A benyomásokon kívül általában túl nagy következtetéseket nem lehet és nem is érdemes levonni egy pilotból, a Tabu több szempontból is kivételes eset. Egyrészt egy minisorozatról van szó (8 epizód), így a pilottal már le is tudtuk az egész széria nyolcadát, másrészt a BBC szériája az év egyik legjobban várt szériája, ha másért nem is, hát azért mindenképp, mert Tom Hardy-t újra becsábították a tévébe. Hab a tortán, hogy az apja is tetemes részt vállalt a Tabu elkészültében, íróként ugyanis Chips Hardy jegyzi a sorozatot, Tom mellett.

Ennek megfelelően, nem túl meglepő módon közel moziélményt kaptunk az első epizóddal – a látvány, de talán sokkal jobb szó az atmoszféra a Taboo legnagyobb húzóereje. 1814-ben járunk, a helyszín London. A Kelet-indiai Társaságnak égető szüksége van egy jelentéktelennek tűnő földdarabra, ami az angol-amerikai békekötés után lehetőséget biztosít majd a kínai átjárásra. A probléma, hogy a terület magánkézben van: egy bolond kezében, aki még évtizedekkel azelőtt vásárolta némi puskaporért az indiánoktól. A öreg aztán meghal, a Kelet-indiai Társaság vezetői pedig sikeresen megegyeznek a lányával a földterület adásvételét illetően, csakhogy történik egy nem várt esemény. Hazatér a halottnak hitt fiú, James Keziah Delaney (Tom Hardy), aki így jogos örökössé lép elő, a föld eladásáról pedig hallani sem akar.

De nem is ez vele a legnagyobb gond, hanem a sötét mendemondák, melyek körüllengik: s a 10 év Afrikában eltöltött idő úgy látszik valóban mély nyomokat hagyott rajta.

Túlságosan nem szeretném elspoilerezni -már az első epizódot sem-, így ebbe a részbe nem mennék túlságosan bele, támpontként annyit mondanék, hogy némi sötét misztikumot már most sikeresen belekevertek a készítők, kérdés, hogy ez a későbbiekben mekkora hangsúlyt kap majd (tippre azt mondanám, hogy jelentőset, aztán majd meglátjuk, de jó irány, az vitathatatlan).

Szóval az már most látszik, hogy több lesz ez, egy egyszerű földdarab körüli hercehurcánál, Delaney karatere annyira nyers az angliai elithez (de a pórnéphez) képest (is), hogy ebből túl sok jó nem fog kisülni, Hardy pedig lubickol a szerepben, egyedül betölti a képernyőt, nagyon jól áll neki az egész.

Sztoriban, összetettségben, karakterformálásokban nincs hiba (Hardy mellett Oona Chaplin, Jonathan Pryce és David Hayman is emlékezetes), de ahogy említettem is az atmoszférateremtés volt a pilot legerősebb része. Annyira átüt a képernyőn, hogy mennyire… hogy is mondjam, mocskos? egy világ, hogy szinte érezni a bűzt, ami az utcákon terjeng. Undorító, ködös, nyomasztó világ ez, ahol tántoríthatatlan kősziklaként áll Delaney a maga félőrült módján.Szóval egy epizódból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Én most mégis azt mondom, hogy ez nem csak zseniálisan indul: ez végig az lesz. Engem megvettek kilóra és már most sajnálom, hogy már csak 7 rész van hátra.

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

3 hozzászólás : "Tabu (Taboo) 2016 – pilotkritika"

avatar
Huresz
Vendég
Huresz
Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy Tom Hardy talán az egyik legjobb férfi színész akit mostanában a vásznon láthatunk. Legalább annyi fajta különböző szerep osztható rá, mint Di Caprio-ra. Így megnézve az első részt a sorozatból azt kell mondjam, hogy legalább annyira zseniálisnak tűnik, mint anno a True Detective 1. évada volt (a másodikat hagyjuk inkább). Talán sok szempontból hasonló is a két sorozat. Mind 2 minisorozat (8 rész egyenként 50-60 perc hosszúsággal), meglepő szereposztás, részlet gazdag díszlet és egy magával ragadó történet szál. Aki látta a True Detective első évadát, az talán érti, amikor azt mondom, hogy ez… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Masterpiece
Vendég
Masterpiece

Hát de kicsit túlzás!! Travis Fimmel kicsit jó színész igaz, nem olyan mint a tom de képzeld el forditva tomot egy vikingekbe…!

Zé
Vendég

Imádom!