondoltam egy újabb tiniknek (főleg lányoknak) szóló sorozattal van dolgom. Hatalmasat tévedtem.

Az első évad fő szálával nem erőltették túl magukat az írók. A történetben a nyomi srácot megharapja egy alfa vérfarkas, amitől Ő is vérfarkas lesz szupererővel (jó hallás, szaglás, gyorsaság, fizikai erő), majd megismer egy másik vérfarkast és ketten plusz a srác haverja ki akarják deríteni ki az alfa.

Az évad első fele elég izgalom mentesre sikeredett, de addig is legalább sikerült picit megismerni a karaktereket.
Ha már a karakterekről esik szó, akkor elmondom, hogy számomra teljesen új szereplőgárdát ismertem meg a sorozatban, akiket addig vagy nem láttam szerepelni semmiben, vagy szimplán nem figyeltem fel rájuk. A sorozat legnagyobb kedvence a Stilest megformáló Dylan O’Brien, aki azóta az Útvesztő mozifilmek főszereplőjévé lépett elő, vagy éppen említhetném Tyler Hoechlint is, akit a szuperhős filmek/sorozatok rajongói a Supergirl sorozatból ismerhetnek, ahol konkrétan Superman szerepét kapta meg. No de visszatérve a történetre…

Ahogy írtam az első évad első fele nem sikeredett valami jóra, de a készítők valószínűleg nem is akartak világraszólót alkotni. A további részekben azonban egyre több lett az izgalom és hiába csak egy gonosz keresése volt az egyetlen rejtély, mégis volt benne valami, ami megfogott.

Az évad fináléja sem robbant nagyot, de előre vetítette, hogy az írók nem csak egy évadban gondolkodtak és ezt jól is tették, ugyanis a 2. etap már sokkal jobbra sikeredett. A készítők jobban nyitottak a természetfeletti téma más közegébe is, így a már több szálon futó történet egyik gonosza a Kanima nevezetű gyíkszerű lény lett. A részről-részre felvetődő kérdéseket nem húzzák sokáig, hanem szépen sorban megválaszolgatják mindet, de ettől függetlenül nem válik unalmassá a sorozat, mert jönnek az újabb kérdések a néző felé.
Amit az első évad unalmasabb első feléről írtam a 2. évad végére már teljesen megváltozott. Az ahonnan ez a sorozat indult és ahová eljutott 2 évad alatt, már szinte csodaszámba ment.

Az akciójelenetek mind nagyon jók voltak, a történetben voltak csavarok és a finálé nagyon ütősre sikeredett, előrevetítve a 3. évad fő témáját, az alfa falka érkezését.

Akinek az első és netalántán a 2. évad sem nyerné el a tetszését az is adjon egy esélyt magának, hogy eljuthasson a 3. évadhoz, ugyanis a sorozat itt éri el a csúcspontját mind a történet, mind a karakterek fejlődésének szempontjából.

Az 3. évad már nem csak 10-12 részesre lett tervezve, mint elődjei, de a készítők igazából 2 különböző történetet mutattak be és szedték két részre az évadot. Az első felében a már említett alfa falka és egy sötét druida tört borsot a főszereplők orra alá, míg a második felében újabb mitológiai lényt ismerhettünk meg a Kitsune személyében, ami egy rókadémon. A gonoszabb fajtája pedig a Nogitsune, aki a legkedveltebb szereplő teste felett vette át az uralmat, így Dylan O’Bryan-t láthattuk gonosz szereplőt is megformálni, ami kétségkívül nagyon jól sikerült és még jól is állt neki.

Az évadnak adott egy hatalmas lökést az is, hogy a készítők az utolsó részek előtt kiadtak egy „Ki hal meg” trailert, amiben a főbb szereplőket mutatták be és lengették be egyikük halálát.

Emellett sok jelenetet arra húztak fel, hogy a néző egyszerűen ne jöjjön rá, hogy ki is fog meghalni a főbb karakterek közül, ezzel is feljebb tornászva az izgalomfaktort. Végül meghúzták azt, amit sok sorozatban nem mernek és olyan szereplőt írtak ki, aki a kezdetektől ott volt a szériában. Na persze említsük meg, hogy a halála hiába volt kicsit sokkoló, maga a karakter hiánya nem zavart sokat a továbbiakban.

Sajnos itt meg kell említeni azt is, hogy nem a karakter hiánya miatt, de valami elveszett a sorozatból és hiába vonultattak fel különböző gonoszokat (vérjaguár, berzerker, rémdoktorok) a 4. és 5. évadokban, már nem tudták elérni ugyanazt, mint előtte. Talán az íróknak elfogyott a lendülete vagy szimplán a 3. évad túl magasra tette a lécet, amit képtelenség volt átugrani. Persze nem kell megijedni, nem süllyedt vissza ZS kategóriába, csak jött újabb két lagymatagabb évad, amik nem voltak rosszabbak, mint a 2. évad, de látva a 3.-at a nézőknek lehetett rossz szájíze miatta.

A 6. szezon bejelentésekor érkezett a hír, miszerint az utolsó évadot forgatja az MTV, természetesen ezt is két részletben leadva.

Az első felében megismerhettük a szellemlovasokat és az Ő hajtóvadászatukat. Nem sikerült rosszul, de érződött az újabb rókabőr esete az évadon. Nem volt pozitívum a sorozat számára, hogy Dylan O’Brian karakterét csak pár részben láthatták a nézők, mivel az Útvesztő 3. részének forgatása és balesete miatt nem volt lehetősége részt venni több részben, és mint már említettem a legkedveltebb karakterről volt szó. Persze az előző évadokban jöttek friss fiatal szereplők, akiknek majd át kell venni a város védelmét a természetfelettivel szemben, hogy az idősebb vérfarkasok ”nyugdíjba” (egyetemre) mehessenek. Mondhatni, hogy a záró etap már tényleg a őrségváltást mutatja be és készíti fel a fiatalabb vérfarkasokat, mindemellett kezdi elfogadtatni a nézővel, hogy igen a sorozatnak hamarosan vége.

Pontosabban a jelenleg ismertnek lesz vége, ugyanis már most a rebootról beszélnek a készítők új helyszínekkel és új szereplőkkel. Kérdés, hogy komolyan gondolják-e vagy csak kósza ötlet volt.

6 évad nagyon sok ahhoz, hogy minden fontos részletet el lehessen mesélni a sorozatról, de összegzésként mindenkinek ajánlom, aki szereti a misztikus, természetfeletti filmeket, sorozatokat.A történet jó, a karakterek szerethetőek és mindenki fejlődik is benne rendesen és nem toporog egy helyben senkinek a személyisége.

Értékelés:

sav5-01

1
Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mark Lehoczki Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mark Lehoczki
Vendég
Mark Lehoczki

A 3. évad volta legjobb, utána lejtmenet… ami nekem nem tetszett, hoyg Scott vérbeli balf…sz.. Komolyan ameddig csak béta volt sokkal keményebb és tökössebb és talán erősebb(?) volt. Simán kiállt az alfák ellen, a többi évadban meg kb bucira veri bárki…