A Múmia sorozat már 1999-óta pörög…Jézusom, hogy telik az idő. A 90’-es évek neo-romantikája hozta el nekünk ezeket a hősöket, és mind a srácok (vagy lányok) példaképévé nőtte ki magát. Indiana Jones, Han Solo, Stephen Sommers vagy Lara Croft.
Mintha fellapoztunk volna egy old-school kalandregényt egy esős délutánon. Koruknak kiváló filmjei voltak ezek. Teljesen berántottak világukba – s bár a történet soha sem volt egy logikai labirintus – a karakterek és az akció mindig hozta a várt hatást. Így telt múlt az idő – míg lassan a kalandfilmek tüze csendben alább hagyott.

A „Reboot-vonat” viszont újabb és újabb tüzelőt keres a kazánjába.

„Lássuk melyik szériáról nem hántottunk le még egy kis utolsó réteget!” Hogy ez baj? Nem tudom. Személy szerint úgy gondolom, hogy a világ teli van érdekes történetekkel és karakterekkel. Ez csupán egy 21. századi, egészségtelen tendencia. A produkciós irodák egész egyszerűen biztos pénzbevételt akarnak. És ha egy filmnek már volt közönsége – az így is, úgy is be fog ülni a feldolgozásra. Ez üzlet.

Olyannyira üzlet, hogy a Universal Pictures meghirdette egy új filmsorozat tervezetét: a „Universal Monsters”-t. Az új program nem egyébre törekszik, mint felvenni a versenyt a Marvel, vagy a DC Comics filmjeivel.  A stúdió minden évben egy klasszikus szörnyfilm feldolgozását tervezi, nem kis büdzsével és nem is akármilyen stábbal. Ezek a szörnyek egy közös filmes univerzum részei lesznek, így lesz majd átjárás a filmek között; akárcsak a képregények világában. A Múmia harcolhat majd Frankenstein szörnyével, vagy akár elmehetnek kempingezni Drakulával. Lehetőségek tárháza.

Hosszú távú tervek ezek – ezért mai filmünk rendezését rögtön Alex Kurtzmanra bízták biztos ami biztos. Brendan Fraser-t, az eredeti trilógia főhősét Tom Cruise váltja és Russel Crowe is megjelenik (Dr. Henry Jekyll – Mr. Hyde őrült szerepében). Minden adott egy sötét-misztikus, de közben akció dús történethez.

A kritikusok már az első héten elhordták szegény Tomot – a Rotten Tomatoes 30%-ot adott a filmre – a Forbes magazin szerint pedig, ez lehet kedvenc mélynövésű színészünk legrosszabb filmje. És mekkorát tévedtek megint.

Ez a film ugyanis jó. Nem zseniális, nem felejthetetlen, de egy igazán szórakoztató mozi.

Ha szeretjük „megadni a módját” és feliratosan nézzük a filmet; már rögtön az elején Russel Crowe bársonyosan dörmögő hangja húz be minket a történet közepébe. Kapunk egy ősi egyiptomi szálat, egy kalandvadászt, egy dumagép partnert és egy nem túl kompetens „Jennyt” – akit úton-útszélen meg kell menteni. Megfűszerezzük egy kis öniróniával, chaplini kiállásokkal, poénokkal, néhány CGI zombival és mehet is a show.

Tom Cruise – a „10 évvel ezelőtti önmagának” paródiája. És láthatóan nagyon élvezi.

Ültem a vászon előtt és hol felkiáltottam ijedtemben, hol pedig karlóbálva értetlenkedtem, hogy hogy veheti ez a film ennyire poénra önmagát. Nem akarok spoilerezni, de akad benne egy-két remek helyzetkomédia. A látványvilág is rendben van… persze sokkal kisebb a tere mint mondjuk a 99’-es első résznek. Részben a kronológia miatt (összesen 2 nap telik el), részben pedig annak köszönhetően, hogy a film csatornákban, metrókban és a szürke Angliában pörög. Lehet, hogy szándékosan akartak elszakadni az egzotikus témától – ez már igazán ízlés dolga.

Egyszóval, ha egy szórakoztató történetre vágysz, laza, de stabil színészi játékra vagy egy kis akcióra akkor ez a film neked készült – így a nyár közepén ennél többet nem is kíván az ember. Nem fogsz meglepetésekkel, csavarokkal találkozni, vagy épp mély drámával, de ettől a műfajtól ezt sosem vártuk. Annyi viszont biztos, hogy érdekes alapozása a szörnyuniverzumnak. Kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle.A jövőben tervezik Russel Crowe önálló filmjét – a Dr. Jekyllt – egyenlőre ismeretlen dátummal. Jön Frankenstein szörnyetege (Javier Bardemmel) és a Láthatatlan ember (Johnny Depp főszereplésével). Továbbá ismeretlen stábbal érkezik egy Van Helsing feldolgozás is. Annyit tudunk, hogy a forgatókönyvekben nagy részt vállal Ed Solomon – aki a Men in Black első részét, illetve a Szemfényvesztők sorozat sztoriját írta; ami azért elég ütős volt, valljuk be.

Szerintetek van lehetőség egy közös „szörny-univerzumban”? Ti melyik filmet várjátok?

Értékelés:

sav5-01

5 Hozzászólás

 1. Most komolyan, erre a reboot-ra mi szükség van, lesz?
  Ha a ’30-as évek óta nem készült 50-50 darab feldolgozása az Universal horrorfilmeknek
  akkor egy sem. Nem igaz, hogy semmi új nem jut az eszükbe ezeknek az embereknek
  csak még egy rókabőrt lehúzni ezekről a karakterekről már ha úgyis nálunk vannak a
  filmes jogok.
  Az eredeti Múmiában (Karloff) tudod mennyi akció van? Semmi, de kit érdekel, mert nem
  a CGI-n meg az akción van a lényeg hanem ami ezekből a reboot-okból kurvára hiányzik,
  a misztikumon. Szomorúan látom, hogy neked tetszett.

  Válasz
  • Pontosan így van! Most az a divat, hogy mindent készen eléd raknak és neked semmi dolgod, csak nézned kell és felülni a hype vonatra. De, ha belegondolsz ez valahol érthető, hiszen a mostani generáció is ilyen. Azt és olyan platformon néznek, amit és ahogy csak jól esik nekik, mert kényelmes. Nem azt mondom, hogy mindenki ilyen, de ez a trend. Én, ha ezeket a filmeket megakartam nézni 6-10 éves koromban, az már maga egy misztikum volt… Kezdve azzal, hogy csak TV volt, ami anyámék szobájában volt, ezeket a filmeket pedig rendszerint este 10 után adták. Szóval, ha olyan szerencsém volt, hogy nyitvahagyták a szobaajtót, akkor baromi halkan odalopózhattam és nesszenés nélkül nézhettem a filmet, bármennyire félelmetes is volt a jelenet, folyamatosan készenlétben arra, hogy ugyanolyan csendben visszaosonjak a szobámba, ha kijönnének. Ez a plusz adrenalin, még hozzádobott az amúgy sem feszültségmentes filmekhez 😀 Na most ezt az élményt nyílván már nem fogom megkapni, max ha pornót néznék a barátnőm tudta nélkül xD De az a minimális feszültség, hogy legalább ne rögtön a film elején találkozzunk mindenkivel és tudjuk meg rögtön még az anyja leánykori nevét is, az szerintem elvárható lenne. Nem azt mondom, hogy olyan hosszú felvezetés kell, mint anno az Alien filmeknél, de legalább egy fél órányi rejtélyt hagyhatnának, amíg már szinte elképzeled magad előtt a karaktert, a hangeffektek és meg-megvillantott képekből összerakva.

   Válasz
 2. eheh… akkor ennek a “szörnyes” univerzumnak a közös (Bosszúállók) mozija lesz a Szövetség reboot-ja?

  Válasz
 3. Istenem de imádtam a ’99-est a Brandon Fraserrel…aztán jól el lett b*szva az is 🙁

  Válasz
 4. Engem szerencsére egyáltalán nem emlékeztetett a film a korábbi Mummy sorozatra, így nem is éreztem annak sem a remake-jének se folytatásának, szintén szerencsére. Egyet értek a kritikával, nem az év filmje de nézhető, szórakoztató, a 4DX kifejezetten jól sikerült hozzá (talán az eddigi legjobb 4DX volt amit láttam (pedig volt már jó néhány)) Aki nem akar magvas tartalmakat keresni egy akció moziban, annak érdemes megnézni. A CGI is egész jó, megint csak szerencsére ebben sem hasonlít az előző Múmia filmekhez. Örültem, hogy Crowe-ból nem csináltak egy bugyuta CGI Hyde-ot, sokkal jobb volt így, Crowe tud elég őrült/gonosz lenni magától is (szerintem remek választás volt). Cruise meg hozza a nála mostanában szokásos, “spozitív rossz fiú” karaktert. És egy hét múltán is emlékszem még a sztorira, köszönhetően a humornak… Szóval egész jól eltalálták az arányokat ilyen szempontból (ijesztős, akciós, humoros, romantikus). Lazításképp egy este teljesen működőképes.

  Válasz

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>