Okos otthon – Mit is foglal magába?

A hétköznapjaink szerves részévé vált mára már az okos telefon. Ez nem is oly meglepő -bár a mai átlaghasználat messze túl megy az egészséges határon-, mivel a szürke hétköznapokat sokkal érdekesebbé teszi, a komfort érzetünket az égbe emeli, és szolgálja a kényelmünket, hiába no, a lustaság nagy úr.
Ócsárolhatom mindezt a technikát, életstílust, de el kell ismernem, hogy ma, 2017-ben nélkülözhetetlen lenne ezek nélkül élnem. Hogy egy példával éljek, Mark Zuckerbergtől hallhattuk elégszer, hogy a Facebook létrehozásával egy cél lebegett a szeme előtt: hogy összekösse az embereket. Ami akkor még egy kollégiumi közösséget jelentett, mára már az egész világot felöleli.

A címünkre kanyarodva, az “Okos Otthon” definíciója a következő:

Az okos otthonok olyan innovatív rendszerek amelyek segítségével a felhasználó automatizálni képes a különféle mindennapi folyamatokat otthonában.
Igen az, hogy a házban sétálva sorban kapcsolódjanak fel az izzók; az, hogy időponttól függően a fényerők automatikusan alakítsák a házunk hangulatát; az, hogy hazaérkezéskor a rendszer azzal vár, hogy tévét kapcsol, a hőmérsékletet optimizálja és ha netalán a nappalinkban a virágunk földje túl száraz meglocsolja azt; az, hogy az intelligens mozgásérzékelők és kamerarendszerek állandóan ‘éberek’ és bármi gyanús észlelésekor jelezni tud a telefonunkra, és figyelmeztetni minket.

Mindez már nem csak az amerikai filmekben bemutatott, futurisztikusan felszeret, ultramodern intézményekben lehetséges.

Megfelelő kütyük segítségével mindezt a kényelmet, és jövőbeli euforikus érzetet hazahozhatjuk otthonunkba. Ezáltal magasabb szintű kényelmet, biztonságot, valamint nem utolsó sorban jelentős energia megtakarítást nyújtva a lakók számára.

Nézzünk hát pár terméket amely mindebben segítségünkre válhat.
Kiválasztottam a Xiaomi termékcsalád 4in1 kínálatát, amely úgy hiszem tökéletes egy kis alapozásra, aki pedig megszállott technika rajongó -mint jó magam-, az majd beleássa magát a végtelen kínálatba.

Ebben a csomagban kapunk egy kis számítógépet, amely a rendszer lelke, s amelynek természetesen nem ilyen egyszerű a története és jelentősége.

Falba csatlakoztatjuk, mint egy kis éjjeli lámpát. A funkciója a fent említett mellett, hogy szinkronizálja az összes okos eszközt, s azokat összekapcsolja a telefonunkkal, sőt, még lámpaként is bevethető -16 millió különböző szín közül válogathatunk-, illetve hangszóró is van beleépítve amely figyelmeztető jelzésekkel tudja ellátni a tulajdonost.

A következő kütyüre ugorva egy hétköznapi példát is bemutatok. Az úgynevezett Mini Body Sensor a test mozgására van kifejlesztve. Így például éjjel hazaérkezve, vagy rossz álomból felkelve nem kell bukdácsolni, mert ez a kis eszköz a nagy faterral összhangban fényt hoz az éjszakába! Íme:

Ezek mellé még jár egy ajtó/ablak szenzor. Ami annyiból áll, hogy ajtóra feltéve csengőként szolgálhat, esetleg jelezheti kis kedvencünk szökési kísérletét, de képes akár a fűtésrendszerrel szinkronizálva ablak kinyitásának érzékelésével a fűtés/hűtés kikapcsolására is.

Utoljára maradt a Wireless switch, amit talán Kezelőgombra fordítanék, ha én lennék a hazai forgalmazó. Ez ténylegesen egy kis gomb, amellyel a rendszert feléleszthetjük/elaltathatjuk, mondjuk éjjel lefekvéskor egy gombnyomásra a házban az összes égő lámpát kikapcsolhatjuk.

Csak hogy mindegyikhez fűzzek valami innovatív lehetőséget, ezt a kis gombocskát például egy okos sütővel összekapcsolva képesek lehetünk annak bekapcsolására is.

A teljes készlet az alábbi képen látható, melyet egy csomagban megvásárolhatunk, majd bármennyi újabb eszközt, kütyüt hozzávásárolhatunk, és kiegészíthetjük vele hiányosságainkat. Némely új “okosdolog” kissé gagyinak tűnhet, némely praktikusnak.
Személyes véleményem az, hogy a jövő egyenesen bele vezet az okos otthonok, és globálisan az okos világ közepébe. És azt vallom, hogy ennek megvannak a maga előnyei, úgy mint gazdaságilag, és környezettudatosság, komfort szempontjából egyaránt. Szerintetek?

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..