A jó és a gonosz harca már évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. A mitológiai- vagy bibliai elbeszéléseken át egészen a 21. század irodalmáig. Legyen szó angyalok és démonok csatájáról, vagy egyszerűen a hős morális értékrendjének kérdéseiről, mindig aktuális téma lesz. Egy olyan kifogyhatatlan kincsestár, amihez újra és újra visszatérhet az alkotó.




Stephen King, a kortárs irodalom géniusza. Az idén 70. születésnapját ünneplő író 56 regényével, 10 novellájával és rengeteg kisebb írásával, már minden elképzelhető díjat bezsebelt. Nemzeti Könyvdíj, egy Edgar Allan Poe-díj és a Grand Prix de L’Imaginaire – mind ott villog a kispolcon.

Gondoljunk csak a bohóc-kultuszt megteremtő Az-ra, vagy Kubrick filmtörténeti klasszisára, a Ragyogásra. Különc karakterek, meghökkentő, sokszor indokolatlannak vagy misztikusnak tűnő váltások és a felszín mögött lappangó „nagy titok”, ami bármikor széttépheti a történetet. Ez a recept juttatta az írót a bestseller listák élére.

A Setét Torony alapjául szolgáló regény 2003-ban kapta meg a horror nagydíját, a Bram Stoker-díjat. A könyvsorozat (merthogy igen vaskos sorozatról beszélünk) összesen 8 könyvből áll, amit a mester 20 éven keresztül írt; így mind a kritikusok, mind a rajongók, aggódva fogadták a megfilmesítés hírét.

Melyik részét emelik majd ki a történetnek? Hogyan mutatják be az előzményeket?

A Universal Pictures érezhetően nem erre a lapra akarta feltenni mindenét. Míg kezdetben felvezető sorozatról, trilógiáról és Javier Bardemről beszéltek, ahogy telt-múlt az idő, úgy lettek hamuvá az ígéretek.

A rendezéssel, a mindig borús Nikolaj Arcelt bízták meg, aki A tetovált lánnyal (2009) és a Fácángyilkos sorozattal (Nyomtalanul, 2013, Fácángyilkosok, 2014, Palackposta, 2016) évek óta megosztja a nézőket. Hogy ez jó vagy rossz döntés, ízlés dolga, azonban a hollywoodi mércével számítva szerénynek mondható 60 milliós büdzséből már egyértelműen láthatjuk: ez bizony egy nyári blockbuster lesz.

Matthew McConaughey remek választásnak tűnik. Sokan vártuk már, hogy kimozduljon a jófiú szerepéből és felvegye a luciferi palástot. Idris Elba (Star Trek: Mindenen túl, Tűzgyűrű) pedig már évek óta stabilan hozza a „nyugodt főnök” karaktert.

Eddig minden szép és jó. Adott egy rideg, Stephen King-univerzum, egy viszonylag jó kaszting és egy ütős előzetes. Lássuk viszont, hogyan mutat mindez a vásznon:

Gyors bevezetés, egyszerű, mégsem klisés karaktereket kapunk, pont ahogy vártuk. A film azonban érezhetően kapkod. Nem csoda, hiszen 8 teljes regényt kéne feldolgoznia. Minden újabb elemnél azt érezzük:

Igen, igen, ez király… de nem lehetne kicsit elidőzni még itt?

A rendezés következetes és jól választja meg a tempóváltásokat, a színészek stabilan hozzák a szerepeket, mégis úgy érezzük, kevés, amit kapunk. Megismerjük fő gonoszunkat – urunk, teremtőnk, Matthew McConaughey-t – aki briliáns; látjuk az ő gonosz kis csapatát és hogy ez egy összetett, világokon átívelő harc, de ennyi.

Hallunk jófiúkról, de már csak egyet láthatunk. Látunk néhány szörnyet a másvilágból, de azt is kapkodva, látjuk a Sötét Tornyot, de nem derül ki, hogy mi is ez, miért védi a világokat, mitől védi, hogy került oda.

Ott ültem a kis székemben és az járt a fejemben: „Kérdéseim vannak!”

A kingi hangulat helyenként mégis megvan, a történet érdekes, maga az univerzum teli van lehetőségekkel.

A tempó miatt azonban a dialógusok tartalma elvész. A karakterek igazából enciklopédiaként működnek.

„Az mi?” – „Az egy démon.”

„Most mi történt?” – „Ez a Ragyogás… ez egy különleges erő.”

„Most mit csinálsz?” – „Én egy harcos vagyok és az én fegyverem a pisztoly.” (aktuális mondat a filmből)

Dacára, hogy egy fantasztikus világot tár elénk – mivel 8 regényt kell adaptálnia –  a stúdió egy nagy rohanást gyúr az alapanyagából. Ad is, be is húz, de sosem eléggé. Kíváncsivá tesz, mígnem eljutunk egy teljesen üres és sablonos lezáráshoz, ahol győz a jó – a legyőzhetetlen gonosz pedig hirtelen elbukik. Happy End.

S ezzel magát az egyetemes harc lényegét dobják a kukába.



Így összességében, akit megfogott Stephen King sötét világa, annak inkább a regényt ajánlom – azonban ha mégis úgy döntesz, hogy befizetsz erre a két órára, azt ajánlom, elvárások nélkül ülj be a vetítő elé. Úgy akár kellemes kis kalandozás is lehet belőle.

Értékelés:

sav5-01

10
Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
BoymlAttilaDávidSLNagy György Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nándor Dániel Rabby
Vendég
Nándor Dániel Rabby

A könyvek lassúak komorak elgondolkoztatóak félelmetesek. A filmben nem sok ilyesmi van. Tipikus hollywood.

Kiss László
Vendég
Kiss László

A könyv után, és ezen kritika alapján én passzolom.

Sándor Apáti
Vendég
Sándor Apáti

A film egy rakás kaki … Aki olvasta a könyvet csalódással jön ki a moziból, nem értve, hogy adhatta King a nevét ehhez …

Nagy György
Vendég
Nagy György

Pontosan!! Már a főszereplővel kidobták a könyvet a kukába, nem fogom fel azóta sem, hogy King hogyan választhatott egy FEKETE szereplőt ROLAND helyére!!!!! Totálisan értelmetlen innentől az EGÉSZ… Alap, hogy semmiképpen nem nézi meg senki, aki olvasta a könyveket…

Dávid
Vendég
Dávid

Gratulálok, hogy már a bőrszínnél megakadtál. Én sem szeretem azt a túlzott polikorrektséget, amit mostanában művelnek, na de hogy már így jajveszékelsz itt csak a bőrszíne miatt… Gratulálok.

Boyml
Vendég
Boyml

Kedves Dávid!
Sajnos Györggyel kell egyetértenem, aki szerintem nem rasszista éllel írta a bőrszínt, hanem mert valószínűleg olvasta a könyveket. King ,saját maga szerint is Clint Eastwood- ról mintázta Roland karakterét, tehát érthető a bőrszín miatti kétely. Ami a filmet illeti, itt jegyzem meg: a teljes mű végigolvasása után ( időben megjelenések szerint, ami kb. 15 évet jelentett) nem vagyok hajlandó “lealacsonyodni” egy hollywoodi pénzhajhász, zanza szintre, így megkímélem magam a megtekintéstől.
Mindenkinek Béke! 🙂

Attila
Vendég
Attila

Nekem tetszett. Ha kedved tartja kérlek írd ide milyen filmek tetszenek neked amelyek nem a “kaki” kategóriába esnek?

nytrone
Vendég
nytrone

Pontosabban kilencven perc, én is úgy éreztem, hogy túl rövid. Remélem kapunk majd egy vágatlan rendezői változatot is.

Dr4sth
Vendég
Dr4sth

Skacok NEM ismétlem NEM a 8 könyvet akarták 1 filmbe belezsufolni…..
Az eredeti felállás
1 film 1 rövid sorozat 1 film 1 rövid sorozat 1 film 1 rövid sorozat….
Minden azon múlik mennyire lesz sikeres a film
Egyébként pedig ha kívülállóként nézted a filmet várni fogod a folytatást mert rengeteg a nyitott kérdés
Ha olvastad a könyvet picit furán nézel rá de kíváncsi leszel mi lesz még itt.
Aki meg kevésbé szereti az ilyen műfajt és csak mindenbe beleakar kötni annak meg nyalvánvalójan nem lesz jó

Remélem azért a kritikus/véleményformáló nem akarta nagyon lehúzni a filmet! És persze olvasta a könyvet 🙂

SL
Vendég
SL

Aki könyvet olvas minek nézi meg..?
Már kifele jön belölem ez a könyves irogatások..komolyan mondom..
Logikus hogy nem fognak 8 filmet forgatni..ember…
Nem semmi mennyi ideje van egyes embereknek,én meg azt sem tudom mibek kezdjek ottthon a meloba..vicc