Megtisztulás éjjel-nappal (2021) – kritika

User Rating: 5.5

Előttetek van az a meme, amikor a csontsovánnyá fogyott tehén felé baktat fütyülve a gazda?
Nincs? (akkor itt meg tudod lesni). Legtöbbször a Disney-t figurázzák ki, de nem egyszer szembe jött már a Rockstaros (és GTA5-ös) verzió is.

Persze nem véletlen terjedt ez el ennyire: ahogy a Disney, mint nagy filmes stúdió, úgy a Rockstar (illetve a Take Two), mint nagy játékos kiadó is átállt arra a gusztustalan pénzbányászásra, aminek a végeredménye az, hogy ugyanazt a rókabőrt adják el újra és újra (kicsit kozmetikázva), ahelyett, hogy valami újat, valami egyedit alkotnának.

Érthető persze, sokkal egyszerűbb újracsomagolni valamit, mi a fenének erőlködjenek fejlesztésekkel, amikor a nép még 8 év után is viszi a GTA-t, mint a cukrot. Szóval igen, ez elsősorban a mi hibánk és csak másodsorban a stúdióké.

Ám a helyzet az, hogy a GTA5-tel (csak a példánál maradok, semmi bajom a játékkal) azért lehet ezt eljátszani – többek között -, mert jó. Mit jó, egyszerűen zseniális: hiába 8 éves játék, még mindig megüti azt a szintet, amit a 2020-21-es játékok frissen hoznak.

A Purge sorozat ezzel szemben…. nem jó.

Azaz az első, 2013-as epizód (emlékeztek, ez volt az Ethan Hawke-os) még kellően friss volt, egyedi, ötletes, és annak ellenére, hogy hibátlannak véletlenül se mondanám, szórakoztató kis mozi volt. Bizonyos tekintetben a Fűrészhez tudnám hasonlítani: az első rész ütött, szerettem, és a gyártási költségek harmincszorosát hozta vissza, szóval folytatni kellett, így hát folytatták is (2014-ben, 16-ban, 18-ban, majd most). És bizony minden folytatásnál csörgött szépen a kassza: ugyan a gyártási költségek némiképp megemelkedtek, de mindegyik epizód legalább megtízszerezte bevételben azt, amennyibe került.

Így hát felteszem a naiv kérdést: ha lenne olyan befektetés, amivel állandóan meg tudnád tízszerezni a pénzed, te mit tennél?

Csinálnád. Nyilván.

Nos, a stúdió is így van ezzel, így hát fejik azt a szerencsétlen tehenet, amiben már tényleg egy csepp tej sincs: ezúttal a büntetésmentes éjszaka nem ér véget, mert egy gonosz banda úgy dönt, hogy… ne érjen véget, így hát nappal tovább folyik a buli.

Ennyi. Most már végképp nincs egy épkézláb színész a gárdában, a sztori rém gyenge (de hát persze, hogy az, ebben semmi meglepő nincs), az akció és a pörgés viszont aránylag rendben van, szóval ha vágysz egy ilyen agyatlan hentre, akkor egynek végülis elmegy.

Ha kihagyod, nem vesztesz semmit – tudom, bő lére kellene eresztenem, de higgyétek el, ez már annyira rókabőr, hogy azon túl, hogy az ötödik rókabőr, nem nagyon lehet mit mondani.
Tudod jól, hogy mit kapsz, nem is próbálnak meg átverni (ezért jár a piros pont), így hát el tudod dönteni, hogy akarod-e ezt. Egy dolog biztos: a Purgeverzum ezzel még korántsem ért véget.
Összegzés
Ötödik - és egyben az eddigi leggyengébb - megtisztulás, ám a pörgésre ezúttal sem lesz panaszunk.
5.5
Közepes

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .