Hivatalos részletek jöttek az új Playstation 5 konzolról

Valljuk be: ideje volt már. Valahogy mindig az ilyen pillanatokban tudatosul bennem, hogy mennyire rohan az idő.
Hisz a Sony aktuális konzolgenerációját több, mint 6 évvel ezelőtt, 2013 februárjában mutatták be, s a megjelenése is meglehetősen távoli, tekintve, hogy még abban az évben kézbe vehették az első masinákat a vásárlók. Idén tehát már “iskolába megy” a PS4, ami lássuk be, szép teljesítmény.

Még annak tükrében is, hogy 2016 végén kapott egy elég erős ráncfelvarrást, és a Pro változatnak köszönhetően elég jelentősen megugrott a gép teljesítménye.

A fejlődés azonban nem áll és nem is állhat meg, s ahogy az előző generáció, a PS3 is nagyjából egy hét éves ciklust élt meg, úgy várható volt, hogy az utód, az ötös is hamarosan érkezni fog majd.

Mark Cerny, a PS4 vezető mérnöke pedig egy interjúban most csepegtetett némi infómorzsát, amiből persze minden nem derül ki (sőt), de arra elég, hogy nagyjából be tudjuk határolni, hogy mire lesz képes a Sony új konzolja.

Mark elmondása alapján az új masinában marad az optikai meghajtó (azaz egyelőre nem kell lemondanunk a játékok fizikai megvásárlásáról), valamint végre valahára fejlődik az egyik leggyengébb pont: a háttértároló.

Ha lehet hinni a híreknek, akkor ezúttal már nem merevlemezről, hanem SSD-ről futnak majd a játékok (hogy ez mennyire lényeges, arra Mark mondott is egy összehasonlítást: az Insomniac Pókember játékában például a gyorsutazás HDD-vel 15, míg SSD-vel 0.8 másodpercet vesz igénybe – ez bődületes különbség, nagyjából érzékelteti, hogy mennyivel gyorsabb lesz az egység működése).

A gép kompatibilis lesz a PS4 játékokkal (a korábbi generációkkal való kompatibilitásról nem érkezett infó), és kap egy 3D hangprocesszort is, amivel sokkal ütősebbek lesznek a játékok hangjai.

A belső hardverről amolyan félig infó-félig pletyka áll rendelkezésre, eszerint a PS5-öt egy AMD Ryzen hajtja majd (természetesen 8 magos), mellé 24 GiB DDR4 memória kerül a gépbe. A vizuális megjelenítésről egy egyedi AMD Radeon Navi gondoskodik, Ray Tracing támogatással.

A gép várható ára 499 dollár lesz (azaz százzal több, mint a PS4 induló ára volt), ami elsőre eszméletlen kevésnek tűnik, noha ezeket a konzolokat mindig kalkulált veszteséggel árulják. Hogy ez miért éri meg? Nos azért, mert jelen pillanatban lassan már túl van a Sony a százmilliomodik eladott PS4-en, úgy, hogy mostanra az eladott játékok száma alulról karcolja az 1 milliárdot.

A haszon a játékokon van, nem a gépen

Ettől függetlenül, ha igaz a 24 GiB DDR4 és a többi specifikáció, akkor a 499 dolláros ár hihetetlenül alacsonynak tűnik (értsd: meglehetősen magas rajta a veszteség).
Nagyjából itt tartunk most információilag, amint érkezik új hír, azonnal közöljük veletek. Egyelőre azonban még ráértek nekiállni spórolni, a konzol ugyanis várhatóan majd valamikor jövő év végén kerül a boltokba.
[fb_button]

9
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Skyline R34Skyline R34HápéTizedesjou Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Skyline R34
Vendég
Skyline R34

4k UHD BD lemezeket vajon fogja-e tamogatni?

Anqueetus
Vendég
Anqueetus

Bár nem vagyok konzolhívő, de ez így, az elmondottak alapján elég igéretesnek tűnik. (Dacára a kevés lényegi infónak!)

asdasd
Vendég
asdasd

Már csak egy W10-et kéne ráhekkelni és kurva jó asztali gép lenne belőle konkrétan negyed annyiért 🙂

Anzelm
Vendég
Anzelm

A leírtak alapján, életem első konzolját kell kilátásba helyeznem, megvételre.

Tizedes
Vendég
Tizedes

24 GiB DDR4 memória ???
Mióta mértékegység a GiB ??