Rick and Morty (2013-) – sorozatajánló

Az Archer után Rick and Morty volt a legviccesebb tévésorozat, amit az utóbbi időben volt szerencsém megismerni. Hamar be kellett látnom azonban azt is, hogy itt korántsem csak a megszokott, elvetemült humorú rajzfilmről van szó, ami ugyan hordoz magában némi mélyebb tartalmat, de főleg csak vicces akar lenni. Sokkal többről van itt szó, mint egyszerű szórakoztatásról. A Justin Roiland és Dan Harmon által alkotott mű komoly népszerűségnek örvend, és legalább annyi teória kering már róla a világhálón, mint a Trónok Harcáról.




Nézzük is meg, miért is olyan fantasztikus számomra ez a sorozat!

Az alapszituáció a következő: Rick Sanchez, az öreg, iszákos tudós együtt él szellemileg instabil lányával, Beth-szel, a lósebésszel, annak szerény képességekkel bíró, bizonytalan személyiségű férjével, Jerry-vel és unokáival, Summerrel és Morty-val, akik közül az utóbbit különböző tudományos kalandokra hurcol magával.

A legjobb dolog ebben a felállásban az, hogy a téma gyakorlatilag bármi lehet! Rick (mint az a sorozatban gyakran elhangzik), az univerzum legokosabb embere, ennek megfelelően szinte bármit képes megtenni. Elég csak a portál pisztolyt felhoznom (nevezzük így, hivatalos fordítás híján), amivel képes a multiverzum világai közt utazgatni. Ez persze azt jelenti, hogy az alkotók, olyan világot teremtenek az adott epizódhoz, amilyet csak akarnak. Ennek megfelelően, mivel szerencsére nem élnek vissza ezzel felelőtlenül, sőt, meglepően körültekintő módon szerkesztik meg a hatalmas képtelenségeiket, a Rick and Morty világa elképesztően komplex, de minden a helyén van benne, és követhetően tálalja a cselekmény történéseit és a bennük rejlő tanulságokat, anélkül, hogy lebutítaná őket.

Minden résznek van ugyanis valamilyen erkölcsi vagy filozófiai kérdése, amit felvet vagy feldolgoz.

Mindemellett meg kell említenem, hogy bár a sorozat rettentően szórakoztató, alapjában véve elég sötét is. Rick egy önző, felelőtlen alak, aki Morty-t látszólag azért cipeli magával a kalandjaira, hogy tanítsa, és nevelje, holott valójában legtöbbször csupán kihasználja őt. Számára az érzelmek nem jelentenek többet értelmetlen emberi gyengeségnél, csak és kizárólag a tudományt tiszteli, és mivel magán kívül rendszerint semmivel nem törődik, előfordul, hogy egész világokat bolygat fel vagy éppen semmisít meg teljesen a kalandjaik során. Míg ez a fajta attitűd többnyire a humor forrása, az ember gyakran gondolkodik el azon, hogy mennyire komoly dolgokkal játszik el ez a sorozat. Összeszámolni sem tudom hányszor éreztem egy-egy epizód nézése közben, hogy bár nevettem, (ez nem mindig történt meg) azért keményen meg is ütött a dolog. Itt egy remek példa erre:

Azonban nem Rick és Morty őrült kalandjai az egyetlenek, amik a történetet színessé és főként tanulságossá teszik. Ezt a szerepet ugyanis a család élete és konfliktusai alkotják. Beth karrierjével kapcsolatos álmai és ambíciói, melyeket Jerry miatt képtelen elérni, haldokló házasságuk, amit mindketten igyekeznek megmenteni, Summer feltűnési viszketegsége és irigysége Morty-ra, amiért mindig őt viszik kalandokra, valamint a Rick és Morty személyisége és értékrendje között fennálló különbségek és a belőlük származó konfliktusok. Ezek többnyire tipikus emberi helyzeteket és problémákat szülő kérdések. Egy epizód általában egy-egy őrült kaland mellett egy szeletet is bemutat a család mindennapi életéből, ez pedig kényelmesen (vagy épp kényelmetlenül) valódivá és átélhetővé teszi azt, amit látunk.

Ahogy az lenni szokott a hasonló rajzfilmeknél, a Rick and Morty is sok mindent figuráz ki és épít magába különböző hivatkozások formájában. A nézők dúskálhatnak az ezer meg ezer utalásban, melyek között a legnyilvánvalóbbtól a már-már észrevehetetlenig minden előfordul, a különböző rajzfilm-crossoverekről nem is szólva.

Az alkotók ugyanis jó barátságot ápolnak különböző egyéb rajzfilmsorozatok készítőivel is, és gyakran döntenek univerzumaik összekötése mellett valamilyen aprósággal.

A már három évadot megélt, eddigre igen komplexszé és drámaivá vált cselekmény – ahogy az az ilyen rajzfilmekre jellemző – akcióban sem szűkölködik. A sorozat minden része izgalmakban bővelkedő élményt is jelent, ahol nem csupán az életveszély állandó, hanem gyakran a szerencsétlen végkimenetel is. Ezt azonban természetesen maga Rick sem veszi túl komolyan, hiszen számára a zsenialitásának és a végtelen multiverzumnak köszönhetően minden pótolható.

Sokak számára jó hír lehet, hogy hamarosan magyar szinkront is kap az alkotás. Azonban azt javasolnám, hogy aki teheti, mindenképpen eredeti hanggal nézzen bele, legalább első alkalommal, mert a valódi karakterét a zseniális és – sokszor improvizált – hangszínészkedés alkotja. Justin Roiland, aki maga alakítja Ricket és Morty-t is, nem csupán tehetséges és lelkes, de érti is a dolgát, a csapat többi tagjával együtt.




Egyszóval, ha valaki remekül megírt, szórakoztató és tanulságos sorozatot keres magának, az nézzen bele a Rick and Morty-ba!

 

Értékelés:

 

1
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Gabriel Bladesmith Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Gabriel Bladesmith
Vendég
Gabriel Bladesmith

Helló Tisztelt Hessteg Készítők, Olvasók, Rajongók, Filmrajongók!!! Nekem ez az anime(?!), rajzfilm(?!), felnőttfilm(?!) (Sőt biztos!) –> nem tudom meghatározni ennek a rajzolt filmnek/vígjátéknak a “fajtáját” de az biztos, hogy nekem tetszik!!! Szakít mindennel amit az ember fia vagy lánya eddig láthatott!!! (És akkor még nem szóltam/írtam a Family Guy-ról, a Futurama-ról, az American Dad-ről, Cleveland-ről, stb… , stb…) –> de a Rick and Morty mégis más!!! <– (Legalábbis nekem! Amellett, hogy a felsoroltakat is ténylegesen, nagyon kedvelem, szeretem!!!) Azt se mondanám, hogy a csúnya beszéd és annak stílusa miatt vagy mert jobban van "megcsinálva", megrajzolva mint a fent említettek vagy… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>