Sherlock: a 4. évad – kritika

Januárban került bemutatásra a Sherlock negyedik évada. Véleményem szerint ez az évad messze a leggyengébbre sikerült az eddigiek közül. De miért is mondom ezt? A cikkből kiderül, de vigyázat! Az írás spoileres, mi szóltunk előre. No lássuk.
Kezdjük az elején: a harmadik évad végén Sherlockot száműzik egy gyilkosság miatt, majd ezzel egy időben visszatér az eddigi leggonoszabb gonosz, Moriarty. Ám miért is fontos ez? Azért, mert Moriarty a TV nézők szeme láttára lőtte fejbe magát a második évad végén, viszont most visszatérése miatt Sherlockot is visszarendelik Angliába. Ám mielőtt még a negyedik évad leforgatásra került, eltelt egy év, amikor csak egy úgymond 0. rész került bemutatásra, amely egy 100 évvel korábbi rejtély felgöngyölését mutatja be, valamint azt, hogy a főszereplő mennyire függ a szerektől.

Aztán végre-valahára jött a negyedik évad.

Mint már említettem, a harmadik évad vége kétségkívül legalább annyira izgalmas volt, ahogy az előző, mikor Sherlock eljátszotta halálát. Ám ezzel a sorozat szinte nem is foglalkozott az új évad első részében. Emlegetik Moriartyt, de ezen felül inkább csak várnak, sőt ebben a részben nem is Sherlock a főszereplő, hanem sokkal inkább a Watson házaspár. A rész végére mindent megtudunk Maryről, de tőle búcsút is vehetünk, hiszen egy haslövés következtében – melyet úgy szerez, hogy minden anyai ösztönt félretéve Sherlock és a golyó közé veti magát – az örök vadászmezőkre távozik.

Watson természetesen kiakad és Sherlockot okolja felesége elvesztése miatt, ezzel végződik a rész. Az első epizód alapvetően nem lenne rossz, ha azt adta volna, amire mindenki várt: Moriartyt. Ám pár említésen kívül nem is kapunk többet Sherlock főellenségéből. Ezen kívül rengeteg sok flashback-kel operál ez az epizód és minden csak úgy történik, minden indoklás nélkül.

A párbeszédek sem ütöttek annyira, mint régen, amiért a legtöbben megszerettük ezt a sorozatot, a hihetetlenül jó színészi játék mellett. Az egyetlen pozitívum, amit el tudok mondani a részről, Mycroft jelenléte, aki az egyik kedvenc szereplőm a sorozatban és ebben a részben, de az egész évadban több játékidőt kapott.

Az előző rész végén Watson elvesztette Maryt, élete szerelmét, gyermekének anyját. Ez teljesen földre viszi az Afganisztánt megjárt katonaorvost és odáig jut, hogy terápiára jár. Közben kapunk egy furcsa történetet egy milliomosról, aki megölt valakit. Sherlock nyomozni kezd ez ügyben, miután a gazdag férfi lánya megkéri rá. A nővel van egy hosszabb beszélgetős jelenet, ebből megtudhatjuk, hogy Sherlock is ember, valamint azt is, hogy még mindig elég komolyan nyomja magába a különböző drogokat. Ám ebben a részben a nyomozós story teljesen háttérbe szorul, hiszen sokkal inkább az a fontos, hogy mi történik Watson és Sherlock között.

Semmi. Körülbelül ugyanaz látható, mint a harmadik évadban, miután a főszereplő visszatér a halálból. Watson haragszik rá, majd egyre inkább megbocsájt neki, végül újra mindenki happy. Ám a nagy csattanó itt sem marad el: kiderül, hogy Sherlocknak és Mycroftnak van egy testvére, akit elzárva tartanak egy szigeten, hiszen kimondottan veszélyes, ám Mycroft kivételével mindenki halottnak hiszi, Sherlock pedig nem is tud a létezéséről.

Azonban már nincs is annyira szigorúan elzárva, hiszen – dobpergés – Watson orvosa az. Megdöbbentő… hol van Moriarty??? Sehol. Ismét lezajlott úgy egy rész, hogy semmi információ nem derült ki a főgonoszról. Ez a rész sem sokkal jobb, mint az előző és nagyjából ugyanazt is lehet róla elmondani. Zavaros a történet, Sherlock hátrányban van, mégis ő nyer a végén, stb. Az igazat megvallva, úgy éreztem, hogy a készítők megelégedtek volna két résszel, az elsővel és az utolsóval, viszont hármat rendeltek tőlük, így ez a második csak egy töltelék volt, ami felvezeti a szezonzárót.

Most végre jön Moriarty és teljes lesz a történet? Sajnos nem. Mint, ahogy viszonylag a rész elején kiderül, Moriarty tényleg meghalt és csak a harmadik Holmes testvér használta fel őt, mint csalit. Mycroft-tal kiegészülve a Sherlock-Watson páros a szigetre utazik, ahol Eurus Holmest fogva tartják, vagyis tartották. Hiszen már nem rab, hanem már ő irányítja az egész létesítményt. A két testvérnek és Watsonnak célja megakadályozni, hogy Eurus Londonba irányítson egy repülőgépet, melyen csak egy kislány van ébren, mindenki más alszik. Ezt úgy tudják megtenni, hogy szobáról szobára járnak a „börtönben” és különböző morbid feladatokat hajtanak végre Eurus parancsára, cserébe pár másodpercet beszélhetnek a kislánnyal.

Ezek a feladatok többnyire válaszút elé állítják Sherlockot, általában döntenie kell, hogy ki haljon meg. Az utolsó szobában végül a végső döntés elé állítják: meg kell ölnie Watsont vagy Mycroftot. Ám ő nem teszi meg, sőt saját magára fogja a fegyvert és már kész meghúzni a ravaszt, amikor Eurus elkábítja mindhármukat. Ezután a szülőházukba kerülnek, Watson pedig egy kútba, ahol egyre növekszik a vízszint, ám ő a talajhoz van bilincselve. Itt egy rejtvényt kell megoldania Sherlocknak, mielőtt Watson megfullad. A rejtvény során kiderül, hogy nincs is semmilyen repülő, nincsenek utasok, nincs kislány, csupán Eurus van, aki elnyomva élte gyerekkorát, ezért egy veszélyes bűnözővé vált. Sherlocknak megesik rajta a szíve és egy családi újraegyesülésnek lehetünk tanúi, amolyan Holmes módra, hiszen ez azzal jár, hogy Eurust visszazárják az elmegyógyintézetbe. Ez után pedig kapunk egy olyan lezárást, ami az egész sorozat lezárása is lehetne, lehet, hogy az is?!

A BBC jelenleg futó egyik legsikeresebb sorozata ezzel lehet, hogy véget ért. Vannak pletykák erről és ennek ellenkezőjéről is, annyi biztos, hogy még nem jelentették be a következő évadot. Minden kétséget kizárólag ez az évad sikerült a leggyengébbre, de még így is bőven a nézhető kategóriába tartozik.Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy ez az évad a legrosszabb mind közül, még mindig jobb, mint más sorozatok legjobb évadai.  Ezt mindenki döntse el, hogy a Sherlock dicsérete, vagy más sorozatok szégyene. A színészi játék itt is helyén van, csupán a forgatókönyvvel vannak némi problémák, valamint a Moriarty beetetéssel. Egy megnézést mindenképp megér, főleg akkor, ha már valaki látta az első három évadot, de nem szabad olyan magasra helyezni az elvárásokat, mint tettem én és –ahogy olvastam – sokan mások is. Mindenesetre, ha lesz ötödik évad, biztosan megnézem, viszont a hype részemről már nem lesz akkora, mint volt eddig.

Értékelés:

[fb_button]

1
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lőrincz Márk Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Lőrincz Márk
Vendég
Lőrincz Márk

Először is elnézést a hosszúságért! De ezt a végén is elmondom. Másodszor kitartást hozzá annak aki el akarja olvasni 🙂 De ha nem akar annyit olvasni, akkor annyi legyen elég hogy nekem tetszett a 4.évad is a hibáival együtt és szerintem nem ez a leggyengébb évad. De még a leggyengébb is valóban jobb mint más sorozatok legerősebbje! Alapvetően tetszett ez a kibeszélő. Problémáim inkább az általános elégedetlenséggel vannak. Az emberek ennyi év szórakoztatóipar után sem tanulták meg hogy a hype csak olyan mint a kutyának a csont. Vagy megkapod vagy nem. Én rettentően szeretek mindent ami Sherlock Holmes. Ettől persze… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>