Szerintünk lesz PC-s Red Dead Redemption 2 – mondjuk miért

Nagyon ritkán fordul elő az, amikor a nyúl viszi a vadászpuskát, pláne ha nagy üzletről -és ezzel párhuzamosan nagy pénzekről- van szó, úgy tűnik azonban, hogy amit nagyon régóta rebesgetnek, mégiscsak igaz.
Legalábbis maximálisan erre engednek következtetni Karl Slatoff mondatai, melyek a befektetőkkel folytatott tárgyalások alatt hangzottak el. Karl ugyanis kifejtette, hogy mennyire fontos a PC-s piac a Take-Two számára (ez eddig teljes mértékben érthető), így hát felmerült a kissé kínos kérdés: ha ennyire nagy jelentőséget tulajdonítanak az asztali számítógépeket használó felhasználóknak, akkor mégis hogy lehet, hogy egy árva szó sem esett a jövőre megjelenő Red Dead Redemption 2 PC-s változatáról?

Nos a válasza egyszerre volt meglepő és teljességgel természetes. Karl ugyanis nem kertelt, nyíltan megmondta, hogy az RDR2 PC-s megjelenése, vagy meg nem jelenése a Take Two-tól független kérdés.

Hogy lesz-e ilyen irányú bejelentés, vagy sem, az kizárólag a fejlesztőkön, a Rockstaron múlik.

Itt tehát teljes egészében az a helyzet, hogy a kiadónak semmi beleszólása a történésekbe, ami egy igen különleges eset, ugyanakkor teljes mértékben érthető. Amihez a Rockstar hozzáér, arannyá változik, ez pedig nagyon sok mindenre feljogosítja őket, olyan döntések is az ő kezükben vannak, amik más fejlesztők esetében elképzelhetetlenek. No de ez csak egy dolog.

A fontosabb kérdés, hogy vajon racionálisan nézve, mennyi esély van a PC-s RDR2 megjelenésére.

Bár megpróbálok nem a szívemre hallgatni, amikor erre válaszolok, akkor is csak azt tudom mondani, hogy jócskán van rá esély. Persze az 50-50 egy kényelmes lehetőség, és jelen pillanatban még nem is mernék többet tenni rá, de súlyos érveim vannak rá, hogy miért fogunk egyszer billentyűzettel és egérrel nyomulni a vadnyugaton.

Egyfelől azért, mert a Rockstar a GTA sorozattal is eljátszotta ezt, gondoljunk csak az ötödik részre. Megjelentette a játékot konzolokon, majd némi idő – rengeteg idő – elteltével kiadta a PC-s változatot. Mindezt úgy, hogy eleinte szó sem volt az asztali gépekre szánt verzióról. Bejött ez a taktika? Naná, hogy bejött.

Sőt, bejött volna akkor is, ha nem pakolják meg némi extra tartalommal a PC-s változatot, de a Rockstaros srácokat nem ejtették a fejükre. Ők bizony rátettek egy lapáttal, hogy akikben addig kétségek voltak, azok is rohanjanak és megvegyék a PC-s változatot. Meg is vették, fogyott belőle bőven tízmillió feletti példányszám. Sőt, számtalan felhasználó vette meg többször(!) a játékot, először konzolra, majd számítógépre. Erre nem sok program képes, azért valljuk be.

Jó-jó, ez idáig teljesen logikus, de akkor az RDR miért nem jelent meg PC-re?

A kérdés teljesen jogos, viszont létezik rá a korrekt és kimerítő válasz is. Noha lehet, hogy tervben sem volt, én ezt nem tartom túlságosan valószínűnek. Azt már sokkal inkább elhiszem, amit sokan rebesgetnek azóta is: az RDR motorját a Rockstaros fiúk nemigen tudták úgy PC-re varázsolni, hogy megfelelő sebességgel és minőségben muzsikáljon a játék (halkan megjegyzem a GTA4 esetében is voltak ilyen gondok). Ma, 2017-ben ez már nem jelent problémát, a PC-k ereje simán felveszi a versenyt bármelyik konzollal, de ez most van.

Bő 7 évvel ezelőtt még más volt a helyzet, arról nem is beszélve, hogy ha emlékeztek még rá, akkoriben tetőzött a “vége a PC-nek, a PC-s játékok kihalnak” korszak, ami aztán azóta szép lassan a feledés jótékony homályába veszett.Meglátjuk. Én mindenesetre azt mondom, hogy a Rockstar a saját maga ellensége lenne, ha az RDR2 nem érkezne PC-re is. No persze nem 2018 második negyedévében, akkor a konzoloké a főszerep. Még csak abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán 2018-ban. De egyszer, a nem túl távoli jövőben, fogunk mi még a vadnyugaton lövöldözni egérrel és billentyűzettel.

 

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..