Széttörve (2016) – kritika
Néha még a hollywoodi sikertörténetek közül is kiemelkedik néhány, olyanok, amik szinte meseszerűek. Ilyen az indiai kis herceg varázslatos felemelkedése is. M. Night Shyamalan 29 évesen robbant be a köztudatba, s ennél tökéletesebb már csak akkor lett volna az élettörténete, ha egy delhi gettóból nyeri meg a helyi Legyen Ön is milliomost, ő azonban két orvos gyermekeként Philadelphia-ban nevelkedett és már gyerekkorában elkapta a filmezés iránti szerelem. No de visszakanyarodva: 29 évesen, 1999-ben író-rendezőként berobbant a Hatodik érzékkel, amit a következő évben A sebezhetetlen követett, majd a debütálást a 2002-es Jelek tette teljessé. Shyamalan előtt pedig kinyílt a világ és a lehetőségek tárháza, azonnal megkapta a legtehetségesebb fiatalnak járó titulust, támogatottságot és figyelmet és A falu-val ezt meg is hálálta. 2006-ban azonban valami eltört. A Lány a vízben elhasalt, Night pedig három borzasztó filmet csinált az ezt követő 8 évben (Az esemény, Az utolsó léghajlító, A Föld után) és úgy tűnt, végleg lehúzta magát.

Aztán 2015-ben jött A látogatás, amivel belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba és visszakapaszkodott a gyökerekhez: letett egy olyan filmet az asztalra, ami ugyan nem volt tökéletes, de a feszültséget ügyesen kihegyezte a csattanóra, összességében pozitív emlékeket hagyva a nézőben. A Széttörve kapcsán pedig most minden szem rá szegeződött: most, vagy soha. Vagy visszatér tényleg, vagy ennyi volt a dal.

És itt jött  a képbe James McAvoy, hogy szűk két óra leforgása alatt visszategye a térképre M. Night Shyamalan nevét.

A Széttörve ugyanis túlzás nélkül Night fénykorát idézi. Egy nagyon jól összerakott történet, áll leejtős csattanóval. Főszereplőnk Dennis, Patricia, Hedwig, Kevin, Barry…(James McAvoy), a többszörösen (egész pontosan 24) hasadt személyiség, aki elrabol három lányt. A játszma pedig megindul: a lányok jövője azon áll, vagy bukik, hogy épp melyik személyiség kerekedik felül a férfiban.

A történetről pedig nagyjából ennyi az, ami elmondható anélkül, hogy végérvényesen elrontanám a filmélményt, úgyhogy nem is megyek bele jobban. Mert ahhoz, hogy véleményt formáljak erre nincs is szükség, elég, ha annyit mondok, hogy Shyamalan ezúttal tényleg megcsinálta.

Ugyan néhol talán túlságosan túlnyújtotta (a szűk két órás játékidőt meg lehetett volna kurtítani másfél órára, amitől még feszesebb lett volna az egész), de a történet és -nem győzöm hangsúlyozni- McAvoy játéka mindenért kárpótol.

Eddig is nagy kedvencem volt, ebből sosem csináltam titkot, de amit itt művel, az az eddigi pályafutásának a csúcspontja. Keményen indul az év, de ami jó, azt muszáj elismerni. Aki borzongásra vágyik, és egy kiemelkedő thrillert keres, az ne keressen tovább, most megtalálta.A Széttörve egy remek mintapéldája annak, hogy hogy kell egy comeback-et kivitelezni Hollywoodban, mert M. Night Shyamalanra megint érdemes odafigyelni.

Értékelés:

[fb_button]

6
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Tamás TóthChaosmongerzEnikő KacsérSzéttörve (2016) Teljes Online Film | [Mozipont.hu] - Teljes Filmek ElőzeteseiUlti Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

GrizzLee
Vendég
GrizzLee

huhh erre én is nagyon kíváncsi vagyok!

Ulti
Vendég
Ulti

Nagyon nagy kedvenc rendezőm,mestere a borzongatásnak,várom már ezt a filmet!!!Most néztem meg a “A látogatás”-t,nagyon ütős szerintem.

Enikő Kacsér
Vendég
Enikő Kacsér

Nagyon érdekes film.Annak is aki nem Shyamalan rajongó.Nekem tőle eddig ez a legjobb..

Chaosmongerz
Vendég
Chaosmongerz

Látatlanban egyetetértek azzal, hogy a játékidőt meg lehett volna húzni, mintha mostanában kötelező lenne 2 óra+-os filmet csinálni akkor is ha másfél órára sincs mondanivaló (lásd. pl. Érkezés)
Szerintem ezzel büntetik a torrentezőket, mert otthon tuti bealszol ennyi idő alatt 🙂

Tamás Tóth
Vendég