Ha könyvek, vagy játékok, vagy esetleg egy korábbi sikeres film alapján készült sztori kerül a filmvászonra, az mindig vegyes érzelmeket vált ki belőlem. Az utóbbi években úgy tűnik, hogy a filmiparnak egyre kevesebb eredeti ötlete van, így kénytelenek hozzányúlni olyan történetekhez, amik ilyen, vagy olyan formában, de befutottak már.
Ilyenkor általában egy jó kis hype vonatot indítanak a sztorinak, amin bizony sokszor érezhető a bizonyítási kényszer, amit persze meg lehet érteni, mert senki sem akar rosszabbat annál, ami egyszer (igaz más formában) már nagyon jó volt.

Az ilyen sztorikból megtanulhattuk már, hogy hiába jók a színészek, azok sajnos nem mentenek meg egy rossz forgatókönyvet, és hiába zseniális az alaptörténet, ha egyszer a rendező azt hiszi, hogy márpedig ő jobbat tud kihozni az eredetiből.

Valamiért én a legtöbb esetben ezt Stephen King könyvadaptációi után szoktam érezni. Rengeteg jó Stephen King könyv van. (Még azokat is beleszámolhatjuk, amiket Richard Bachman néven írt.) Ehhez képest viszont aggasztóan kevés jó SK mozi.

És, hogy őszinte legyek, nem pontosan értem, miért van ez így.

Most aktuálisan megy a propagálása az Az, a Setét torony és a Köd filmvászonra álmodásának. Utóbbi egyébiránt sorozat lesz, amit sajnálok, mert bennem élnek még a Bura alatt és a 11/22/63 című olvasmányokból készített sorozat emlékei.

A 11/22/63 számomra személyes sértés volt, mert az egyik kedvenc King történetem, és amilyen mély és pontosan adagolt misztériummal és borzongással megáldott (két) könyv volt, pontosan annyira volt közhelyes és túlmisztifikált a sorozat, és még sorolhatnám a rengeteg fájó eltérést.

Sajnos semmit nem lehetett megtudni a Sárga (később Piros, majd Fekete) Kártyás Emberről, A Jimla sem került szóba, viszont a már említett kártyatulajdonos már az első részben is kórosan felbukkan ott indokolatlanul, ahol épp nincs keresnivalója, miközben Jake menekül a kocsijával, ráadásul Sadie Dunhill karaktere is a végletekig ki lett forgatva, és le volt egyszerűsítve. Mert én bizony nem emlékszem arra az együgyű, naiv, túlontúl kedves nőre a könyvből, akit a vásznon láttam. De nem spoilerezünk, mert az csúnya dolog.

Mindenesetre számomra azért érthetetlen, hogy miképpen lehet élvezhetetlenné tenni a filmvásznon olyan könyveket, amikért milliók rajonganak, mert hogy Király Pista bátyánk igenis beleszólási joggal rendelkezik a legtöbb filmjébe. Namármost, vagy csak abba a maroknyi adaptációba szólhatott bele, amik tényleg sikeresek lettek, vagy ennyire nem ért a filmekhez.

Mert hiába volt Ron Perlman a tökéletes Collie Entragian, vagy épp Tim Curry zseniális Krajcáros, esetleg James Franco remek Jake Epping, ha a történet úgy volt rossz, ahogy.

Mert mondjuk ki nyíltan: Stephen King sokkal jobb könyveket ír, mint amilyenek a filmek, amiket a műveiből készítenek.

Most, hogy érkeznek az új mozik, megint felemás érzésem van.

Lehullott a lepel Krajcárosról, és a Vesztesek klubjáról, és én nem éreztem ugyanazt, amit a könyv alatt. Ez a gonosz valahogy már bohócként is sokkal sötétebb és kegyetlenebb, mint amilyet vártam. Talán csak a trailer, talán csak az én Bob Grey imádatom, de nekem nem ez az igazi. Nekem Tim Curry jobban tetszett. De azért adok egy esélyt a filmnek, mert ha ez is lesz egy olyan jó kétrészes mozi, mint amilyen jó a könyv, akkor bőven megéri a várakozást.

Megmutatták a Setét Torony harcosát is, (ami legalább olyan jó fordítása a gunslinger-nek, mint a Farkas a Wolverine-nek) akit sokféleképp el tudtam képzelni, de a fekete ruhát sosem keverném össze egy fekete emberrel. A trailer hatásvadász, de Idris Elba beleadja a maximumot, ami jó pont, bár sajnos számomra ő még nem érte el azt a szintet, mint a nemezisét alakító Matthew McConaughey, mégpedig, hogy mostanában csak remek filmek forgatókönyvét kapja meg.

Sajnos Elba remek színészként inkább látványos, mint jó filmekben közreműködik, ezért ezt várom a Setét toronytól is.

Leszáll a köd, és valahogy nem tudom eldönteni, kell-e ez nekem. A film még tetszett is, mert számomra a novella nyitott befejezése pont annyira hátborzongató volt, mint a film véglegesített lezárása, bár a tudományos magyarázatot kihagytam volna; ugyanakkor a film elején a kikacsintás a Setét toronyra szinte már könnyfakasztóan művészi volt.  A lényeg, hogy ez már lerágott csont. A novella is befejeződött, és a film is.

Lennének ötleteim, ha esetleg csörögne a telefonom, valami hollywood-i számról, mert érdekelné őket, melyik történet lenne jó alapanyag. Szívesen ajánlanám A majom, vagy a Jaunt, vagy A férfi, aki nem fogott kezet című történeteket, és akkor még mindig nem vettem kézbe más SK könyvet, csak a Csontkollekció című novellagyűjteményt. És bőven lehetne még válogatni.Azért nem adom fel a reményt, hogy valahol valaki egyszer ráérez a lényegre, és rendez egy olyan Stephen King mozit, amivel útjának lehet indítani a kiváló horror könyvek megfilmesítésének remélhetőleg maradandó folyamatát. Bárhogy is lesz, csüggedésre nincs okunk, mert, ha filmek ugyan nem is, kiváló könyvek jönnek még. Hogy aktuális maradjak, a Vesztesek klubja Nagypofájújának szavait idézve

„Ezt bárki lefogadhatja egy…”

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

11 hozzászólás : "Stephen King – a könyvek és filmek viszonya, avagy mi a gond az adaptációkkal?"

avatar
Gábor
Vendég
Gábor
Én is nagyon szeretem SK. könyveit, de tényleg nem igazán tudják megfilmesíteni őket. Egyik kedvenc könyvem tőle a Mobil, amit most filmesítettek meg 1-2 éve, és ennél jobban nem is ronthatták volna el. Két híres színész a főszereplő, és mégis hulladék lett a film. A 11/22/63 például nekem tetszett sorozatként is, a Búra alattot viszont túl sokáig húzták, és szinte új történetet írtak neki. Nem értem, hogy minek kell így átírni a forgatókönyvben a sztorit. Aki beül a moziba megnézni az adaptációt, az az eredeti történetet akarja megnézni, nem egy forgatókönyvíró szar irományát. Nekem ezek a filmek tetszettek SK könyveiből:… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
KiB powermetal.blog.hu
Vendég

amiket felsoroltál. azok tényleg jók, de a Tortúrát kihagyni a felsorolásból vétek…talán a legjobb King-adaptáció (A Remény Rabjai mellett)

Dr. No
Vendég
Dr. No
Csupa jót olvastam a 11/22/63-ról, de megnézve nekem is (az erős kezdés után) meglehetősen nagy csalódás volt. Laikus véleményem szerint az lehet egy magyarázat az egész jelenségre, hogy King alapvetően közepes (vagy akár egyenesen szar) történeteket ír, de olyan jók a karakterei, a párbeszédek és az írói stílusa, hogy mindezt észre sem vesszük, és felhőtlenül szórakozunk egy olyan könyvön is, mint a Rémkoppantók, a Halálos Árnyék vagy a Cujo. De ahhoz, hogy ugyanezek a művek – amikbe voltaképp csak a történetet emelik át – a vásznon (tévében) is jók legyenek már vagy egy eleve baromi erős cselekmény kell (A holtsáv,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Gábor
Vendég
Gábor

Igaz, azt tényleg kifelejtettem, pedig nekem is tetszett.

Krisztina Végh
Vendég
Krisztina Végh

Azért a “Halálsoron” szerintem jó film lett, a szereposztás is nagyon ott volt, és a mondanivaló is átjött. De a 11/22/63-n én is sírtam.

Cooper Hawkes
Vendég
Cooper Hawkes

Néger harcos.. ezzel be is fejeződött a Setét Torony mielőtt még elkezdődött volna. Legalább is számomra.

Luca
Vendég
Luca

Számomra Matthew McConaughey miatt is.

Oli Simor
Vendég
Oli Simor
Kitűnő írás, én is hasonlóan vélekedek a témáról. Személyes kedvencem a “Az Évszázad Vihara”, bár, ezt a mester konkrétan forgatókönyvnek szánta, sosem készült belőle könyv. – kurv@ra elolvasnám pedig. A Frank Darabont által rendezett King-adaptációk szerintem egytől-egyig jól sikerültek, a “Remény rabjai” pl erőt ad a hétköznapokban, annyira. A 2004-es “Salem’s Lot”-ért rajongok, de a “Hasznos holmik” sem volt épp kutya, az “Állj mellém!”-ről nem is beszélve. Sajnos az esetek 95 százalékában ramaty megvalósításokat láthatunk, pedig az öreg a világ egyik legnagyobb mesélője, és ha csupán a karakterábrázolásokra figyelünk, már az elvisz bennünket egy jó kis utazásra. Ez az, amiket… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Luca
Vendég
Luca

Nagyon jó cikk. Egyetértek vele. Szerintem egybként ez a “King beleszólhat a filmekbe” téma úgy néz ki, hogy beleszólhat, de nem mindig fogadják meg a tanácsait. Pl egy interjú alkalmával azt nyilatkozta a Kubrick féle Ragyogásról, hogy egyrészt nem tetszett neki, mert abszolút nem volt hű a könyvhöz ( ami amúgy nem lenne baj, ha jobb lenne, de jelen esetben a film egy érthetetlen katyvasz volt), másrészt Kubrick magasról tett a tanácsaira. Mondjuk meg is lett az eredménye.

Máté
Vendég
Máté

Ez még mindig nem fér a fejembe.. Artúr király egyenes ági leszármazottja, a harcos akit King Clint Eastwoodról mintázott “fehér fijú” … fekete. És bárki aki ez miatt nemtetszését nyilvánítja ki… rasszista.

Roland Hüse
Vendég
Roland Hüse

Én kifejezetten szeretem a SK filmeket is. Mindig kicsit más mint a könyvek, amit el is várok. Nem azért nézek meg egy könyvadaptációt, hogy a számbarágják, amit valószínűleg a saját fejemben sokkal jobban képzeltem el, épp ellenkezőleg, valami új élményt várok, valamit amire nem számítok, hisz pont ezért létezik több platform, hogy mindegyik belevigye a sajátságait. Legalábbis szerintem.