Ratchet & Clank 2016 (PS4) teszt
Ratchet & Clank, a név ismerősen csenghet ugyanis 2002-ben Playstation 2-őn egy remek sorozatot indított el az Insomniac Games és a Sony Computer Entertainment ami végig kísérte a konzolokat egészen mostanáig. Az új rész az eredeti 2002-es játék nevét viseli ugyanis ez annak az újragondolása Playstation 4-en, továbbá egy film is készült a játékról ami nemrég került a mozikba.
Talán azzal kezdeném ,hogy nem kell megijednünk ha még nem hallottunk a sorozatról ugyanis ha már ismerjük a játékot akkor elragad minket a nosztalgia melegsége és a játék egyből ismét magába szippant, ha pedig újak vagyunk akkor örülhetünk, hogy egy újabb élménnyel gazdagodhatunk.

A játék legnagyobb erősségével magával a játékmenettel kezdeném, hivatalosan egy akció orientált platformernek nevezhetnénk ami meg is állja a helyét ugyanis rendkívül változatos a játék menet: az egyik pillanatban lövöldözünk ezután levegővétel nélkül kerülünk át egy feszes ugrálós részhez ahol egyik platfromról lendülünk át a másikra majd mágnescípőnkel végigcsúszva egy sínpályán kerülünk vissza az akcióba amit esetleg érdekes puzzle-ekkel fűszereznek meg. Nem tudom hangsúlyozni, hogy mennyire változatos a játék és mennyire el van találva az egyes elemek hosszúsága és tempója. Önmagában egyik rész se lenne ha szabad így fogalmazni nagy durranás de az elemek tökéletes fúziója kiváló szintre emeli a játékmenetet. Egyenesen üdítő érzés visszatérni ehhez a stílushoz, és ha mindez nem lenne elég mindenképpen szót kell ejteni az őrült fegyverarzenálról amit fejleszthetünk és jócskán felülmúlja elvárásainkat, tökéletesen illeszkedve a játékba.
De hogy ne vesszek el az akcióban a történetről is ejtek néhány szót. Hőseink Ratchet, egy egyszerű szerelő, és Clank, egy hibás robot, akik akkor találkoznak mikor Clank gépe lezuhan Ratcheték garázsának közelében miközben értesíteni akarja a Galactic Ranger-eket a közelgő fenyegetésről. Ezzel a furcsa páros egyesítve erejét elindul kalandjára, amelyet remek humor és néhány fordulat kísér, miközben néha a való világ felé kacsintanak a szereplők például a filmet reklámozva. Ha nem is hangosan felröhögve de garantáltan mosolyogva fogjuk a játékot végigjátszani a gyönyörű helyszíneken.

20823568_ratchet_060915_1280-1433889311438Apropó gyönyörű helyszínek. A játék remek látványvilággal rendelkezik amit mind a színes és változatos helyszínek, karakterek és a környezet kidolgozottsága bizonyít. Minden elemnek megvan a pontos helye ezzel megteremtve a tökéletes összképet. Megmerem kockáztatni, hogy talán a valaha készült egyik legszebb cartoon-style játékhoz lehet szerencsénk.
Akkor nézzük mennyi időt is ölhetünk a játékba. Az alap történet végigvitele körülbelül 10 órát vesz igénybe de ezzel természetesen még nem végeztünk ugyanis minden területre visszautazhatunk és ismét körülnézhetünk. A főszál mellet kapunk az adott területre vonatkozó mellékküldetéseket és titkos helyeket amiket elsőre nem érhetünk el mert még nincs meg a megfelelő eszközünk vagy fegyverünk. Két légdeszka versenyen is részt vehetünk ami rendkívül hangulatos. Továbbá arany csavarokat gyűjthetünk amivel hasznos illetve vicces Cheat-eket nyithatunk meg. Az eredetivel ellentétben itt van egy extra gyűjtögetnivaló ami nem más mint a játék univerzumából származó kártyák melyeket eldugott helyeken találunk vagy a legyőzött ellenfelek után kapjuk. Ezeket egy brutálisan erős fegyverre vagy egyéb kártyákra cserélhetünk amiket a korábbi játékból ismert fegyverek és karakterek díszítenek. Ha ez nem lenne elég akkor van egy úgy nevezett Challange Mode ami tulajdonképpen egy New Game+, tehát átvihetjük az új játékra már megszerzett cuccainkat, ebben a módban erősebbek az ellenfelek, de a fejlesztők remek egyensúlyt találtak a nehézséget illetően így nem kell nagy nehézségi ugrásra számítani. Ezenkívül ebben a módban újabb fegyverfejlesztésekre van lehetőség, és ha már itt járok pár szót ejtek a negatívumokról is.
Ugyebár fegyvereinket úgy fejleszthetjük, ha azokat használjuk, így erősebbek lesznek. Miután felfejlesztettem egy fegyvert kissé rossz szájízzel kezdtem neki egy másik fejlesztésének, ugyanis miért használnám a gyenge fejlesztetlen fegyvert ha ott a fullos. Főhősünk is fejlődik ami annyiban merül ki, hogy egyre több életerőnk van de ezt nem fogjuk észrevenni mert az ellenfelek is egyre nagyobbat sebeznek, ezentúl nem lehet őket se túl,- se alul fejlődni. A puzzle-ök kissé egyszerűek ami tulajdonképpen nem baj csak néha már-már túl egyszerűek, néhányat ezért ki lehetett volna hagyni. Utoljára annyi, hogy a játékot normal fokozaton nagyon könnyűnek éreztem, úgyhogy ha valaki kicsit nagyobb kihívásra vágyik akkor mindenféleképpen hard-on kezdje. Valójában a felsoroltak közül egyik se nagy probléma de úgy éreztem ki kell rá térnem.

Összegezve a leírtakat azt kell mondanom, hogy egy remek kis reboot-ot kaptunk ami mind magához vonzza a veteránokat és elnyeri szívet a sorozattal ismerkedőknek. Sikerült a sorozatot újjáéleszteni a múlthoz méltóan. Lehet hogy akár a régebbi címeknek is nekilát az ember a játéktól felpezsdülve. Remélem, hogy ez nem a sorozat egy utolsó feltámadása hanem egy új kezdet, szóval így a végére csak annyit, hogy hajrá!
Kiknek ajánlom?


Minden korosztály számára remek szórakozást nyújt a játék, szóval ha belefásultál az FPS-ekbe vagy esetleg unod a rengeteg stratégiát vagy autós játékokat akkor gyere frissülj fel Ratchet-ékkel. Mind a veteránok és újoncok számára kellemes kikapcsolódás. Továbbá mindezért nem kell annyira mélyre nyúlni a zsebedbe ugyanis a Playstation 4 exklúzív csökkentett áron került a polcokra!
-Kozi1200-

sav5-01

Ezért szerettük

 • Kellően változatos
 • Jól eltalált karakterek
 • Magával ragadó látvány

És ezért nem

 • Fegyverfejlesztés hiányosságai

Összefoglaló

Minden korosztály számára remek szórakozást nyújt a játék, szóval ha belefásultál az FPS-ekbe vagy esetleg unod a rengeteg stratégiát vagy autós játékokat akkor gyere frissülj fel Ratchet-ékkel.
8

Szerintünk

Hangulat - 8
Látvány - 9
Újrajátszhatóság - 7
Ár/érték arány - 8

4 hozzászólás

 1. Jó kedvcsináló és kritika. 🙂 Kár, hogy nincs PS4-em. 🙁

  Válasz
 2. Jó lenne ha lenne PS4-em. 🙁

  Válasz
 3. én ps2 ön játszottam utoljára és már azok is felemelö játék élményt adtak

  Válasz
 4. PC- re lesz?

  Válasz

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>