Stillwater (2021) – kritika

User Rating: 7

Azért amikor egy olyan film kerül elénk, amiben Matt Damon nem megmenteni kell, hanem ő a megmentő… akkor egy pillanatra felkapjuk a fejünket.
Jó, ez talán egy picit gonosz tréfa volt, de nem mondhatjátok, hogy nincs alapja. Ahogy Sean Beanre sem véletlenül aggatták rá, hogy a legtöbb szerepében idő előtt távozik az élők sorából, úgy valahogy az évek alatt Matt is sokszor alakított olyan karaktert, akit ki kellett húzni a csávából, legyen szó világháborúról, vagy a Marsról.

Ezúttal azonban Tom McCarthy krimi-drámájába csöppent bele, ahol neki kell végig járnia a felmentősereg útját.

Bill Baker (Matt Damon) egy igazi szürke figura, egy medián amerikai. Egyedül nevelte a lányát, melózik, és nagyjából ennyi, a kép akár idilli is lehetne, ám Bill igazándiból nem volt túl jó apa, lányát meg gyilkosság vádjával bebörtönözik Franciaországban.

Így hát Bill megpróbál valahogy most jó apa lenni, látogatja a lányt, amikor tudja, tartja benne a lelket és együtt számolják a hátralévő – rengeteg – időt. Ám egyszer csak felsejlik egy új bizonyíték és annak a lehetősége, hogy bebizonyíthatják: a lány ártatlanul lett elítélve.

Így hát Bill a kezébe veszi a dolgokat és megpróbálja a lehetetlent: fényt deríteni az igazságra.

Nos azok, akik egy hajmeresztően feszült thrillerre várnak, azok csalódni fognak.

Valahol persze érthető, hisz nem is az a műfaj McCarthy specialitása, ő sokkal jobban ért a drámához, így nem meglepő, hogy – az amúgy kissé túlnyújtottnak érződő – 140 perces játékidő egy jelentős részét ez is teszi ki. Ami viszont örömteli, az az, hogy ez a dráma működik, és bizony Matt Damon is működik.

Mert bár senki nem fogja azzal vádolni, hogy ő egy ezerarcú színész – nem, most sem -, mégis, megkapó módon átadja az apa vívódását. Örömünket tovább fokozza, hogy egy nagyon korrekt módon összerakott forgatókönyvből készült a film (szintén Tom érdeme), s bár nincs meg a film végi katarzis, nem üt nagyot a csattanó, az odáig vezető út viszont roppant kellemes, elgondolkodtató, megható, és helyenként izgalmas.

Nem lesz egy maradandó alkotás ez, és McCarthy-nak vannak ennél jobb filmjei (Nem csak a Spotlight, de például az Állomásfőnök is), azonban egy nagyon erős középszer ez, ami végig tartja a minőséget és leköti a nézőt.
Matt Damon pedig jó választás volt – bár ezt előzetesen nem így gondoltam -. A Stillwater tehát bőven megéri a ráfordított időt, csak készüljetek fel rá, hogy ez nem egy Elrabolva stílusú akciómozi, ez egy krimibe oltott dráma.
Összegzés
Nagyon kellemes dráma, némi krimivel fűszerezve és egy kis Matt Damonnal megfűszerezve.
7
Nagyon Jó

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .