Dübörög a startup-láz és jelen pillatanban is biztosan rengetegen szeretnének saját ötletükből virágzó birodalmat építeni. Sokan, mivel még csak az ötlet fázisnál járnak és nem rendelkeznek semmilyen vállalkozói múlttal vagy ismerettel, számos, ebben a világban használt fogalommal nincsenek tisztában. Ezen fogalmak száma meglehetősen nagy, de lássuk közülük a 15 legfontosabbat.
Startup

Magyarországon eddig nem volt meghatározott fordítása, azonban szűk egy hónapja hazánkban már innovállalatoknak nevezzük őket. A startup egy olyan nagy növekedési potenciállal bíró vállalkozás, amely üzleti vagy termékinnovációt hordoz magában.

CEO

Chief Executive Officer. A cég egyik legfontosabb kulcseleme egy jó CEO, aki maga a vállalat igazgatója. Az ő feladata a napi működés zavartalan biztosítása, stratégiai döntések meghozatala, tárgyalások lebonyolítása.

Az övé a legnagyobb felelősség, hiszen nem csak az üzleti döntésekben kell minél sikeresebbnek lennie, hanem mert a jó CEO minden körülmények között képes motiválni a csapatát, ami a nehezebb időszakokban elengedhetetlen.

Pitch

A pitch tulajdonképpen egy előadás, amely során pár percben próbálod meggyőzni a befektetőket az ötleted életképességéről.

Validation

Mielőtt bármibe belevágunk, nagyon fontos, hogy validáljuk az ötletünket, azaz meggyőződjünk róla, hogy arra a termékre valóban szüksége lesz a jövőbeli felhasználóknak. Ezt legkönnyebben piackutatással tehetjük meg.

Lean

A ma leghatékonyabbnak számító startup-módszertan, amely egy sikeres startup felépítésének kulcsfontosságú mérföldköveit tartalmazza.

MVP

Minimum Viable Product, azaz minimum értékesíthető termék. A fejlesztők sokszor esnek abba a hibába, hogy saját víziójukat a végletekig szeretik tökéletesíteni az általuk megálmodott módon, és ezért a termék piacra vitele folyamatosan csúszik. A rutinosabb startupperek pontosan tisztában vannak vele, hogy ez nem a legjobb módszer, hiszen hosszú hónapok mehetnek el drága fejlesztésekre, amik aztán mégsem dobogtatják meg a felhasználók szívét. Ennek elkerülése érdekében a legtöbb cég, amint van egy alapfunkciókkal bíró terméke, már dobja is a piacra. Ez azért jó módszer, mert így viszonylag

hamar visszajelzést kaphatunk a felhasználóktól, ami alapján tovább tudjuk fejleszteni a terméket, valóban az ő igényeikre szabva.

Release

A termék piacon történő megjelentetését jelenti.

One-pager

Egyoldalas összefoglaló, amely szigorúan a cég tényszerű adataira vonatkozik.

VC

Venture Capital, azaz kockázati tőke.

Term sheet

Egy kockázati tőkebefektetés dokumentuma, amely a befektető és a cég közötti együttműködés feltételeit szabályozza.

Traction

Az adott startup piaci eredményeit jelenti, legyen az akár felhasználószám vagy bevétel.

Branding

A márkaépítést jelenti, minden olyan dologgal, amely hozzájárul a vállalat által meghatározott arculat kialakításához.

IPO

Initial Public Offering. Nyilvános tőzsdei bevezetés, vagyis amikor az adott cég először lép a tőzsdére.


Unicorn

Azokat a startupokat, amiknek az értéke eléri az 1 milliárd dollárt, unikornisnak nevezzük.

Exit

A cég eladását jelenti, amely tulajdonképpen minden exponenciálisan növekvő startup célja.

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..