Az amerikai televíziós társaságok nagyon sokáig ügyet sem vetettek a reality-re mint televíziós műfajra, mondván, számottevő nézettséget úgysem tudnának velük elérni. Azonban a CBS 2000 nyarán eldöntötte, belevág a Charlie Parsons brit producer által kitalált Expedition Robinson formátum alapján készülő túlélő show-ba, amely később akkora siker lett, hogy az ez év augusztus végén bemutatott első évados finálét több mint ötven millióan nézték. Ezután a műfaj vitathatatlanul meghódította a tévénézőket, elképesztő mennyiségű reality készül még a mai napig is.
Az RTL klub már a kétezres évek elején is próbálkozott a műsor honosításával, ám az akkori változat sem a minőséget, sem a nézettséget tekintve nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Most másfél évtizeddel később a csatorna ismét belevágott a Survivor hazai változatának elkészítésébe, és egy adás alapján az összkép igencsak a pozitív irányba billen.

Nálunk a reality-k esetében általában megszokott módon ezúttal is napi adásokat láthatunk, ami igencsak elkülöníti a hazai változatot az Amerikában szokásos heti adagtól. Ami rögtön szembetűnő a műsorra tekintve, az a gyönyörű forgatási helyszín, ahol több külföldi stáb is szokott forgatni, nem véletlenül, valóban festői tájon küzdenek a versenyzők.

A műsorban a játékosok átlagéletkora körülbelül 6-8 évvel magasabb, mint amit az ilyen műsorokban megszokhattunk, ennek pedig az a prózai oka, hogy itt fizikálisan és mentálisan is jóval komolyabb megterhelésben részesülnek a játékosok, mint az olyan műsorokban, ahol egy mindentől elzárt villában, vagy éppen egy trópusi sziget festői panorámája mögött elterülő luxus villában laknak a delikvensek.

A casting az első adás alapján felemásra sikeredett, ugyanis az urak között rengeteg a könnyen megjegyezhető egyéniség, viszont a lányok közül az első adás után jó, ha kettőt felismerek nagy magabiztossággal. Ez persze később változhat, de egyenlőre szembeötlő a két nem közti különbség.

A két törzset a szerkesztők nyilván tudatosan osztották fel, mindkét oldalon vannak, akik szeretik a kezükben tartani a marsallbotot, és akadnak olyanok is, akik egyelőre csendes gyilkos szerepben tetszelegnek.

Az értelmi színvonal is azért magasabb, mint általában ebben a műfajban. Nem, a szereplők nem fognak egy korty zamatos bor kortyolgatása közben – egy Kosztolányi-vers elszavalása után – az ipari forradalom társadalmi hatásairól beszélgetni, azonban olyan szereplő is kevés akad, akiben igazán ott lenne a potenciál, hogy beindítsa azt a bizonyos helikoptert.

Magával az adással kapcsolatban is felemásak az érzéseim, az eleje nagyon tetszett, és Feri, bár egy igazi suttyó, végtelenül szórakoztató játékos. Úgy egyébként a szereplők bemutatása jó volt, és az első feladat is nagyon tetszett, végig volt benne feszültség, az ember szabályosan drukkolt a csapatoknak.

Ezzel ellentétben az adás második felével már voltak problémáim, egyelőre nem látom, hogy ebben a társaságban lenne napi 55 perc, ugyanis az első rész nagyon-nagyon hosszú volt, egy reklámszünettel 65 perc.

Lehet, hogy ez csak a premiernek szólt, és a későbbi részekben már több lesz a reklám, és kevesebb a vegytiszta műsor, de az biztos, hogy az adás második fele vontatott volt, és unalmas, egy-két viccesebb megjegyzés volt csupán, ami igazán feldobta.Összességében tehát van potenciál az idei Survivorban, de mindenképp elvennék egy negyed órát az adásidőből, úgy sokkal ritmusosabb lehetne a műsor. Én mindenesetre drukkolok a formátumnak.

Értékelés:

 

sav5-01

3
Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
qkeeDzsoniBalázs Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Balázs
Vendég
Balázs

A műsorral semmi gond, de nem szeretném, ha minden 5 percben reklám lenne.
A játékidő legyen 60 perc, hülye reklámok nélkül (felesleges egy 60 perces műsorban) de tele tartalommal, hogy érdemes legyen minden nap nézni.

Dzsoni
Vendég
Dzsoni

Ööö. Keresem, mi is a legjobb szó ezekre a műsorokra.. Ja megvan! Fos.
Ezekről kritikát írni..:P

qkee
Vendég
qkee

Hát ezt jól mondtad , fos