Mostanra már megszokhattuk volna, hogy ha Elon Musk valamit egyszer a fejébe vesz, addig nem nyugszik, amíg meg nem valósítja, mégis az igazi vasember újra és újra megdöbbenti az egész világot.
A SpaceX 2002-es alapítása óta a vállalat egyik fő célkitűzése az űrutazás olcsóbbá tétele, ami azért lássuk be, igazán nagy őrültségnek tűnt, hiszen ha eszünkbe jut az űrutazás az utána következő szó biztos, hogy nem az olcsóság lesz. Vagy talán mégis?

Azt már régóta tudjuk, hogy az amerikai milliárdos nagy álma a Mars benépesítése, azonban ahhoz, hogy ez valóra is válhasson, számos akadályt kellett és kell jelen pillanatban is leküzdeni.

A legfőbb szempont, mint minden vállalkozás esetében itt is a technika és természetesen az anyagiak.

Vagyis, hogyan és mennyiért válhat valóra ez a nagyszabású álom?

Elon Musk a napokban fedte fel elképzeléseit, miszerint 50-100 éven belül 1 millió embert szeretne a Marsa telepíteni, ami mind logisztikailag, mind anyagilag kész horror feladatnak tűnik, ám az üzletembernek mint mindig most is konkrét tervei vannak.

A technikai feltételeket egy úgynevezett bolygóközi közlekedési rendszer megépítésében látja, amely az újrahasznosítható rakéta és az űrhajó kombinációján alapul.

Ehhez egy új hajtóművet is fejleszt a SpaceX, amely a Raptor fantázianevet kapta és amely körülbelül háromszor erősebb lesz a cég Falcon 9 rakétáját működtető Merlin hajtóműnél. Elméletben ezekkel az új hajtóművekkel felszerelt rakéták képesek lesznek több mint 330 tonna tömeget Föld-körüli pályára állítani.

Ez körülbelül kétszer akkora teher, mint amely a NASA Saturn V holdrakétájának a teherbíró képessége. Ezek a szerkezetek azonban nemcsak erősek, de újra felhasználhatóak is lennének, amely a személyszállítás mintegy 10 milliárdos költségét, mindössze 200 000 dollárra szorítaná vissza.

Pár éve még az a kifejezés, hogy újra felhasználható rakéta szinte nem is létezett, de a SpaceX ezt a tervét is sikerre vitte, hiszen a hétvégén a zord időjárási körülmények ellenére 48 órán belül a Falcon 9 hordozórakétája kétszer is sikeresen landolt, amely rövid időn belül már a 13. alkalom.Musk szerint a marsi misszió mintegy 10 év múlva veheti kezdetét, szóval aki szeretne rajta lenni az első hajókon, annak még van ideje elkezdeni ’’összekuporgatni’’ az utazás árát.

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.