Star Wars: Az utolsó Jedik (2017) – kritika

Az Utolsó Jedik minden idők legmegosztóbb Star Wars Filmjévé lépett elő. Mégis miért? Cikkünkben részletezzük. Figyelem! Az írás spoilereket (is) tartalmaz, ezeket előre jelezzük majd. Azonban amennyiben még nem láttad a filmet, csak óvatosan olvasd el kritikánkat. 
2015-ben egy új korszak vette kezdetét a Star Wars világában. A Disney miután minden jogot felvásárolt Lucas bácsitól, be is jelentett temérdek sok új filmet, valamint elkezdődött egy új trilógia is, ami a Az ébredő Erővel startolt a mozikban. Sokan imádták, sokan savazták J.J. Abrams alkotását, hiszen rengeteg szál szinte teljesen az Új remény másolata volt, valamint sokkal inkább a fan faktor kielégítésre ment, semmint egy új történet elmesélésére.

Még mindig a Skywalkerek, még mindig a lázadók, és még mindig a birodalmiak vagyis az Első rend. Élükön egy főhatalommal, a legfőbb vezérrel, Snoke-kal (Darth Sidius) és tanítványával Kylo Ren-nel (Darth Vader).

A kontextus tehát ugyanaz volt: jön egy zöldfülű, aki tehetséges, akit átjár az erő, aki egyensúlyt teremthet stb stb. Kaptunk halálcsillagot, csak most Csillagpusztítónak nevezték és sokkal nagyobb volt két elődjénél. Persze a végén ugyanúgy megsemmisült és mindenki boldogan ünnepelhette a sikert, kivéve Rey, aki Luke nyomdokába eredt, hogy kitanulja, milyen jedinek lenni.

Mikor pedig végre már valami újdonság vehette volna kezdetét a történetben, hirtelen páff… stáblista.

Félreértések elkerülése végett, az epizód 7 egy baromi szórakoztató, hangulatos Star Wars mozi lett, ami viszont hiányzott belőle az az egyediség. 2 év után pedig eljött a várva várt folytatás és hát… Végre mertek lépni a készítők.

A történet gyakorlatilag onnan folytatódik, ahol a 7. befejeződött. Az ellenállás menekül az Első rend elől, miközben Rey Luke-ot próbálja meggyőzni, hogy tanítsa és térjen vissza, hogy az ellenállás győzzön és a Jedi rend újra felépülhessen… Rengeteg pozitívum, rengeteg meglepetés, fantasztikus látvány, John Williams kifinomult muzsikája és bátor történetbeli elemek jellemzik a nyolcadik részt, ami persze korántsem hibátlan darab.

Annyit már a lényegi rész elején leszögezhetünk, hogy minden eddiginél legfordulatosabb és leglátványosabb Csillagok háborúja epizód készült el.

Talán azt is nyugodtan mondhatom, hogy ez lesz minden idők (s így lesz ez, hosszú évekig) legmegosztóbb Star Wars mozija.
Legalább akkora a vívódás bennem, mint Kylo Ren-ben, harcol bennem a keményvonalas SW fanboy és a picit csalódott, egyszeri mozi néző, aki nem is igazán érti, hogy most akkor mi is történik?

Spoilermentes szeretnék maradni, de sajnos nem lehet, hisz akkor csak teljes általánossággal tudnék írni az egészről, viszont nem akarok finomkodni.
Sokan még csak az év végi és karácsonyi szabadságolások alkalmával tudják majd megtekinteni a filmet, és bevallom őszintén én speciel ki nem állhatom, hogy már 2 nappal a tényleges premier előtt tele van spoilerezve az internet, melyekbe, ha csak nem szemellenzőben netezik az ember fia, akarva akaratlanul belefut. Szóval innentől spoileres rész következik, tessék vigyázni.

INNENTŐL SPOILERVESZÉLY!

Kicsit olyan érzésem van, mint legutóbb a Thor: Ragnarök esetében is: túl sok a poén a filmben. Volt egy egészséges humor a Star Wars sagaban, csak az Han Solo-val és Obi-Wan Kenobival a sírba szállt, így ezeknek nagy részét bohóckodásnak érzem csupán. Az egész moziterem felnevet, de nem ülnek a poénok. Bohóckodás. Nincs ezzel gond, a fan service kárpótol.

Picit nehéz ugyan felvenni a fonalat, de végre Luke Skywalker is megszólal. Igaz első mozdulata Anakin, az édesapja fénykardjával, melyet még maga Ben Kenobi ad át neki, mint örökség…
…a karddal, melyet ereklyeként kezelnek az Ébredő Erőben, a karddal, ami lemészárolja a fél Jedi rendet (kicsiket, s nagyokat nem kímélve) és megjárja a Mustafart, hogy…
…kapaszkodj meg, ha még nem láttad a filmet; ELHAJÍTJA! Ez egy kicsit merész poén. Nem tetszik, sajnálom.

Biztos vagyok benne, hogy a már-már ikonikusnak számító 7. epizódot záró jelenet folytatását nem így tervezték. Ahogy meglátásom szerint magát a történetet sem így akarták kivitelezni eredetileg.

A bugyutaság mellett még el is mennék szó nélkül. Oké. Meg nekem aztán tényleg feküdt a 2015 óta elkészült két film.

Itt viszont a film második felében végig azt éreztem, hogy valójában a 9. epizódra tervezett “epic” történet lezárást látjuk. Nem tudok másra gondolni, mint Carrie Fisher tragikus, a forgatás közben bekövetkezett halálára, mint okra.
Elvileg a jeleneteit befejezte a filmhez teljes egészében, mégis, én így a részletesebb nyilatkozatok előtt azt merem állítani, hogy teljesen más irányba szerettek volna indulni, s indultak eredetileg.
Az első 1 óra legalább is ezt mutatja. Érdekes módon rengeteg szál elvarrásra kerül, és rengeteg szál továbbra is kérdőjeles.

Kicsoda Snoke? Kik voltak a fekete páncélosok az esőben Rey látomásában?

Hol az éjjel fénykarddal futós jelenet, amit az előzetesben láthattunk? Miért kell egy csatahajós jelenetet a film háromnegyedére elnyújtani? Már-már unalmas és fantáziátlan volt ez számomra.
E téren többet vártam. Másrészről pedig tetszenek a merész fordulatok és lépések. Viszont vívódásom közepette teljesen úgy érzem magam, mint az Alien: Covenant után:
Remeknek ígérkező storyline-okat varttak el egyetlen tollvonással. Az eredeti főhősök közül a 9. részben már valószínűleg senkivel nem fogunk találkozni. WTF?!

És még egy látványos Kylo Ren-Luke Skywalker párbajt megnéztem volna…ennyi igazán járna, nekünk rajongóknak.

Arra már nem is térek ki, hogy sok jelenet igencsak mesésre, ha úgy tetszik Disneysre sikeredett. Ugyanakkor, mindenképp kiemelnék két jelenetsort is: az egyik a párbaj-jelenetsor a piros helységben Snoke tróntermében, illetve az Első Rend flottájának felrobbantása, fénysebességre ugrással.

Ennél a kettőnél előjött belőlünk a kisgyerek és tátott szájjal néztük. Ezt eltalálták. Az tényleg nagybetűs STAR WARS! Nem Disney…

SPOILERVESZÉLY VÉGE

Keményvonalas Star Wars rajongónak vallom magam, de általánosságban elmondhatom , hogy a történet sok helyen vánszorog, ráadásul rengeteg, a hetedik részben elindított szálat vágtak el végleg, vagy csak szimplán egy poénnal elintézték, amikért nagy kár.

Keserű a szám íze, de talán majd többszöri megtekintés után édesebb lesz.

Másrészről pedig, ha elvonatkoztatok és elfelejtem az elvárásaimat, amit nehéz… Végre kirobbantották ezeket a filmeket a skatulyából! Nézed a filmet és soha nem az történik, amire várnál.
Ami az előzmény trilógiánál még lehetetlen volt, (el kellett juttatni a szereplőket A-ból B-be, valahogy) az itt lehetséges, a kilencedikben bármi megtörténhet.
Kiváncsian várom, bár arra már nem biztos, hogy ennyire rohanni fogok a moziba. Egy bizonyos, nem így tervezték ezt a filmet és 2 epizódot kapunk egy áráért…
Neked hogy tetszett a film? Szerinted is egyben zavarták le a két epizódra tervezett történéseket? Mi lesz a 9. rész címe ezek után? Szólj hozzá! Nagyon kíváncsiak vagyunk!

Értékelés:

114
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
63 Comment threads
51 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
85 Comment authors
BeaMátéAge: 46, Gender: maleFritzZsolt Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

piettro
Vendég
piettro

Vajon egy mai tizenévesnek hogy tetszett ez a rész? Nagyon érdekelne! Nekem biztos tetszene 12 évesen, de mondok valamit, így “öregen” (42) is tetszett. Néha fogtam a fejem, de úgy voltam vele, hogy “belefér”. El kell fogadnunk – bár ne így lenne – hogy Hollywood nem nekünk vén szaroknak gyártja a filmeket. :):):) Ráadásul az amerikai filmekben gyajran fekete-fehér jellemek vannak, változásra képtelenül. Itt azért már látszik némi javulás, mármint jellemábrázolás terén. Azt persze nem értem, hogy idióták ugyan hogyan hozhatnak létre Galaktikus Birodalmat, de biztos ott is dúl az urambátyám rendszer! 😀 Ha ki kellene emelnem valamit, ami tetszett,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Yoda
Vendég
Yoda

Sziasztok! 43 éves vagyok, én ezen a filmen nőttem fel. A mai napig nincs olyan automata ajtó, amin ne úgy mennék keresztül, hogy az “erővel” nyitom ki. A házunk minden szegletében van egy egy relikvia, a könyves polcokon a Trónok Harca és a Gyűrűk Ura mellett számtalan SW könyv. A feleségem szintén rajongó, neki van egy Mark Hamill által dedikált fotója, amit még anno az USA-ból, a rajongói klubon keresztül kapott. Biztos van itt is néhány hozzám hasonló öreg, aki még érti miről beszélek. Számomra nincs film, ami a STAR WARS-hoz lenne fogható. Talán elhiszitek de, nekem valóban része az… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Gábor
Vendég
Gábor

Nem volt rossz, de egyet értek a cikkíróval.
1. Az eredeti SW történelemben Luke-nak felesége és egy fiúgyermeke volt, és soha nem hagyta el a reményt.
2.Az űrben csak úgy nem élünk túl robbanásokat, és masírozunk vissza a félig felrobbant gépbe.
3.Szegény Sloan (Gollam) olyan harmatgyenge volt, és hogy ez legyen a végkifejlete…vicc…belőle sokkal többet ki lehetett volna hozni…
4. A falióra szemű űrcsirkék meg egyszerűen idegesítőek voltak, na de adni kell a plüssgyártóknak is…
5. Egy lassabb,kevésbé csapongó, de kiforrt történettel szerintem jobban jártunk volna…

Viszont Laura Dern tetszett.

Revanor
Vendég
Revanor

Én úgy tapasztaltam, hogy második nézésre jelentősen nőtt a film élvezhetősége, mert mikor már tudtam, hogy mi fog történni több időm maradt a merengésre és a részletekben való elmélyülésre. A humor túl sok. SPOILER: Amikor Luke a film elején elhajítja apja fénykardját, azzal azt akarja jelezni, hogy már rég túllépett az egészen és maga mögött hagyta a múltat. Talán túlságosan is viccesre sikerült, de ha belegondol az ember akkor az egész konzisztens azzal amit Luke később is mond: a jediket isteniítik, legendaként kezelik őket. Persze, ez a fénykard indította Lukeot útjára, ezért kicsit nagyobb tiszteletet sugárzó mozdulattal kellett volna jeleznie,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Revanor
Vendég
Revanor

Amúgy azt ne felejtsük el, hogy elvileg 10-11-12. részt is akarnak majd csinálni, úgyhogy nem szükségszerű, hogy a 9. résszel véget érjen Kylo Ren, Rey és az Első Rend története.

Réka
Vendég
Réka

Én 36 éves vagyok, én is a Star Wars történeteken nőttem fel, testvérem 11 évvel idősebb és fiú, szerintem ez mindent elárul. 🙂 A Jedi visszatér-t moziban néztem meg vele. Igen, pár éves voltam csak 😀 Nagyon nagyon szeretem az egész történetet, és kötelező volt az elsők között megnéznem. Őszintén szólva nekem tetszett a film, de csak ha elvonatkoztattam az eredeti történettől. Ha nem vonatkoztatok el? Akkor hát kevésbé. Tény, hogy egy nagyon tartalmas moziról van szó. Voltak benne tipikus SW részek, hál istennek. De ez már egy elhollywoodosított folytatása a klasszikusnak, amit meg is lehet érteni. Nekem régi szemmel… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Shenki
Vendég
Shenki

Ha úgy nézem a filmet mintha nem lenne eredeti SW akkor jo elmegy de mivel nem úgy néztem nekem csalódás, sok jelenet nagyon lopott az eredeti 3 részböl

Csaba
Vendég
Csaba

SPOILER
Ha fenysebessegre kapcsolva le lehet zuzni egy nagy hajot – ami egesz jo otlet -, akkor miert nem epitenek kiloves utan fenysebessegre kapcsolo torpedokat szar lezerek helyett?
Pillanatok alatt le lehetne zuzni egy egesz flottat.

Roli88
Vendég
Roli88

A film 10. percére már csak a Hoth bolygó jeges díszlete hiányzott a teljes nosztalgiához, aztán a film közepére egy éles vágással megkaptam a Jedi Visszatér-t. A 7. részt ugyan agyonverte, de ez még mindig nosztalgiamozi. Nem értem, miért nem tudtak egy kész forgatókönyvet választani ehelyett a “merengés a múltban” baromság helyett. Ott van mondjuk a Thrawn trilógia, vagy Darth Bane, vagy a fiatal Yoda, A jedi rend születése, vagy akár a Sith-ek aranykora… stb. Bőven van tartalom, de valamiért félnek hozzányúlni, mert akkor a tizenéves célközönség még véletlenül nem értékelné a filmet, és hát ugye nekik kell hogy tessen,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

mumin
Vendég
mumin

Nálam keményvonalasabb Star Wars rajongót nehéz találni. Minden részt többször/sokszor láttam. Nekem még az előzménytrilógia is nagyon tetszett. Mert újat mutatni és merész dolgokat kreatívan ábrázolni. Na, pont ezt hiányolom a 7-8. részekből. Mindamellett hogy látványos filmek, nagyon unom már az eredeti trilógia motívumainak pofátlan újrahasznosítását. Egy kliséhalmazt csináltak belőle… Igen, az én számomra is megosztó alkotások ezek…skrizofén lettem. Talán csak túl öreg vagyok és nem csecsemő, akiknek minden vicc új. Ha nem lett volna az első 6 rész, hanem csak a hetedikkel kezdődött volna a sztori, még elégedett is lennék. Sajnos az alkotókat és a kiadót a biztos bevétel… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

buci1897
Vendég
buci1897

Nekem tegnap volt alkalmam megnézni a filmet. Az ezt megelőző napokban próbáltam elkerülni mindenféle ezzel kapcsolatos cikket, de annyi még hozzám is eljutott, hogy:
– nagy siker, az eddigi legjobb SW
– váratlan fordulatok vannak benne
Na, hát a megnézés után csak álltam és próbáltam rájönni arra, hogy akik ezekt írták, miért gondolhatták így, mert részemről ez se nem jó se nem fordulatos film.
A 7. rész számomra nagy csalódás volt, mert ahelyett, hogy új történetet és színt vittek volna az univerzumba megtartva az SW hangulatot, csak az eredeti felállást vitték tovább, semmi nem változott csak mindennek és mindenkinek más neve volt. Idő közben bedobták a Zsivány egyest, ami egy drámaibb hangulatú film volt. Titkon reménykedtem, hogy a 8. rész a két film egyvelege lesz, mindkettőből átveszik azt ami jól működött és kapunk egy fasza új részt. Hát nagyon nem így lett, mert bár voltak jelenetek amik tetszettek de összességében csalódottan jöttem ki. Bojleres kritika, anélkül sokat nem tudnék írni.

Spoiler
Kezdeném a történettel. A nagy egészet nézve a film végére oda jutunk hogy ott tartunk ahol a film elején, szóval semmi sem változott. Az Első Rend üldözi a Lázadókat, csak azok kevesebben vannak, bár az Első Rend flottáját elnézve nem úgy tűnik. Talán ez az ami az egyik legsiralmasabb dolog még mindig. Az eredeti trilógiában is 3 TIE vadász védte az egész Halálcsillagot kb, oké, de a maroknyinak leírt Lázadók ha nem is simán de el tudnak menekülni az oly hatalmas birodalommal szemben. Van 10 hajójuk amit képtelenek elpusztítani illetve nem érnek utól, szóval csak úgy vánszorognak utánuk. Röhej. Ja, itt van egy nagy fordulat, azt hinnénk, hogy a parancsokat megkerülve Poe tervével leverik őket és végül nem így lesz, hanem a csaj fénysebességre ugrással bénít meg egy hajót. Jó, a legnagyobbat de ez komoly? Ennyi az Első Rend? Nevetséges. A film vége felé a felszíni támadás is hasonló. Ledobnak 6 lépegetőt 100 km-re a bázistól amik gyök2-vel haladnak a cél felé. Jó, jönnek a TIE vadászok meg hoznak egy kurvanagy ágyút, de itt se azt éreztem, hogy megsemmisítő csapásra készülnek hanem mintha egyenlő felek küzdenének.
A karakterek terén megint elég gyenge a film. Hux komolytalan mint parancsnok (vagy ami a rangja, nem tudom), nem egy Tarkin az biztos. Snoke még el is menne mint Sidious 2, de megölik és semmi nem derül ki róla, csak az hogy gonosz, úgyhogy kuka. Én személy szerint elviseltem volna, ha ilyen immortal alakban ő pl Sidious, mint ahogy Yoda vagy Obi-Wan aki a sitheket akarja fenntartani, de így értelmetlen és érdektelen. Kylo Ren karaktere tetszik, vele elvoltam. Meginog mikor az anyját lelőhetné de nem teszi, fasza, vívódik, megöli Snoke-ot, mert nem akarja Reyt megölni (bár én itt belegondolnám azt is magamtól, hogy azért is öli meg, mert ő a saját erejéből akar nagy lenni, nem pedig mint tanítvány) és bosszút akar állni Luke-on. Rey is szimpatikus, elszánt, meg akarja ismerni önmagát mint jedi. Nem rossz, de ha csavarni akartak volna rajta akkor én átállítottam volna Renhez pl. abból jobb sztori lehetett volna, két sith 0 jedi ellen. Mindegy, így igazából itt se változott semmi a történetben. Finn itt se zavar sok vizet, oké lelkesen akar segíteni, de mintha csak kísérné azokat akik ezt megteszik, sose tesz igazán nagy dolgot. Ja de, megöli Phasmát aki ki is volt? Egy ezüst színű női rohamosztagos akiről semmit sem tudni, aha jó, kuka ő is. Poe karaktere is tetszett, tökös meg minden, kár hogy a film felétől ő is csak néző lesz. Luke-kal kapcsolatban vegyesen voltak az érzéseim. Gondolom nem akarták a Luke-Reyt a Yoda-Luke-ról másolni de mégis sikerült. Jó volt, ahogy a jedik istenítését próbálta szertefoszlatni és ahogy az Erőről beszélt, de Rey tanítását valahogy mégis hiányosnak éreztem. A sokak által kritizált Ren elleni “csatája” nekem bejött. Jobban mintha tényleg ott lett volna és paff meghal. Bár az így is bekövetkezett ugye, gondolom azért hologramként még viszontlátjuk. Na és nem utolsó sorban Leia. Lehet ez így morbidnak hangzik, de nem értem miért tartották életben. Mármint én szebbnek tartottam volna ha meghal (persze méltóságteljesen) és úgy mint Yodáék a szelleme életben marad. Ackbart meg megint kiírják, aki akár át is vehette volna a szerepét vagy akár Landot is szívesen láttam volna ismét. Főleg úgy, hogy amúgy sincs Leiának nagy szerepe a filmben.

Bár még tudnék írni a filmről és lehetne sokáig elemezni, de a véleményem akkor se változna. Ez számomra nem az amit új trilógiaként vártam. Mindenki új történetekre és karakterekre számított, pedig leszögezték, hogy ez még a Skywalker sztori lesz és ezzel nem is lenne baj, de ezt még mindig egy értelmetlen, erőltetett továbbvitelnek érzem ami nem hoz semmi újat és fantáziátlan az egész. A 12-es korhatár inkább fordítva értelmezendő, vagy ahogy Luke is mondja: “ez nem úgy fog végződni ahogy elképzelted”. Várnám már az ÚJ trilógát a 9 után, de ha tényleg az rendezi aki ezt a részt is akkor kösz nem, inkább kihagyom és letolom 45-ödször is a KOTOR-t. 2/5

Bazsi
Vendég
Bazsi

Komolytalan lett az egész, Disney családi mozinak elmegy, de ez még mindig nem az igazi. Jobb lett mint az Ébredő erő, a Zsivány egyest is túl szárnyalta ( habár azt nem volt nehéz, az borzalmasra sikerült. ) de se eleje, se vége film lett. Nem adtak válaszokat a dolgokra, sőt, újabb kérdések maradtak bennem. A látvány világa hibátlan lett, főleg Snoke testőrei sikerültek jól. ( Spoiler : Mint a az ősi szamurájok ) Spoiler: Snoke halála vicces lett, Leia “visszakúszása” a hajóba egyenesen röhejes. Akár mennyire Star Wars világ, de naa… legyen már egy pici valóság is benne, mint az… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Ula78
Vendég
Ula78

Én majdnem kimentem a moziból mikor Luke megszólalt hogy “Lézerkard”!!!
Ennél lentebb nem is adhatták volna sztoriban és a megvalósításban!
Borzalmasan gyenge, mint Star Wars, de mint sci-fi vígjáték, elmegy!

Alffonzoe
Vendég
Alffonzoe

Nos hölgyek és urak! Nekem sem sikerült jó szájízzel kijönni a moziból egy ilyen film után. A film végén ráébredtem, hogy ezt a filmet már láttam Az új remény, A birodalom visszavág, és A jedi visszatér címen. A film kiakasztja a cukiságmérőt, beerőszakol néhány poént (ami meg sem közelíti Han Solo poénjait), de valahogy semmi újat nem tudtam felfedezni a filmben. 10/3-nál többet nem adnék erre a filmre. Nyitott kérdéseket hagy maga után előkészítve a folytatást, és csak reménykedek, hogy visszatér majd egy igazi SW érzés. Nem ad válaszokat a 10/2-es VII. rész kérdéseire, ellenben újakat vet fel. Egy borzalom… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Szabolcs
Vendég
Szabolcs

Sziasztok! Én pár órával ezelőtt néztem meg a filmet……….Rá kell jönnöm hogy azt a világot, amit a 4-5-6 rész hozott azt nem tudják visszahozni. Ez más mint az előző 7.rész. Sokkal komorabb és sötétebb mint az eddigiek talán a 3.hoz hasonlítanám. Szerintem jó lett, látványra csillagos ötös. Persze mindig lehet találni hibát de aki tényleg S.W. rajongó az akkor is megnézi és örül az újabb filmnek ha abban vannak hibák. Valljuk be őszintén az eredeti 4.-5.-6.-ban is volt szép számban.( vegyük csak azt, hogy egy tanult jedi miért koponyával dobja meg a rankornt elválasztó ajtó kapcsolóját amikor az erőt is… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Lufi
Vendég
Lufi

Megnéztem de nagyon felejthető. A poénkodás kifejezetten idegesítő. Az előző az Új remény volt ez meg A Jedi visszatér, legalábbis egy részében ez jutott eszembe. Szerintem egy számítógép kiszámolta, hogy mi kell a maximális bevételhez és semmit nem kockáztattak. Én a legközelebbi részt már csak itthon nézem meg legfeljebb.

Snoke szelleme
Vendég
Snoke szelleme

Rövid vélemény: így elsőre $z@r, de ez még változhat
Bővebben Spoileresen:

spoiler

1. Valóban teljesen értelmetlen katyvasz volt az egész, szerintem a szálak notórius elvarrássa még több kérdést vetett fel, ahelyett hogy kitöltené az űrt. Minden ilyenre jut egy “De miért?”
2. A poénok egy sor jelenetben jókor vannak jó helyen, a gond az, hogy nem egy sor jelenetben vannak, hanem gyakorlatilag az összesben, amitől hiteltellené, paródia szerűvé, mintegy erőltetetté válik minden egyes jelenet, főleg azok, amik komolyságot érdemeltek volna.
3. A filmben elhangzó számadatok és a velük együtt járó események láncolatával ostobának állították be saját magukat az alkotok. Úgy emlékszem, de lehet, hogy tévedek 400 Ellenállót osztottak el 30 “transzporthajóra”, ami halyónként kb 13 ember (igen ember, mert rajtuk kívül 3db-nál több élőlényt nem érdekel az univerzum sorsa, gratula), ami önmagában nevetséges, ha belegondolunk. Végül persze kis híján mind feláldozzák magukat, hogy a Sólymon is elszállásolhatóvá tegyék a teljes Ellenállást.
4. Mindenki Snoke (Maul igaz utódja) miatt sír, pedig nem ő és nem is “80 Kiló Ren” voltak az epizód főgonoszai, hanem a Laura Dern alakította Holdo helyettesasszonyság. Aki ugyanis világosan közölte, hogy ismeri Poe szándékait, de csak azért sem közöl vele részleteket, MERT NEM AKARJA, HOGY A TERVEIK NE HÚZZÁK KERESZTÜL EGYMÁST. Végül persze bebizonyította, hogy közvetve ugyan, de képes nem csak a saját “elvtársait” széles vigyorral a halálba hajszolni (Mert, ha beszél Poe-val, az nem küldi el “végre nem csak díszfekát” de “disz ázsiai” társa fedőnevű “különítményét” , hogy elkotyoghassák a csempésznek, miszerint átverésre készülnek, ééééés, hogy így az inkompetens Hux-nak is csurranjon cseppennyen babér.), de velük és magával együtt még pár száz Elülső Rendi katonával is egyazon érzéketlen vigyorral végezni. Tapsot a karácsonyi tömeggyilkos díj első helyezettjének.
5. Bárcsak Carrie Fisher szerepelhetne a folytatásban RIP, mert úgy nem válna teljesen értelmetlenné a film befejezése, mert nemár, hogy csak az az örökölt karakter élje túl, akit már nemtud eljátszani az őt alakító szinész. Ésszerűb lett volna felcserélni Luke-kal, had haljon szegény kamu ideológiai halált a XI. részben, amelynek címe szinte biztosan CGI Leia Strikes Back-lesz.

Béla én vagyok
Vendég
Béla én vagyok

Nem vagyok nagy rajongó. De régen szerettem a SW filmeket. Azóta nagyot változott a világ és vele együtt a mozi is. Ma már nem nagyon bírnék végignézni egy régi SW filmet, főleg Harrison Ford ripacskodásával. Igen, több év távlatából kb olyan mint újra nézni a Lindát. Az új részek mindegyike pocsék volt. A Rogue one és ez élvezhető. Leültem és végignéztem. Nem mentem ki közben rágyújtani mert untam, mint az előző részek esetén.

Roch Del Khan
Vendég
Roch Del Khan

És ha már öregek 🙂 (47), már 1979-ben is ott ültem a moziban, és most negyven évvel később is ezt tettem. Amit pozitívumként éltem meg: 1, Ábrahám Jolán unokája után végre egy tisztességes rendezői munkát láthattam, nem volt vele semmi bajom, ültek az átkötések, a hangulat, minden ami a szakma csinja-binja, az itt megjelent, ügyes munka. 2, A szereplők brillíroztak, főleg Mark Hamillt volt jó látni újra, mindig is kiváló színésznek tartottam, akit méltatlanul mellőztek, most megmutatta, hogy mit is tud, az alakítása nálam akár Oscart is érne, de a többiek is mind nagyszerűek voltak. 3, Voltak olyan harci jelenetek,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Attila az Isten ostora
Vendég
Attila az Isten ostora

Az utolsó… de micsoda? Amikor vége lett a filmnek az volt az első gondolatom, hogy ok, biztos ez valami vicc volt és mindjárt kezdődik az a film, amiért itt kezüket-lábukat törve összegyűltek az emberek. De sajnos nem… csak ment tovább a zene és a stáblista végeláthatatlan felsorolása a vásznon… Előzőleg több helyen is megjelent kritikusok részéről, hogy ez minden idők legjobb SW-filmje. Általában sem adok semmit a kritikusok véleményére, de ezúttal még azt a negatív nullába hajló nívójukat is megkérdőjelezem, amit eddig adtam nekik. Ez a film egyértelműen kijelenthető, hogy teljesen fölösleges volt. Kár volt éveken át dolgozni rajta (bár… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Zooly
Vendég
Zooly

Ezt akár a sorozat tv-n az Eszmeralda mellé is betehetnék, olyan híg-zöld libafos volt. A következő rész már nem is érdekel.

Steery
Vendég
Steery

Nekem nem jött be ez a film sem, ahogy Az ébredő erő sem tetszett és a Zsivány Egyes sem volt az igazi. A Disney láthatóan nem a megfelelő emberekre bízta az SWU bővítését, akik sem megfelelő tudással, sem érzékkel, sem tehetséggel, sem világos koncepcióval nem rendelkeznek. Viszont sok pénzük van, hogy drága, felejtős, gagyi filmeket gyártsanak sorozatban, amivel csak és kizárólag a jól hangzó név miatt kaszálnak nagy pénzeket. De attól még, hogy sokan megnézik a moziban és sok pénzt hoz a konyhára, nem lesz ezekből jó film. Sajnos. Igazán kár, hogy csak ennyire voltak képesek… 🙁

krysal
Vendég
krysal

Hardcore SW-betegként 3 egész percig tartott, hogy ne akarjak kifordulni a moziból. Persze, ki ne félt volna a Disney-metódustól, de a korábban pimasz humorból átléptünk gyermetegbe, a korábban valós sötétségből (gondoljunk Darth Vaderre, a Császárra, vagy akár Tarkinra) a Szépség és a szörnyeteg illuzórikus “feszültségébe”, a sablonos, ostoba megvalósításról, a félhülyére butított történetvezetésről nem is beszélve… A fan service kimerült a sablonosításban, a szereplők súlytalanok, a történetben totális következetlenség, és feleslegesség váltja egymást. Már-már Jar-Jar barátunkat sírtam vissza a film közepére. Ez nulla, nem ad a történethez, csak megerőszakolja. Szégyen.

Mester Attila
Vendég
Mester Attila

Szia! Amiket felsoroltál jeleneteket , nagyon jók az észrevételek és egyet értek . De egyet kihagytál vagy lehet neked nem és másoknak se , de az sokkolt mikor Leia kirepül az űrbe mindenki meghal de ő túléli. ÉRTED?? Azt hittem az agyam eldobom főleg , hogy mintha Jedi erőt használva repül vissza a géphez. Oké Anakin Skywalker az apja lehet örökölt is valami képességet de ANNO Leia a harcos hercegnő volt nem Jedi , de lehet én nem figyeltem és kihagyott rendszerem valamit szóval mindenképp megakarom nézni mégegyszer én is . Összességébe egész jó a film , és akárki akármit… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Roch Del Khan
Vendég
Roch Del Khan

Jó látni azt, hogy ennyi öreg SW fan van itt, de egy kérdés hozzátok: Tudjátok miért tudják mindezt lenyomni a torkunkon? Mert dollár milliárdokat fizetünk ki azért világszerte, igen, mi régi rajongók, akik évtizedekig fenntartottuk a tüzet a pénzünkkel és lojalitásunkkal, hogy megnézzük, ahogy most megbecstelenítik a szeretet gyerekünket. Miért hagyjuk? Amig csilliárdokat csenget Dagobert ácsi aranyterme, addig semmi sem fog változni és hagyják tovább fejlődni ezt a férc művet, amit ez a kétbalékezes rendezőzseni kiagyalt, hiába a rajongók egyre terjedő haragja, ugyanúgy nem érdekli őket, amig pénzt hoz, ahogy a Star Trek rajongók dühe sem érdekelte őket anno. De… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

SWfan
Vendég
SWfan

Benicio el Toro karakteréről még nem sok szó esett. Azt hiszem DJ volt a neve. Nektek is ismerős volt? A Disney olyan mintha átrángatta volna az SW világába JACK SPARROW -t. SZÁNALMAS!!!

Greg V
Vendég
Greg V

Ami azt illeti, hogy mit hogyan terveztek, a Disney CEO-ja szerint a forgatókönyv végleges állapotban volt aznap, mikor az Ébredő Erő mozikba került, szóval erősen kétlem hogy bármikor bármit máshogy képzeltek volna.

SWfan
Vendég
SWfan

Rajongóként egy nagy kalap kaka volt. Ostobaságokkal tele. Logikátlan hülyeségekkel. Ez NEM Star Wars film volt….inkább valami baromság

sonar
Vendég
sonar

Sziasztok. Használt bojler eladó, érdekel valakit?

mata csaba
Vendég
mata csaba

Jó volt a film, jó a történet, de a legfőbb vezért ilyen könnyen elintézni nem volt okos húzás a készítők részéről.

asd
Vendég
asd

(1)Má’ bocs, de ha annyira szétlőnek egy vezérlőtermet, mint amiben Leia volt, tuti nem éled túl. Ha mégis, akkor a vákuum az űrben felrobbantja a tested, mert igyekszik kiegyenlíteni a nyomást. Ha még ezt is túlélnéd(biztos, hogy nem), akkor meg egy pillanat alatt fagysz meg. (2)Megyünk és gyorsan kiiktatjuk az ilyen olyan cuccot típusú dolgokból túl sokat használtak már el. De most komolyan, egy filmsorozatra egy ilyen trükk bőven elég, de itt is volt egy, meg a 7-es részben az átslisszolunk a pajzson fénysebességgel és lekapcsoljuk a generátort(egy előző sw filmben ugyan ezt felhasználták) totál azt az érzést kelti, hogy..… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

beni
Vendég
beni

******SPOILER ALERT******* Emberek, ez a film megint csak arra keszult hogy eladjak a jatekokat es poharakat a mekibe. EGY tetves fénykard párbaj nem volt a filmben, ki az a Snoke és honnan jött? Annyit tudunk h ez megjelent és ó az uralkodó rángat árammal veri Kylot, de egyik pillanatról a másikra félbe vágja és ennyi. Rey szüleiröl megy a sztorizás és vegül kiderül h egy jelöletlen helyen fekszenek a sivatagba???? WTFF???? Anakinnal legalabb elmondtak hogy maga az “erő” foganta meg őt. Luke mibe hal meg? Osszeszedi magat ujra es hasznalja az erőt eleg kemeny modon, utana nezi a napot és… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Erimar
Vendég
Erimar

A cikkel közel 100%-ig egyetértek! A filmből NAGYON DURVÁN sütött hogy meg akarnak szabadulni a régi szereplőktől hogy valami teljesen újat kezdhessenek. Teljesen újat aminek a régihez semmi köze. Nekem pl [/spoiler] Ackbar admirális halála teljességgel fölöslegesnek és ostobának tűnik. Lehet hogy az öreg nem egy Thrawn-szintű zseni de hogy meg se próbáljon semmit se tenni, még meg se jelent a vásznon, az túlzás. És nagyon hiányoltam a nem emberi lényeket. Eddig ennél több szerepük volt…jó, tán a 3 régi részben annyira nem, de az előzmény-trilógiában és a sorozatokban (Klónok Háborúja, Lázadók), továbbá a könyvekben igen.
.Tényleg nagyon jó volt, váratlan és jó fordulatokkal, de mégse vagyok maradéktalanul elégedett. Igaz, haverjaim szidták így meglehetősen alacsony elvárással érkeztem de még ezt leszámítva se változik sokat véleményem.

u.i.: a porgok egyáltalán nem gázok. akár jar-jar, akár az ewokok (őket spórolásból használták a vukik helyett) sokkal rosszabbak!

Ödön
Vendég
Ödön

Sajnos ezt csak egy szóval lehet illetni sz@r.
Persze lehet , hogy öreg vagyok ( 47 ) és tévedek. Bánom , hogy megnéztem. A 7. részt is utáltam de ennek a résznek a tükrében az szuper volt.. elérte a 2 osztályzatot. Félek ettől is van lejjebb.
El kell engedi a régi karaktereket de nem így nem ilyen formában nem ilyen méltatlanul. Lehet ki kellet volna írni hogy 20 éven felülieknek NEM ajánlott ! csak saját felelősségre.

att
Vendég
att

Én ugy álltam fel a székből, hogy mi volt ez a s…r
Unalmas f..s
Hazafelé csak néztem magam elé feleségem szerint ritka buta pofával
13 éves lányom el is aludt rajta, pedig 4DX-ben néztük
Senkinek nem ajánlom, hogy megnézze moziba
Ébredő erő még elment, ami inkább Új remény újraforgatása lenne

Hunor
Vendég
Hunor

Skacok, senki ne felejtse el, hogy 2017-et írunk. Nem várhatjuk el, hogy teljesen az original trilógia hangulatában, ritmusában legyenek az új filmek. A Force Awakens kicsit bátortalan, nosztalgiázós lett, de hát egy bevezető, első rész volt, és hát nagyon nagy nyomás volt szegény Abramsen. Ehhez képest szerintem jól teljesített. Viszont ez az új rész sokkal bátrabb volt és az én szerény véleményem, hogy KIB**ZOTT frankó lett. Legalább háromszor folyt el a könnyem, hol izgatottságtól, hol szomorúságból, az egész egy érzelmi hullámvasút volt. Úgy ugrándoztam a székemben néhány jelenetnél, mint egy 10 éves kisgyerek (26 vagyok). Kaptunk egy történetet, ami új… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Yakuza
Vendég
Yakuza

Én is az original Star Wars filmeken nevelkedtem (mivel sokan megosztották a korukat így én is) (31). Nekem szörnyű élmény volt a film! Olyan érzéssel jöttem ki a moziból mint ha egy szerettemet veszítettem volna el. Jobban nem részletezem mivel az előttem szóló csalódott kommentek már kellően kifejezték a hasonszőrűek problémáját a filmmel. Én remélem nem gyalázzák tovább a sagat és max olyan mellék szálak készülnek majd mint a Rogue One! Az tetszett! De a VII meg ez a szörnyűség nem! Bár már félek, hogy a Zsivány is csak véletlenül sikerült nekik. Nekem az előzmény trilógia is tetszett bár hagyott… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

I.Gábor
Vendég
I.Gábor

Azért így, vagy úgy: százszor is megnézem (50felett) ezt az alkotást, mint az oszkáros “magyar”-t !!!

Solymos Zoltán
Vendég
Solymos Zoltán

Sziasztok! Engem kilenc évesen talált el a IV. rész.Nyári kertmozi egy iskola udvarán 1979-ben.Jegyszedő őrök mászkáltak körbe-körbe a kerítés belső oldalán hogy ne lógjon be senki.De jött a SW felirat a berobbanó zenével és emberek százai másztak át a kerítésen és ültek,feküdtek le a langyos betunra a padok mellett,így nem zavarva a jeggyel mozizókat.Ennyi emberrel nem tudtak mit tenni,zavartan ment a film végig. Nos így kezdődött a Luke Skywalker történet,éveket várva,képeket sóvárogva nézve,moziban kb hússzor megnézve a részeket és most ezt művelték Luke karakterével!? Imádom a VII.részt,minden elfogadtam, és illik a nagyívű történetbe.Luke-tól elvették a tekintélyt ami eddig minden jdősebb… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Gabe1885
Vendég
Gabe1885

Állítólag van vágatlan verziója, amit egyszer a mozikban le is adtak. Több, mint kétszáz perc. Ha azt megnéztem, utána tudok teljes véleménnyel szolgálni. A vágott verzió több kérdőjellel szolgál, ami felemás érzésekkel tölt el. Sokkal jobb, mint az előző rész, de az biztos, hogy hiányzik a jó öreg Lucas kreativitás.

Remig
Vendég
Remig

nem igazán nagy film volt!

Faszamuráj
Vendég
Faszamuráj

Nos a Disney nem árul zsákbamacskát ezután a film után. Ez nem nekünk öregeknek hanem a fiataloknak szól ők a jövő ők hozzák majd a sok pénzt. A cikk írójával nem értek egyet egy deka fordulat nem volt a filmben. Újat mertek húzni az egész a Birodalom visszavág-ra van építve megspékelve a Jedi visszatér záró jelenetével. Annyi az új hogy kicsit össze kavarta a jeleneteket. Érthetetlen a számomra hogy a régi technikák miért vannak jelen a filmben(csillagromboló AT-AT) semmit nem csinálnak pedig bármelyik csillagromboló képes a hasi turbólézerekkel rommá bombázni egy földi bázist, nem nekünk kell egy bazi nagy csatahajó… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Csalódott Fan
Vendég
Csalódott Fan

SPOLER! Ennél gyengébb úrharcot még egyetlen filmben sem láttam (nem csak a SW filmeket beleszámolva is) Eddig a hiperűrből előtudtak ugrani a cirkálók elvágva a lázadók útját, egy csillagromboló nem csak egyet tudott lőni és nem csak lézer fegyver volt rajta. Szóval egy 6 éves gyerek is el tudta volna intézni a teljes lázadó flottát, mégsem történt meg. Nevetségesen Disney volt. Ez már a fairy tale szint nem a Star Wars. Persze a hiperúrugrással elpusztítani az ellenséget egy nagyon jó ötlet volt, de miért nem az elején áldozzák fel az egyik cirkálót és mentik mega másik hármat ? Sokkal kevésbe… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Zoz12
Vendég
Zoz12

A hozzászólások között sok, az enyémhez hasonló véleményt olvastam. Az életem szerves része lett a klasszikus SW trilógia, sokkal több számomra, mint három film és néhány könyv. ’79-ben magába szippantott ez az univerzum, az ízlésemet, fantáziámat talán a leginkább befolyásoló dologról van szó. Annak idején, az Episode I-et premier előtt, a Star Wars fanatikusokkal együtt néztem meg, és a mai napig emlékszem a borzongásra, amikor berobbant a képbe a híres Star Wars felirat. Együtt törtem ki kiabálásba a többszáz hozzám hasonló rajongóval, és a végén együtt tapsoltuk felállva a filmet … pedig már akkor éreztem egy pici csalódást. Talán a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

SWDrone
Vendég
SWDrone

A legrosszabb SW epizód amit eddig láttam. Nem hittem volna, de visszasírom Jar Jart. A Disney gyakorlatilag meggyalázza, és keresztre feszíti a sw univerzumot. A következő részben már várom a csillámpónikat, és a gyerekhősöket. Az egész értelmetlen egymásrahányt epizódok halmaza, logikátlan és felelőtlenül ostoba. A látvány rendben volt, de csak ez már nem tartja össze ezt a filmet. Ez szégyen.

Arthur
Vendég
Arthur

Megölték az eredeti StarWars hangulatot teljesen! A meseszerű könnyed szórakoztató filmikonból egy sötét nehezen értelmezhető, állandó gondolkodást igénylő szomorú és lehangoló szart csináltak!Azért mert a 3D technika csodás volt az nem jelenti, hogy maga a film mondanivalója-cselekménye jó volt! Premier napon első előadáson néztem meg, hiszen StarWars fun vagyok, de szinte sajnáltam a sok kidobott pénzt és időt… 🙁

adamskij
Vendég
adamskij

ugyan nem vagyok óriási rajongó, de 39 évesen is várom az SW filmeket. anno a Star Warst láttam először (magyar tévé, szilveszter, ’82 körül) utána a Jedi visszatérre már moziba ültünk. nekem nagyon tetszett ez a nyolcas epizód, bár nem tökéletes (számít-e ez bármit is?). sőt, másodjára még jobban tetszett, szemben az elődjével. olcsónak és elcsépeltnek tartom, hogy itt is sokan a Disney-t, mint sátánt vetítik a falra. egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a SW univerzum egy óriási üzlet és ha nem a Disney, akkor egy másik cég vásárolta volna meg. a Disney márpedig nem csak megvette, hanem tovább is… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Terenyei Rosenberg Imre
Vendég
Terenyei Rosenberg Imre

Csak észrevétel: Lukas kerek egészet alkotott, igyekezett minden apró jelenetet, apró mellékszerepet úgy kiosztani , hogy egy Univerzum gazdag élővilágát mutassa. Mindenhol mindenféle bolygóról érkezett lények. A mostani 3 rész ( a Zsivány egyest is ide veszem ) halott, kihalt. Unalmas , hogy csak emberek harcolnak emberek ellen, -ja meg néhány robot-, mindegyik rész üres. Talán a harmadik próbálkozásba még az is elhangzik, hogy: -Majd Amerika megmenti a világot! É szomorú vagyok, ez nem SW, csak egy nagyon látványos ürfilm.

Tom
Vendég
Tom

Dollárjelek és kiszámítható sémák. Soha nem szabadott volna folytatni az (időben is) első 3 részt. Mára a SW varázsa eltűnt és egy kötelező év végi bevételt jelent, semmi mást. Kár volt.

vendég vendég
Vendég
vendég vendég

botranyosan silany. raadasul a kritikusok is beették… irgalmatlanul tré. szuperszanalom. fajdalmas parbeszedek, egyszer tudtam elmosolyodni… a wookie egy uber sofor… az oreg luke… szavakat nem talalsz, mary poppins az urben repulo gizike… JEZUSOM… mi lett ebbol??? sirhatnekom van.

*rogue 1 istencsaszar; deez????