Bár a Power Rangers franchise hazánkban talán nem örvend túlzott népszerűségnek – vagy inkább ismertségnek -, a tengerentúlon bizony hatalmas üzlet. Talán a Verdák kapcsán hangzott el utoljára, a megállapítás, ami ide is tökéletesen illik: ez nem egy film, ne így tessék nézni. Ez (is) a világ egyik leghosszabb reklámja.
Mert a cél nem az, (ahogy a fent említett animációs mese esetében sem), hogy világmegváltó alkotást tegyenek le az asztalra a készítők, sőt, még csak nem is az az elsődleges, hogy egy Bosszúállók gazdasági erejű sorozat szülessen. Nem-nem. Itt a lényeg, hogy a bemutatót követő időszakban jól fogyjanak a játékok és a további csatolható ajándéktárgyak. Mert ebben van az igazi üzlet.

Ennek megfelelően hőseink középiskolások, a hangvétel pedig High School (nem musical) a köbön, de hogy őszinte legyek, nem nagyon akarnám ezt ragozni, a legegyszerűbb talán, ha rászánsz szűk két és fél percet az életedből arra, hogy megnézd a trailert, még mielőtt elrohannál a moziba.

Mert ez egy olyan előzetes, ami tökéletes pontossággal belövi neked, hogy mire számíthatsz abban a két órában, amíg a film tart.

A dínók kipusztulása idején ádáz küzdelem zajlott a bolygónkon a jók és a rosszak közt, a Föld túléléséért és a Zeo Kristály megvédéséért. Sajnálatos módon a gonoszok diadalmaskodtak, azonban mielőtt minden elveszett volna, a jók vezetője, Zordon (a Vörös Ranger), eldugott öt szuper képességgel megáldott kis érmét, amik bárkiből superhero-t (na jó, Power Ranger-t) faragnak, akik megtalálják.

Nem, ez nem A bukottak bosszúja és nem az Örök Szikráról beszélek.

Az idő pedig elsuhant, eltelt ez a röpke időszak és a jelenben járunk, ahol az érmék végre új gazdákat találnak, természetesen egy csapat rebellis diákot, akik aztán hamar rájönnek, hogy a frissen jött hatalommal együtt bizony felelősség is érkezett, avagy ahogy mifelénk mondják: with great power comes great electricity bill.

Zordonék bukása ugyanis egy árulásnak köszönhető: a Zöld Ranger fordított hátat a többieknek, Rita Repulsa, aki szerencsére (hisz különben miről szólna a film) visszatér, hogy eltörölje a bolygónkat, igen épp most, mikor már újra összeáll a Rangerek bandája.

Nos, első körben szögezzük le, hogy ez egy eredettörténet, ráadásul nem a legjobb fajtából. Nem megyek most bele a szidalmazásba, egész egyszerűen azért nem sorolom a jók közé, mert túlzottan nyögvenyelős. Persze ennek oka van (a fiatalabb korosztály felé kacsintás, leginkább ezzel indokolható, hogy a csapat tagjainak az egymáshoz való viszonya ekkora hangsúlyt kapott), de minket ez nem igazán fog vigasztalni.

Tetszik a cikk? Akkor like-olj minket, és legyél te is Hessteges! <3

Olyan lassan jutunk el ugyanis az érdemi részig, hogy addigra már tovaszáll mindennemű lelkesedésünk (már ha volt ilyen) és már nem fog a szemünk előtt lebegni, hogy ez egy sorozat(nak szánt frnachise) első része, ahol még csak felépülnek a karaktereink, még csak összeáll a csapat. Persze ez még nem indokolja, hogy ez miért nem zajlik simábban, de valamennyire magyarázza a látottakat.

Apropó, látottak. Amikor azt az ominózus trailert először láttam, akkor az ugrott be (kinek nem, legyünk őszinték), hogy ez bizony elég tinigagyinak tűnik, de talán látványilag rendben lesz, azt a 100 milliós büdzsét végül is el kellett költeni valamire. Nos a CGI nagyjából rendben volt (de emlékezetesnek semmiképp sem mondanám), az operatőri munka viszont hagy maga után kívánnivalót, néha olyan megoldásokkal találkozunk a film alatt, amitől Bollywoodban érezzük magunkat, a reggelink pedig kíváncsian kikandikál a külvilágra, a szánkon át.

Sajnos a karakterekbe sem könnyű egy csapásra beleszeretni és ezen a szájukba adott dialógusok sem sokat segítenek.

A laza majdénmegmutatom tinik túl sok lelki drámát kaptak a forgatókönyvben, amivel láthatóan egyikük sem tudott igazán mit kezdeni – nem leszünk ezzel mi, nézők sem másképp. Ugyanez igaz a poénosnak szánt egysorosokra is, így sajnos nem a humor lesz az, ami miatt emlegetni fogjuk az alkotást a későbbiekben.


Egyéb említésre érdemes pozitívumot pedig nem tartogat a film. Van néhány jól sikerült pillanata, egy-két jól megkomponált akciójelenete, és ha húsz évvel fiatalabb lennék, akkor könnyen lehet, hogy sokkal pozitívabb élményt jelentett volna a Power Rangers, felnőtt fejjel viszont képtelen voltam szeretni -pedig mindent megpróbáltam-. Talán (ismétlem: talán) a folytatásban már jobban belendülnek, de az is könnyen lehet, hogy ez a franchise nagyon nem az én korosztályomnak való.

Értékelés:

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

Legyél te az első hozzászóló!

avatar