Noha sokszor láttam már egymásnak feszülni az Xbox – Playstation tábort, azt hiszem a legmélyebben gyökeredző vita mégiscsak a master race és a konzolpártiak közti ellentét, szinte nincs olyan téma, ahol ne lehetne felhozni, hogy miért jobb egyik vagy a másik – és a rajongók becsületére szóljon, hogy fel is hozzák, minden egyes alkalommal.

Szívesen mondanám, hogy most tiszta vizet öntünk a pohárba, de ez azért nem egészen így lesz. Nem lesz végső konklúzió, nincs minden felett álló magasztos válasz. Sokkal inkább azt járjuk most körbe, hogy ennek a kérdésnek van-e értelme és ha igen, akkor milyen körülmények esetén melyik a bölcsebb választás.

Akik láttak már ilyen vitát valamely fórumon, bejegyzés alatt, vagy a kocsmapultot támasztva, az már hallotta az összes érvet és ellenérvet, ami a témában felmerülhet. Lássuk be, ezek egy része inkább elvakult fröcsögés, mintsem valódi észérv, de azért van köztük jó pár, amit valóban érdemes higgadtan és megfontoltan átgondolni, mielőtt döntenénk és letennénk a voksunkat valamely masina mellett. Mi most mégis egy kicsit más szempontrendszer alapján próbáljuk meg körbejárni ezt az érzékeny témát, hátha így könnyebben lehetünk okosabbak a végére.

(1) Mekkora játékosok is vagyunk valójában?

Elsőre furcsának hathat a kérdés, de ne sértődjetek meg a feltételezésen, nem bántásból írom. Inkább csak saját magamból indulok ki: én, aki akkor voltam tini, amikor még a 486-osokról álmodott mindenki és gyerekkoromban még a C64 játékokat másoltuk kazettára, az utóbbi években azt vettem észre magamon, hogy már nem is annyira a játékot élvezem, sokkal inkább a játszás emlékét. Persze sokszor elcsábulok és nem egy címet végig is nyomok, ha arra érdemesek, de már rég nincs meg bennem az a fajta eltökéltség, ami hosszú éjjeleken át odaszögezett a tv/monitor elé évekkel ezelőtt. Egy szó, mint száz: álljunk meg egy pillanatra, nézzünk magunkba és legyünk őszinték. Nagy játékosok vagyunk? Ha erre megvan a válasz, akkor léphetünk a következő kérdéshez.

(2) Mit várunk el?

Jó, persze azt, hogy játszhassunk. Ez idáig rendben van. De kiindulva az első kérdésünkből, lehetséges, hogy az igényeink ezen túlmutatnak és nem csak és kizárólag a kikapcsolódás ezen formája érdekel minket, plusz az sem kizárt, hogy munkaeszközre (is) szükségünk lenne. Míg egy konzol kimondottan játékra készül, addig egy asztali számítógép sokrétűbb felhasználást tesz lehetővé.

Itt egy pillanatra álljunk meg és könyveljük el magunkban az alábbi tényt: a konzol (teljesen mindegy, hogy melyik) az egyszerű játékosok számára készül. Aki egy olyan eszközt keres, amivel nem kell trükközni, nem állít feladatok elé, csak kettőt kattintani és mehet a játék – de ennél többre tényleg nincs szükség, annak egy konzol tökéletes választás. No és akkor lássuk tovább.

(3) Oké, oké, a PC sokmindenre használható. Na de drága is.

Egy általános érv a konzolok mellett, hogy aránylag olcsón megvásároljuk, bővítenünk nem kell (nem is nagyon lehet) és évekig jók vagyunk, csak a lemezeket kell cserélgetnünk. Ezzel szemben egy PC baromi gyorsan elavul, a perifériák drágák, mindennek a tetéjeben pedig amikor összerkajuk az elsőt, akkor arra már alapból rámegy a gatyánk. Sarkítva akár ez még igaz is lehetne, de az élet azért ennyire nem egyszerű. Az egyik tényező, amitől ez a fenti megállapítás valamelyest enyhül, az az, hogy a drágább ár egy PC esetében együtt jár a funkciótöblettel. Természetesen többe kerül egy olyan eszköz, ami tucatnyi feladatra egyszerre használható, mint egy céleszköz. Ebben semmi meglepő vagy felháborító nincs. Sőt, ez inkább egyszerűsíti a helyzetünket, hisz aki csak és kizárólag játszani akar, annak nem szabad számítógépben gondolkoznia, miért is költene kétszer, háromszor annyit, mint feltétlenül szükséges?

Az ár pedig relatív kérdés. Az ugyan igaz, hogy aki egyszer elkezd PC-t építeni otthon, az már utána nehezen fogja megállni, hogy ne bővítgesse időről-időre (többnyire a szükségesnél jóval korábban), de ez már egyéni döntés kérdése.

Azt ugyanis nagyjából nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha összerakunk egy olyan gépet, ami a játékokat az adott konzolgeneráció minőségében tudja futtatni, akkor azzal a géppel a következő generációváltásig nyugodtan elleszünk.

Persze ha elkap a 4K, 200 FPS láz, akkor nincs mit tenni és le kell csapni az 1080-ra (SLI-ben), de legyünk őszinték: senki sem tart pisztolyt a fejünkhöz, hogy megtegyük.

(4) Na de hát konzolra drágák a játékok

Igen, nos ezt is számtalanszor láttam/olvastam már, és ha nem akarom túl bő lére ereszteni a dolgot, akkor le kell rendeznem annyival, hogy ez úgy butaság ahogy van. Egyrészt Xbox/PS esetében is létezik előfizetés potom összegért, ami évente tucat számú játékkal kecsegtet, ráadásul már olyan megoldások is léteznek, mint az EA Access, nevetséges összegekért. Ezzel az érvvel általában azok szoktak dobálózni, akiknél a PC játék = warez, de ennek a világnak egy kicsit most úgy tűnik vége, erről a Denuvo-s cikkünkben már beszéltünk. A játékok ára tehát nem kimondottan tényező ebben a “vitában”, bármennyire is erőltetik néhányan.

(5) Látvány és kényelem

Lépjünk is tovább két újabb, gyakran elhangzó érvre. Az egyik a konzolpártiak, a másik a master race tagjainak egyik kedvenc érve. Nevezetesen, hogy a PC sokkal (de sokkal) jobb minőségben képes futtatni a játékokat, ugyanakkor konzollal játszani sokkal kényelmesebb. Nem csak úgy értve, hogy egyszerű, hanem úgy, hogy kényelmes hátrahuppanni a fotelben, kézbe venni a kontrollert és tolni a Fifát a haverokkal. Rendben, rábólintok mindkét állításra, de mindkettőre tudok ellenérveket is. Egyrészt ahhoz, hogy 4K-ban, 120 FPS-el nyomjuk a játékokat PC-n, ahhoz már kell vas rendesen. Nyilván azt mindenki érzi, hogy bajos összehasonlítani egy 100 ezer forintos konzolt egy 400 ezer forintos PC-vel, nem? Majd ha össze lehet kötni 4 darab PS4-et és úgy is kisebb lesz a teljesítmény, akkor lehet ez érv. Addig is inkább hasonlítsunk egy 120-150 ezer forintból összerakott gépet a konzolokhoz, s máris eltűnik a különbség – ha pedig a maximumra törekszünk, akkor ne adjuk lejjebb egy csúcs PC-nél. De ne felejtsük el, hogy az már egy másik liga.

A kényelem ugyanígy megkérdőjelezhető, mert tudtommal senki sem tiltotta meg senkinek, hogy a PC és a TV össze legyen kötve egy HDMI kábellel és hogy egér+bill kombó helyett vezeték nélküli kontrollerrel játszunk, nemde? Nos ez esetben ugyanígy hátradőlhetünk a tévé előtt a kanapén, épp mintha egy PS4 előtt üldögélnénk.

(6) Exkluzívok

“Na de mi van a konzol exkluzív címekkel? Hogy tetszett az Uncharted 4 vagy a Red Dead Redemption drága PC-s barátom?” – hangzik el általában kevésbé finoman megfogalmazva a kérdés. Jogos, ott a pont. És melyik RTS a kedvenced konzolon? Kérdezek vissza. Kétélű fegyver az exkluzív címek kérdése is ebben az állóháborúban, ugyanis mindhárom nagy rendszernek megvannak a maga különlegességei, amik a többieken nem érhetőek el, de egyrészt ezek a nevek egyre kevesebben vannak és egyre ritkábbak, másrészt a tendencia a multiplatform felé tolódik egyre inkább, úgyhogy ez a jelenség halványul. Azt azonban illik elfogadni, hogy van, ami csak itt, vagy csak ott lesz elérhető – ettől marad egy Xbox, egy Playstation vagy egy PC egyedi. Ha valaki mindennel játszani szeretne, akkor nincs más megoldás, mint minden rendszert beszerezni. De összességében nem olyan kardinális kérdés ez: ha most kimarad az életünkből évente 1-2 játék, akkor sem dől össze a világ, nem?

No de akkor mi a végső konklúzió?

Mint az elején is mondtam, nincs egyetemes válasz a feltett kérdésre. Akárcsak az Xbox One vagy PS4 kérdésben, itt is ahány ember, annyi jó megoldás létezik. Ha téged nem érdekel semmi más, csak hogy néha lehuppanhass a haverokkal, öcséddel, bátyáddal etc és nyomjatok egy jó meccset, akkor a konzolt neked, nektek találták ki. Ha imádod fejleszteni a géped, mindig a maximumra törekszel, nem zavar, hogy ez egy igen drága hobbivá növi ki magát, akkor a gamer PC a neked való. Ez még nem azt jelenti, hogy a számtógéped mellé ne lehetne beruházni egy PS4-re vagy egy Xbox-ra, ha téged épp az NHL vagy Nathan Drake kalandjai izgatnak, de mellette 4K-ban akarod tolni a Battlefield 1-et multiban.Mindegyik rendszernek megvan a maga helye, szerepe és egyáltalán nem ütik egymást. Jó lenne, ha végre a felhasználóik is eljutnának erre a szintre és békében meglennének egymás mellett. Mert csak a játék a fontos, semmi más – pláne nem az, hogy milyen eszközön játszik valaki.

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

22 hozzászólás : "PC vs konzol – melyiket válasszam?"

avatar
A nevem
Vendég
A nevem

Jó cikk, de a konzol játékokat ugye nem konzolon írják! muhahahahaha

KilDan
Vendég
KilDan

Egyszerű a válasz: még a Microsoft is belátta, hogy játék téren a konzolon lehet igazán nagyon szakítani = Xbox. 😉

Z
Vendég
Z

Konzolon a grafika sokkal gyengébb a játékok PC-s változatánál. Nekem az irányítás sem az igazi konzolon+nem lehet közben több platformon beszélgetni, screenshotolni, netezni, zenét hallgatni, stb.

Anonim
Vendég
Anonim

Mikor kulfoldrol leugrasz par hetre videkre a szuleidhez, akkor kicsit problemas lenne egy borondbe csapni a full hd-s nagykepernyos tv-det az xbox/ps-eddel egyutt, viszont egy gamer laptop elfer egy hatitaskaban 😀
Nem tudom ki hogy van vele, de sokszor probaltam megszeretni az xbox/ps controlert, de nalam kozel sem nyujt olyan jatekelmenyt mint a jo oreg billentyu es eger.. Cikk valoban tiszta vizet ont a poharba, tobb mint 3x annyiba kerult a laptopom, mint egy konzol, viszont jatekoknal joval tagabb teruleten ki lehet hasznalni.

kalib
Vendég
kalib

Ha ritkán hazaugrasz a szüleidhez, remélem nem a gépet nyomod, hanem beszélgettek!

asd
Vendég
asd

a pc sokkal jobb
a konzolnak semmi elonye nincs amit a pc ne tudna

Anonim
Vendég
Anonim

De.
Csak az ara es az exkluszivekert megerte nekem.

Tudom en jol hogy a PC erosebb, csak nem volt hirtelen egy 200.000+ a zsebembe hogy osszerakjak 1et. Azt a par exklusziv jatekot pedig idovel megvettem, anelkul hogy hirtelen hatalmas osszeget kellett volna kifizetnem.

Avi Hertzfeld
Vendég
Avi Hertzfeld
már 1993-ban is jól szórakoztam ezen a konzol vs PC vitán (csak akkor még Sega Mega Drive meg Super Nintendo volt a konzol), ami akkor is ugyanolyan felesleges volt, mint húsz+ év múlva. mindkettőnek van előnye, van hátránya, van millió szubjektív faktor (pl. én soha nem tudtam úgy szeretni egy PC-s játékot, pláne egy letöltöttet, mint egy igazi Sega Golden Axe cartidge-ot :)), és ilyeneken is kár rugózni, hogy mittomén PC-n szebb a grafika, ja, lehet, de a konzolodon meg nem fog szaggatni a játék, meg egyébként sem az árnyalatnyi grafikai különbségek tesznek szerethetővé egy platformot. de majd húsz év… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
ps4
Vendég
ps4
játékra legjobb konzol, alacsony fogyasztás 100w, én is pc nöttem fel, használom is, de játékok teli hekkerekel ami miatt élvezhetetlen a játék, konzolokon meg nincs semmi hekker, előfizetésel meg évi 24 teljes játékot kapok, 40-80% akciós játékvásárlásal, irányitás meg gamepad + bill+egér, haver pont akkor vette pc ét amikor én ps4 et, 200 ezerért i5 6500 gtx 950 el , megvásárlás pillanatába elavult a gépe mer 2016 os gamék már 4 gigás videokarit igényelnek 350 wattot fogyaszt és van neki 5 tört játéka, amibe nincs online, pc én játszani 2-3 szor többe kerül, teli hekkerel ha multiba nyomod, és 3… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
HekkerBéla
Vendég
HekkerBéla

Hogy konzolok nincsenek tele “hekkerekkel”? Hát LoL.
Tény hogy kevesebb mert bonyolultabb, de a banhammer ott is suhog. Főleg az ilyen FaZe gyíkok miatt.

MW3
Vendég
MW3
Nekem van mind a 2. Egyébként meg vegye mindenki ami tetszik. Az összes hardware elavul szal felesleges kardoskodni h a PC grafika…. Mellesleg az úgynevezett Gamer társadalom elég nagy része letorrentezi a PC-s tört játékokat. Szal a PC erénye nem az h látvány orgazmusod lesz hanem az h Pistike nem kell megvegye a Deus Ex: Mankind Divided-et mer már van torrenten. V is a PC-t azért szeretik mer egyszerű rajta a kalózkodás. Ennyi. Az összes többi csak kifogás, köze nincs a Konzolhoz. Egyébként meg a 360 is ezért volt népszerű anno. Se Gamer PC-t se PS 4-et nem fognak eladni… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Georgedragon
Vendég
Georgedragon
Mindenki tudja aki játszott mindegyiken.. a konzol ratyi.. ostoba irányítás és kezelés.. mert egy autóverseny kormánnyal ugyanaz, mint pc-n.. De játszunk egy Call of Duty-t X-BOX-on PS-en.. szögletes merev mozgás, irányítás gagyi… fele a játékélmény.. főleg az osztott képernyő nagyon gagyi.. mint a C64- Pitstop II… de egy FPS osztott képen XDXDXD A grafikai előny, meg az olcsóbb konzol vicc.. ma már erősebb notebookot, PC-t kapsz konzoloknál.. grafikailag messze gyengébbek, egy drága VGA-val meg végképp KO ! Akkor meg ha jön a friss játék erősebb grafikával, a konzolom mi lesz ?? butított verzió ??? Kövezzetek meg, de a PC+Steam+Origin FHD… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Mizantróp
Vendég
Mizantróp
Az irányítás szerintem szubjektív, a grafika között pedig nincs sok különbség pont amiatt, mert a játékfejlesztők a konzol minőségéhez igazítják a PC-t, hogy ne legyen belőle felháborodás. Ergo, a méregdrága VGA-ddal kitörölheted, mert majdnem ugyan úgy néz ki a játék a PC-den mint a PS-emen, talán az FPS-ed jobb. Ebből pedig következik a másik probléma PC-n, ha valakinek egy kompetitív játékban jobb a PC-je akkor nagyobb az FPS-e is mint az ellenfélnek, így elég nagy előnnyel indul akármilyen játékban. (Konzolon ilyen nem fordul elő, ott egyenlőek az esélyek). Ráadásul, tudomásom szerint PC-n elég sok a hacker/cheater is. Én elég sokat… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
wasdhero
Vendég
wasdhero
1. Konzolok maximum 1080p-t meg 30/60 FPS-t tudnak kipréselni magukból, olyan pc-t ami tudja ezt újonnan kicsit drágább mint egy konzol, használtan kb. ugyan az az áron beszerezhető. Számomra úgy tűnik, hogy az sem igaz, hogy a konzolt egyszer megveszem és a következő generációig elég lesz, mert a generációváltás előtt még kiadnak kitudja hány tuningolt, fejlesztett jelenlegi generációs konzolt (PS4-PS4 Pro, Xbox One-Project Scorpio) és az újabb játékok a régebbi jelenlegi generáción mondjuk fut 720p 60FPS, új jelenlegi generáción meg fut 1080p 60FPS-en, hiába ugyan az a konzolgeneráció eheti a kefét akinek a régebbi van és vagy elfogadja, hogy az… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
zolllli
Vendég
zolllli
“1. Konzolok maximum 1080p-t meg 30/60 FPS-t tudnak kipréselni magukból, olyan pc-t ami tudja ezt újonnan kicsit drágább mint egy konzol, használtan kb” 100 alatt ilyen pc-t nem lehet összerakni sztem, de mondom sztem, szóval cáfoljatok meg, ha tévedek. “2. Denuvo mehet a kukába, feltörték már pár hónapja” Ez így nem teljesen igaz. Divison, For Honor, Ghost Recon még nincs feltörve és a feltört játékokra is hónapokat kellett várni (egy-két kivételtől eltekintve.) “PS4-PS4 Pro, Xbox One-Project Scorpio” Ebben sajnos van igazság, de azért kicsit nagyobb a füst, mint a láng. A régi PS4 gépen is (igaz gyengébb teljesítménnyel) de elfutnak… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Elnehidd900
Vendég
Elnehidd900

Igen és a kicsit drágább gép ami hozza a konzol teljesítményét az meddig is fogja hozni ? 1-2 évig jó esetben 😀 amugy 60 ezerért lehet kapni xbox one-t ha te annyiból össze raksz egy olyan gépet amin elfut a gears of war 4 olyan grafikai beállítások mellett mint a mostani one-on én megemelem a kalapomat 🙂

Akakij
Vendég
Akakij
Az mindegy, hogy két évig bírja mielőtt elavul de 100x jobb. Nekem van ps-em és pc-m is a ps-t csak akkor használom ha pl olyan játékkal akarok játszani ami nincs pc-re (Untildown). Ha 60ezerért veszel konzolt és így odafigyelsz a fogyasztásra akkor te egy zsugori vagy, vagy esetleg annyi van rá de akkor azt teljesen megértem. De aki csak a ps-t vagy xbox-t tudja megvenni és életében nem használt még hosszabb ideig normális korszerű pc-t az ne kritizálja már a pc-t hogy sz*r mikor fogalma sincs hozzá. Ja és aki 2évre rakat össze gépet az meg is érdemli hogy ha… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Sztani of Csibuk
Vendég
Sztani of Csibuk

Szeretem mindkét alternatívát,a cikk jól leírta előnyét/hátrányát mindennek.Nálam a hangulatomtól is függ hogy min és mit játszom.Egyik nap Company of Heroes vagy Torchlight 2 de szigorúan csak Modokkal alaposan kitömve,így szerintem a Diablo 3 is sírva bandukolhat a búbánatba,másnap meg vígan tolom PS2-n a Soulcalibur 3-at haverokkal vagy a Tekken 5 van műsoron vagy kalandozgatok a FF XII-ben.Én annak örülök hogy mindezt megtehetem.Konklúzióm az hogy a PC játékokban is verhetetlen egy hátránya van a konzol exkluzívok meg nem jelenése,de több hátrányt nem ismerek.

ricco
Vendég
ricco

Szerintem egy komolyabb pc árából kijön egy konzol meg egy valamirevaló laptop és igy lefedtem mind kettőt.plus a házimozit:D.Ha meg haza jutok a szülőkhőz akkor abban az egyhétben ugysm fogok játszani.

jozsef861214
Vendég
jozsef861214
Jó a cikk! Én konzolon játszom már 5 éve. A kényelmet választottam a csillivilli grafika helyett… Értem ezt úgy, hogy beteszem a lemezt és megy a játék, minden bonyodalom és állítgatás nélkül. Sokáig játszottam PC-n, még a PS2 idején és nagyon meguntam már akkor, hogy hol a videókártya lett kevés, hol a RAM, hol meg a proci, akkor meg már alaplapcsere is kellett volna… Győzött az egyszerűség és az olcsóbb platform. Igen, drágák a játékok, főleg a torrenthez képest. De ahhoz, hogy heti 2-3 alkalommal leüljek 1-2 órára játszani, nem kell havi szinten 2-3 új játékot megvenni. A konzol mellett… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Norbbika
Vendég
Norbbika
Sok érv meg ellenérv az igaz de nekem ne magyarázza már be senki azt hogy konzolon ugyanolyan jó egy belső nézetes CoD stb…játszani mint bill+Egérrel…utoljára Far Cry Primal próbáltam ps 4 en hát borzalmas …egérrel fogom odahuzom ahova nézni akarok egyből célon van még a kontrollerel szépen komótosan becélzom….na jo most jön az hogy konzolon van auto aim de az se mindig ugy müködik ahogy kéne meg csalás is kicsit…szóval a lényeg mindenkinek igaza van mind a 2 félen de egy jó fps-t csak pc-n lehet játszani a többit meg ugyanugy lehet kontrollerrel pc-n is de a konzolon nem lehet… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
zolllli
Vendég
zolllli

“Sok érv meg ellenérv az igaz de nekem ne magyarázza már be senki azt hogy konzolon ugyanolyan jó egy belső nézetes CoD stb…játszani mint bill+Egérrel”

Bizony, hogy élvezetes! Nekem elhiheted, mert én pl. konzolon nőttem fel és baromira nem megy a bill+egér kombó. Ha egyszer látnád, hogy hogyan játszom kontrollerrel, akkor világosabb lenne. Ennek ellenére igazat adok, hogy egy bill+egér kombóval játszó profival egy kontroleres nem veheti fel a versenyt. Ám ahhoz a bill+egér használatát is meg kell tanulni profin használni, lényegében egy kezdő pc-st egy pro kontroleres simán elver.

wpDiscuz